29 Μαρτίου, 2024
  • 29 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Φάτι vs Βινίσιους: Το Clasico στον αστερισμό της νέας εποχής

Φάτι vs Βινίσιους: Το Clasico στον αστερισμό της νέας εποχής

By on 23 Οκτωβρίου, 2021 0 430 Views

Ο έφηβος – φαινόμενο απέναντι στο νυστέρι και ένας διάττοντας αστέρας στο παλάτι της Βασίλισσας. Φάτι και Βινίσιους καλούνται να δικαιώσουν το σάλπισμα νέας εποχής στα «Clasico», αποδεχόμενοι την πιο βαριά ποδοσφαιρική κληρονομιά…

Το απόλυτο ντέρμπι.(24/10,17:45) Η μάχη δυο κόσμων, η αέναη σύγκρουση ανάμεσα σε δυο διαφορετικές κουλτούρες βρίσκεται και πάλι προ των πυλών. Αυτή τη φορά όμως το El Clasico δεν έχει την λάμψη του πρόσφατου παρελθόντος. Η αυλαία της θρυλικής εποχής «Μέσι εναντίον Ρονάλντο» έπεσε οριστικά με την φυγή του Αργεντινού από την Μπαρτσελόνα και το μεγαλύτερο ντέρμπι του πλανήτη έγινε αμέσως φτωχότερο. Το τέλος όμως κάθε εποχής διαδέχεται μια νέα. Και τα πρώτα δείγματα για τους καινούριους πρωταγωνιστές, για τους εκκολαπτόμενους αστέρες που δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν στα χέρια τους τη σκυτάλη βρίσκονται ήδη εδώ.

Στη Μπλαουγκράνα γωνία φιγουράρει το όνομα του 18χρονου, Ανσού Φάτι. Ενός έφηβου «φαινομένου» που με το καλημέρα ανάγκασε άπαντες να τον βαπτίσουν διάδοχο του Λιονέλ Μέσι. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη με τον νεαρό άσο να αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος με τους μεγαλύτερους δαίμονες στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή.

Στην αντίπερα όχθη, η Ρεάλ Μαδρίτης βλέπει τα 45 εκατομμύρια που δαπάνησε το καλοκαίρι του 2019 για να φέρει έναν άγνωστο πιτσιρικά από την Βραζιλία να πιάνουν επιτέλους τόπο. Ο Βινίσιους μπορεί να αποθεώθηκε, να λοιδορήθηκε, να απαξιώθηκε και να έγινε ξανά σύνθημα στα χείλη των Μαδριλένων σε έναν φαύλο κύκλο, όμως καθ΄ όλη τη διάρκεια παραμονής του στη Μαδρίτη αποτελούσε τη μεγάλη ελπίδα. Έστω και τον κρυφό πόθο για μερικούς που ήλπιζαν πως η στιγμή της απογείωσης νομοτελειακά θα ερχόταν, όμως δεν τολμούσαν να το εκφράσουν βλέποντας τις απογοητευτικές εμφανίσεις του στο χορτάρι.

Με διαφορετικό και συνάμα παρόμοιο backround, αμφότεροι είναι πλέον έτοιμοι να αναλάβουν τα ηνία. Να πάρουν το δικό τους χρίσμα, το βάπτισμα του πυρός. Και η ιδανική στιγμή για να αναγεννηθούν πλήρως από τις στάχτες τους ξεπροβάλλει το απόγευμα της Κυριακής (24/10) στον αγωνιστικό χώρο του «Καμπ Νόου».

