19 Μαρτίου, 2024
  • 19 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Άρχισε την… επανάσταση ο Ζλάταν: Χιλιάδες ποδοσφαιριστές αντιδρούν κατά της FIFA.ΜΠΕΪΛ:τι είναι το FIFPro;

Άρχισε την… επανάσταση ο Ζλάταν: Χιλιάδες ποδοσφαιριστές αντιδρούν κατά της FIFA.ΜΠΕΪΛ:τι είναι το FIFPro;

By on 25 Νοεμβρίου, 2020 0 543 Views

Ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς ήταν ο πρώτος που αντέδρασε στην χρήση της εικόνας του και του ονόματος του από την FIFA και EA Sports. Την σκυτάλη πήρε ο Γκάρεθ Μπέιλ ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι ποδοσφαιριστές.

Ο άσος της Μίλαν αντέδρασε έντονα για την χρήση του ονόματος του και της εικόνας του από το παιχνίδια FIFA 21 και φαίνεται πως έκανε την αρχή για να υπάρξει ένα κύμα αντιδράσεων το οποίο κανείς δεν γνωρίζει που θα οδηγήσει την κατάσταση. 

Μετά τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς ήταν η σειρά του Γκάρεθ Μπέιλ ο οποίος μέσω twitter έγραψε προς τον Σουηδό σταρ: «Ενδιαφέρον.. τι είναι το FIFPro;» τονίζοντας μέσω του hashtag πως είναι ώρα για έρευνα. 

Το «The Athletic» δίνει μία νέα διάσταση στο θέμα καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, χιλιάδες ποδοσφαιριστές είναι έτοιμοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς και να αντιδράσουν κατά της FIFA και του παιχνιδιού της EA Sports, για την χρήση της εικόνας τους και του ονόματος τους. Μάλιστα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ πρόκειται για ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου. 

Σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν αυτή την στιγμή η FIFPro, που είναι η διεθνής Ένωση Ποδοσφαιριστών έχει την δυνατότητα να πουλάει το όνομα και την εικόνα ενός μέλος της. 

Στις περιπτώσεις που μία χώρα δεν είναι μέλος της FIFPro ή υπάρχει μία ιδιαίτερη συμφωνία με την Ένωση, τα δικαιώματα εικόνας και ονόματος έχει είτε ο ποδοσφαιριστές, είτε οι ομάδες τους, είτε οι Λίγκες. Βέβαια για ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι δεν απαιτείται να εμπλέκεται η Λίγκα παρά μόνο η ομάδα ή ο ποδοσφαιριστής. 

Οι ομάδες της Premier League πουλάνε τα δικαιώματα τους συνολικά, από τις λεπτομέρειες του ποδοσφαιριστή μέχρι το όνομα του γηπέδου. Από τις πέντε μεγάλες ευρωπαικές Λίγκες, μόνο η Serie A δεν έχει συνολικά δικαιώματα όσον αφορά ένα βίντεο παιχνίδι. 

Μάλιστα υπάρχει και δεδικασμένο μιας και με δικαστική απόφαση δικαιώθηκαν 450 ποδοσφαιριστές από την Βραζιλία και την Ένωση της Σάντα Καταρίνα που είχαν κινηθεί νομικά κατά της EA Sports για χρήση ονομάτων και εικόνας από το 2005 μέχρι το 2014, όπου τους επιδικάστηκε ένα ποσό της τάξεως των 6.5 εκ. ρεάλ. Μάλιστα ανάμεσα στους 450 ποδοσφαιριστές ήταν και τα ονόματα εννέα θυμάτων του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος της Τσαπεκοένσε, τον Νοέμβριο του 2016. 

Σύμφωνα πάντα με το «The Athletic» η FIFA δεν έχει προχωρήσει σε κάποια δήλωση για το θέμα, παρότι της ζητήθηκε ενώ όσον αφορά την EA Sports μέσω μιας δήλωσε σε ολλανδικό Μέσο, τόνισε πως έχει τα δικαιώματα του Ιμπραϊμοβιτς, μέσω της συμφωνίας της με την Μίλαν.