19 Απριλίου, 2024
  • 19 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Nations League: Πρώτη επίσημη νίκη της Γαλλίας στο 2022 με σούπερ Ζιρού-Μπαπέ, νίκη πρωτιάς η Κροατία

Nations League: Πρώτη επίσημη νίκη της Γαλλίας στο 2022 με σούπερ Ζιρού-Μπαπέ, νίκη πρωτιάς η Κροατία

By on 23 Σεπτεμβρίου, 2022 0 437 Views

Με τον Ολιβιέ Ζιρού να πλησιάζει δύο γκολ μακριά από τον ρέκορντμαν Τιερί Ανρί και τον Κιλιάν Μπαπέ να σκοράρει με τρομερό σόλο, η Γαλλία έσπασε επιτέλους το ρόδι στο φετινό Nations League (2-0 την Αυστρία). Νίκη πρωτιάς η Κροατία επί της Δανίας, τρίποντα και για Ολλανδία-Βέλγιο.

League A

1ος όμιλος

Δέκα μήνες χωρίς νίκη σε επίσημο ματς παρα ήταν μεγάλο διάστημα για τη Γαλλία. Και μπορεί ο στόχος της πρωτιάς στο Nations League να είχε χαθεί ανεπιστρεπτί, όμως οι Τρικολόρ βελτίωσαν το πρόσωπό τους την κατάλληλη στιγμή, νίκησαν την Αυστρία (2-0) και έπεισαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά φέτος, δύο μήνες πριν την έναρξη του Μουντιάλ. Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν παρά τους έντεκα τραυματίες (που έγιναν δώδεκα λόγω της αποχώρησης του Κουντέ με αναγκαστική αλλαγή), είχε κέφια επιθετικά, αλλά και τον Πεντς σε τρομερή μέρα στο πρώτο ημίχρονο. Η τριπλέτα Μπαπέ-Ζιρού-Γκριεζμάν, όμως, έδωσε τις λύσεις μετά την ανάπαυλα.

Ο σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν πέτυχε απολαυστικό γκολ με τρομερή κούρσα και διασκελισμό μπροστά από το κέντρο, περνώντας όποιον βρήκε για να «εκτελέσει» στο κέντρο της εστίας, στο 56′. Εννέα λεπτά αργότερα, από ασίστ του Γκριεζμάν, ο Ζιρού με φοβερή κεφαλιά στον αέρα έγραψε το τελικό 2-0 κι έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Γαλλίας οκτώ μέρες πριν κλείσει τα 36 του, πλησιάζοντας παράλληλα τον ρέκορντμαν Τιερί Ανρί στα δύο γκολ (49 αντί 51).

Η Κροατία από την άλλη έγινε αφεντικό στον όμιλο, επικρατώντας μετά από υπέροχο παιχνίδι της Δανίας με 2-1. Σκόρερ της αναμέτρησης τρεις «αρτίστες» με ισάριθμα γκολ εκτός περιοχής. Ο Μπόρνα Σόσα της Στουτγκάρδης στο 49′ με άπιαστο τεχνικό και συρτό πλασέ, ο Κρίστιαν Έρικσεν στο 77′ με «τηλεκατευθυνόμενη» γκολάρα από τα 25-30 μέτρα για το 1-1 και δύο λεπτά αργότερα, η «χρυσή» αλλαγή του Ζλάτκο Ντάλιτς, ο βιρτουόζος, Λόβρο Μάγιερ με εξίσου όμορφο σουτ εκτός περιοχής.

Αποτελέσματα

Κροατία – Δανία 1-0
Γαλλία – Αυστρία 2-0

Βαθμολογία

1. Κροατία 10 (5-5)
2. Δανία9 (7-5)
3. Γαλλία 5 (5-5)
4. Αυστρία 4 (5-7)

Επόμενη αγωνιστική (25/9):

Δανία – Γαλλία
Αυστρία – Κροατία

4ος όμιλος

Ακάθεκτη συνέχισε την πορεία της στον 4ο όμιλο του Nations League η Ολλανδία, η οποία επιβλήθηκε 2-0 μέσα στην Πολωνία και παρέμεινε στην κορυφή. Οι Οράνιε ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ μόλις στο 14΄με «δράστη» τον Γκάπκο, ενώ στο 60΄ο Μπέργκβαϊν συνδυάστηκε υπέροχα με τον Γιάνσεν και πλάσαρε άριστα για το 2-0.

Μια νίκη που διατήρησε την Ολλανδία στο +3 από το Βέλγιο ενόψει του μεταξύ τους ραντεβού για την κορυφή, το οποίο από την πλευρά του έκανε το καθήκον του απέναντι στην Ουαλία και κράτησε ζωντανές τις ελπίδες του για την κατάληψη της πρώτης θέσης. Το σύνολο του Μαρτίνεθ προηγήθηκε με υπέροχο αριστερό του Ντε Μπρόινε (10′), ενώ στο 37΄ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι έγινε από εκτελεστής – δημιουργός για να σερβίρει στον Μπατσουαγί το 2-0. Το μόνο που κατάφεραν οι Ουαλοί ήταν να μειώσουν στο τελικό 2-1 με τον Μουρ (50΄).

