19 Απριλίου, 2024
  • 19 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Ρουί Κόστα: «Η Ελλάδα μου έκλεισε το στόμα»

Ρουί Κόστα: «Η Ελλάδα μου έκλεισε το στόμα»

By on 6 Ιουνίου, 2020 0 592 Views
Ρουί Κόστα: «Η Ελλάδα μου έκλεισε το στόμα»

Ο παλαίμαχος Πορτογάλος διεθνής άσος της Μπενφίκα, Ρουί Κόστα παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στη Maisfutebol, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ήττα από την Ελλάδα στον τελικό του Euro 2004, αλλά και τα λόγια που μετάνιωσε.

Ο διευθυντής ποδοσφαίρου της Μπενφίκα δεν έκρυψε την πικρία του για την απώλεια του τελικού στο Euro 2004, ενώ εμφανίστηκε μετανιωμένος για την δήλωση που έκανε μετά την ήττα στο ματς της πρεμιέρας των ομίλων από την Εθνική. Ο άλλοτε μεσοεπιθετικός της Μίλαν είχε πει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα μπορεί να νικήσει σε ένα παιχνίδι, αλλά δεν μπορεί με τίποτα να πάρει το τρόπαιο».

«Φυσικά και αφήνει μια πικρή γεύση ο τελικός. Σίγουρα μιλάμε για τη συμμετοχή σε έναν ευρωπαϊκό τελικό, αλλά καλύτερα να μην φτάναμε εκεί. Από τη στιγμή που φτάσαμε στον τελικό η ομάδα έπρεπε να στεφθεί πρωταθλήτρια. Με όλα όσα συνέβησαν έπρεπε να κατακτήσουμε το Euro. Ήταν πολύ θετικό που φτάσαμε στον πρώτο μας τελικό, αλλά στον τελικό χάσαμε. Αυτό με κυνηγούσε για όλη την καριέρα μου. Το 2003 είμαι πρωταθλητής Ευρώπης (με τη Μίλαν), όμως το 2004 έχασα από την Ελλάδα και το 2005 αυτόν τον τελικό με τη Λίβερπουλ που κερδίζαμε 3-0. Σίγουρα υπάρχει σύνδεση σε αυτές τις αποτυχίες.

Το ότι δεν πήραμε το Euro 2004 ήταν απίθανο. Δουλέψαμε πάρα πολύ για να φτάσουμε μέχρι τον τελικό, είχαμε εξαιρετικό ρόστερ, προπονητή και επιτελείο, όλα ήταν ιδανικά. Είχαμε τεράστια αυτοπεποίθηση πριν την έναρξη του τουρνουά, μέχρι που συναντήσαμε την Ελλάδα στο πρώτο ματς και χάσαμε. Παρόλα αυτά η ποιότητα της ομάδας ήταν τέτοια που αντιδράσαμε και φαίνονταν ότι το σύνολο ήταν πετυχημένο».

Ο Ρουί Κόστα σχολίασε παράλληλα τον τρόπο που παρατάχθηκε η Εθνική.

«Ήταν πολύ ιδιαίτερο και δύσκολο παιχνίδι και οι Έλληνες έπαιξαν με όσα όπλα είχαν. Δεν κατηγορούμε την Ελλάδα και τον τρόπο παιχνιδιού της, εμείς φταίμε. Χάσαμε δυο φορές από την Ελλάδα δεν υπάρχουν δικαιολογίες».

Ο αξιωματούχος της Μπενφίκα μίλησε και για το γεγονός πως αγωνίστηκε ως αλλαγή στον τελικό.

«Σε όσα ματς έπαιξα ως αλλαγή σκόραρα. Σε όλα εκτός από τον τελικό με την Ελλάδα. Ίσως ήταν γραφτό. Και ίσως να έπρεπε να κρατήσω κλειστό το στόμα μου, επειδή θυμάμαι να λέω μετά το πρώτο ματς με την Ελλάδα: ‘Μια ομάδα σαν κι αυτή, μπορεί να κερδίσει ένα παιχνίδι, αλλά δεν μπορεί να πάρει τον τίτλο’. Ξέρω ότι αυτή η φράση ήταν εν βρασμώ αλλά έμεινε και με ακολουθούσε. Δεν το είπα ποτέ ξανά σε κανέναν αυτό».

Είναι χαρακτηριστικό πως οι Πορτογάλοι μετά την πρόκριση της Ελλάδας επί της Πορτογαλίας θεωρούσαν πως βρίσκονταν κοντά στον τίτλο.

«Απέκλεισαν την τρομερή ομάδα της Τσεχίας στα ημιτελικά. Φοβόμασταν να παίξουμε με τους Τσέχους για πολλούς λόγους είχαν πολύ καλή ομάδα. Μετά το άκουσμα της είδησης, δεν θα πω ότι έγινε πάρτι στα αποδυτήρια, αλλά χαμογελάσαμε και νιώσαμε ότι είχαμε τα πάντα πλέον για να κατακτήσουμε το τρόπαιο».

Ο Ρουί Κόστα δεν έκρυψε την απογοήτευση του για την τελική έκβαση του τελικού κάνοντας λόγο για αποτυχία.

«Πριν τον τελικό στην Πορτογαλία γινόταν πανικός, όλος ο κόσμος ήταν στους δρόμους και ανυπομονούσε να έρθει η ώρα του ματς, να κερδίσουμε και να γράψουμε ιστορία. Πηγαίνοντας στο γήπεδο χιλιάδες κόσμου μας ακολουθούσε. Δεν πανηγύριζαν αλλά μας έδιναν θετική ενέργεια.

Αξίζαμε να είμαστε εμείς οι πρωταθλητές. Ο κόσμος το γνώριζε, είχαμε μια μοναδική ευκαιρία. Παίζαμε μέσα στο σπίτι μας, τα πάντα ήταν υπέρ μας στο να γράψουμε ιστορία. Όμως αποτύχαμε, Γαμώτο, αυτή η μέρα. Πέρα από όσα έγιναν ήταν και η τελευταία μου συμμετοχή στην ομάδα».