Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Like

Βαθμολογία UEFA: Τι αλλάζει από του χρόνου στα rankings και τι θα «δίνει» το Conference

12 Μαρτίου, 2021
598 Views
0 Comments
Βαθμολογία UEFA: Τι αλλάζει από του χρόνου στα rankings και τι θα «δίνει» το Conference

Η UEFA αλλάζει τα πάντα και φυσικά αλλάζουν και τα rankingς έχουμε  τις πρώτες πληροφορίες που αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα τις επόμενες μέρες!

Οτι ξέρατε για τις διοργανώσεις της UEFA να το ξεχάσετε. Η νέα τριετία (2021-2024) έχει νέα διοργάνωση (το Europa Conference League), νέους κανόνες (στο πόσοι περνάνε από κάθε όμιλο και που θ’ αγωνίζονται στη συνέχεια) και φυσικά νέα rankings αλλά και νέα οικονομικά.

Η νέα διοργάνωση έχει παρουσιαστεί, οι νέοι κανόνες επίσης έχουν γίνει γνωστοί όμως σε ότι έχει να κάνει τα rankings (σε επίπεδο συλλόγων και χωρών) δεν έχει ανακοινωθεί το παραμικρό από την UEFA, όπως επίσης και τα οικονομικά δεδομένα.Φέτος η Κύπρος θα έχει 4 ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.Η πρωταθλήτρια ομάδα θα αρχίσει απο τα προκριματικά του τσάμπιονς λιγκ και οι άλλες τρεις από το Europa Conference League .

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις αλλαγές:

Προκριματική φάση

Εδώ δεν αλλάζει κάτι. Κάθε νίκη θα δίνει 1.000 βαθμούς στην χώρα (οι οποίοι διαιρούνται με τον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν) και κάθε ισοπαλία 500 βαθμούς. Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις διοργανώσεις ούτε φυσικά διαχωρισμός στις προκριματικές φάσεις (είτε είναι 1ος προκριματικός γύρος, είτε play off).

Για παράδειγμα. Το καλοκαίρι η Κύπρος θα θα έχει 4 εκπροσώπους στις διοργανώσεις της UEFA. Κάθε νίκη των ομάδων μας θα δίνει στην χώρα μας 250 βαθμούς και κάθε ισοπαλία 125 βαθμούς.

Αυτό σε ότι έχει να κάνει το Country Ranking. Σε ότι έχει να κάνει με το Club Ranking ως γνωστόν οι ομάδες ΔΕΝ παίρνουν πόντους για τις νίκες που κάνουν στην προκριματική φάση. Παίρνουν όμως εάν αποκλειστούν από την προκριματική φάση.

Μέχρι πρότινος αυτοί οι βαθμοί δίνονταν σε όποια ομάδα αποκλειόταν από τα προκριματικά του Europa League.

Πλέον αυτοί οι βαθμοί θα δίνονται σε όποια ομάδα αποκλείεται από τα προκριματικά του Europa Conference League. Ουσιαστικά δηλαδή για τις ομάδες που δεν πρόκειται να μπουν σε κάποιον όμιλο. Γιατί εάν κάποια ομάδα αποκλειστεί από τα προκριματικά του Champions League θα συνεχίσει στα προκριματικά του Europa League κι αν αποκλειστεί κι εκεί θα πέσει στα προκριματικά του Europa Conference League.

Eτσι οι βαθμοί που θα παίρνει η κάθε ομάδα (και όχι η χώρα) θα είναι οι εξής εάν αποκλειστούν στο:

1ο προκριματικά του Europa Conference League = 1.000 βαθμοί

2ο προκριματικό του Europa Conference League = 1.500 βαθμοί

3ο προκριματικό του Europa Conference League = 2.000 βαθμοί

Play off του Europa Conference League = 2.500 βαθμοί

Οι βαθμοί για την είσοδο στους ομίλους

Επόμενο βήμα λοιπόν για τις ομάδες η είσοδος στους ομίλους. Εδώ θα υπάρχει ο διαχωρισμός για το Champions League σε σχέση με τους ομίλους του Europa League και του Europa Conference League. Δηλαδή θα υπάρχει έξτρα μπόνους για την μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση σε αντίθεση με τις άλλες δύο που θα υπάρχει μίνιμουμ βαθμών.

