29 Μαρτίου, 2024
  • 29 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Αναμονή για την υπόθεση Λαρένα για στημένα παιχνίδια

Αναμονή για την υπόθεση Λαρένα για στημένα παιχνίδια

By on 7 Οκτωβρίου, 2021 0 1139 Views

Η Αστυνομία ενημέρωσε μέσω του εκπροσώπου Τύπου Χρίστου Ανδρέου ότι ο φάκελος της υπόθεσης Λαρένα στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία.

Τι σημαίνει όμως το γεγονός αυτό; Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: Η Νομική Υπηρεσία έδωσε εντολές στην Αστυνομία να ερευνήσει την υπόθεση και μόλις την ολοκληρώσει να της παραδώσει τον φάκελο. Η Νομική Υπηρεσία πλέον θα κρίνει αν από τα στοιχεία που προκύπτουν, θα συντάξει κατηγορητήριο για ποινικά αδικήματα έτσι ώστε να στείλει την υπόθεση στο δικαστήριο.

Aς θυμηθούμε το χρονικό της πολύ σοβαρής υπόθεσης που ερευνάται και σχετίζεται με το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Η ισπανική εφημερίδα El Confidencial με ρεπορτάζ τον Φεβρουάριο του 2020, αποκάλυψε ότι η UEFA ενημέρωσε την Ισπανική Αστυνομία για να τους δώσει όλα όσα αφορούν τις έρευνες για στημένα παιγνίδια στην χώρα ώστε, «η UEFA να εξουδετερώσει μία μεγάλη εστία διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, τους στημένους αγώνες στην Κύπρο».

Οι έρευνες για το συγκεκριμένο κύκλωμα στην Ισπανία είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη πάνω από 50 παιχτών και ατζέντηδων. Τα παιγνίδια αφορούσαν τη δεύτερη και τρίτη κατηγορία της χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέσω της άρσης των τηλεφωνικών επικοινωνιών, ανακάλυψαν ότι οι αρχηγοί του κυκλώματος είχαν μία επαφή στην Κύπρο ο οποίος τους έδινε όλα τα δεδομένα για τα διεφθαρμένα κυκλώματα στην Κύπρο. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, αυτό το πρόσωπο είναι ο Χόρχε Λαρένα 

Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι η Ισπανική Αστυνομία έχει στοιχεία που υποστηρίζουν αυτές τις καταγγελίες και πως οι έρευνες τους έφεραν ερωτήματα για τέσσερεις αγώνες στην Κύπρο που έγιναν την ποδοσφαιρική περίοδο 2017-2018 σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι οι ισπανικές αρχές ενημέρωσαν την κυπριακή αστυνομία από τον Μάρτιο του 2019, όμως το θέμα αυτό δεν έγινε ποτέ γνωστό πριν το δημοσίευμα στην Ισπανία σχεδόν ένα χρόνο μετά. Μάλιστα όταν διέρρευσε το θέμα τον Φεβρουάριο του 2020, υπήρχε έντονη αντίδραση του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Σαββίδη, αναφορικά με το γεγονός πως δεν είχε ενημερωθεί για την υπόθεση

Η ουσία είναι ότι ήρθαν Ισπανοί ανακριτές στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2019 και παρέθεσαν στοιχεία. Μιλώντας όμως μετά την αποκάλυψη του θέματος (τον Φεβρουάριο του 2020) ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου με δηλώσεις του, επισήμανε ότι λόγω του νόμου στην Κύπρο δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ηχογραφήσεις. Έκανε λόγο για παράνομες ηχογραφημένες επικοινωνίες που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Λίγες μέρες αργότερα, με νέες οδηγίες του τότε Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, η υπόθεση κρίθηκε ότι μπορεί να προχωρήσει (από την Αστυνομία) με βάση και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες Λαρένα.

Σύμφωνα με την γνωμάτευση που έγινε από την Γενική Εισαγγελία, οι ηχογραφημένες συνομιλίες Λαρένα λήφθηκαν νομίμως στην Ισπανία αφού στην χώρα δεν απαγορεύεται η παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και πως η μαρτυρία δεν είναι μολυσμένη και καλύπτεται από νομιμότητα που θα μπορούσαν να επικαλεστούν οι κυπριακές αρχές.

Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα. Μετά από δυόμισι χρόνια από τότε που οι ισπανικές αρχές ενημέρωσαν την κυπριακή αστυνομία για την υπόθεση, παραδόθηκε ο φάκελος στη Νομική Υπηρεσία από την αστυνομία.

Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσον είναι εφικτή η στοιχειοθέτηση των πολύ σοβαρών καταγγελιών έτσι ώστε να πάει η υπόθεση στο Δικαστήριο. Αναμονή λοιπόν για την ετυμηγορία της Νομικής Υπηρεσίας.