20 Απριλίου, 2024
  • 20 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Οι τρομακτικοί αριθμοί της FIFPro και ο κίνδυνος μιας σεζόν 89 αγώνων

Οι τρομακτικοί αριθμοί της FIFPro και ο κίνδυνος μιας σεζόν 89 αγώνων

By on 8 Ιουνίου, 2023 0 1302 Views

Η τρομακτική σύγκριση των λεπτών συμμετοχής του Βινίσιους με τον Ροναλντίνιο και του Κιλιάν Εμπαπέ με τον Τιερί Ανρί, καθώς και το ενδεχόμενο ύπαρξης σεζόν με 89 αγώνες, προκαλεί ανησυχία στη FIFPro.

Η διαρκής αύξηση των αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων σε εθνικό και διασυλλογικό επίπεδο οδηγεί σε περαιτέρω καταπόνηση των ποδοσφαιριστών.

Η παγκόσμια ένωση των παικτών, FIFPro, προειδοποιεί γι’ αυτήν την εξέλιξη, καλώντας σε μείωση των αγώνων στο ετήσιο καλεντάρι, μέσω της ετήσιας απολογιστικής έκθεσης που για το 2022-2023 έχει τίτλο “Ακραίος Συνωστισμός στο Καλεντάρι: Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των παικτών”.

Ο συνδικαλιστικός φορέας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το υπερφορτωμένο πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να αποτρέψει μία μακρά καριέρα λόγω τραυματισμών, να επιφέρει ψυχικά πλήγματα σε έναν παίκτη και να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ζωής του.

Τα παραδείγματα που αποτυπώνονται στην έκθεση είναι χαρακτηριστικά της ραγδαίας αύξησης των απαιτήσεων από τους παίκτες της σημερινής γενιάς και κατ’ επέκταση των αυξημένων κινδύνων που αντιμετωπίζουν.

Ο κορυφαίος αστέρας της Ρεάλ, Βινίσιους, στα 22 του έχει αγωνιστεί 18.876 λεπτά με σύλλογο και εθνική Βραζιλίας, δηλαδή υπερδιπλάσιο χρόνο από τον Ροναλντίνιο στην ίδια ηλικία. Ο προαλειφόμενος ως επόμενος ηγέτης της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Ισπανίας, Πέδρι, στα 20 του έχει αγωνιστεί πάνω από 12.000 λεπτά, δηλαδή 25% περισσότερο από τον Τσάβι στην ίδια ηλικία.

Ομοίως, ο 24χρονος Κιλιάν Εμπαπέ μετράει 26.952 λεπτά αγώνων από τα 16 του, όταν αγωνίστηκε πρώτη φορά σε επαγγελματικό επίπεδο στη Μονακό, σπάζοντας το ηλικιακό ρεκόρ του Τιερί Ανρί. Ο τελευταίος στσ 24 του είχε αγωνιστεί 48% λιγότερο από τον νυν αστέρα της εθνικής Γαλλίας.

Τέλος, ο Τζουντ Μπέλιγχαμ που πήρε μεταγραφή άνω των 100.000.000 ευρώ στη Ρεάλ, έχει 30% περισσότερα λεπτά από τον Γουέιν Ρούνεϊ σε αντίστοιχη ηλικία, αμφότεροι έχοντας αρχίσει την καριέρα τους στα 16.

Σεζόν 89 αγώνων

Το ακόμα πιο τρομακτικό δεδομένο που καταγράφεται στην έκθεση είναι αυτό που πρόκειται να συμβεί από το καλοκαίρι του 2024 κι έπειτα, όταν θα αναμορφωθούν οι διοργανώσεις της UEFA, αυξάνοντας το μάξιμουμ των αγώνων που μπορεί να δώσει ένας παίκτης μέχρι να κατακτήσει το τρόπαιο.

Ταυτόχρονα, αλλάζει και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, πάντα με γνώμωνα τα περισσότερα παιχνίδια στη διοργάνωση.

Ένας διεθνής που αγωνίζεται σε σύλλογο με υψηλούς στόχους και σε μια εθνική ομάδα αντίστοιχου βεληνεκούς θα έχει να αντιμετωπίσει ένα καλεντάρι με 89 παιχνίδια στα οποία θα μπορεί να αγωνιστεί, αριθμός που μόνο τρόμο προκαλεί στους ποδοσφαιριστές.