29 Μαρτίου, 2024
  • 29 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Ρεάλ Μαδρίτης – Βαλένθια 2-0: Πύρρειος νίκη – ανάσα και στο -5 από τη Μπαρτσελόνα

Ρεάλ Μαδρίτης – Βαλένθια 2-0: Πύρρειος νίκη – ανάσα και στο -5 από τη Μπαρτσελόνα

By on 3 Φεβρουαρίου, 2023 0 260 Views

Με γκολάρα του Μάρκο Ασένσιο και γκολ του Βινίσιους Ζούνιορ, η Ρεάλ Μαδρίτης λύγισε άνετα τη Βαλένθια στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» (2-0) και έκλεισε τον πρώτο γύρο της La Liga στο -5 από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα – Με ενοχλήσεις αποχώρησαν Έντερ Μιλιτάο και Καρίμ Μπενζεμά, λίγες ημέρες πριν από το Μουντιάλ Συλλόγων και το πρώτο ματς με τη Λίβερπουλ για τους «16» του Champions League.

Χρειάστηκε ένα ημίχρονο και μια φοβερή γκολάρα του Μάρκο Ασένσιο, αλλά εντέλει η Ρεάλ Μαδρίτης λύγισε άνετα τη Βαλένθια στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» (2-0) σε εξ’ αναβολής αγώνα της La Liga κλείνοντας τον πρώτο γύρο στη δεύτερη θέση και στο -5 από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα. Ανησυχία για τους τραυματισμούς των Έντερ Μιλιτάο και Καρίμ Μπενζεμά.

Ο Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος διατήρησε τον εξαιρετικά φορμαρισμένο Ντάνι Θεμπάγιος στην μεσαία γραμμή, ξεκίνησε και πάλι τον Εντουάρντο Καμαβινγκά στο αριστερο άκρο της άμυνας αντί του τραυματία Φερλάν Μεντί, ενώ προτίμησε τον Μάρκο Ασένσιο στην επίθεση αντί του Ροντρίγκο.

Ο Βόρο, ο οποίος μετά την αποχώρηση του Τζενάρο Γκατούζο ανέλαβε ως υπηρεσιακός προπονητής της Βαλένθια για όγδοη φορά (!), έκανε (νέο) ντεμπούτο με διάταξη 4-4-2 και τον Γιούνους Μούσα στο πλευρό του Έντινσον Καβάνι για να κάνει την πίεση ψηλά.

Τραυματισμός του Μιλιτάο, ακυρωθέν γκολ στον Ρούντιγκερ

Σε έναν κακό αγωνιστικό χώρο, τον οποίο θα αλλάξει για δεύτερη φορά μέσα στην σεζόν, η Βασίλισσα μπήκε δυνατά και έχασε την πρώτη της καλή ευκαιρία μόλις στο τρίτο λεπτό, με τον Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι να αποκρούει το διαγώνιο σουτ του Ασένσιο σε τετ – α – τετ μέσα από την περιοχή.

Στο πρώτο 20λεπτο, με καλή κυκλοφορία της μπάλας και αποτελεσματική πίεση, η Βαλένθια ήλεγξε αρκετά άνετα το παιχνίδι, αλλά στη συνέχεια η Ρεάλ κυριάρχησε, ούσα σχεδόν όλο το διάστημα στο μισό του γηπέδου των Νυχτερίδων.

Όπως και κόντρα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ, όμως, η πρωταθλήτρια Ευρώπης πλήρωσε την αναποτελεσματικότητά της. Ο Γκαμπριέλ Παουλίστα απέτρεψε το γκολ του Ασένσιο, λίγο αργότερα πρόλαβε την μπάλα προτού αυτή στρωθεί μέσα στην περιοχή στον Καρίμ Μπενζεμά, ο Βινίσιους Ζούνιορ σούταρε αδύναμα στα χέρια του Μαμαρντασβίλι, ενώ ο Καμαβινγκά είχε σουτ από καλή θέση στην εξωτερική πλευρά των διχτυών.

Σαν να μην έφτανε η… εκνευριστική της αστοχία, όμως, η Ρεάλ έχασε με τραυματισμό τον πιο φορμαρισμένο της αμυντικό. Ο Έντερ Μιλιτάο, περί ου ο λόγος, αποχώρησε με έντονες ενοχλήσεις στον δεξιό μηρό, με τον Ντάνι Καρβαχάλ να τον αντικαθιστά και τον Νάτσο να μεταφέρεται από τα δεξιά στο κέντρο της άμυνας.

Φαινόταν ότι η λύση ήρθε εντέλει από τον έτερο στόπερ, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους. Το γκολ, όμως, του Αντόνιο Ρούντιγκερ με κεφαλιά ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Λούκα Μόντριτς, ακυρώθηκε μέσω VAR, γιατί είχε προηγηθεί φάουλ (;) του Μπενζεμά στον Μούσα. Υπάρχει επαφή, αλλά…

Από την στιγμή που το VAR εφαρμόζεται στη La Liga, η Ρεάλ είναι η ομάδα με τα περισσότερα ακυρωθέντα γκολ μέσω του βίντεο (20), έναντι μόλις δέκα των Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο.

