18 Απριλίου, 2024
  • 18 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Συνεπής και στα τυπικά ο Ολυμπιακός.Κέρδισε 2-1 τον ΟΦΗ

Συνεπής και στα τυπικά ο Ολυμπιακός.Κέρδισε 2-1 τον ΟΦΗ

By on 2 Ιουλίου, 2020 0 453 Views

Ο ΟΦΗ έβαλε… δύσκολα στον Ολυμπιακό, όμως οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν το νικηφόρο σερί τους καθώς με τα 2 γκολ του Χασάν επικράτησαν με 2-1 και κατέκτησαν και τυπικά το πρωτάθλημα, ότι κι αν συμβεί στο CAS. Χαμένο πέναλτι (δοκάρι) ο Βαλμπουενά!

Με νίκη συνέχισε ο Ολυμπιακός, καθώς επικράτησε του ΟΦΗ με 2-1 χάρις σε δύο γκολ του Χασάν, σε μία αναμέτρηση όπου… πάτησε γκάζι από το 80′ και μετά. Μάλιστα το αποψινό αποτέλεσμα τον έχρισε και τυπικά πρωταθλητή Ελλάδος για τη σεζόν 2019/20, ανεξάρτητα την απόφαση του CAS.

Το ματς σε γενικές γραμμές προσφέρονταν για δοκιμές, ελέω εποχής και σερί υποχρεώσεων το rotation ήταν εύλογο και οι δύο προπονητές το έπραξαν.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε με τον Αλέν κάτω από τα γκολπόστ, τους Γκασπάρ, Μπα, Σισέ, Τσιμίκα στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Γκιλιέρμε, Καφού στα «6αρο-8άρια», τους Φορτούνη, Μασούρα στα άκρα και τον Καμαρά ένα «κλικ» πίσω από τον Χασάν που βρίσκονταν στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Γιώργος Σίμος από την πλευρά του παρέταξε τον Σωτηρίου στο τέρμα, τους Μαρινάκη, Κουτρουμπή, Βαφέα στα στόπερ, τον Δεληγιαννίδη δεξιό μπακ-χαφ, τον Κοροβέση αριστερό, τον Βίκτορ «εξάρι», τους Σακόρ, Στάικο εσωτερικούς χαφ και τον Ναμπί σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Μάνο.

Πίεση ψηλά, αλλά χωρίς φάση

Βλέποντας τη διάταξη των κρητικών, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές τι ήθελαν να πετύχουν. Και το έδειξαν με το «καλημέρα». Το ενισχυμένο τους κέντρο αποσκοπούσε να εκμηδενίσει την «ερυθρόλευκη» κάθετη ανάπτυξη, ενώ διατηρούσαν ψηλά την πρώτη τους γραμμή άμυνας, με σκοπό να κρατήσουν τους γηπεδούχους μακριά από τα καρέ του Σωτηρίου.

Ως ένα βαθμό τα κατάφεραν, όμως στην «εξίσωση» του αγώνα μπήκαν, μόλις από το 1′, δύο δεδομένα. Το πρώτο μάλλον αυτονόητο και αφορά την ποιότητα των γηπεδούχων και το δεύτερο πως το πλάνο τους, του Ολυμπιακού δηλαδή, ήταν ξεκάθαρο. Πίεση ψηλά, ακόμη και στο 1/3 του γηπέδου και συνεχές πρέσινγκ. Εβλεπες πχ τον Καμαρά στην ίδια ευθεία με τον Χασάν, τους Μασούρα, Φορτούνη να συγκλίνουν και τα στόπερ του στη σέντρα.

Πάντως στο πρώτο 25λεπτο δεν έβγαλαν κάποια μεγάλη φάση, με μόνη εξαίρεση το σουτ του Χασάν από καλή θέση μετά από παράλληλη του Γκασπάρ στο 12′, όπου πάντως η μπάλα πέρασε ψηλά άουτ (κρατήστε αυτό το δίδυμο). Σε αυτό το διάστημα τόσο ο Αιγύπτιος φορ όσο και ο Σισέ απείλησαν σε στατικές φάσεις, ενώ 2-3 φορές οι γηπεδούχοι επεδίωξαν, χωρίς επιτυχία, να βγάλουν παίκτη στην πλάτη της άμυνας των φιλοξενουμένων τους.

Το «μισό» γκολ του Φορτούνη
Ωστόσο πατούσαν καλύτερα, κρατούσαν μπάλα και στο 27′ άνοιξαν το σκορ. Ο Φορτούνης έφυγε από τον ασβέστη και έκανε κίνηση προς τον άξονα και την κατάλληλη στιγμή έβγαλε για τον Γκασπάρ που με τη μία έπαιξε για τον Χασάν, ο οποίος με προβολή έστειλε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Το «μισό» γκολ ανήκει στον Ελληνα διεθνή, μεγάλο του μέρος στον Πορτογάλο οπισθοφύλακα για την οξυδέρκειά του να ψάξει/βρει αμέσως τον συμπαίκτη του, ενώ σημαντικό μερίδιο έπαιξε και η εκτελεστική δεινότητα του 27χρονου φορ.

