19 Απριλίου, 2024
  • 19 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Champions League: Λίβερπουλ και Άιντραχτ ψάχνουν ένα… θαύμα απέναντι σε Ρεάλ και Νάπολι

Champions League: Λίβερπουλ και Άιντραχτ ψάχνουν ένα… θαύμα απέναντι σε Ρεάλ και Νάπολι

By on 15 Μαρτίου, 2023 0 607 Views

Η φάση των «16» του Champions League ολοκληρώνεται απόψε (15/3, 22:00 Cytavision) με δυο μεγάλες αναμετρήσεις. Η Λίβερπουλ ψάχνει στη Μαδρίτη ακόμα μεγαλύτερο «θαύμα» από την ανατροπή κόντρα στην Μπαρτσελόνα απέναντι στη Ρεάλ. Στα «χέρια» της Νάπολι η πρόκριση.

Η «αυλαία» θα πέσει στη Μαδρίτη, όπου η Ρεάλ καλείται να υπερασπιστεί το υπέρ της 5-2 κόντρα στη Λίβερπουλ στο Άνφιλντ και στη Νάπολη με τους πρωτοπόρους της Serie A να έχουν τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στους «8» ενάντια στην κάτοχο του Europa League, Άιντραχτ με «παρακαταθήκη» το «διπλό» στη Φρανκφούρτη.

Ψάχνει για ανατροπή επιπέδου… Λίβερπουλ

Η Λίβερπουλ (ειδικά) στο Champions League έχει αποδείξει πως είναι ομάδα των… ανατροπών. Το 2005 έγραψε ιστορία στην Κωνσταντινούπολη στον τελικό με την Μίλαν όταν «επέστρεψε» από το 3-0 και πήρε το τρόπαιο, ενώ το 2019 στη ρεβάνς της ήττας της με 3-0 από την Μπαρτσελόνα νίκησε με 4-0 την «παρέα» του Λιονέλ Μέσι στο «Άνφιλντ» παρά τις σημαντικές απουσίες. Έναν τέτοιο άθλο καλείται να πετύχει η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ για να προκριθεί στα προημιτελικά του Champions League.

Oι Reds προηγήθηκαν με 2-0 στην έδρα τους κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης από το 14′ και αντί να… γείρει το γήπεδο υπέρ τους έγινε ακριβώς το αντίθετο. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι ισοφάρισε από το ημίχρονο και εν τέλει πήρε σπουδαία και ιστορική νίκη με 5-2. H Ρεάλ έβγαλε για ακόμα μια φορά το «mentality» που είχε την προηγούμενη σεζόν και έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης με μεγάλες ανατροπές κόντρα σε Παρί Σεν Ζερμέν, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Ιταλός τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης και πολυνίκης του Champions League έχει στη διάθεση του τους Καρίμ Μπενζεμά, Φερλάντ Μεντί και Εντουάρντο Καμαβινγκά, οι οποίοι αντιμετώπισαν προβλήματα τραυματισμού τις τελευταίες ημέρες, σε αντίθεση με τον Αλάμπα, ο οποίος παραμένει εκτός. Από την πλευρά του ο Γιούργκεν Κλοπ δεν μπορεί να υπολογίζει τόσο τον Τζόρνταν Χέντερσον, όσο και τον Στέφαν Μπαΐτσετιτς.

Τα στατιστικά του Ρεάλ Μαδρίτης – Λίβερπουλ

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει νικήσει έξι από τα επτά τελευταία παιχνίδια της στο Champions League εναντίον της Λίβερπουλ (1 ισοπαλία), ενώ είχε χάσει τις πρώτες τρεις συναντήσεις της με τους Reds στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο/Champions League.

Η Λίβερπουλ είναι μία από τις τέσσερις αγγλικές ομάδες που κέρδισαν εκτός έδρας τη Ρεάλ Μαδρίτης σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μαζί με την Άρσεναλ, τη Μάντσεστερ Σίτι και την Τσέλσι. Ωστόσο, οι Reds έχουν χάσει τις δύο τελευταίες επισκέψεις τους στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» από τη νίκη τους με 1-0 τον Φεβρουάριο του 2009.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει προκριθεί σε 26 από τους προηγούμενους 27 νοκ άουτ αγώνες Ευρωπαϊκού Κυπέλλου/Champions League όταν κέρδισε τον πρώτο αγώνα εκτός έδρας, με εξαίρεση την ήττα από τον Άγιαξ σε αυτή τη φάση το 2018-19 (2-1 εκτός έδρας, 1-4). στη Μαδρίτη).

