29 Μαρτίου, 2024
  • 29 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 3-2 (παρ.): Ματσάρα και πρόκριση – θρίλερ των Λιονταριών!

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 3-2 (παρ.): Ματσάρα και πρόκριση – θρίλερ των Λιονταριών!

By on 21 Ιανουαρίου, 2022 0 680 Views

Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι με πέντε γκολ και αμέτρητες συγκινήσεις, η Αθλέτικ Μπιλμπάο νίκησε 3-2 την κάτοχο Μπαρτσελόνα στην παράταση και την απέκλεισε από την συνέχεια του Κυπέλλου Ισπανίας – Τραυματίστηκε (ξανά) ο Ανσού Φατί.

Οι αναμετρήσεις Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα έχουν πάντα κάτι το ξεχωριστό, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην ματσάρα – θρίλερ για τους «16» του Κυπέλλου Ισπανίας, στην οποία η Αθλέτικ νίκησε 3-2 στην παράταση, πήρε ρεβάνς για τον περυσινό χαμένο τελικό και άφησε τους Μπλαουγκράνα εκτός της διοργάνωσης όπου, θεωρητικά, είχαν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στην φετινή, μεταβατική περίοδο.

Ονειρεμένο ξεκίνημα για τους Βάσκους οι οποίοι, με την συμπλήρωση των πρώτων εκατό… δευτερολέπτων, άνοιξαν το σκορ με καταπληκτική λόμπα μέσα από την περιοχή του Ίκερ Μουνιαΐν, στην οποία δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα ο Μαρκ – Αντρέ Τερ Στέγκεν.

Το γκολ του αρχηγού ήταν το πιο γρήγορο της Αθλέτικ στο Κύπελλο εδώ και 31 χρόνια (από γκολ του Λαραθάμπαλ το 1991 κόντρα στην Αλαβές στο πρώτο λεπτό), αλλά και το πιο γρήγορο που δέχεται η Μπάρτσα στην διοργάνωση από τις 28 Ιανουαρίου του 2015, όταν ο Φερνάντο Τόρες είχε σκοράρει στα 38 δευτερόλεπτα, για λογαριασμό της Ατλέτικο Μαδρίτης στο «Βιθέντε Καλδερόν».

Ένας άλλος Τόρες, ο Φεράν, άρχισε να δικαιολογεί την τεράστια επένδυση που έκαναν επάνω του οι Καταλανοί. Μετά από μια φάση όπου η ομάδα του αντάλλαξε πολλές πάσες γύρω από την αντίπαλη περιοχή, θυμίζοντας παλιές καλές εποχές, η μπάλα έφτασε στην γωνία της περιοχής στον νεαρό επιθετικό, ο οποίος με εξαιρετικό curler αιφνιδίασε τον Γιούλεν Αγιρεθαμπάλα, κάνοντας ιδανικό «σεφτέ» ως Μπλαουγκράνα (20’).

Το τέρμα του Τόρες, στην πρώτη τελική των φιλοξενούμενων, έδωσε τεράστια ανάσα στην ομάδα του Τσάβι, η οποία υπέφερε από την ασφυκτική πίεση της Αθλέτικ και έχανε με ευκολία την μπάλα.

Οι γηπεδούχοι δεν πτοήθηκαν και συνέχιζαν να κάνουν το παιχνίδι τους, χάνοντας ευκαιρίες σε κεφαλιά του Μουνιαΐν και διαγώνιο σουτ του Νίκο Γουίλιαμς, αγγίζοντας το 2-1 στο φινάλε του πρώτου μέρους, σε διπλή ευκαιρία των Ντάνι Γαρθία και Ραούλ Γαρθία, με τον Τερ Στέγκεν να αποκρούει σωτήρια και στις δύο περιπτώσεις.

Στην ανάπαυλα και ενώ η βροχή αποφάσισε να πάρει μέρος και αυτή στο… πάρτι, ο Τσάβι έριξε στο ματς τον Νίκο αντί του Αμπντέ για να «γεμίσει» περισσότερο το κέντρο και να ελέγχει πιο πολύ τον ρυθμό, ο οποίος άνηκε σχεδόν αποκλειστικά στην Αθλέτικ στο πρώτο 45λεπτο.

Ο Μαρθελίνο Γαρθία Τοράλ έχασε λόγω τραυματισμού στο γόνατο τον Οϊχάν Σανθέτ και έριξε στην μάχη τον Ινιάκι Γουίλιαμς, ποντάροντας και στην πολύ καλή παράδοση του μεγάλου αδελφού των Γουίλιαμς κόντρα στην Μπάρτσα.

