19 Απριλίου, 2024
  • 19 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Μακάμπι Χάιφα – Ολυμπιακός 1-1: Ζόρια από… το πουθενά!

Μακάμπι Χάιφα – Ολυμπιακός 1-1: Ζόρια από… το πουθενά!

By on 20 Ιουλίου, 2022 0 1314 Views

Ο Ολυμπιακός ως το 93′ είχε τη… μισή πρόκριση στα χέρια του με το τέρμα του Ζινκερνάγκελ! Όμως ένα απίθανο γκολ από… το πουθενά για την Μακάμπι διαμόρφωσε το τελικό 1-1 στη Χάιφα και αφήνει το τελικό ξεκαθάρισμα για τη ρεβάνς του Φαλήρου.

Την ευκαιρία να φύγει νικητής από το Ισραήλ απώλεσε ο Ολυμπιακός, καθώς μέχρι και τις καθυστερήσεις ήταν μπροστά στο σκορ κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα όμως τότε δέχθηκε ένα απίστευτο τέρμα και το ματς έληξε ισόπαλο 1-1. Ετσι τα πάντα παραμένουν «ρευστά» ενόψει της ρεβάνς του «Γ. Καραϊσκάκης», αφού δεν είναι σε ισχύ ο κανόνας του εκτός έδρας γκολ και το ζευγάρι είναι σα να βρίσκεται στο 0-0.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε με τον Βατσλίκ κάτω από τα γκολπόστ, τους Βρσάλικο, Μανωλά, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά, τους Εμβιλά, Κανέ στον άξονα, τους Ζίνκερναγκελ, Μασούρα στα άκρα και τον Ακιμπού Καμαρά πίσω από τον Τικίνιο.

Ντεμπούτο με γκολ ο Ζίνκερναγκελ, ο Ολυμπιακός δεν έπεσε στην «παγίδα» της Μακάμπι

Σέντρα στο ματς και οι Πειραιώτες… εκμεταλλεύτηκαν το «δώρο» του Μπαράκ Μπαχάρ που θέλησε να τους μπερδέψει αλλά έπεσε εκείνος στην παγίδα που προσπάθησε να στήσει. Βλέπετε η Μακάμπι αγωνίζεται συνήθως με τετράδα στην άμυνα και με γνώμονα την ενδεκάδα της – δηλαδή τους παίκτες που ξεκίνησαν – κάτι ανάλογο προμηνύονταν, όμως στα πρώτα λεπτά η διάταξή της έμοιαζε περισσότερο 3-4-3.

Ετσι σε μαρκαρίσματα που δεν βγήκαν στο 7′ όταν ο Μασούρας θέλησε να μπει «σφήνα» στους κεντρικούς της αμυντικούς η μπάλα στρώθηκε στον Τικίνιο που με μία «βολίδα» σημάδεψε το αριστερό κάθετο δοκάρι του Κοέν και αμέσως μετά στρώθηκε στον αμαρκάριστο Ζίνκερναγκελ που την έσπρωξε στην ανυπεράσπιστη εστία. Αυτόματα ο Δανός μεσοεπιθετικός βρήκε δίχτυα στο επίσημο ντεμπούτο και ο Ολυμπιακός πήρε «κεφάλι» στο σκορ. Λίγο αργότερα η Μακάμπι «γύρισε» σε τετράδα πίσω, όμως οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ψυχολογία και στο πρώτο ημίωρο διαχειρίζονταν την αναμέτρηση, ανασταλτικά δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα και το παιχνίδι κυλούσε… κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους.


Οι Ισραηλινοί πίεσαν από το 30′ μέχρι το 45′

Κάπου εκεί όμως οι γηπεδούχοι πήραν την πρωτοβουλία των κινήσεων και άρχιζαν να βγάζουν περισσότερη ενέργεια μέσα στο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός δεν κρατούσε μπάλα, ο άξονάς του «έχασε» τη «μάχη» του κέντρου και η Μακάμπι έψαχνε πολύ την κάθετη πάσα, ενώ ακόμη και με ψηλές μεταβιβάσεις έβγαζε παίκτες στην πλάτη της «ερυθρόλευκης» άμυνας.

Στο 33΄ απείλησε για πρώτη φορά με το «σκαστό» σουτ του Χαζίζα (μπλόκαρε ο Βατσλίκ), ενώ ως οφ σάιντ ακυρώθηκαν και σωστά τα τέρματα των Νταβίδ (37′), Πλάνιτς (45΄+4′), σε ένα χρονικό διάστημα που οι «ερυθρόλευκοι» ελέω και του μεγαλύτερου βαθμού ετοιμότητας των Ισραηλινών, δέχονταν πίεση.

