20 Απριλίου, 2024
  • 20 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Δρ Κωστρίκης:Nέο Κοκτέιλ φαρμάκων πλέον στα δικά μας κλινικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό

Δρ Κωστρίκης:Nέο Κοκτέιλ φαρμάκων πλέον στα δικά μας κλινικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό

By on 31 Μαρτίου, 2020 0 1109 Views

Ειδικό φαρμακευτικό κοκτέιλ που έχει εγκριθεί βάσει κλινικών πρωτοκόλλων από την αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα αρχίσει να χορηγείται τις αμέσως επόμενες μέρες στους ασθενείς με κορωνοϊό, γεγονός που αναμένεται να ρίξει και τα ποσοστά της θνησιμότητας, που αυτή τη στιγμή στην Κύπρο ανέρχεται στο 3%.

Μιλώντας στον Active ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης ανέφερε πως πρόκειται για ένα ειδικό σχήμα φαρμάκων με κύρια βάση την χλωροκίνη, η οποία θα χορηγείται σε συνδυασμό με άλλο ένα αντιβιοτικό που ονομάζεται Azithromycin. «Αυτό το κοκτέιλ φαρμάκων βρίσκεται πλέον στα δικά μας κλινικά πρωτόκολλα», ανέφερε ο καθηγητής.

Ο Δρ Κωστρίκης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κορέας, λέγοντας πως η χώρα αυτή είχε πολύ χαμηλή θνησιμότητα, γεγονός που αποδίδεται στην έγκαιρη χορήγηση αυτού του συνδυασμού φαρμάκων. «Δεν περίμεναν να αρρωστήσει κάποιος βαριά για να του δώσουν το φάρμακο, αλλά το έδιναν σχετικά νωρίς», ανέφερε ο Δρ Κωστρίκης, λέγοντας ότι οι Κορεάτες ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν αυτά τα κλινικά πρωτόκολλα.

Σε επίπεδο έρευνας, ο Δρ Κωστρίκης ανέφερε ότι  ομάδα του βρίσκεται στο τελικό στάδιο τελειοποίησης μιας νέας διαγνωστικής μεθόδου που ανιχνεύει μεταλλάξεις του ιού. Μάλιστα, η έρευνα αυτή που διενεργείται στο εργαστήριο του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει επιλεγεί μαζί με άλλες 11 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να αξιολογηθεί και δεν αποκλείεται σύντομα να χρησιμοποιηθεί από πολλές χώρες ανά το παγκόσμιο.

Σε σχέση με τα διατάγματα που έχουν επιβληθεί, ο καθηγητής ανέφερε ότι αυτά ήταν αναγκαία, ενώ εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων κατά τη διάρκεια του Πάσχα. «Θα πρέπει να αναμένουμε ότι το Πάσχα θα το κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι», ανέφερε ο Δρ Κωστρίκης, επισημαίνοντας πως δεν θα ήταν σωστό να χαλαρώσουμε τα μέτρα σε μια περίοδο που θα υπάρχουν συναθροίσεις.