Το τέρμα των Πειραιωτών «άνοιξε» το παιχνίδι, χωρίς όμως να διαφοροποιήσει τη προσέγγιση των δύο ομάδων. Οι φιλοξενούμενοι θέλησαν να πάρουν λίγα μέτρα, αλλά οι γηπεδούχοι παρέμειναν ψηλά, είχαν την ψυχολογία και τους είδαμε να «ψάχνουν» διαγώνιες και μακρινές μπαλιές στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Κυρίως προς τον Γκασπάρ που ήταν ουσιαστικά εξτρέμ και «επέτρεπε» στον Μασούρα να περνά δεύτερος φορ (μία από τον Γκιλιέρμε έμοιαζε… συστημένη).

Πάντως τους… έλειπε η τελική προσπάθεια, είτε λέγονταν πάσα είτε σουτ και ο χρόνος κυλούσε δίχως να δημιουργούν «μεγάλες» ευκαιρίες. Υπό αυτές τις συνθήκες οι κρητικοί άρχισαν να βγαίνουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο αντίπαλο μισό και στο 45’+1′ έφτασαν στην ισοφάριση. Από την αριστερή τους μάλιστα πλευρά, τη δεξιά δηλαδή του Ολυμπιακού που έδειχνε και η πιο δραστήρια. Ελέω Γκασπάρ. Ο Κοροβέσης «μαχητικά» πάτησε στα «ερυθρόλευκα» καρέ, την κατάλληλη στιγμή «έκοψε» για τον Σακόρ που με τη σειρά του σκόραρε με ωραίο συρτό διαγώνιο σουτ.

Ετσι η ανάπαυλα βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 1-1 και τις τελικές 4-3 υπέρ του Ολυμπιακού, παρότι όπως προείπαμε ως επί το πλείστον ο αγώνας κυλούσε στο μισό των κρητικών. Αλλά παρατηρούνταν έλλειψη δημιουργίας για αυτό και στην ανάπαυλα ο Μαρτίνς έριξε στη «μάχη» τον Mr Ασίστ του Βαλμπουενά και τον Ομάρ, στέλνοντας τον Γκασπάρ στην αριστερή πτέρυγα με «ανάποδο» πόδι.

Λίγες φάσεις μέχρι το 80′

Στα πρώτα λεπτά του δεύτερου ημιχρόνου η εικόνα της αναμέτρησης ήταν ανάλογη και στο 57′ υπήρξε νέα «επέμβαση» από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Μέσα ο Ελ Αραμπί και πλέον οι γηπεδούχοι έπαιζαν ένα «καθαρό» 4-4-2.

Παράλληλα συνέχιζαν να κρατούν μπάλα, είχαν ορισμένες καλές στιγμές με κορυφαία το κακό πάντως σουτ του Καμαρά από πλεονεκτική θέση στο 64′, αλλά όχι τις πολλές κλασικές ευκαιρίες (απείλησαν ακόμη με Γκιλιέρμε, Μπα). Στο 75′ ο Καμαρά «έστρωσε» δυνατά για τον Φορτούνη από τις λίγες φορές που ο Ολυμπιακός βρήκε χώρο για κάθετο παιχνίδι και παρότι πολλές φορές έβγαζε 4 και 5 παίκτες στα καρέ του Σωτηρίου, έδειχνε μπλοκαρισμένος. Βέβαια για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ο ΟΦΗ αμύνονταν όπως έπρεπε. Ενδιάμεσα οι φιλοξενούμενοι απείλησαν με τον Φιγκειρέδο και του… έβαζαν δύσκολα. 

Το χαμένο πέναλτι λειτούργησε… ευεργετικά!

Ετσι φτάσαμε στο 80′, όπου μετέπειτα αποδείχθηκε ως η φάση κλειδί. Τότε ο Ομάρ βγήκε στην πλάτη των αντίπαλων αμυντικών σε μπαλιά του Βαλμπουενά και ο Βίκτορ τον ανέτρεψε. Σωστά καταλογίστηκε το πέναλτι και ο Γάλλος μεσοεπιθετικός ανέλαβε την εκτέλεση. Δοκάρι και άουτ. Θεωρητικά η παραπάνω εξέλιξη θα μπορούσε να «κόψει» τα πόδια των γηπεδούχων, αλλά εκείνοι αντέδρασαν εκ διαμέτρου αντίθετα. Από εκείνο το σημείο και μετά ήταν εξαιρετικοί…

Απλωσαν το παιχνίδι τους, οι Φορτούνης, Βαλμπουενά «έτρεξαν» όλη την ομάδα και εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο κάθε κενό χώρο που βρήκαν. Οι φιλοξενούμενοι που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης ίσως και να «προδόθηκαν» από την κούραση και οι «ερυθρόλευκοι» παρήγαν φάσεις. Στο 81′ ο Φορτούνης βρήκε τον Ελ Αραμπί στον κενό χώρο, εκείνος πάτησε περιοχή, σούταρε, αλλά ο Σωτηρίου απέκρουσε σε κόρνερ. Αμέσως μετά (82′) ο Ομάρ σέντραρε από τα δεξιά και ο Χασάν με καρφωτή κεφαλιά διπλασίασε τόσο τα προσωπικά του τέρματα όσο και της ομάδας του, «σφραγίζοντας» τη νίκη της, ενώ λίγο αργότερα (85′) ο Καμαρά θα μπορούσε και εκείνος να χριστεί σκόρερ, όταν και βρέθηκε απέναντι από τον 32χρονο γκολκίπερ των κρητικών.

Μέχρι το φινάλε το 2-1 παρέμεινε και οι «ερυθρόλευκοι» έστησαν το δικό τους… πάρτι.