26 Απριλίου, 2024
  • 26 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Τζόκοβιτς – Τσιτσιπάς 3-0: Ο Νόλε έγραψε ιστορία, ο Στέφανος περιμένει τη σειρά του

Τζόκοβιτς – Τσιτσιπάς 3-0: Ο Νόλε έγραψε ιστορία, ο Στέφανος περιμένει τη σειρά του

By on 29 Ιανουαρίου, 2023 0 7409 Views

Ο  Nόβακ Τζόκοβιτς αποδείχθηκε για άλλη μία φορά ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Σε έναν τελικό με φανταστική ατμόσφαιρα, που θύμιζε ποδοσφαιρικό ντέρμπι, ο Σέρβος έδειξε την κλάση του και κατέκτησε για 10η φορά το Australian Open

Επικράτησε με 3-0 σετ (6-3, 7-6 (4), 7-6 (5) και πέρα από τους 10 τίτλους στη Μελβούρνη, έφτασε τους 93 στην καριέρα του (3η θέση όλων των εποχών) και παράλληλα τα 22 grand slam ισοφαρίζοντας στην κορυφή τον Ραφαέλ Ναδάλ. Η επικράτηση του Σέρβου στο τουρνουά ήταν εντυπωσιακή καθώς σε 7 ματς έχασε μόλις ένα σετ!

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, στον τελικό του Australian Open

Ο  Τσιτσιπάς μπήκε φανερά αγχωμένος στο πρώτο σετ και ουσιαστικά έπαιξε το αγαπημένο παιχνίδι του Νόλε: με χτυπήματα γύρω από την baseline που είναι το ιδανικό παιχνίδι του Σέρβου. Εδωσε με διπλό λάθος ένα κρίσιμο break στον Τζόκοβιτς, που με την σειρά του είχε απίθανα ποσοστά στο σερβίς του (έναν χαμένο πόντο μόλις σε πρώτο σερβίς).

Στο δεύτερο, ο Τσιτσιπάς ανέβηκε αισθητά και αφού βελτίωσε εντυπωσιακά τα ποσοστά του στο πρώτο σερβίς, έφτασε μία ανάσα από την κατάκτησή του. Στο υπέρ του 5-4 βρήκε set point στο σερβίς του Νόλε, όμως η κλάση του Σέρβου «μίλησε» και αφού κράτησε το σερβίς του, οδήγησε το σετ στο tie break.

Εκεί τα λάθη του Τσιτσιπά κόστισαν και τον έφεραν με πλάτη 2-0 στο σκορ, για να κλείσει τελικά το ματς και τον τίτλο ο Σέρβος με 3-0, έπειτα από 2 ώρες και 56 λεπτά.

Τα στατιστικά του Τσιτσιπά στον τελικό: 15 άσοι, 3 διπλά λάθη, 65% πρώτο σερβίς, 72% κερδισμένοι πόντοι σε πρώτο σερβίς, 51% κερδισμένοι πόντοι σε δεύτερο σερβίς, 40 winners, 42 αβίαστα λάθη, 1/3 break points.

Τα στατιστικά του Τζόκοβιτς τον τελικό: 7 άσοι, 3 διπλά λάθη, 66% πρώτο σερβίς, 82% κερδισμένοι πόντοι σε πρώτο σερβίς, 62% κερδισμένοι πόντοι σε δεύτερο σερβίς, 36 winners, 22 αβίαστα λάθη, 2/5 break points.

image

Τσιτσιπάς – Τζόκοβιτς: Κυρίαρχος ο Νόλε, έκανε το πρώτο βήμα

Τζόκοβιτς μπήκε πιο αποφασιστικά στο ματς, ή αν θέλετε, ξεκίνησε λίγο πιο φοβισμένα ο Τσιτσιπάς. Ο Σέρβος καθάρισε εύκολα το πρώτο service game και έφτασε σε διπλό break point, το οποίο ο Τσιτσιπάς κατάφερε να γλιτώσει και με άσο να ισοφαρίσει σε 1-1.

Όμως, η συνέχεια άνηκε στον Νόλε… Πήρε με love game το επόμενο game και ο Τσιτσιπάς με ένα διπλό λάθος στο σερβίς, του δώρισε το πρώτο break στο ματς.

Σερβίροντας εκπληκτικά ως εκείνο το σημείο του αγώνα (91% κερδισμένοι πόντοι στο πρώτο σερβίς, στα πρώτα πέντε games) έφτασε με winner στο 4-1.

Ο Στέφανος εξακολουθούσε να ζορίζεται στα δικά του service games παρά την προσπάθεια του κοινού να τον εμψυχώσει. Και αυτό έπιασε προσωρινά τόπο καθώς στο 30-30 ένα λάθος του Τζόκοβιτς με το φόρχαντ κι ένας άσος, έφεραν τη μείωση του σκορ σε 4-2.

