24 Απριλίου, 2024
  • 24 Απριλίου, 2024

Γιουβέντους: Αντρέα (Πίρλο), εσύ μπορείς;

By on 9 Αυγούστου, 2020 0 351 Views
Γιουβέντους: Αντρέα (Πίρλο), μπορείς;

Ο δεύτερος σερί πρόωρος αποκλεισμός στο Champions League, η μοναξιά του ρέκορντμαν Κριστιάνο Ρονάλντο, το γερασμένο ρόστερ… Ο Αντρέα Πίρλο πέφτει κατευθείαν στα βαθιά ως διάδοχος – έκπληξη του Μαουρίτσιο Σάρι στην Γιουβέντους. Ο Αλέξανδρος Λοθάνο αναρωτιέται αν ο μαέστρος (ως παίκτης) θα αποδειχθεί τόσο γρήγορα μαέστρος και ως προπονητής.

Η μοίρα θέλησε το τελευταίο παιχνίδι του Μίραλεμ Πιάνιτς με την Γιουβέντους, προτού ενσωματωθεί στην Μπαρτσελόνα, να είναι κόντρα στην ομάδα που εκτόξευσε την καριέρα του (Λυών) και να έχει πολύ πικρή κατάληξη.

Πλημμυρισμένος από συναισθήματα για το (διπλό) «αντίο» από την Γιούβε, ο Βόσνιος μεσοεπιθετικός μίλησε την (σκληρή) γλώσσα της αλήθειας, μετά τον αποκλεισμό – σοκ της Γηραιάς Κυρίας στο Champions League: «Άκουσα τον Μπονούτσι να μιλάει για το ένατο διαδοχικό πρωτάθλημα. Δεν θέλω να το υποτιμήσω, αλλά αυτός ο σύλλογος πρέπει να έχει φιλοδοξίες για πολύ περισσότερα» αποφάνθηκε,

Πράγματι, η Γηραιά Κυρία (που… γέρασε και μυαλό δεν έβαλε) δεν πρέπει να αρκείται στο να είναι πρώτη στο χωριό (Serie A), αλλά να θέλει την πρωτιά και στην πόλη (Champions League). Αυτή η πρωτιά, όμως, της αντιστέκεται εδώ και 24 χρόνια, έχοντας πριν και μετά… εφτά χαμένους τελικούς (το αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης)!

Το πρώτο δραστικό μέτρο που έλαβε ο Αντρέα Ανιέλι ήταν η απόλυση του Μαουρίτσιο Σάρι και η πρόσληψη – έκπληξη του Αντρέα Πίρλο, αλλά δεδομένα αυτό δεν αρκεί ώστε οι Μπιανκονέρι να μπουν με πραγματικές αξιώσεις επιτυχίας στη… νιοστή απόπειρα κατάκτησης του Champions League. Τι έφταιξε, όμως, και τι πρέπει να αλλάξει εντός και στα πέριξ του «Allianz Stadium»;

Ο ΔΙΚΟΣ ΤΗΣ (;) ΓΚΟΥΑΡΔΙΟΛΑ

Υπάρχουν πολύ καλοί προπονητές που έχουν ταβάνι. Που η δουλειά σε ομάδες – κολοσσούς τους ξεπερνάει, γιατί δεν μπορούν με την προσωπικότητά τους να σταθούν στο ύψος τους, να αντέξουν όλες τις παραμέτρους και την πίεση που φέρνει ένα τέτοιο πόστο εργασίας.

Τέτοια περίπτωση, όπως αποδείχθηκε, ήταν ο (μάλλον αταίριαστος) γάμος του Μαουρίτσιο Σάρι με την Γιουβέντους. Ο Ναπολιτάνος τεχνικός βρέθηκε από πολύ νωρίς στο επίκεντρο της κριτικής για τις επιλογές του, ο ίδιος έδειχνε στις συνεντεύξεις Τύπου ότι αδυνατούσε να το χειριστεί και, κάπως έτσι, μεταξύ γκρίνιας και κριτικής, κυλούσε μια πολύ δύσκολη σεζόν και για τις δύο πλευρές.

Ήταν ελάχιστες οι φορές όπου η Γιούβε έπαιζε το ποδόσφαιρο που «απαιτούσε» το μπάτζετ της, η εξάρτηση από τα αστέρια (Κριστιάνο Ρονάλντο και Πάουλο Ντιμπάλα) ήταν υπερβολικά μεγάλη και η κατάκτηση του πρωταθλήματος ήρθε από τον συνδυασμό της δυναμικής της ομάδας, αλλά και της αστάθειας των αντιπάλων, Ίντερ και Λάτσιο.

Ο Σάρι δεν μπόρεσε ποτέ να βάλει την σφραγίδα του στην ομάδα, σε σημείο να αυτοσαρκάζεται (με ειρωνική διάθεση προς τους επικριτές του) ακόμα και στα επινίκια του τίτλου, λέγοντας στους παίκτες ότι «πρέπει να είστε πολύ καλοί, για να πήρατε πρωτάθλημα μαζί μου»!

Ζητείται η σφραγίδα από τον Αντρέα Πίρλο, ο οποίος πριν από δέκα ημέρες ανακοινώθηκε ως νέος προπονητής της ομάδας Κ23, αλλά πήρε… προαγωγή – εξπρές. Η Γιούβε ξέρει ότι ο μαέστρος έχει κερδίσει τον σεβασμόπροτού μπει (ξανά) στα αποδυτήρια, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο Πίρλο, άπειρος ως προπονητής, έστω και αν ήταν τέτοιος μέσα στο γήπεδο, καλείται να εξελιχθεί στον… Πεπ Γκουαρδιόλα της Γιούβε.

