Like

ΒΕΛΓΙΟ:Στημένα παιχνίδια, διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος.Υπό κατηγορία στέλεχος της ΦΙΦΑ.Ποιός ο ρόλος εταιρείας με έδρα την Κύπρο

20 Ιανουαρίου, 2022
1319 Views
0 Comments
ΒΕΛΓΙΟ:Στημένα παιχνίδια, διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος.Υπό κατηγορία  στέλεχος της ΦΙΦΑ.Ποιός ο ρόλος εταιρείας με έδρα την Κύπρο

Αναφορά στην επιχείρηση των Βελγικών Αρχών, «Καθαρά χέρια» κάνει η ιστοσελίδα insideworldfootball.com.

Μία επιχείρηση που είναι η μεγαλύτερη που αφορά έρευνα για στημένα παιχνίδια και τη διαφθορά στην ιστορία του Βελγίου και που θέλουν 57 άτομα από το χώρο του ποδοσφαίρου να έχουν εμπλοκή (διοικητικοί παράγοντες, προπονητές και διαιτητές).

Ανάμεσα σε αυτούς και ο τεχνικός διευθυντής της FIFA, Steven Martens, o οποίος μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας, François De Keersmaecker, και το νυν προπονητή τερματοφυλάκων της Εθνικής, Erwin Lemmens, τους οποίους ο εισαγγελέας θέλει να προσάψει κατηγορίες

Όπως σημειώνεται στα ΜΜΕ του Βελγίου, ο τελευταίος πληρωνόταν μέσω μίας εταιρείας στην Κύπρο, μεταξύ του Φεβρουάριου του 2013 και του καλοκαιριού του 2014, με το ποσό που έλαβε να ανέρχεται στις 52 χιλιάδες ευρώ. 

Οι άλλοι δύο είχαν υπογράψει συμβόλαιο με τον Lemmens, με αποτέλεσμα να κατηγορούνται ακόμα και για ξέπλυμα χρήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2018, οι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν εφόδους σε 44 βελγικές ομάδες και σπίτια σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο έρευνας για στημένους αγώνες και διαφθορά, ενώ άλλες 13 έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τα Σκόπια. Ο Ντέγιαν Βελίκοβιτς, ύποπτος και μάνατζερ με αμφίβολη φήμη, συνεργάζεται με τον εισαγγελέα.

Ο Σέρβος ενέπλεξε ονόματα «βαρέων βαρών» με σειρά… εκρηκτικών κατηγοριών. Για παράδειγμα, ο Τζορτζ Λέεκενς είχε επιλέξει τον Ντέρικ Τσιμάνγκα για την Εθνική Βελγίου στο πλαίσιο συνεργασίας με τον πρόεδρο της Λόκερεν, Ρότζερ Λάμπρεχτ.

Στον πρώην μάνατζερ της ΆντερλεχτΧέρμαν Βαν Χόλσμπεκ, άρεσαν τα μετρητά και τα ρολόγια Rolex. Ο προπονητής Πέτερ Μάες έκρυψε «μαύρα» χρήματα σε σακούλες ψωμιού, ενώ η βελγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (KBVB) πλήρωσε τον προπονητή τερματοφυλάκων της, εν μέρει, μέσω κυπριακής εταιρείας.

Οι καταθέσεις του Βελίκοβιτς επέτρεψαν στον εισαγγελέα να επεκτείνει την έρευνα, αλλά κάνοντας συμφωνία με τις δικαστικές αρχές στον Σέρβο μάνατζερ θα δοθεί ασυλία από τη δίωξη. Άλλα πρόσωπα υψηλού προφίλ που εμπλέκονται περιλαμβάνουν τον Μότζι Μπαγιάτ, έναν μάνατζερ με επιρροή, ο οποίος θα διωχθεί για πλαστογραφία.

Οι διώξεις φτάνουν επίσης στη δεξαμενή των διαιτητών, με τους ρέφερι Σεμπαστιέν Ντελφεριέρ και Μπαρτ Βερτέντεν να κατονομάζονται επίσης μεταξύ των «57».

«Η Κλαμπ Μπριζ έλαβε σήμερα γνώση για τις αναφορές σχετικά με τους ισχυρισμούς της έρευνας “Καθαρά Χέρια”», ανέφερε ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του. «Οι νομικοί σύμβουλοι που διορίστηκαν από τον σύλλογο θα το λάβουν υπόψη και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα».

Η Λέουβεν ανέφερε: «Σημειώνουμε τις νέες αναφορές των μέσων ενημέρωσης στις οποίες αναφέρεται ο σύλλογος. Τα υποτιθέμενα γεγονότα χρονολογούνται πριν από την εξαγορά του κλαμπ από την King Power. Η Λέουβεν  αναμένει την περαιτέρω πορεία της νομικής διαδικασίας κι εκφράζει την εμπιστοσύνη της για τη λειτουργία του δικαστηρίου».

«Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά οι καρδιές μας ως ποδοσφαιρόφιλοι αιμορραγούν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της KBVB, Πέτερ Μποσάερτ«Πρώτα θα αφιερώσουμε χρόνο για να αναλύσουμε την υπόθεση, αλλά θέλουμε να τονίσουμε ότι θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Να σημειωθεί πάντως ότι δεκάδες προπονητές και παίκτες έχουν διαφύγει τη δίωξη, αλλά παραμένουν υπό έρευνα από τις οικονομικές Αρχές του Βελγίου

Comments are closed.