19 Μαρτίου, 2024
  • 19 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
  • Το πήρε ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.Κυπελλούχος σε ενα επεισοδιακό τελικό

Το πήρε ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.Κυπελλούχος σε ενα επεισοδιακό τελικό

By on 21 Μαΐου, 2022 0 2786 Views

«Κι όταν το Κύπελλο σηκώσω μπορεί να παλαβώσω» τραγουδούσε η πράσινη εξέδρα. Ο Παναθηναϊκός, σε τελικό τριών ωρών, επέστρεψε στους τίτλους μετά από 8 χρόνια καθώς με το 1-0 (πέναλτι Αϊτόρ) κόντρα στον ΠΑΟΚ είναι Κυπελλούχος Ελλάδος! Επεισόδια, δακρυγόνα, πέτρες, φωτιές, νεύρα, διακοπές από τον Λαόθ και ένταση στα αποδυτήρια το σκηνικό του αγώνα.

Σε έναν τελικό που είχε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ωρών, με δύο διακοπές στο πρώτο ημίχρονο και πολλά νεύρα, ο Παναθηναϊκός είναι ο νέος Κυπελλούχος Ελλάδος. Μετά από 8 χρόνια και πάλι κόντρα στον ΠΑΟΚ πήρε την κούπα με το 1-0 που πέτυχε με πέναλτι ο Αϊτόρ.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο δυνατά στο α’ μέρος, ήταν καλύτερος μέχρι και το 1-0, με το Αϊτόρ να μετουσιώνει αυτή την ανωτερότητα. Στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ ανέβασε την απόδοσή του, η οποία διατηρήθηκε και μετά την ανάπαυλα. Ο Δικέφαλος πίεσε έχασε ευκαιρίες, όμως το σκορ δεν άλλαξε.

Το τελευταίο σφύριγμα από τον Λαόθ βρήκε τους παίκτες του Παναθηναϊκού να πανηγυρίζουν έξαλλα την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Μπήκε καλύτερα ο Παναθηναϊκός, χωρίς όμως ευκαιρίες

Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο με 4-2-3-1 και τον Ιωαννίδη στην κορυφή. Ο Καρλίτος προτιμήθηκε να ξεκινήσει απ’ τον πάγκο, ενώ από εκεί και πέρα ο Σέρβος τεχνικός δεν προχώρησε σε κάποια έκπληξη αναφορικά με τον καταρτισμό της βασικής ενδεκάδας. Από την άλλη, ο Δικέφαλος παρατάχθηκε με τον Βιεϊρίνια ως μπακ, τους Αουγκούστο – Σοάρες στον άξονα και τον Μπίσεσβαρ εξτρέμ.

Οι πράσινοι ήταν εκείνοι που μπήκαν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Παναθηναϊκός κρατούσε την κατοχή της μπάλας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες. Επιχειρούσε κυρίως από την αριστερή πλευρά, ενώ από τα δεξιά ο Παλάσιος τα έβρισκε σκούρα απέναντι στον Βιεϊρίνια. Μοναδική ευκαιρία το πλασέ του Πέρεθ στο 8′, το οποίο έφυγε άουτ.

Ο Δικέφαλος από την άλλη πλευρά δεν μπορούσε να κρατήσει την μπάλα, ούτε και να πατήσει στην “πράσινη” περιοχή, με τους παίκτες του τριφυλλιού να κλείνουν καλά τους χώρους.

O Αϊτόρ έβαλε μπροστά τους πράσινους

Στο 32ο λεπτό ο Παναθηναϊκός κέρδισε πέναλτι. Ο Γκατσίνοβιτς προσπάθησε να πάρει κεφαλιά, ο Βιεϊρίνια επιχείρησε να διώξει με το πόδι, χτυπώντας τον παίκτη των πρασίνων στο κεφάλι. Ο Λαόθ είδε τη φάση στο μόνιτορ και έδειξε την άσπρη βούλα. Ο Αϊτόρ στο 34ο λεπτό ανέλαβε την εκτέλεση και ήταν εύστοχος κάνοντας το 1-0.