Στον πρώτο αγώνα, η Λίβερπουλ δέχθηκε πέντε γκολ σε ευρωπαϊκό αγώνα για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία της (1-5 εναντίον Άγιαξ τον Δεκέμβριο του 1966). Οι μεγαλύτερες συνολικές ήττες της σε διπλούς αγώνες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν με τέσσερα γκολ (3-7 εναντίον του Άγιαξ το Ευρωπαϊκό Κύπελλο 1966-67, 2-6 εναντίον της Σπαρτάκ Μόσχας στο Κύπελλο Κυπελλούχων 1992-93).

Η Λίβερπουλ είναι μία από τις μόλις τέσσερις ομάδες που προκρίθηκαν από ένα ζευγάρι στο Champions League, έχοντας χάσει τον πρώτο αγώνα με 3+ γκολ, κάνοντάς το εναντίον της Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό 2018-19 (0-3 εκτός, 4-0 εντός).

Αυτός θα είναι ο 300ος αγώνας της Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League, τουλάχιστον 20 περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη ομάδα από τη μετονομασία του τουρνουά το 1992. Οι Μερένγκες θέλουν να κερδίσουν πέντε συνεχόμενους εντός έδρας αγώνες στη διοργάνωση για πρώτη φορά μετά από το σερί οκτώ αγώνων μεταξύ Σεπτεμβρίου 2015 και Οκτωβρίου 2016.

Ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Καρίμ Μπενζεμά, έχει σκοράρει 19 γκολ στις τελευταίες 19 εμφανίσεις του στα νοκ άουτ του Champions League, ενώ είναι επίσης ο πρώτος σκόρερ της Βασίλισσας απέναντι στη Λίβερπουλ στην ιστορία του Κυπέλλου Ευρώπης/Champions League (6).

Ο Βινίσιους της Ρεάλ Μαδρίτης έχει συμμετάσχει σε 18 γκολ στα τελευταία 18 παιχνίδια του στο Champions League (10 γκολ, 8 ασίστ), ενώ έχει σκοράρει περισσότερα γκολ εναντίον της Λίβερπουλ στη διοργάνωση από ό,τι εναντίον οποιουδήποτε άλλου αντιπάλου (5).

Ο Βινίσιους έχει σκοράρει στο Champions League για τη Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον της Λίβερπουλ τόσο στο «Άνφιλντ» όσο και στο «Αλφρέντο Ντι Στέφανο». Με αυτό το παιχνίδι να διεξάγεται στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», θα μπορούσε να γίνει μόλις ο δεύτερος παίκτης που θα σκοράρει 2+ γκολ σε έναν αγώνα Champions League σε τρία διαφορετικά γήπεδα εναντίον ενός αντιπάλου, μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο εναντίον της Γιουβέντους (Allianz Stadium, Bernabéu και Principality Stadium).

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ έχει σκοράρει και έχει δώσει ασίστ σε οκτώ διαφορετικά παιχνίδια του Champions League για τη Λίβερπουλ, τα περισσότερα που έχει κάνει κάποιος παίκτης με αγγλική ομάδα στη διοργάνωση. Σκόραρε στις τελευταίες έξι εμφανίσεις του στη διοργάνωση, με μόνο τον Ρουντ φαν Νίστελροϊ να έχει σκοράρει σε περισσότερα συνεχόμενα παιχνίδια για μια αγγλική ομάδα (9 τον Απρίλιο του 2003 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Με το… 1,5 πόδι στα προημιτελικά η «καυτή» Νάπολι

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης ήταν μια ομάδα έκπληξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου την προηγούμενη σεζόν, καθώς κατέκτησε το Europa League και στο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα» καλείται να κάνει ακόμα μια υπέρβαση. Η εντυπωσιακή Νάπολι πέρασε με… περίπατο από τη Γερμανία, όπου νίκησε με 2-0 και κρατάει την τύχη της στα χέρια της.

Εκτός από το αποτέλεσμα οι πρωτοπόροι της Serie A είχαν και εικόνα… πρόκρισης. Στο πρώτο παιχνίδι οι Αετοί έκαναν στο γήπεδο τους μόλις πέντε τελικές, τις λιγότερες που έχουν κάνει φέτος στη διοργάνωση και δέχτηκαν 18 τελικές, περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι.

Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι έχει μόλις μια απουσία, καθώς δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του τραυματία Τζιακόμο Ρασπαντόρι. Από την πλευρά του ο Όλιβερ Γκλάνσερ εκτός από τους γνωστούς απόντες Εντιμπέ και Βένιγκ έχει δυο σημαντικές απώλειες. Ο λόγος για τον τραυματία Λίντστρομ και τον τιμωρημένο Κόλο Μουανί.

Το Νάπολι – Άιντραχτ μέσα από τη «γλώσσα» των αριθμών

Η Νάπολι κέρδισε τις δύο τελευταίες αναμετρήσεις της με γερμανικές ομάδες σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όσες είχε κερδίσει στα προηγούμενα 12 παιχνίδια της (3 ισοπαλίες – 7 ήττες). Η νίκη της στο πρώτο παιχνίδι ήταν επίσης η πρώτη της επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης (2 ήττες).

Το μοναδικό προηγούμενο εκτός έδρας παιχνίδι της Άιντραχτ Φρανκφούρτης εναντίον της Νάπολι έληξε με νίκη με 1-0, τον Δεκέμβριο του 1994 στους «16» του Κυπέλλου UEFA.

Χάρη στη νίκη της με 2-0 στον πρώτο αγώνα, η Νάπολι βρίσκεται κοντά στo να φτάσει στον προημιτελικό του Champions League για πρώτη φορά. Ωστόσο, τη μοναδική προηγούμενη φορά που κέρδισαν έναν αγώνα νοκ άουτ στη διοργάνωση, κατέληξαν να αποκλείονται (3-1 εντός, 1-4 εκτός έδρας εναντίον της Τσέλσι το 2011-12).

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης έχει σκοράρει και στα τρία εκτός έδρας παιχνίδια της στο Champions League μέχρι στιγμής (5 γκολ), κερδίζοντας δύο φορές και έχασε μία.

Η Νάπολι έχει σκοράρει 22 γκολ στο Champions League αυτή τη σεζόν – η τελευταία φορά που μια ιταλική ομάδα σκόραρε περισσότερα σε μία μόνο σεζόν ήταν το 2002-03, με τη Γιουβέντους να σκοράρει 30 και την Ίντερ 26.

Η Νάπολι είναι αήττητη στα τελευταία 11 εντός έδρας παιχνίδια της στο Champions League (8 νίκες – 3 ισοπαλίες), έχει σκοράρει τουλάχιστον τρία γκολ σε κάθε νίκη στο σπίτι της αυτή τη σεζόν – η μόνη ιταλική ομάδα που κέρδισε τέσσερις συνεχόμενους εντός έδρας αγώνες ενώ είχε σκοράρει 3+ γκολ σε κάθε ματς είναι η Ρόμα μεταξύ Απριλίου-Οκτωβρίου 2018.

Η Νάπολι έχει χάσει τρία από τα έξι πέναλτι που εκτέλεσε στο φετινό Champions League, συμπεριλαμβανομένου ενός στον πρώτο αγώνα εναντίον της Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Καμία ομάδα από το 2003-04 δεν έχει καταφέρει να χάσει τέσσερα πέναλτι σε μία μόνο σεζόν (εξαιρουμένης της διαδικασίας των πέναλτι).

Στο πρώτο παιχνίδι, η Άιντραχτ Φρανκφούρτης είχε τις λιγότερες τελικές της (5), ενώ αντιμετώπισε επίσης τον υψηλότερο αριθμό τελικών (18) σε οποιοδήποτε από τα επτά παιχνίδια της στο Champions League.

Ο Κβίτσα Κβαρατσχέλια έχει δώσει τέσσερις ασίστ στο Champions League αυτή τη σεζόν, τις περισσότερες από οποιονδήποτε παίκτη της Νάπολι σε μία μόνο διοργάνωση. Ο Γεωργιανός εξτρέμ δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες για σκοράρισμα μετά από ένα κουβάλημα της μπάλας από οποιονδήποτε παίκτη στο Champions League αυτή τη σεζόν (16), εκτέλεσε 12 φορές και δημιούργησε τέσσερις ευκαιρίες με αυτόν τον τρόπο.

Ο Βίκτορ Οσιμέν και ο Τζιοβάνι Ντι Λορέντζο σκόραραν στη νίκη της Νάπολι με 2-0 στον πρώτο αγώνα – κανένας παίκτης της Νάπολι δεν έχει σκοράρει ποτέ και στα δύο παιχνίδια ενός ζευγαριού για το Κύπελλο Ευρώπης/Champions League.