Είσοδος στο Champions League = 4.000 βαθμοί στον σύλλογο και φυσικά θα μετράει και για την χώρα. Οπερ σημαίνει πως εάν η ομάδα μας που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα φέτος αν μπει στους ομίλους του Champions League θα πάρει αυτούς τους βαθμούς για το δικό της  ranking και θα δώσει 1.000 βαθμούς στην Κύπρο.

Στο Europa League θα υπάρχει το μίνιμουμ των 3.000 βαθμών ΜΟΝΟ για τον σύλλογο. Οπερ σημαίνει πως εάν υπάρξει ομάδα που μετά τα 6 ματς των ομίλων έχει μόνο μία νίκη δεν θα πάρει 2.000 βαθμούς (που δίνει η κάθε νίκη) αλλά 3.000 βαθμούς ως το μίνιμουμ.

Στο Europa Conference League το μίνιμουμ θα είναι στους 2.500 βαθμούς πάλι ΜΟΝΟ για τον σύλλογο. Ισχύει ότι και παραπάνω. Δηλαδή εάν μετά από 6 ματς στον όμιλο υπάρχει ομάδα με μόνο μία νίκη τώρα θα αποχαιρετήσει με 2.500 βαθμούς στο Club Ranking.

Οι βαθμοί για νίκες/ισοπαλίες στους ομίλους

Εδω δεν αλλάζει κάτι η UEFA. Κρίνει πως κάθε νίκη στους ομίλους θα έχει την ίδια βαρύτητα και πως με δεδομένη την… διανομή δυναμικότητας σε τρεις διοργανώσεις δεν θα υπάρχουν αδικίες.

Ετσι στους ομίλους του Champions League, του Europa League και του Europa Conference League οι επιτυχίες θα βαθμολογούνται ως εξής:

νίκη = 2.000 βαθμοί στον σύλλογο (και στην χώρα οτι προκύπτει από το πλήθος των ομάδων)

ισοπαλία = 1.000 βαθμοί στον σύλλογο ( και στην χώρα οτι προκύπτει από το πλήθος των ομάδων)

Τα extra bonus που αλλάζουν τα δεδομένα

Πάμε τώρα στην μεγάλη αλλαγή που θα υπάρχουν στις τρεις διοργανώσεις και τα έξτρα μπόνους που θα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των συλλόγων και των στα rankings.

Νικητής ομίλου Europa League = 4.000 βαθμοί στον σύλλογο (και φυσικά στην χώρα το μερίδιο που αναλογεί)

2ος στον όμιλο του Europa League = 2.000 βαθμοί στον σύλλογο (και στην χώρα το μερίδιο που της αναλογεί)

Νικητής ομίλου Europa Conference League = 2.000 βαθμοί στον σύλλογο (και στην χώρα το μερίδιο που της αναλογεί)

2ος στον όμιλο του Europa Conference League = 1.000 βαθμοί στον σύλλογο (και στην χώρα το μερίδιο που της αναλογεί)

Για να καταλάβετε την τεράστια διαφορά και την ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ που παρουσιάζεται στην Κύπρο την επόμενη χρονιά ειδικά για τις ομάδες που θα βρίσκονται στο Europa Conference League.

Τυχαίο παράδειγμα: Εαν μια ομάδα μπει στους ομίλους και τερματίσει δεύτερη με 9 βαθμούς (τυχαίο παράδειγμα) θα συνεχίσει στην Ευρώπη έχοντας ήδη 7.000 βαθμους (6.000 από την βαθμολογική συγκομιδή + 1000 από το μπόνους)! Από αυτούς οι 1.750 θα πάνε στην Κύπρο !