Στέφανος Τσιτσιπάς εναντίον Νόβακ Τζόκοβιτς στο Australian Open

O Τζόκοβιτς ωστόσο δεν είχε καμία διάθεση να ρισκάρει ένα χαμένο σετ. Με άσο έκλεισε κι αυτός το δικό του service game για το 5-2, στέλνοντας τον Τσιτσιπά να σερβίρει για να μείνει στο σετ.

Κάτι που έκανε με το πιο εύκολο game που είχε στο σετ, καθώς το τελείωσε με δύο άσους και ένα σερβίς δίχως επιστροφή από τον Τζόκοβιτς. Ο Νόλε σέρβιρε για το σετ, έφτασε σε διπλό set point και το έκλεισε σε 36 λεπτά.

Ο Στέφανος υπερτερούσε σε άσους (6-2), αλλά ο Τζόκοβιτς είχε το ασύλληπτο 17/18 σε κερδισμένους πόντους στο πρώτο σερβίς (72% περασμένο πρώτο σερβίς έναντι 60% του Τσιτσιπά) , καθώς και 7 αβίαστα λάθη έναντι 11 του Στέφανου. Οι winners ήταν μοιρασμένοι (9-9).

image

Εχασε set point ο Τσιτσιπάς, έκανε το 2-0 στο tie break ο Τζόκοβιτς

Ο Τσιτσιπάς ανέβασε στροφές στα δικά του service game. Αρχισε εντυπωσιακά το δεύτερο σετ βγάζοντας winners είτε με το φόρχαντ, είτε με το μπάκχαντ, για να κάνει το 1-0.

Ο Στέφανος εξακολουθούσε να έχει πρόβλημα στις επιστροφές του από τα σερβίς του Τζόκοβιτς, ο οποίος με love game ισοφάρισε, αλλά ο ίδιος τρόπος (3 λάθη του Νόλε σε επιστροφές χτυπημάτων) έφερε ένα love game για τον Στέφανο, που ήταν σημαντικό για να χτίσει αυτοπεποίθηση.

Στο επόμενο game πήγε στο 30-30 ζορίζοντας λίγο για πρώτη φορά τον αντίπαλό του σε δικό του service game. Όμως ένα απρόσεκτο βολέ και ένας άσος του Νόλε, έφεραν το 2-2.

Σε ένα πολύ σημαντικό game, με τον Τζόκοβιτς στο 15-30,ο Στέφανος πήρε έναν πολύ δύσκολο πόντο (από λάθος του Σέρβου) και απέφυγε ένα διπλό break point. Σερβίροντας έξυπνα πάνω στον Σέρβο όμως και στη συνέχεια ανοίγοντας το γήπεδο, έκλεισε υπέρ του το game με έναν winner για το 3-2.

O Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει το game απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς

Ο Σέρβος συνέχιζε να σερβίρει εκπληκτικά και ισοφάρισε εύκολα σε 3-3, με τον Τσιτσιπά να παίρνει δύο σπουδαίους πόντους στο δικό του σερβίς κι ενώ ήταν πάλι πίσω με 15-30. Στο 40-30 έκανε ένα πολύ εύκολο λάθος βάζοντας τον αντίπαλό του πάλι μέσα στο game, ωστόσο κατάφερε να κρατήσει το σερβίς του, βάζοντας για πρώτη φορά στο ματς υπό πίεση τον Τζόκοβιτς.

Κι εκεί έκανε δύο μαζεμένα λάθη ο Σέρβος, δίνοντας μία ελπίδα για break point στον Τσιτσιπά. Το φιλέ όμως στο 15-30 έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον Στέφανο, δίνοντας τον πόντο στον Νόλε, ο οποίος έβγαλε αδιανόητες άμυνες στον αμέσως επόμενο πόντο, σε χτυπήματα ακριβείας του Στέφανου. Με ένα λάθος του Τσιτσιπά, ο Σέρβος έκλεισε το game και ισοφάρισε σε 4-4, σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, με τον Στέφανο να χάνει από ατυχία μία πρώτη ευκαιρία να σπάσει το σερβίς του σπουδαίου αντιπάλου του.

Στο επόμενο game… σφύριζαν οι άσοι από τον Ελληνα τενίστα που έφτασε στο 5-4 με λάθος του Τζόκοβιτς και έστειλε τον κάτοχο 21 grand slam να σερβίρει για να μείνει στο σετ. Στο 30-30 ο Τζόκοβιτς έκανε σε άδεια πλευρά ένα αβίαστο λάθος που δεν το συνηθίζει και έδωσε set point στον Στέφανο. Σε ράλι διαρκείας ο Σέρβος επιβίωσε και έμεινε στο game και εν τέλει ισοφάρισε σε 5-5. Αυτό δεν πτόησε τον Τσιτσιπά που με δύο άσους έκανε με love game το 6-5, δείχνοντας αποφασισμένος να φτάσει στην ισοφάριση. Ο Σέρβος πήγε το σετ στο tie break όπου δεν είχε πλέον περιθώρια ο Τσιτσιπάς να το χάσει καθώς με 2-0 σετ στην πλάτη, τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα.

