16 Απριλίου, 2024
  • 16 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Η Μάντσεστερ Σίτι στα σχοινιά: Κατηγορίες και ερωτηματικά!

Η Μάντσεστερ Σίτι στα σχοινιά: Κατηγορίες και ερωτηματικά!

By on 6 Φεβρουαρίου, 2023 0 942 Views

Η Σίτι έτοιμη να παίξει το μεγαλύτερο ντέρμπι των τελευταίων ετών, αυτή τη φορά όμως εκτός γηπέδων, μιας και η έρευνα της Premier League την βάζει με την πλάτη στον τοίχο!

Αυτή κι αν ήταν βόμβα. Το πιο λαμπερό πρωτάθλημα του πλανήτη βλέπει τις σκιές να την πλακώνουν και ο κόσμος ζητά άμεσα… φως. Η έρευνα της Premier League για τυχόν παραβάσεις του FFP από την Μάντσεστερ Σίτι ολοκληρώθηκε και η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβάσεις για όλες τις σεζόν από το 2009 έως και το 2018. Ναι, σε αυτό το διάστημα η Σίτι είναι ένοχη για περισσότερες από 100 παραβιάσεις σε αυτό το διάστημα.

Παράνομες πληρωμές σε παίκτες κάτω των 18, φουσκωμένες χορηγικές συμφωνίες, κρυφές πληρωμές συμβολαίων κάνουν τον Καταλανό τεχνικό να αισθάνεται άβολα και τις ανταγωνίστριες να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Η Σίτι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αφαίρεση βαθμών, ακόμα και αποβολή από το πρωτάθλημα, ωστόσο ο σύλλογος είναι έτοιμος να περάσει στην αντεπίθεση, για την πιο σκληρή μάχη του στην Premier League, μιας και αυτή θα δοθεί εκτός γηπέδων.

Ποιές είναι οι κατηγορίες για το συμβόλαιο του Μαντσίνι;

Έγγραφα που δημοσίευσε το Der Spiegel φέρονται να έδειξαν ότι ο Μαντσίνι, ο Ιταλός προπονητής της Σίτι την περίοδο 2009-2013, λάμβανε μυστικές πληρωμές μέσω… υπόπτων συμβολαίων και από μία συμφωνία με την ομάδα Αλ Τζαζίρα, που εδρεύει στο Άμπου Ντάμπι.

Το πρώτο του συμβόλαιό του με τη Σίτι ήταν ως εξής: είχε βασικό μισθό 1,45 εκατ. λίρες — καθαρό από φόρους — αλλά η εταιρεία του στην Ιταλία έπαιρνε παράλληλα 1,75 εκατομμύρια ετησίως με την αιτιολογία ως σύμβουλος στην Αλ Τζαζίρα. Η συμφωνία προέβλεπε το να προπονεί την Αλ Τζαζίρα για τέσσερις ημέρες το χρόνο. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βγήκαν από το Der Spiegel και φαίνεται να δείχνουν ότι η εταιρεία του, Italy International Services (IIS), έκοβε τιμολόγια τριμήνου στη Σίτι, η οποία έστελνε τα χρήματα αυτά στην Abu Dhabi United Group (ADUG).

Μία εταιρεία με επικεφαλής τον Σεϊχη Μανσούρ. Τα στοιχεία έδειχναν πως στη συμφωνία με την Αλ Τζαζίρα ήταν παρών ο Σάιμον Πιρς, επιτελικό στέλεχος της Σίτι και σύμβουλος της οικογένειας αυτής του Άμπου Ντάμπι. Το συμβόλαιό του με τη Σίτι που διέρρευσε αναφέρει επίσης άλλες πληρωμές.

Πληρωμές όπως: μπόνους 4 εκατομμυρίων λιρών για την κατάκτηση της Premier League και 3 εκατ. λιρών για το Champions League, οκτώ πτήσεις τον χρόνο μεταξύ Μάντσεστερ και Ιταλίας για αυτόν και την οικογένειά του, 7.500 μηναίως για έξοδα διαμονής και έξι εισιτήρια για κάθε εντός έδρας αγώνα. Ο Μαντσίνι είχε αρνηθεί όταν είχε ερωτηθεί – στο παρελθόν – να σχολιάσει το οτιδήποτε σχετικά με το συμβόλαιό του με την Αλ Τζαζίρα.