Και παραλίγο να τον δικαιώσει, όταν στο 84’ πάλεψε για μια μπαλιά που έμοιαζε χαμένη, έκανε κάτι σαν σέντρα και η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι της καταλανικής εστίας. Η ευκαιρία του Γουίλιαμς έδωσε φτερά στο «Σαν Μαμές» και την Αθλέτικ η οποία, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, σημείωσε δεύτερο γκολ, το οποίο άξιζε βάσει καλύτερης εικόνας από την Μπάρτσα.

Φάουλ – γέμισμα του Μουνιαΐν στην περιοχή, κεφαλιά του Άλεξ Μπερενγκέρ στο δεύτερο δοκάρι, ο Τερ Στέγκεν αποκρούει όπως όπως με την… λεκάνη (!), ο Ζεράρ Πικέ δεν διώχνει και ο Ίνιγο Μαρτίνεθ, ο οποίος αρέσκεται να σκοράρει συχνά εις βάρος των Καταλανών, το κάνει και πάλι με κοντινή προβολή.

Το γκολ του Βάσκου στόπερ έμοιαζε τελειωτικό, αφού μάλιστα στο ξεκίνημα των καθυστερήσεων ακυρώθηκε γκολ του Μπερενγκέρ για οφσάιντ, με το γήπεδο να τραγουδάει και να πανηγυρίζει. Όταν, όμως, στην αντίπαλη ομάδα παίζει ο «κύριος παράταση» Πέδρι (13 από τα 16 νοκ άουτ παιχνίδια του με την Μπάρτσα και την Εθνική Ισπανίας πήγαν σε έξτρα ημίωρο!), τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται τελειωμένο.

Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο 38χρονος Ντάνι Άλβες με ανάποδο ψαλίδι έκανε άθελά του ασίστ στον 19χρονο μέσο, ο οποίος με ωραίο σουτ μέσα από την περιοχή έστειλε το ματς στην παράταση.

Τα έξαλλα πανηγύρια των Καταλανών για την ισοφάριση κόπηκαν… μαχαίρι στο ξεκίνημα της παράτασης, όταν ο τρομερά άτυχος Ανσού Φατί, λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του ύστερα από τρίμηνη απουσία, τραυματίστηκε μόνος του (πιθανότατα τράβηγμα στον οπίσθιο μηριαίο), με αποτέλεσμα να αποχωρήσει δακρυσμένος προς τα αποδυτήρια.

Σαν να μην έφτανε αυτό στους Καταλανούς, στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης ο διαιτητής υπέδειξε μέσω VAR πέναλτι σε χέρι του Τζόρντι Άλμπα ύστερα από σέντρα του Νίκο Γουίλιαμς, με τον Μουνιαΐν να δίνει ξανά προβάδισμα στην Αθλέτικ από την άσπρη βούλα.

Οι Μπλαουγκράνα, οι οποίοι έχασαν με τραυματισμό και τον Πέδρι, πέτυχαν γκολ με τον Φεράν Τόρες που ακυρώθηκε ορθά για οφσάιντ, αλλά δεν βρήκαν δύναμη για να επιστρέψουν και πάλι, μένοντας εκτός συνέχειας και χάνοντας την δυνατότητα να υπερασπιστούν τον τίτλο που κατέκτησαν πέρυσι, κατά σύμπτωση, κόντρα στην Αθλέτικ στον τελικό.

Οι οκτώ ομάδες που προκρίθηκαν στα προημιτελικά και θα μάθουν σε λίγες ώρες τον αντίπαλό τους (Παρασκευή 21/01, 13:30) είναι οι εξής: Αθλέτικ Μπιλμπάο, Βαλένθια, Κάντιθ, Μαγιόρκα, Μπέτις, Ράγιο Βαγιεκάνο, Ρεάλ Μαδρίτης και Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Αθλέτικ Μπιλμπάο (Μαρθελίνο Γαρθία Τοράλ): Αγιρεθαμπάλα – Ντε Μάρκος (106’ Λέκουε), Βιβιάν, Ίνιγο Μαρτίνεθ, Μπερτσίτσε (91’ Μπαλενθιάγα) – Νίκο Γουίλιαμς (111’ Οϊέρ Θάραγα), Ντάνι Γαρθία, Μίκελ Βέσγα (117’ Νολασκοαΐν), Μουνιαΐν – Σανθέτ (52’ λ. τρ. Ινιάκι Γουίλιαμς), Ραούλ Γαρθία (79’ Μπερενγκέρ).

Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Τερ Στέγκεν – Ντάνι Άλβες, Αραούχο, Πικέ, Τζόρντι Άλμπα – Γκάβι (61’ Φρένκι Ντε Γιονγκ), Μπουσκέτς, Πέδρι (105’ λ. τρ. Μπρέιθγουεϊτ) – Αμπντέ (46’ Νίκο), Φεράν Τόρες, Ζουτγκλά (61’ Φατί – 96’ λ. τρ. Ντεστ).