Γκολάρα – λύτρωση του Ασένσιο και… καπάκι 2-0

Το δεύτερο μέρος άρχισε όπως τελείωσε το πρώτο. Με ευκαιρία της Ρεάλ που αποσόβησε και πάλι ο Παουλίστα (σε προσπάθεια του Μπενζεμά) και με γκολ των Μαδριλένων, το οποίο αυτή την φορά μέτρησε και ήταν… γκο-λά-ρα!

Ο Ασένσιο πήρε την μπάλα στη δεξιά γωνία της μεγάλης περιοχής και, με το αριστερό του, έστειλε την μπάλα με «κεραυνό» στο βάθος της εστίας των Νυχτερίδων, με τον Μαμαρντασβίλι να μην μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να παρακολουθεί την πορεία της (52’).

Το γκολ – ποίημα του Ασένσιο απελευθέρωσε τους παίκτες της Ρεάλ από το άγχος που αναμφίβολα βάραινε τα πόδια τους και, μόλις τρία λεπτά αργότερα, ο Βινίσιους Ζούνιορ έγραψε το 2-0, βγαίνοντας ταχύτατα στην αντεπίθεση και πλασάροντας εύστοχα τον Μαμαρντασβίλι (55’).

Έξω με ενοχλήσεις και ο Μπενζεμά

Η Ρεάλ είχε πάρει για τα καλά τα πάνω της και άγγιξε το 3-0 σε σουτ του Μπενζεμά που έβγαλε πάνω στην γραμμή ο Μουκτάρ Ντιακαμπί. Σε αυτή την φάση, όμως, ο Γάλλος επιθετικός και αρχηγός ένιωσε ένα τράβηγμα στο πίσω μέρος του μηρού και βγήκε κουτσαίνοντας, πηγαίνοντας κατευθείαν στα αποδυτήρια, με τον Αντσελότι να αποκτά και άλλον «πονοκέφαλο» ενόψει του Μουντιάλ Συλλόγων και, κυρίως, του πρώτου αγώνα με τη Λίβερπουλ  για τους «16» του Champions League (21/02).

Ο Ιταλός προπονητής… πρόλαβε να κάνει και δύο αλλαγές τακτικής, με Μοντριτς και Τόνι Κρόος να δίνουν τις θέσεις τους σε Ορελιέν Τσουαμενί και Φεδερίκο Βαλβέρδε, με τον πρώτο να επιστρέφει μετά από τραυματισμό.

Ο αγώνας έδειχνε να έχει τελειώσει πρόωρα και αυτό ουσιαστικά είχε συμβεί, παρ’ ότι η Βαλένθια έχασε μια πολύ καλή ευκαιρία με τον Μάρκος Αντρέ, στη πρώτη προσπάθεια προς την εστία του Τιμπό Κουρτουά, λίγο προτού συμπληρωθεί το 70ό λεπτό.

Σαν να μην έφταναν τα… χάλια τους, όμως, οι φιλοξενούμενοι έμειναν με δέκα στο 72’ λόγω αποβολής του Γκαμπριέλ Παουλίστα για δολοφονικό τάκλιν στον Βινίσιους Ζούνιορ, ο οποίος εξοργισμένος σηκώθηκε για να του ζητήσει τα ρέστα, με αποτέλεσμα να υπάρξει… κλοτσοπατινάδα.

Η Ρεάλ έχασε ευκαιρίες και για άλλα γκολ, το σκορ δεν άλλαξε και το φινάλε του πρώτου γύρου βρίσκει την Βασίλισσα στο «κόλπο του τίτλου και την Βαλένθια μόλις έναν βαθμό μακριά από την ζώνη του υποβιβασμού. Η χειρότερη θέση της εδώ και σαράντα χρόνια (!) και συγκεκριμένα από την σεζόν 1982-83, όταν ήταν ουραγός και σώθηκε την τελευταία αγωνιστική…

Ρεάλ Μαδρίτης (Κάρλο Αντσελότι): Κουρτουά – Νάτσο, Έντερ Μιλιτάο (36’ λ. τρ. Ντάνι Καρβαχάλ), Ρούντιγκερ, Καμαβινγκά – Μόντριτς (66’ Τσουαμενί), Κρόος (66’ Βαλβέρδε), Ντάνι Θεμπάγιος – Ασένσιο, Μπενζεμά (60’ λ. τρ. Ροντρίγκο), Βινίσιους Ζούνιορ.

Βαλένθια (Βόρο): Μαμαρντασβίλι – Φουλκιέ, Γκαμπριέλ Παουλίστα, Ντιακαμπί, Γκαγιά – Σάμου Καστιγιέχο (58’ λ. τρ. Μάρκος Αντρέ), Γκιγιαμόν, Αντρέ Αλμέιδα (70’ Ιλάις Μορίμπα), Λίνο (70’ Λάτο) – Καβάνι (75’ Φραν Πέρεθ), Μούσα (75’ Κομέρ).

Οι πρώτοι στη La Liga (σε 19 αγώνες): Μπαρτσελόνα 50, Ρεάλ Μαδρίτης 45, Ρεάλ Σοσιεδάδ 39, Ατλέτικο Μαδρίτης 34, Βιγιαρεάλ 31, Μπέτις 31, Ράγιο Βαγιεκάνο 29, Οσασούνα 28.