Στη συνέχεια, υπήρξε διακοπή. Κατά την επιστροφή ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε βελτιωμένος, ενώ ανέβασε και τις γραμμές του. Μάλιστα, είχε και την πρώτη του καλή στιγμή στο 44ο λεπτό.

Ο Αουγκούστο άνοιξε δεξιά στον Ζίβκοβιτς, αυτός γέμισε στην περιοχή με τον Άκπομ πιάνει την κεφαλιά. Ο Μπρινιόλι έπεσε εντυπωσιακά και απέκρουσε πάνω στη γραμμή.

Πίεση από τον ΠΑΟΚ που έψαχνε την ισοφάριση

Στο δεύτερο μέρος, ο Λουτσέσκου ξεκίνησε με δύο αλλαγές στο ημίχρονο. Πέρασε τον Βιεϊρίνια εκτός παιχνιδιού, έβαλε αριστερά τον Καντουρί και δεκάρι τον Μπίσεσβαρ. Στο 58ο λεπτό ο Δικέφαλος, ο οποίος πατούσε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, είχε και μία πολύ καλή στιγμή. Έπειτα από λάθος του Πέρεθ, ο Μπίσεσβαρ πήρε την κατοχή λίγο πάνω από τη σέντρα, πήγε μόνος του μέχρι το ημικύκλιο της περιοχής των “πρασίνων”, σούταρε φαλτσαριστά με το αριστερό, αλλά πέρασε άουτ.

Ο Λουτσέσκου συνέχιζε να ανακατεύει την τράπουλα, με τον Σβαμπ να αντικαθιστά τον “κιτρινισμένο” Αουγκούστο, ενώ ο Μίτριτσα τον Μπίσεσβαρ. Ο Παναθηναϊκός δεν κρατούσε τόσο την μπάλα στα πόδια του, όμως επιχειρούσε να χτυπήσει στην κόντρα. Δημιούργησε κάποιες επικίνδυνες καταστάσεις, χωρίς κλασική ευκαιρία. Ως εκ τούτου ο Κουρμπέλης αντικατέστησε τον Βιγιαφάνιες προσθέτοντας έτσι φρέσκα πόδια στο πλευρό του Πέρεθ.

Ο ΠΑΟΚ συνέχιζε να έχει την κατοχή της μπάλας και αύξανε την πίεσή του, προκειμένου να πετύχει την ισοφάριση. Ο Γιοβάνοβιτς στο 75ο λεπτό πέρασε τους Καρλίτος και Αλεξανδρόπουλο, αντί των Ιωαννίδη και Γκατσίνοβιτς. Πριν από την συμπλήρωση των 80 λεπτών είχε δύο πάρα πολύ καλή στιγμή. Έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, ο Σβαμπ πήρε την κεφαλιά, με τον Κώτσιρα να σταματάει την μπάλα στην γραμμή.

Ο Δικέφαλος συνέχιζε να πιέζει. Στο 89ο λεπτό ο Καντουρί πάτησε την μπάλα για τον Μιτρίτσα. Αυτός έφερε την μπάλα στο δεξί, σούταρε, αλλά ήταν άουτ. Στο 90ο λεπτό χάθηκε νέα ευκαιρία με κεφαλιά του Σβαμπ που έφυγε έξω. Στις καθυστερήσεις ο Δικέφαλος αύξησε την πίεσή του. Έφερε την μπάλα την περιοχή, ωστόσο η άμυνα των πρασίνων και ο Μπρινιόλι έδιωξαν. Έτσι, το 1-0 έμεινε έως το φινάλε.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Χουάνκαρ, Πέρεθ, Γκατσίνοβιτς (75′ Αλεξανδρόπουλος), Βιγιαφάνιες (68′ Κουρμπέλης), Παλάσιος (90+4′ Σάρλια), Αϊτόρ, Ιωαννίδης (75′ Καρλίτος)

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (46′ Σίντκλεϊ), Κούρτιτς, Αουγκούστο (52′ Σβαμπ), Σοάρες (46′ Καντουρί), Μπίσεσβαρ (62′ Μίτριτσα), Ζίβκοβιτς, Άκπομ (67′ Τσόλακ)