28 Μαρτίου, 2024
  • 28 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0: Ασύγκριτη! Η Ένωση κατέκτησε ένα ιστορικό νταμπλ, σάρωσε τους Θεσσαλονικείς με 10 παίκτες από το 6′

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0: Ασύγκριτη! Η Ένωση κατέκτησε ένα ιστορικό νταμπλ, σάρωσε τους Θεσσαλονικείς με 10 παίκτες από το 6′

By on 24 Μαΐου, 2023 0 7055 Views

Η ΑΕΚ νίκησε τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet 2-0 και πανηγύρισε την κατάκτηση του τρίτου νταμπλ στην ιστορία της. Η Ένωση παρότι έπαιζε με δέκα παίκτες από το έκτο λεπτό λόγω της αποβολής του Ρότα με απευθείας κόκκινη κάρτα πήρε αυτό που ήθελε χάρη στο τέρμα του Αρόλντ Μουκουντί στο 26ο λεπτό και το σπουδαίας κλάσης και ποιότητας γκολ του Πάολο Φερνάντες στο 90+1′.

Η ΑΕΚ είναι η νταμπλούχος Ελλάδας για τη σεζόν 2022/23. Η Ένωση μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος νίκησε τον ΠΑΟΚ 2-0 στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet στο Πανθεσσαλικό και κατακτά τους δύο εγχώριους τίτλους στην ίδια σεζόν για πρώτη φορά μετά από το 1978 και τρίτη στην ιστορία της.

Το δρόμο για την κατάκτηση του τελικού για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα άνοιξε ο Αρόλντ Μουκουντί στο 26ο λεπτό. Ο Καμερουνέζος στόπερ είδε στρωμένη μπροστά του την μπάλα μέσα από την περιοχή και με υπέροχο τελείωμα την έστειλε στο βάθος της εστίας του Κοτάρσκι.

Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Πάολο Φερνάντες στο 90+1′. Ο Τσούμπερ του έστρωσε την μπάλα και ο Ισπανός ζογκλέρ με μια απίθανη ντρίμπλα εξέθεσε τον Ίνγκασον και με ένα εκπληκτικό τελείωμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Αυτή είναι η πρώτη κατάκτηση Κυπέλλου της Ένωσης από το 2016 και 16η στην ιστορία της. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ χάνει για δεύτερη διαδοχική σεζόν στον τελικό, καθώς πέρυσι ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Παρ’ όλα αυτά ο Δικέφαλος του Βορρά έδωσε συνέχεια στην εξαιρετική παρουσία του στον θεσμό τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει συμμετάσχει σε έξι τελικούς την τελευταία επταετία με τέσσερις κατακτήσεις (8 στο σύνολο).

Μετά και τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet ξεκαθάρισε πλήρως το τοπίο και με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Ο Ολυμπιακός θα παίξει στα προκριματικά του Europa League και ο ΠΑΟΚ (αφού έχασε τον τελικό) θα ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό του Conference League. Η ΑΕΚ δεν επηρεαζόταν στο ευρωπαϊκό της μέλλον από την έκβαση του τελικού, καθώς θα παίξει στα προκριματικά του Champions League στο μονοπάτι των πρωταθλητών.

Τα δεδομένα που άλλαξαν πολύ γρήγορα και το δοκάρι του Σάστρε στο 42′

Τα δεδομένα του ματς άλλαξαν πολύ γρήγορα. Ο Ρότα αποβλήθηκε στο έκτο λεπτό, καθώς τράβηξε τον Τάισον που του έκλεψε την μπάλα και προσπάθησε να φύγει στην αντεπίθεση, όμως ο Έλληνας μπακ τον έριξε κάτω με τράβηγμα και αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα.

Ο ΠΑΟΚ πήρε την μπάλα στα πόδια του και είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, όμως δεν κατάφερε να σκοράρει. Η σημαντικότερη στιγμή των Θεσσαλονικέων ήταν στο 42ο λεπτό. Ο Σάστρε με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή έστειλε την μπάλα στο δεξί κάθετο δοκάρι του Στάνκοβιτς, που είχε μείνει άγαλμα.

Ο Ισπανός μπακ πήρε το ριμπάουντ αλλά ο Χατζισαφί του έβαλε το στοπ στη δεύτερη προσπάθειά του.

Έτσι παρέταξαν τις ομάδες οι δύο προπονητές

Ο Ματίας Αλμέιδα παρέταξε την ΑΕΚ, επιλέγοντας κατά κύριο λόγο την ενδεκάδα του “πρωταθλήματος” με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ο Στάνκοβιτς κάθισε κάτω από τα δοκάρια, ενώ ο Ελίασον επιλέχθηκε αντί του Άμραμπατ στο δεξί άκρο της άμυνας, με τους Σιμάνσκι – Πινέδα να αγωνίζονται στον άξονα.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν προχώρησε σε εκπλήξεις. Στο πλάι του Ντόουγκλας Αουγκούστο στον άξονα χρησιμοποιήθηκε ο Σβαμπ με τον Ντάντας να μένει στον πάγκο, ενώ ο Τάισον ξεκίνησε βασικός στη μεσοεπιθετική γραμμή μαζί με τους Κωνσταντέλια και Ζίβκοβιτς.