Ανσού Φάτι: Η γέννηση ενός φαινομένου και το πολύμηνο σοκ

Η εμπειρία έρχεται με τα χρόνια και το ταλέντο με τη γέννηση… Ο Ανσού Φάτι για την ώρα εμπίπτει στη δεύτερη κατηγορία, όμως οι υπέρμετρες ικανότητές του που ξεχειλίζουν ποδοσφαιρική αλητεία υπερκαλύπτουν και την αναμενόμενη απειρία του. Άλλωστε ήταν 25 Αυγούστου του 2019 όταν αγωνιζόταν για πρώτη φορά με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα για να γίνει μόλις ο νεότερος σε ηλικία 16 ετών και 298 ημερών που πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με τα Μπλαουγκράνα. Ακόμα και τότε όμως, έπρεπε να κάνει υπομονή μια εβδομάδα προκειμένου το όνομά του να κάνει πραγματικό θόρυβο. Πρώτο γκολ στο αφιλόξενο «Ελ Σαδάρ» απέναντι στην Οσασούνα, νεότερος σκόρερ ever στον σύλλογο και η συνέχεια λίγο-πολύ γνωστή. Αναρίθμητα (για την ηλικία και τις συμμετοχές του) ρεκόρ, πιστός στα ραντεβού του με τα αντίπαλα δίχτυα, σκόρερ σε Clasico για το πρόσωπο που γέμιζε ελπίδα για ζωή στη Βαρκελώνη και μετά τον Λιονέλ Μέσι.

Όλα έβαιναν άψογα, σχεδόν ονειρικά για τον νεαρό αστέρα μέχρι τις 11 Νοεμβρίου του 2020. Μέχρι εκείνη την στιγμή που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη του. Ένας μόνιμος εφιάλτης, δίχως τέλος. Ένα άδολο ξεπέταγμα και μια εκκωφαντική πτώση στην περιοχή της Μπέτις. Τα ιατρικά αποτελέσματα ήταν αμείλικτα. Ο πιτσιρικάς από την άγνωστη Γουινέα – Μπισάου είχε υποστεί ρήξη μηνίσκου. Συνέπεια; Τέσσερα χειρουργεία και δέκα μήνες απουσίας γεμάτοι αποθεραπείες, αφόρητους πόνους, απογοήτευσης, οργής, θλίψης και φόβου για το άγνωστο.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, το χρονόμετρο παγώνει στο 81΄ στην αναμέτρηση με την Χετάφε. Η κάμερα συλλαμβάνει τον άτυχο 18χρονο να τακτοποιεί υπομονετικά τις κάλτσες του για να περάσει στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή. 322 μέρες αργότερα ο Γολγοθάς του είχε τελειώσει. Στιγμές πριν το φινάλε του αγώνα, ολόκληρο το «Κάμπ Νόου» βρίσκεται στο πόδι. Ανάμεσα στους χιλιάδες εκστασιασμένους οπαδούς που ζητωκραυγάζουν ακούγεται ένας υπόκωφος λυγμός. Ένας εργάτης από τη Δυτική Αφρική, ένας ευτυχισμένος πατέρας δεν μπορούσε να κρατήσει τα δάκρυά του όταν αντίκρισε το πηγαίο χαμόγελο του γιού του.. Ο νεαρός Ανσού μόλις είχε σκοράρει και έτρεξε να αγκαλιάσει τον γιατρό της ομάδας, τον προσωπικό του φύλακα άγγελο που βρισκόταν στο πλάι του σε όλη αυτή την δύσκολη περίοδο. Το απίθανο γκολ που σημείωσε απέναντι στη Βαλένθια μερικές εβδομάδες αργότερα είχε απλώς επιβεβαιώσει το προφανές. Ο «Φοίνικας» της Μπαρτσελόνα βρισκόταν ξανά εδώ!

Βινίσιους: Βασιλική υπόκλιση σε έναν διάττοντα αστέρα

Όταν ο αρχισκάουτερ της Ρεάλ ΜαδρίτηςΤζούνι Καλαφάτ, ενέκρινε το deal με την Φλαμένγκο για έναν άγνωστο πιτσιρικά έναντι 45 εκατομμυρίων ευρών, λίγοι ήταν εκείνοι που τον στήριξαν. Ο Βινίσιους όμως δεν άργησε να τραβήξει τα βλέμματα. Από τις πρώτες του κιόλας συμμετοχές, ο αεικίνητος εξτρέμ κατάφερε να μαγνητίσει την προσοχή και να χαρίσει ελπίδα στους φίλους της Βασίλισσας σε μια από τις πιο απογοητευτικές σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της. Η διείσδυση, η ντρίπλα, η εκρηκτικότητα, αυτό το αλέγρο στυλ που αναβλύζειΛατινικήΑμερική τον εξύψωσε στα μάτια των Μαδριλένων