Οι «αμαρτίες» με τις χορηγίες και η δικαστική νίκη απέναντι στην UEFA

Πριν από τρία χρόνια τέτοια εποχή ο πέλεκυς ήταν ξανά βαρύς για τη Μάντσεστερ Σίτι, μόνο που εκείνη τη φορά κατήγορος ήταν η UEFA! Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία εντόπισε οικονομικές ατασθαλίες που σχετίζονταν με το FFP και αποφάσισε να τιμωρήσει τους Πολίτες με διετή αποκλεισμό από το Champions League.

Φυσικά η ομάδα του Μάντσεστερ από την πλευρά της δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια και κυνήγησε την υπόθεση στο CAS, το οποίο τελικά ανέτρεψε την απόφαση της UEFA, κρίνοντας ότι τα περισσότερα από τα αδικήματα είχαν παραγραφεί! Τι συμβαίνει όμως στην προκειμένη περίπτωση με τη Μάντσεστερ Σίτι;

Για αρχή το κλαμπ αυτή τη φορά δεν μπορεί να προσφύγει στο CAS, με το μέλλον της Σίτι να κρίνεται από την Premier League που ωστόσο δεν περιέχει κανόνες για παραγραφή αδικημάτων. Και πέρα από το συμβόλαιο του Μαντσίνι, οι Πολίτες θα πρέπει να αντικρούσουν και τις κατηγορίες για ψεύτικες χορηγίες (της αεροπορικής εταιρείας Etihad και της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Etisalat), οι οποίες υποστηρίζουν ότι τα πραγματικά χρήματα προήλθαν από την ADUG του Σεΐχη και ιδιοκτήτη της ομάδας, Μανσούρ.

Μεταξύ άλλων μάλιστα η Der Spiegel είχε ανακαλύψει ότι η ADUG πλήρωσε επίσης τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ευρώ στον ατζέντη του Γιάγια Τουρέ μεταξύ 2010 και 2015 – ενώ ο μέσος ήταν παίκτης της Σίτι – με τις πληρωμές προφανώς να εκκαθαρίζονται από τον διευθύνοντα σύμβουλο του συλλόγου, Φεράν Σοριάνο, και τον πρόεδρο Καλντούν Αλ Μουμπαράκ.

Προς τι τόση καθυστέρηση;

Ένα από τα ερωτήματα που αναδύθηκαν στην επιφάνεια μετά την έκρηξη της υπόθεσης, ήταν γιατί άργησε να δημοσιοποιηθεί. Και η εξήγηση έγκειται στο γεγονός ότι εκτός από μια περίπλοκη έρευνα που καλύπτει πολλούς ισχυρισμούς, η Premier League αποκάλυψε ότι ο σύλλογος χρησιμοποίησε τακτικές για να καθυστερήσει όταν ήταν υποχρεωμένος να παραδώσει έγγραφα.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας για την Premier League, ένα διαιτητικό δικαστήριο διέταξε τη Σίτι να παράσχει «ορισμένα έγγραφα και πληροφορίες στην λίγκα και να κάνει έρευνες σε τρίτους», ανέφερε μια απόφαση του Εφετείου το 2021, όταν η Σίτι έχασε μια προσφυγή σχετικά με το δικαίωμα μιας ειδικής ομάδας διαιτησίας να εκδικάσει την υπόθεση.

Η κατάθεση ανέφερε: «Για την Πρέμιερ Λιγκ η τακτική που υιοθέτησε ο σύλλογος ήταν να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες διαδικαστικές αιτήσεις και παράπονα για να επιβραδύνει την ημέρα που θα πρέπει πραγματικά να παράσχει τις πληροφορίες».

Πλέον η Σίτι καλείται ξανά να κάτσει στις δικαστικές αίθουσες και σε περίπτωση ήττας, το μέλλον προμηνύεται τουλάχιστον δυσοίωνο, με χρηματικά πρόστιμα, αφαίρεση βαθμών, μέχρι και… υποβιβασμό.