Ο μοναδικός γύρος που δεν θα δίνει βαθμούς ούτε σε χώρες ούτε σε συλλόγους!

Κι όμως! Στα παράδοξα της UEFA την επόμενη 3ετία θα υπάρχει αυτός ο γύρος που δεν θα δίνει κανέναν βαθμό. Ουτε στα rankings των συλλόγων ούτε στα rankings των χωρών.

Θα είναι ο νοκ άουτ γύρος μετά τους ομίλους.

Θυμίζουμε πως την επόμενη τριετία θα υπάρχουν 2 νοκ άουτ γύροι πριν περάσουμε στην φάση των «16» και για τις 3 διοργανώσεις.

Αυτοί οι 2 νοκ άουτ γύροι θα είναι οι εξής:

Οι 3οι του Champions League με τους 2ους του Europa League (για πρόκριση στους 16 του Europa League)

Οι 3οι του Europa League με τους 2ους Europa Conference League (για πρόκριση στους 16 του Europa Conference League)

Τα έξτρα μπόνους στις επόμενες φάσεις

Από την στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι 2 συγκεκριμένες φάσεις τότε από την φάση των 16 και μετά και στις 3 διοργανώσεις οι νίκες και οι ισοπαλίες θα δίνουν κανονικά τους βαθμούς (2.000 η νίκη και 1.000 η ισοπαλία) και φυσικά θα υπάρχουν τα έξτρα μπόνους.

Πάμε να τα δούμε αυτά:

Συμμετοχή στους «16» του Champions League = 5.000 βαθμούς στον σύλλογο (και το μερίδιο στην χώρα)

Συμμετοχή στους «16» του Europa League = 1.000 βαθμούς στον σύλλογο (και το μερίδιο στην χώρα)

Συμμετοχή στους «16» του Europa Conference League = 0

Συμμετοχή στους «8» του Champions League = 1.000 βαθμούς στον σύλλογο (και το μερίδιο στην χώρα)

Συμμετοχή στους «8» του Europa League = 1.000 βαθμούς στον σύλλογο (και το μερίδιο στην χώρα)

Συμμετοχή στους «8» του Europa Conference League = 0

Συμμετοχή στους «4» του Champons League = 1.000 βαθμούς στον σύλλογο (και το μερίδιο στην χώρα)

Συμμετοχή στους «4» του Europa League = 1.000 βαθμούς στον σύλλογο (και το μερίδιο στην χώρα)

Συμμετοχή στους «4» του Europa Conference League = 1.000 βαθμούς στον σύλλογο (και το μερίδιο στην χώρα)

Τελικός Champions League = 1.000 βαθμούς στον σύλλογο (και το μερίδιο στην χώρα)

Τελικός Europa League = 1.000 βαθμούς στον σύλλογο (και το μερίδιο στην χώρα)

Tελικός Europa Conference League = 1.000 βαθμούς στον σύλλογο (και το μερίδιο στην χώρα)

Συμπέρασμα

Βλέπει κανείς πως η UEFA πριμοδοτεί περισσότερο το Europa League, κάτι απολύτως λογικό μιας και θα γίνει πιο δύσκολο (οι 48 ομάδες θα γίνουν 32) αλλά το θετικό για τις μικρότερες χώρες είναι πως δεν αλλάζει η βαθμολογία σε νίκες και ισοπαλίες στους ομίλους του Europa Conference League.

Oπερ σημαίνει πως από του χρόνου θα έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να χτίζουμε καλές ευρωπαϊκές χρονιές εάν οι ομάδες μας πάρουν σοβαρά την συγκεκριμένη διοργάνωση.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και το πως θα μοιράσει τα λεφτά η UEFA στις τρεις διοργανώσεις. Αλλά αυτό θα το περιμένουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Εκ πρώτης όψεως πάντως το Europa Conference League μόνο ως φτωχός συγγενής δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις ομάδες μας

Comments are closed.