Αποτελέσματα

Βέλγιο – Ουαλία 2-1
Πολωνία – Ολλανδία 0-2

Βαθμολογία

1. Ολλανδία 13 (13-6)
2. Βέλγιο 10 (11-7)
3. Πολωνία 4 (5-12)
4. Ουαλία 1 (6-10)

Επόμενη αγωνιστική (25/9)

Ουαλία – Πολωνία
Ολλανδία – Βέλγιο

League C

1ος όμιλος

Πρώτη (αναίμακτη) γκέλα για την Τουρκία, η οποία γλίτωσε το απόλυτο κάζο κόντρα στο Λουξεμβούργο και πήρε τουλάχιστον τον βαθμό που της κλείδωσε την πρωτιά (3-3). Σε ένα συγκλονιστικό ματς για… γερά νεύρα, οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ με τον Μαρτίνς στο 8΄έπειτα από τραγικό λάθος της άμυνας, προτού ο Ουντέρ ισοφαρίσει οκτώ λεπτά αργότερα από το σημείο του πέναλτι. Στο 37΄το Λουξεμβούργο ανάκτησε το προβάδισμα με σκόρερ τον Σινάνι, όμως η χαρά αποδείχθηκε εφήμερη αφού δυο λεπτά αργότερα το αυτογκόλ του Σανότ επανέφερε την ισορροπία. Ο ρυθμός παρέμεινε υψηλός και στο δεύτερο μέρος, με το Λουξεμβούργο να βρίσκει για ακόμα μια φορά δίχτυα με τον Ροντρίγκες (69΄). Η σουτάρα του Ισμαίλ ωστόσο στο 87΄ έσωσε την Τουρκία, η οποία έχασε μεν τους πρώτους βαθμούς της αλλά κλείδωσε την πρωτιά του ομίλου που θα την ανεβάσει στη League B.

Την ίδια ώρα τα Νησιά Φερόε έμειναν στο 1-1 κόντρα στη Λιθουανία σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά ματς. Το σκορ για τους φιλοξενούμενους άνοιξε ο Αντρέασεν στο 22΄, όμως η Λιθουανία απάντησε και κατέκτησε τον πρώτο της βαθμό με γκολ του άσου της ΛαμίαςΣλίβκα.

Αποτελέσματα

Τουρκία – Λουξεμβούργο 3-3
Λιθουανία – Νησιά Φερόε 1-1

Βαθμολογία

1. Τουρκία 13 (17-3)
2. Λουξεμβούργο 8 (8-7)
3. Νησιά Φερόε 5 (5-9)
4. Λιθουανία 1 (2-13)

Επόμενη αγωνιστική (25/9)

Νησιά Φερόε – Τουρκία
Λουξεμβούργο – Λιθουανία

3ος όμιλος

Για πρώτη φορά στη δεύτερη κατηγορία του Nations League θα βρεθεί το Καζακστάν, μετά τη μαθηματική του άνοδο από τη League C μία αγωνιστική πριν το τέλος. Έστω και με δυσκολία, οι γηπεδούχοι κατέβαλαν την αντίσταση της Λευκορωσίας με 2-1, χάρη στα γκολ των Γκαμπίσεβ (29′) και Ζαϊνούντινοβ (79′) και έφτασαν τους 13 βαθμούς, κλειδώνοντας την πρωτιά στον όμιλο.

Την ίδια ώρα, η Λευκορωσία είχε αντίθετη μοίρα, αφού επιβεβαιώθηκε πως θα αγωνίζεται στη League D. Τόσο λόγω της ήττας της, όσο και του αποτελέσματος στο άλλο ματς, όπου το Αζερμπαϊτζάν πέρασε με διπλό στο 90+5′ από την έδρα της Σλοβακίας. Οι Αζέροι προηγήθηκαν με τον Νταντάσοβ στο 44′, οι γηπεδούχοι φάνηκαν πως θα πάρουν τον βαθμό της ισοπαλίας χάρη στο εύστοχο πέναλτι του Γίρκα στο 90+2′, αλλά στο 90+5′ ο Χαγκβερντί λύτρωσε τους φιλοξενούμενους και σφράγισε την παραμονή τους στη League C.

Αποτελέσματα

Καζακστάν – Λευκορωσία 2-1
Σλοβακία – Αζερμπαϊτζάν 1-2

Βαθμολογία

1. Καζακστάν 13 (8-3)
2. Αζερμπαϊτζάν 7 (4-4)
3. Σλοβακία 6 (4-5)
4. Λευκορωσία 2 (2-6)

Επόμενη αγωνιστική (25/9):

Σλοβακία – Λευκορωσία
Αζερμπαϊτζάν – Καζακστάν

League D

1ος όμιλος

Σε μπελάδες μπήκε η Λετονία, η οποία μια στροφή πριν από το τέλος ηττήθηκε 2-1 από τη Μολδαβία διακινδυνεύοντας την πρωτιά στον όμιλο. Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυναμικά στην αναμέτρηση και πέτυχαν δυο γκολ με τους Ρεβέντσο (26΄) και Νικολαέσκου (45΄), με τους Λετονούς απλώς να μειώνουν στο 55΄με σκόρερ τον Ικαούνιεκς. Ένα αποτέλεσμα που διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες της Μολδαβίας για την κορυφή του ομίλου, η οποία μείωσε την απόσταση στους δυο βαθμούς.

Στο άλλο ματς της βραδιάς η Ανδόρρα επικράτησε 2-0 του Λιχτενστάιν χάρη σε γκολ των Ρότσας (4΄) και Τσέρβος (8΄), φτάνοντας τους 7 βαθμούς.

Αποτελέσματα

Λιχτενστάιν – Ανδόρρα 0-2
Λετονία – Μολδαβία 1-2

Βαθμολογία

1. Λετονία 12 (11-4)
2. Μολδαβία 10 (8-6)
3. Ανδόρρα 7 (5-6)
4. Λιχτενστάιν 0 (1-9)

Επόμενη αγωνιστική (25/9)

Ανδόρρα – Λετονία
Μολδαβία – Λιχτενστάιν