28 Μαρτίου, 2024
  • 28 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • Webinars της ΔΟΕ:Εκπροσώπηση της ΚΟΕ από την Κλέα Παπαέλληνα για την προώθηση γυναικών στον Αθλητισμό

Webinars της ΔΟΕ:Εκπροσώπηση της ΚΟΕ από την Κλέα Παπαέλληνα για την προώθηση γυναικών στον Αθλητισμό

By on 14 Απριλίου, 2021 0 18358 Views

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) πραγματοποίησε τον Μάρτιο, τη δεύτερη σειρά διαδικτυακών Σεμιναρίων (Webinars) με θέμα παραδείγματα πρωτοβουλιών που μπορούν να εφαρμόσουν οι φορείς του Ολυμπιακού Κινήματος για την αύξηση του αριθμού των γυναικών ηγετών στον αθλητισμό σύμφωνα με την Ολυμπιακή Ατζέντα 2020+5.

Στα σεμινάρια συμμετείχαν Διεθνείς Ομοσπονδίες, Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και Εθνικές Ομοσπονδίες και οι σύνεδροι έφτασαν τους 1850. Την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή εκπροσώπησε η Κλέα Παπαέλληνα, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Τα τρία θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων ήταν : (α) Η συμμετοχή/συνεργασία των ανδρών στα πρόγραμματα Ισότητας των Φύλων σε Οργανισμούς, (β) η δημιουργία προγραμμάτων ισότητας των φύλων σε έναν οργανισμό, και (γ) οι πρωτοβουλίες για την αύξηση των γυναικών σε θέσεις που αφορούν τεχνικά θέματα.

Αναλυτικά :

Webinar 1 (15 Μαρτίου) : Ανδρική Συμμαχία – Οι ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι άνδρες για να αυξήσουν την συμμετοχή γυναικών στον αθλητισμό.
Tο πρώτο webinar εισήγαγε την έννοια και τα οφέλη της ανδρικής συμμετοχής και τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες ως «σύμμαχοι» διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επίτευξη μεγαλύτερης ισότητας των φύλων στον αθλητισμό. Όπως αποδείχτηκε από έρευνες, όταν στα προγράμματα των διαφόρων οργανισμών για την εξασφάλιση της ισότητας των φύλων συμμετέχουν άνδρες, το ποσοστό βελτίωσης αγγίζει το 96%, σε αντίθεση με τo αντίστοιχο 30% στην περίπτωση που σε αυτά συμμετέχουν μόνο γυναίκες. Οι εισηγητές ήταν ήταν ο Camilo Amado (Πρόεδρος Ολυμπιακής Επιτροπής Παναμά) και τα μέλη της ΔΟΕ William Blick (Πρόεδρος Ολυμπιακής Επιτροπής Ουγκάντα), και Jean-Christophe Rolland (Πρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας).

Webinar 2 (16 Μαρτίου) : Δημιουργία προγράμματος ισότητας των φύλων σε έναν Οργανισμό
Το δεύτερο webinar επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η Διεθνής Ένωση Διάθλου (IBU), και η Διεθνής Ομοσπονδία Χόκεϊ (FIH), ανέπτυξαν το δικό τους πρόγραμμα ισότητας των Φύλων. Όπως αναφέρθηκε από τους εισηγητές, που ήταν η Dr Dagmara Gerasimuk Διευθύντρια Ανάπτυξης (IBU), η Marijke Fleuren (Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χόκεϊ και Πρόεδρος της Επιτροπής της FIH «Αθλητισμός και Γυναίκα») και η Valerie Horyna (Γραμματέας της Επιτροπής της FIH «Αθλητισμός και Γυναίκα»), το πιο δύσκολο στάδιο είναι η απόφαση να ξεκινήσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ως συμπέρασμα του σεμιναρίου ήταν ότι η προώθηση επιτυχημένων αλλαγών εντός ενός οργανισμού για την προώθηση της ισότητας των φύλων, της πολυμορφίας και της ένταξης απαιτεί πρόθεση, λογοδοσία και διαφάνεια. Ένας από τους στρατηγικούς τρόπους για την τήρηση αυτών των αρχών είναι η δημιουργία ενός σχεδίου δράσης που θα περιλαμβάνει σαφώς καθορισμένους ρόλους, ευθύνες και χρονοδιαγράμματα.

Webinar 3 (22 Μαρτίου) : Πρωτοβουλίες για την αύξηση των γυναικών στις θέσεις των Τεχνικών Επιτροπών
Το τρίτο διαδικτυακό σεμινάριο επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο δύο μεγάλοι οργανισμοί πέτυχαν την αύξηση των γυναικών στις Τεχνικές Επιτροπές του αθλήματος τους. Εισηγητές ήταν ο Robert Fasulo (Εκτελεστικός Διευθυντής Διεθνούς Ένωσης Σέρφινγκ /ISA), και η χάλκινη Ολυμπιονίκης του Πεκίνου Σάρα Στίβενσον (Πρόεδρος Τάεκβοντό Βρετανίας). Και οι δύο εισηγητές αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα αύξησης των κριτών/διαιτητών που εφάρμοσαν οι οργανισμοί τους σημειώνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.