Η πτώση προς την κόλαση όμως ήτα απότομη. Το αμάρτημα του Βινίσιους δεν μπορούσε να συγχωρεθεί. Ήταν ίσως η μοναδική αδυναμία, εκείνη που γρήγορα θα τον περιόριζε σε persona non grata στη Μαδρίτη. Το τελείωμα, το γκολ, η πρωτόγονη αίσθηση του κυνηγού δεν υπήρξε ποτέ μέσα του. Αγνοούσε επιδεικτικά τον όρο «κυνικότητα» στο παιχνίδι του, δεν ήταν ποτέ «killer» μέσα και έξω από το κουτί. Αντιθέτως, ο «Βίνι» είχε γαλουχηθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό είδος ποδοσφαίρου και αυτός ο παράξενος νέος κόσμος, γεμάτος εκτυφλωτικούς προβολείς, αφόρητη πίεση και συνεχή απαξίωση αμαύρωσαν πλήρως την εικόνα του. Μάλιστα η επιστροφή του Ζιντάν στον πάγκο δεν φάνηκε να λειτουργεί ευεργετικά για την εξέλιξή του. Τουναντίον ο Βραζιλιάνος έμοιαζε χαμένος, τα νούμερά του πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, το μυαλό του έδειχνε μπλοκαρισμένο και η ψυχολογία του είχε κάνει βουτιά στο ναδίρ. Προς στιγμήν όλα τα στοιχεία μαρτυρούσαν πως ο τότε 19χρονος δεν θα δικαίωνε τις προσδοκίες.

Η φετινή σεζόν όμως έχει ξεκινήσει διαφορετικά από τις άλλες. Ο άλλοτε έκπτωτος αστέρας έχει ανακτήσει τη φόρμα του, απέκτησε το άγγιγμα του Μίδα μπροστά από την αντίπαλη εστία. Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, η ελπίδα έχει πλέον επιστρέψει. Την ώρα που ο Εντέν Αζάρ αναζητεί τον παλιό του εαυτό, ο Βινίσιους έχει ανακάμψει πλήρως (7 γκολ, 5 ασίστ), έχει πάρει… σπίτι του τη φανέλα βασικού και οδηγεί παρέα με τον Μπενζεμά την Ρεάλ προς την κορυφή της La Liga.

Το «πρώτο αίμα» και η αποδοχή κληρονομιάς

Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που έχουν βρει στο διάβα τους, αμφότεροι έχουν ήδη προλάβει να βάλουν την υπογραφή τους σε Clasico. Ήταν Οκτώβριος του 2020 όταν ο Φάτι ισοφάριζε προσωρινά σε 1-1 για την Μπαρτσελόνα μετά το γρήγορο προβάδισμα της Ρεάλ, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη με τους Μερένγκες τελικά να πανηγυρίζουν τη νίκη 3-1 μέσα στην Βαρκελώνη. Λίγους μήνες αργότερα στην ρεβάνς του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» ήρθε η σειρά του Βινίσιους να γράψει το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας. Στο 70΄του αγώνα ο Βραζιλιάνος πλάσαρε υποδειγματικά τον Τερ Στέγκεν για να ανοίξει το σκορ στη νίκη 2-0 της Βασίλισσας, όταν ακόμα τα γκολ του θεωρούνταν απλές… αναλαμπές.

Πλέον όμως οι δυο τους οφείλουν να κάνουν τα γκολ σε Clasico… συνήθεια. Να κουβαλήσουν στην πλάτη τους την πιο βαριά ποδοσφαιρική κληρονομιά. Η σταθερότητα και η συνέπεια ήταν το κλειδί της επιτυχίας για τους προκατόχους τους και τα νέα αστέρια της La Liga καλούνται να διαιωνίσουν την πιο μισητή κόντρα, αρχής γενομένης από το απόγευμα της Κυριακής…