Με δύο νέα πρόσωπα οι «ερυθρόλευκοι» μετά την ανάπαυλα και μεγάλη βελτίωση

Το πρόβλημα που υπήρχε στο κέντρο του Ολυμπιακού το διέγνωσε και ο Πέδρο Μαρτίνς και παρότι η ομάδα προηγούνταν στο σκορ προχώρησε σε δύο αλλαγές πριν την έναρξη του δεύτερου μισού. Ο Μαντί Καμαρά ήρθε από τον πάγκο και βρέθηκε πίσω από τον Τικίνιο, ενώ ο Αμπουμπακάρ Καμαρά πέρασε στα άκρα, αφού ας μην ξεχνάμε πως ακόμη οι «ερυθρόλευκοι» δεν βρίσκονται στο 100%. Οι δύο παραπάνω «κινήσεις»… έσβησαν το παιχνίδι και τίποτα δεν θύμιζε την εικόνα της αναμέτρησης στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου. Η Μακάμπι όχι μόνο δεν έβρισκε πια χώρους γιατί οι Πειραιώτες έπαιρναν τις «μονομαχίες», αλλά και η ίδια έδειχνε ευάλωτη στο τρανζίσιον και μέχρι το 60′ οι φιλοξενούμενοι πάτησαν σε δύο περιπτώσεις στην αντίπαλη περιοχή ύστερα από καλό αντίστοιχο passing game (σε αμφότερες «πρωταγωνίστησε» ο Αμπουμπακάρ Καμαρά), χωρίς όμως να βγάλουν «καθαρή» φάση.

Η Μακάμπι έβγαλε φάσεις με 4-4-2

Με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού οι γηπεδούχοι αποφάσισαν να τα παίξουν όλα για όλα και «γύρισαν» σε 4-4-2. Παράλληλα πήραν μέτρα στο γήπεδο και εκ νέου πίεσαν. Στα επόμενα 15 με 20 λεπτά μετέφεραν τη δράση στο μισό του Ολυμπιακού και «φλέρταραν» δις με την ισοφάριση, αμφότερες με τον Πιερότ.

Αρχικά στο 63′ και στην πρώτη κάθετη που πέρασαν στο δεύτερο μισό που έβγαλε τον 27χρονο στον κενό χώρο αλλά το πλασέ του πέρασε άουτ και ύστερα στο 78′ όταν ο Βατσλίκ του είπε «όχι» από κοντά και μετά όταν πήρε το ριμπάουντ σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι του Τσέχου πορτιέρε. Ενδιάμεσα και ο Κόρνουρντ είχε μία καλή στιγμή, ενώ ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να διπλασιάσει τα τέρματά του στο 76′ όταν πίεσε ψηλά, ο Αμπουμπακάρ Καμαρά βρέθηκε σε θέση βολής αλλά το σουτ του πέρασε άουτ.

Ο Ολυμπιακός «γύρισε» σε 3-5-2 και διαχειρίστηκε το ματς

Οσο περνούσε η ώρα στην «εξίσωση» των «ερυθρολεύκων» έμπαινε και ο όρος διαχείριση και το πώς θα διαφυλάξουν τη νίκη. Τότε λοιπόν με την είσοδο του Παπασταθόπουλου «γύρισαν» σε 3-5-2, ενώ ο Αβιλα μπήκε για φρεσκάρει τη δεξιά τους πλευρά (Μαντί Καμαρά, Μπουχαλάκης, Κανέ στον άξονα, Τικίνιο, Αμπουμπακάρ Καμαρά φορ). Αμέσως πήγαν το παιχνίδι εκεί που ήθελαν. Τα σερί γεμίσματα των γηπεδούχων αποτελούσαν εύκολη λεία για τους Σισέ (κυρίως), Μανωλά και μπήκαμε στις καθυστερήσεις.

Ο Χαζίζα ισοφάρισε με ένα γκολ που μπαίνει μία στις χίλες!

Τότε ήταν που η θεά τύχη του γύρισε την πλάτη, αφού μετά από διώξιμο του Σισέ ο Χαζίζα έκανε στο 90′
+3′ ένα «τυφλό» γέμισμα με την πλάτη προς την εστία του Ολυμπιακού, η μπάλα πήρε μία περίεργη τροχιά και κατέληξε στα δίχτυα, σε ένα γκολ που μπαίνει μία στις χίλιες! Αμέσως μετά και με ψυχολογία στα ύψη ο Σερίμ εξαπέλυσε μία «βολίδα», αλλά ο Βατσλίκ απέκρουσε εντυπωσιακά.