Εκεί ήρθε ένα αβίαστο λάθος του Στέφανου, που έδωσε το μίνι break νωρίς στον Σέρβο, όμως αμέσως με έναν πανέμορφο πόντο (που τελείωσε με σμας) πήρε πίσω αυτό το break. Στο 2-1 του Νόλε, το φιλέ πάλι έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον Στέφανο, που έκανε κι ένα αβίαστο λάθος, δίνοντας σοβαρό πλεονέκτημα στον αντίπαλό του (1-4). Ο Τζόκοβιτς έκανε ένα αβίαστο λάθος πριν την αλλαγή πλευράς, αναπτερώνοντας τις ελπίδες του Τσιτσιπά, που μείωσε σε 4-3 από διπλό λάθος του Σέρβου. Πήρε το σερβίς και ισοφάρισε, όμως με την σειρά του έχασε ένα φόρχαντ στη διαγώνιο και με 5-4 ο Νόλε πήρε δύο σερβίς για να κλείσει το σετ. Βρήκε διπλό σετ πόιντ από ένα χαμένο μπάκχαντ του Στέφανου και με ένα εξαιρετικό πρώτο σερβίς έφτασε στο 2-0, κάνοντας πολύ δύσκολη τη ζωή του Τσιτσιπά…

image

Ο Τζόκοβιτς κυρίαρχος ξανά σε tie break και… 22 grand slam τίτλοι

Ο Τζόκοβιτς είχε το πλεονέκτημα να σερβίρει και πρώτος στο τρίτο σετ, όμως οι επιστροφές του Τσιτσιπά, του έδωσαν διπλό break point και για πρώτη φορά στο ματς έσπασε το σερβίς του αντιπάλου του με ένα λάθος του Νόλε. Με 30-0 υπέρ του, ο Στέφανος έκανε αδικαιολόγητα λάθη σε δύο εύκολα χτυπήματα και έδωσε break point στον αντίπαλό του. Και ο Σέρβος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, ισοφαρίζοντας σε 1-1 με ένα λάθος υπό πίεση του Στέφανου.

Ο Σέρβος κράτησε το σερβίς του, αλλά κι ο Στέφανος με έναν άσο και δύο winners έφερε και πάλι ισορροπία στο σετ (2-2). Ο Νόλε έκανε υποδειγματικό service game στη συνέχεια αφού ο Τσιτσιπάς άρχισε να δυσκολεύεται ξανά στις επιστροφές του. Ωστόσο, συνέχισε να σερβίρει καλά και προσπάθησε -με επιτυχία- να ανοίξει το γήπεδο τρέχοντας λίγο τον Σέρβο. Ισοφάρισε σε 3-3, όμως ο Τζόκοβιτς συνέχισε να σερβίρει εκπληκτικά, φτάνοντας στο 4-3 χωρίς πρόβλημα (με αυτό το game είχε 10 συνεχόμενους κερδισμένους πόντους στο σερβίς του). Με την πίεση να ανεβαίνει, ο Στέφανος αντέδρασε εξαιρετικά και με love game ισοφάρισε σε 4-4.

O Τσιτσιπάς προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρει λύσεις στο σερβίς του αντιπάλου του, όμως ο Τζόκοβιτς με ένα τρίτο συνεχόμενο love game (και 14 σερί κερδισμένους πόντους στο σερβίς του) έστειλε τον Στέφανο να σερβίρει για να μείνει στο ματς. Δύο χαμένα μπάκχαντ του Τσιτσιπά έφεραν το κρίσιμο game από το 30-0 στο 30-30, όμως με δύο άψογα σερβίς έμεινε στο σετ και στο ματς (5-5).

Το 6-5 ήρθε με το τέταρτο συνεχόμενο love game του απίθανου σήμερα στο σερβίς του, Τζόκοβιτς και ο Τσιτσιπάς κλήθηκε να κρατήσει για άλλη μια φορά και να στείλει το σετ στο tie break. Το έκανε έστω και δύσκολα (με δύο άσους στο game) και πήγε για το αποφασιστικό tie break που ή θα τον κρατούσε ζωντανό στο ματς, ή θα τελείωναν τα πάντα.

Εκεί ο Τζόκοβιτς, με επιστροφή winner, έδειξε πως ήταν αποφασισμένος να τελειώσει το ματς. Εσπασε δύο συνεχόμενες φορές το σερβίς του Στέφανου και προηγήθηκε με 3-0. Κράτησε το σερβίς του και με 5-0, με τον Τσιτσιπά να μειώνει σε 5-3 και τον Σέρβο να φτάνει στη συνέχεια σε τριπλό championship point μέσα σε έναν χαμό στις κερκίδες. Εκλεισε τελικά το tie break 7-5 και κατέκτησε τον 22ο grand slam τίτλο της καριέρας του.