19 Μαρτίου, 2024
  • 19 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
  • Εθνική Ισπανίας: 15 παίκτριες αρνούνται να παίξουν σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τον προπονητή

Εθνική Ισπανίας: 15 παίκτριες αρνούνται να παίξουν σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τον προπονητή

By on 23 Σεπτεμβρίου, 2022 0 1636 Views

Κρίση στην εθνική ομάδα γυναικών της Ισπανίας βυθίστηκε αφότου 15 παίκτριες δήλωσαν ότι δεν θα είναι διαθέσιμες για όσο διάστημα ο Χόρχε Βίλντα συνεχίζει ως προπονητής!

Λίγους μήνες μετά το Euro 2022 κι η Ισπανία βυθίζεται σε κρίση καθώς 15 παίκτριες δήλωσαν μη διαθέσιμες να υπερασπιστούν τη «ρόχα» όσο στο «τιμόνι» της ομάδας βρίσκεται ο Χόρχε Βίλτνα.

Κάθε μία από τις ποδοσφαιρίστριες έστειλε επιστολή στην Ισπανική Ομοσπονδία (RFEF) επιμένοντας ότι η κατάσταση με τον προπονητή, τον οποίο απέτυχαν να απομακρύνουν στα τέλη Αυγούστου, έχει επηρεάσει την υγεία και τη συναισθηματική τους κατάσταση και ότι δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν μέχρι να βρεθεί μια λύση.

Έξι παίκτριες της Μπαρτσελόνα ήταν μεταξύ εκείνων που έστειλαν email, όπως και οι παίκτριες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Σίτι. Η αρχηγός Ιρένε Παρέδες και η νικήτρια της Χρυσής Μπάλας Αλέξια Πουτέγιας απείχαν από την δράση των συμπαικτριών τους. Βέβαια για την τελευταία, ο τραυματισμός της σήμαινε αυτόματα ότι δεν θα είναι διαθέσιμη για τους επερχόμενους αγώνες του Οκτωβρίου.

Η Ομοσπονδία απάντησε με μια έντονα διατυπωμένη δήλωση περιγράφοντας το γεγονός ως «πρωτοφανές στην ιστορία του ποδοσφαίρου», μια κατάσταση που «πέρα από τον αθλητισμό είναι και ζήτημα αξιοπρέπειας» και επέμεινε ότι δεν θα ενδώσει στις πιέσεις! Η Ομοσπονδία σημείωσε ότι η άρνηση να παίξει κάποια για την εθνική ομάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλεισμούς από δύο έως πέντε χρόνια αλλά ξεκαθάρισε ότι απλώς δεν θα καλέσει κάποια από τις εμπλεκόμενες παίκτριες έως ότου «παραδεχτούν το λάθος τους και ζητήσουν συγγνώμη». Επιπλέον όπως έγινε σαφές, η Ισπανία θα αγωνιστεί με νέες παίκτριες εάν χρειαστεί.

Οι επιστολές των διεθνών Ισπανίδων έρχονται τρεις εβδομάδες μετά τα παράπονα που εξέφρασαν μέλη της ομάδας για τον Βίλντα στον πρόεδρο Λουίς Ρουμπιάλες. Στη συνέχεια αντιμετώπισαν και τον ίδιο, με τον κόουτς να αρνείται να παραιτηθεί.

Οι παίκτριες εμφανίστηκαν μαζί σε μια συνέντευξη Τύπου – υποστηριζόμενη στα social media από την Πουτέγιας – στην οποία η Παρέδες επέμεινε ότι «δεν είχαν ζητήσει να απολυθεί» αλλά παραδέχτηκε ότι «οι αρχηγοί, που εκπροσωπούν την ομάδα, επικοινώνησαν με τον τρόπο που νιώθουμε». Επιπλέον τόνισε πως η Ομοσπονδία τους είχε διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξουν αλλαγές.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εστάλησαν από τις: Γκουιχάρο, Μαπί Λεόν, Αϊτάνα Μπονμάτι, Καλντεντέι, Σάντρα Πάνιος, Αντρέα Περέιρα, Κλαούντια Πίνα (Μπαρτσελόνα). Καθώς και από τις Μπάιγια, Αλεσάντρι, Ουαχάμπι, Ouahabi, Βισέντσε, Λουσία Γκαρσία, Λόλα Γκαγιάρδο, Αμάιουρ Σαριέζι, Νερέα Ειζαζίρα. Να αναφέρουμε ότι καμία παίκτρια της Ρεάλ Μαδρίτης έστειλε email.

Η Ομοσπονδία αρνήθηκε να υποκύψει σε αυτή την πίεση και ο πολεμικός τόνος και η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκαν στην απάντησή τους υπογράμμισαν ότι η συμφιλίωση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Μια δήλωση που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης επιβεβαίωσε ότι είχαν λάβει 15 επιστολές οι οποίες, όπως σημειώνεται, ήταν όλες «συμπτωματικά γραμμένες με τον ίδιο τρόπο».

«Η RFEF δεν θα επιτρέψει στους παίκτες να αμφισβητήσουν τη συνέχεια του προπονητή, καθώς η λήψη αυτών των αποφάσεων δεν είναι μέρος του ρόλου τους», ανέφερε η δήλωση. «Η Ομοσπονδία δεν θα δεχτεί την άσκηση οποιουδήποτε τύπου πίεσης από οποιονδήποτε παίκτη όταν πρόκειται να πάρει αθλητικές αποφάσεις. Αυτός ο τύπος δολοπλοκίας δεν ταιριάζει στις αξίες του ποδοσφαίρου ή του αθλητισμού και είναι επιζήμιος.

Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, η μη απάντηση στην κλήση από την εθνική ομάδα χαρακτηρίζεται ως σοβαρή παράβαση και μπορεί να οδηγήσει σε αναστολές μεταξύ δύο και πέντε ετών. [Αλλά] η RFEF, σε αντίθεση με τη συμπεριφορά αυτών των παικτών, θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα φτάσει τα πράγματα σε αυτό το άκρο, ούτε θα ασκήσει πίεση στους παίκτες.

Απλώς δεν θα καλέσει όσους παίκτες δεν επιθυμούν να φορέσουν τη φανέλα της Ισπανίας. Η RFEF θα καλέσει μόνο παίκτες που είναι αφοσιωμένοι, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να παίζουν με νεαρούς. Η εθνική ομάδα χρειάζεται παίκτες που είναι αφοσιωμένοι στο έργο και την υπεράσπιση των χρωμάτων μας και που είναι περήφανοι που φορούν τη φανέλα της Ισπανίας. Οι παίκτες που υπέβαλαν την παραίτησή τους θα επιστρέψουν στο μέλλον μόνο εάν παραδεχτούν το λάθος τους και ζητήσουν συγγνώμη».

Υπό τον Βίλντα, η Ισπανία έφτασε στα προημιτελικά του Euro 2022, όπου έχασε στην παράταση από την Αγγλία.