Ο ΠΑΟΚ πήρε από νωρίς το πλεονέκτημα, όμως δεν μπόρεσε να λυγίσει την άμυνα της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ήταν αυτή που απείλησε πρώτη στο πέμπτο λεπτό, λίγα δευτερόλεπτα πριν από την αποβολή του Ρότα. Ο Γκαρσία βρέθηκε σε θέση βολής και έκανε το πλασέ, όμως ο Κοτάρσκι τον σταμάτησε.

Μετά την αποβολή του Ρότα, ο ΠΑΟΚ πήρε την μπάλα στα πόδια του και προσπάθησε να απειλήσει τα καρέ του Στάνκοβιτς, παίζοντας κυρίως από τα αριστερά, εκεί που υπήρχε το κενό στην άμυνα της ΑΕΚ λόγω της αποβολής. Στο 11ο λεπτό ο Σβαμπ με σουτ έστειλε την μπάλα λίγο άουτ, ενώ δύο λεπτά μετά ο προωθημένος Σάστρε δεν μπόρεσε να σκοράρει με σουτ μέσα από την περιοχή, με τον Στάνκοβιτς να τον σταματά.

Παρά τις ευκαιρίες των παικτών του Λουτσέσκου, η ΑΕΚ είναι αυτή που κατάφερε να προηγηθεί με το τέρμα του Μουκουντί.

Το γκολ του Καμερουνέζου στόπερ δεν άλλαξε πολύ τα σχέδια των δύο ομάδων. Ο ΠΑΟΚ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και την μπάλα στα πόδια του, ενώ η ΑΕΚ τον περίμενε χαμηλά.

Στο 30ο λεπτό ο ΠΑΟΚ έφτασε κοντά στο γκολ της ισοφάρισης. Ο Κωνσταντέλιας με ωραία κίνηση από τα αριστερά έκανε τη σέντρα. Ο Σβαμπ με σκαστή κεφαλιά έστειλε την μπάλα προς την εστία, αλλά ο Στάνκοβιτς έκανε την απόκρουση.

Πριν από το δοκάρι του Σάστρε στο 42ο λεπτό, ο Κωνσταντέλιας έπιασε ένα δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή υπό την πίεση του Γκατσίνοβιτς, ωστόσο η μπάλα πήγε άουτ, χωρίς να ανησυχήσει ιδιαίτερα τον Στάνκοβιτς.

Έπεσε ο ρυθμός στο δεύτερο μέρος, το καθάρισε η Ένωση στις καθυστερήσεις

Στο δεύτερο μέρος ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε, κάτι που βόλεψε την ΑΕΚ που είχε το προβάδισμα στο σκορ.

Ο ΠΑΟΚ απείλησε πρώτος με ένα σουτ του Αουγκούστο, το οποίο όμως δεν ανησύχησε τον Στάνκοβιτς. Ωστόσο στη συνέχεια δυσκολευόταν να δημιουργήσει τελικές στα αντίπαλα καρέ, με την ΑΕΚ να φράζει τους δρόμους προς την εστία του Στάνκοβιτς, μένοντας χαμηλά στον αγωνιστικό χώρο.

Στο 66ο λεπτό έφτασε κοντά στο να σκοράρει. Ο Τάισον έκανε τη σέντρα από τα αριστερά και ο Ζίβκοβιτς με κεφαλιά έστειλε την μπάλα άουτ, ενώ λίγο άουτ πέρασε το σουτ του Τάισον από το ημικύκλιο της περιοχής.

Ο Λουτσέσκου έριξε στον αγωνιστικό χώρο τον Μπίσεσβαρ και αυτός έδειξε την κλάση του στο 77′. Ο Σουριναμέζος με κάθετη τρύπα τροφοδότησε τον Τάισον μέσα στην περιοχή, αυτός έστρωσε στον Αουγκούστο και του σουτ του πέρασε ελάχιστα άουτ.

Όσο περνούσε η ώρα ο ΠΑΟΚ αύξησε την πίεσή του, όμως η ΑΕΚ άντεξε μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα της λήξης και κατέκτησε το τρόπαιο.

Η πιο σημαντική στιγμή των ασπρόμαυρων στο φινάλε ήταν το ωραίο σουτ του Τζίμα στο 86′ από μακρινή απόσταση, το οποίο εξουδετέρωσε ο Στάνκοβιτς. Η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε το κενό στην άμυνα του ΠΑΟΚ και με ένα απίθανο γκολ του Φερνάντες επικράτησε 2-0.

Γήπεδο: Πανθεσσαλικό Στάδιο

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0

Σκόρερ: Μουκουντί 26′, Φερνάντες 90+1′

Κίτρινες: 35′ Σιμάνσκι, 89′ Άμραμπατ – 40′ Σβαμπ, 49′ Αουγκούστο

Κόκκινες: Ρότα 6′

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (60′ Γιόνσον), Πινέδα (60′ Σιντιμπέ), Γκατσίνοβιτς (86′ Φερνάντες), Ελίασον (82′ Μάνταλος), Γκαρσία (60′ Άμραμπατ), Τσούμπερ.

ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Σάστρε (60′ Βιεϊρίνια), Ίνγκασον, Κουλιεράκης (86′ Κεντζιόρα), Ράφα Σοάρες (60′ Μπίσεσβαρ), Σβαμπ (78′ Ελ Καντουρί), Αουγκούστο, Τάισον, Κωνσταντέλιας (86′ Τζίμας), Ζίβκοβιτς, Τόμας.