28 Μαρτίου, 2024
  • 28 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Γλυκιά ήττα για τον Ολυμπιακό.Ο Χασάν στο 88΄το γκολ της πρόκρισης

Γλυκιά ήττα για τον Ολυμπιακό.Ο Χασάν στο 88΄το γκολ της πρόκρισης

By on 25 Φεβρουαρίου, 2021 0 433 Views

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0, όμως χάρη σε γκολ του Χασάν στο… παρά δύο γνώρισε γλυκιά ήττα από την Αϊντχόφεν (2-1) και προκρίθηκε στους «16» του Europa. Δυο δοκάρια οι Πειραιώτες, ένα οι Ολλανδοί. 

Υπάρχουν… ήττες και ήττες. Υπάρχουν στιγμές που βλέπεις τον φωτεινό πίνακα και ναι μεν το σκορ είναι εναντίον σου, αλλά εσύ πανηγυρίζεις. Ολα αυτά συμβαίνουν όταν είσαι ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» γνώρισαν απόψε (25/2) στην Ολλανδία μία από τις πιο γλυκιές ήττες της ιστορίας τους, καθώς το 2-1 που κέρδισε η Αϊντχόβεν τους έστειλε στους «16» του Europa League και στην αυριανή κλήρωση (26/2)της Νιόν, ενώ το «χρυσό» γκολ του Χασάν ήταν το πρώτο της ιστορίας τους στη χώρα της κεντρική Ευρώπης.  Η ιστορία έγραψε πως ο Ολυμπιακός έχασε στο Φίλιπς Στάντιουμ, αλλά… ποιος νοιάζεται.   Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε με τον Σα κάτω από τα γκολπόστ, τους  Λαλά, Μπα, Σεμέδο, Ρέαμπτσιουκ στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά, τους  Μπουχαλάκη, Εμβιλά στα «6αρο-8άρια», τους Βαλμπουενά, Μπρούμα στα άκρα και τον Καμαρά σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ελ Αραμπί.   

«ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ» ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ 

 Σέντρα στο ματς και η διαφοροποίηση που υπήρχε στο «ερυθρόλευκο» πλάνο σε σχέση με παλαιότερα ματς (ευρωπαϊκά και μη) των Πειραιωτών ήταν πως ο ακραίος που συνέκλινε στον άξονα δεν ήταν ο Βαλμπουενά. Ο Γάλλος παρέμεινε ως επί το πλείστων δεξιά και ο Μπρούμα ήταν εκείνος που τραβιόνταν προς τα μέσα. Στο πρώτο τέταρτο ο Ολυμπιακός έπαιρνε πολύ καλό βαθμό σε επίπεδο προσέγγισης. Κοντά οι γραμμές, safe μεταβιβάσεις (χάι λάιτ ένα τρίγωνο των Βαλμπουενά, Καμαρά, Εμβιλά στο 4′ όπου έκρυψαν την μπάλα και βγήκαν μπροστά), ψηλά (ένα κλικ) η άμυνα και το μόνο «αγκάθι» ήταν όταν η  PSV πίεζε από τα αριστερά της, όμως ο Σεμέδο «καθάρισε» κάθε παράλληλη ή κάθετη που επιχείρησαν οι γηπεδούχοι. Οι οποίοι ναι μεν σε αυτό το διάστημα απείλησαν στο 11′ με τον Ζάχαβι, ωστόσο αν έβρισκε δίχτυα θα ακυρώνονταν το γκολ του για οφ σάιντ στην αρχή της φάσης. Στο 15′ μάλιστα ο Ελ Αραμπί με κεφαλιά έβαλε και δύσκολα στην άμυνά της.   

ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟ STOP ΤΟΥ ΜΠΑ ΚΑΙ Η PSV… ΑΝΕΒΑΙΝΕ

 Κάπου εκεί όμως οι Ολλανδοί άρχισαν να παίρνουν μέτρα στο γήπεδο, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» απώλεσαν την αυτοσυγκέντρωσή τους. Παρατηρούνταν κενά μεταξύ των γραμμών τους και έκαναν λάθη, κάτι που επέτρεψε στους γηπεδούχους να πάρουν την κατοχή. Οπως συνέβη στο 19′, όπου ο Μπουχαλάκης διόρθωσε το λάθος του Μπα και έκοψε τρανζίσιον των γηπεδούχων με καλές προϋποθέσεις. Αμέσως μετά (20′) η Αϊντχόβεν έπαιξε για πρώτη φορά κάθετα, αλλά ο Μπα έκανε εξαιρετικό stop στον Μαλέν που βρέθηκε σε θέση βολής απέναντι από τον Σα και υπήρχε πρόβλημα.  

Ο ΖΑΧΑΒΙ ΠΗΡΕ ΜΟΝΟΣ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 1-0 

 Η υπεροχή των γηπεδούχων μετουσιώθηκε σε γκολ λίγο αργότερα (22′) όταν σε νέο τους κόρνερ, η ανάπαυλα τους βρήκε με 5 κερδισμένα και είχαν αρκετές στατικές μπάλες γύρω από τα «ερυθρόλευκα» καρέ, ο  Ζάχαβι μπήκε σαν «τρέιλερ» στη φάση, οι αλληλοκαλύψεις δεν λειτούργησαν και με κεφαλιά άνοιξε το σκορ, αφού και ο Σα δεν αντέδρασε σωστά. Η PSV βρήκε νωρίς ένα γκολ, πήρε ψυχολογία και άλλαξαν τα δεδομένα του ματς.   Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά ανασταλτικά συνέχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα. Παρόλα αυτά στο 32′ «φλέρταρε» με την ισοφάριση, όταν ο Καμαρά κινήθηκε ωραία από δεξιά ύστερα από μεταβίβαση του Λαλά, «έκοψε» για τον Μπρούμα που είχε συγκλίνει (ξανά), ο 27χρονος ελευθερώθηκε από τα μαρκαρίσματα αλλά το σουτ του πέρασε λίγο άουτ.  

«ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ» ΦΑΟΥΛ ΚΑΙ Ο ΖΑΧΑΒΙ ΔΕΝ… ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΓΙΑ ΤΟ 2-0

Ετσι ο χρόνος κυλούσε και όλα έδειχναν πως στην ανάπαυλα το σκορ θα είναι στα επίπεδα του 1-0, αλλά στο 44′ ο Ελ Αραμπί έκανε ένα «αχρείαστο» φάουλ και η Αϊντχόβεν κέρδισε (ακόμη) μία στημένη φάση. Ο Ζάχαβι με πολύ όμορφη εκτέλεση έστειλε ξανά την μπάλα στα δίχτυα του Πορτογάλου γκολκίπερ και η λήξη του πρώτου ημιχρόνου βρήκε την PSV με σκορ-πρόκρισης.   

Ο ΜΑΡΤΙΝΣ ΔΥΟ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΥΛΑ 

Ο Μαρτίνς εύλογα θέλησε να «ξυπνήσει» τον Ολυμπιακό και να διαφοροποιήσει την εικόνα του, για αυτό στη διακοπή προχώρησε σε 2 αλλαγές. Η έναρξη του δεύτερου μισού βρήκε την ομάδα με ένα «καθαρό» 4-2-3-1, με τους Μασούρα (αλλαγή), Μπρουμά στα άκρα, τους Καμαρά, Εμβιλά στα «6αρο-8άρια» και τον Φορτούνη (αλλαγή) πίσω από τον Ελ Αραμπί.  

ΤΟ ΔΟΚΑΡΙ ΕΙΠΕ «ΟΧΙ» ΣΤΟΝ ΚΑΜΑΡΑ

 Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν ορεξάτοι στο δεύτερο μισό και θέλησαν να πιέσουν ψηλά. Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου είχαν πλέον εκείνοι την κατοχή και στο 50′ η τύχη τους γύρισε την πλάτη. Ο Μπρούμα πέρασε δύο αντιπάλους του, έκανε τη σέντρα και η μπάλα κατέληξε στον Καμαρά που σούταρε από πλεονεκτική θέση, αλλά η μπάλα αποκρούστηκε από το αριστερό κάθετο δοκάρι των γηπεδούχων. 

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ, Η ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΣΕ ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΜΠΑΛΕΣ 

Η παραπάνω φάση φαίνεται πως «θορύβησε» τους Ολλανδούς, που πλέον έδειχναν διατεθειμένοι να διασφαλίσουν το μηδέν παθητικό που τους έστελνε στην επόμενη φάση. Ετσι έδωσαν την κατοχή στον Ολυμπιακό και εκείνοι περίμεναν να βγουν στην κόντρα. Ο ρυθμός έπεσε αισθητά, οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να βρουν κενούς χώρους, ενώ η PSV ήταν απειλητική σε στημένες μπάλες. Ο Μαλέν στο 62′ «έκοψε» τον Γκέτσε που βρέθηκε στο δεύτερο δοκάρι σε θέση βολής, ενώ στο 67′ η απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μαξ πέρασε άουτ (νωρίτερα ο Σα είχε κλείσει σωστά την κλειστή του γωνία σε προσπάθεια του Μοσκαλί).  

ΝΕΟ ΔΟΚΑΡΙ Ο ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ, ΟΛΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΚΟΝΤΡΑ 

Ετσι φτάσαμε στο 79′, όπου οι Πειραιωτές τα έπαιξαν όλα για όλα. Μέσα ο Χασάν και οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πλέον ένα καθαρό 4-4-2. Τα περιθώρια στένευαν και το ρίσκο ήταν επιβεβλημένο. Αμέσως μετά την είσοδο του Αιγύπτιου, ήταν η σειρά των «ερυθρολεύκων» να κερδίσουν στατική μπάλα σε καλή θέση. Ο Φορτούνης πήρε φόρα, εκτέλεσε αλλά ξανά η μπάλα δεν έκανε το «χατίρι» στον Ολυμπιακό, καθώς αποκρούστηκε από το οριζόντιο, αυτή τη φορά, δοκάρι του Εμβογκό. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν, εκτός της PSV, να αντιμετωπίσουν και την ατυχία τους.    Αλλά ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει πως ξέρει να τα… βάζει και μαζί της. Στο 86′ του… γύρισε κάτι πίσω καθώς το σουτ του Μουλέν αποκρούστηκε από το δοκάρι του Σα και στο 88′ ήρθε η ώρα του Χασάν. Ο Φορτούνης έκανε ο όβερ λαπ και υποδέχθηκε την μπάλα από τον Ρέαμπτσιουκ, σέντραρε και ο Ελ Αραμπί πήρε την κεφαλιά. Ο Εμβογκό έπεσε και έδιωξε αλλά… λογάριαζε χωρίς τον Χασάν. Ο Αιγύπτιος πήρε το «ριμπάουντ» και σκόραρε από κοντά, σε ένα ντε ζα βου από το ματς με τη Μαρσέιγ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.  Ο Μαρτίνς αμέσως έριξε στη «μάχη» τον Παπασταθόπουλο, θωράκισε με 3ο στόπερ την άμυνά του και το «ερυθρόλευκο» ευρωπαϊκό ταξίδι συνεχίζεται…