Να βαδίσει, δηλαδή, στα χνάρια του Καταλανού, ο οποίος ανέλαβε την Μπαρτσελόνα με μόλις μια σεζόν ως πρώτος προπονητής στην Μπάρτσα Β, μετατρέποντας τους Μπλαουγκράνα σε μια ποδοσφαιρική μηχανή. Ο Πεπ, βεβαίως, είχε Μέσι, Τσάβι και Αντρές Ινιέστα, μεταξύ άλλων, στην καλύτερη τους ηλικία. Ο Πίρλο δεν έχει, σε καμία περίπτωση, παρόμοιες πολυτέλειες

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ

Μετά τον αποκλεισμό από τον Άγιαξ του (μετέπειτα Γιουβεντίνου) Ματάις ντε Λιχτ, ο Αλέγκρι είχε κάνει λόγο για έναν κύκλο που κλείνει, αναφερόμενος στο ρόστερ. Και, παρ’ ότι έκανε λάθη τακτικής και ο προπονητής από το Λιβόρνο, είχε απόλυτο δίκιο.

Τζανλουίτζι Μπουφόν και Τζόρτζιο Κιελίνι είναι περισσότερο ζωντανά ποδοσφαιρικά τοτέμ παρά ποδοσφαιριστές που μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά, τουλάχιστον στα μεγάλα παιχνίδια, ενώ και ο Λεονάρντο Μπονούτσι δεν είναι πλέον ο «βράχος» που ήταν. Ο Πίρλο βρίσκει στα πρόσωπά τους δυνατά στηρίγματα στα αποδυτήρια, αλλά μέχρι εκεί…

Ο Χουάν Κουαδράδο έχει χάσει τον ρόλο του στην ομάδα, Σάμι Κεντίρα, Μπλες Ματουιντί και Γονσάλο Ιγουαΐν ξεκάθαρα… περισσεύουν, αλλά προς το παρόν μόνο ο Πιάνιτς αποχωρεί, με Μπουφόν και Κιελίνι να ανανεώνουν, προφανώς για να κλείσουν τιμητικά την θρυλική τους καριέρα.

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ

Η Γιουβέντους, η πιο γηραιά βάσει μέσου όρο ηλικίας ομάδα στο ιταλικό πρωτάθλημα, χρειάζεται ένα ολικό λίφτινγκ, έστω και αν αυτό δεν θα περιλαμβάνει, δικαιωματικά, τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Στα 35 του χρόνια, ο Πορτογάλος σκοράρει σε ρυθμούς πολυβόλου, δουλεύει όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις του και στα δύσκολα πάντα φωνάζει «παρών», όπως έκανε άλλωστε και στον αγώνα με την Λυών, φτάνοντας αισίως τα 130 γκολ (!) στην καριέρα του στο Champions League.

«Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου» ήταν η ανάρτηση της Έλμα Αβέιρο απευθυνόμενο στον απογοητευμένο αδελφό της, ο οποίος πιθανότατα θα μείνει και την επόμενη σεζόν, παρά τις όλο και πιο έντονες φήμες για φλερτ με την Παρί Σεν Ζερμέν.

Και μπορεί η ανάρτηση να έγινε υπό το πρίσμα της υποκειμενικής, αδελφικής αγάπης, αλλά δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Ο τραυματισμός του Πάουλο Ντιμπάλα, λίγες ημέρες πριν από την ρεβάνς με τους Γάλλους, άφησε «κουτσή» την Γιούβε, η οποία δεν είχε άλλη ποιοτική εναλλακτική για να στηρίξει τον Κριστιάνο. Και, ως γνωστόν, ένας κούκος δεν μπορεί ποτέ να φέρει μόνος του την άνοιξη

ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΤΙΤΣΙ

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Φάμπιο Παράτιτσι διαβεβαίωνε ότι «Μαουρίτσιο Σάρι και Κριστιάνο Ρονάλντο θα συνεχίσουν σίγουρα και την επόμενη σεζόν». Ο προπονητής, επιλογή του αθλητικού διευθυντή, ήδη αποχώρησε, αλλά ο Παράτιτσι πήρε μια δεύτερη (τελευταία;) ευκαιρίααν και η επιλογή του Πίρλο «μυρίζει» καθαρά Ανιέλι.

Μαζί με τον αντιπρόεδρο Πάβελ Νέντβεντ, ήρθε η ώρα για δραστικές αποφάσεις, οι οποίες θα ανεβάσουν πραγματικά επίπεδο την Γιουβέντους, και όχι μεσοβέζικες (ακόμα και είναι ποιοτικές) λύσεις όπως ελεύθεροι τύπου Άαρον Ράμσεϊ ή Αντριέν Ραμπιό.

Η Γηραιά Κυρία δεν μπορεί πλέον να μένει στο (ένδοξο) παρελθόν, αλλά να κοιτάξει επιτέλους το (αβέβαιο, αλλά προκλητικό) μέλλον, αν θέλει να διεκδικήσει με ρεαλιστικές πιθανότητες την πολυπόθητη κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Αντρέα (Πίρλο), μπορείς; Το έργο σου δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολο. Καλή επιτυχία…