25 Απριλίου, 2024
  • 25 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΧΑΜΠΟΥΛΛΑΣ:Υπάρχει μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να μην συνεχίσει το πρωτάθλημα έστω και αν το επιτρέουν οι συνθήκες

ΧΑΜΠΟΥΛΛΑΣ:Υπάρχει μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να μην συνεχίσει το πρωτάθλημα έστω και αν το επιτρέουν οι συνθήκες

By on 5 Μαΐου, 2020 0 1041 Views

Σε ενορχηστεωμένη προσπάθεια με σκοπό να διακοπεί το πρωτάθλημα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ανόρθωσης, Ευγένιος Χαμπουλλάς. Μιλώντας στον Active (107,4 & 102,5) και την εκπομπή «Βάλε ένα γκολ» με τους Ιάκωβο Κακουρή και Πανίκο Θεοδοσίου ο διοικητικός ηγέτης της Ανόρθωσης ήταν έντονος για την στάση των πρόεδρων των ομάδων στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας.

Αν κάνετε μία τηλεδιάσκεψη την ημέρα πιστεύεις θα τα βρείτε; «Όχι και κατέληξα σε αυτό το συμπέρασμα χθες», ανέφερε αρχικά και ακολούθως ερωτήθηκε αν περίμενε διαφορετική προσέγγιση από τους πρόεδρους των άλλων ομάδων.

«Περίμενα ότι θα άκουγα τους πραγματικούς λόγους που θα έπρεπε να προβάλουμε για να προχωρήσουμε στην επανέναρξη του πρωταθλήματος σεβόμενοι τους εαυτούς μας και το φίλαθλο κοινό. Διαφάνηκε ότι οι πλείστοι παράγοντες του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένων και της ΚΟΠ είχαν κατά νου να ευνοήσουν τη διακοπή και όχι νοουμένου πως το επιτρέπει η πανδημία να επαναρχίσουμε. Αυτό το συμπέρασμα εξάγω. Υπάρχει μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να μην συνεχίσει το πρωτάθλημα. Από πρόεδρους Σωματείων και κάποια Μέσα Ενημέρωσης. Και το λέω για τον τρόπο που κάποια Μέσα επέλεξαν να προβάλουν επιχειρήματα και εμπόδια που δεν είναι πραγματικά. Γνωρίζουμε ότι 31 χώρες που έχουν επηρεαστεί ξεκινούν και υπάρχουν άλλες 10 που είναι στο περίμενε από την Κυβέρνηση ενώ εμάς μας είπε παίξετε μπάλα. Χώρες με χειρότερες συνέπειες από την πανδημία θέλουν να παίξουν μπάλα. Εμάς στην Κύπρο για αλλότρια συμφέρονται μακριά από το συμφέρον του κυπριακού ποδοσφαίρου ξεκίνησαν μια συνωμοτική συμπεριφορά για να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Εμείς επιμέναμε και επιμένουμε να παιχτεί το πρωτάθλημα γιατί πιστεύουμε στις δυνάμεις της Ανόρθωσης, αλλά την ίδια ώρα πιστεύουμε στο γήπεδο και ότι πρέπει τα πρωταθλήματα να κρίνονται στο γήπεδο. Κανείς δεν μας εγγυάται ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα, ούτε ότι θα μείνουμε στη δεύτερη θέση. Δεν είναι αυτό το θέμα και δεν πρέπει να σκεφτόμαστε έτσι. Το θέμα είναι τι επιβάλλει το fair play και τι μηνύματα πρέπει να στείλουμε στον κόσμο. Παραιτούμαστε γιατί θέλουμε μία ακόμα βδομάδα προπόνηση; Έτσι εύκολα παραιτούμαστε; Αν για τόσο απλά θέματα όπως το ποδόσφαιρο κάποιοι εγκαταλείπουν, τι μηνύματα στέλνουν στον κόσμο που έχει να αντιμετωπίσει λόγω της κρίσης πολλές δυσκολίες;».

Όλα αυτά θα ήταν ακόμα πιο σημαντικά αν η Ανόρθωση ήταν στην πρώτη θέση και έλεγε τα ίδια… «Εγώ τους είπα και με ειρωνεύτηκαν ότι η Ανόρθωση θα διεκδικήσει το εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ με βάση νομικές συμβουλές. Εγώ τους είπα ότι θα το διεκδικήσουμε».

Όντως υπάρχει ισχυρή τάση για διακοπή του πρωταθλήματος; «Η τάση και οι ενδείξεις για τη Γενική Συνέλευση είναι για διακοπή του πρωταθλήματος, χωρίς να τεκμηριώνεται ο λόγος. Η μόνη ομάδα εκτός από την Ανόρθωση που θέλει να συνεχιστεί το πρωτάθλημα και το δηλώνει ξεκάθαρα είναι η ΑΕΚ».

Υπάρχει deadline να δηλωθούν στις 20 Ιουλίου οι ομάδες στην Ευρώπη. Προλαβαίνουμε να ολοκληρώσουμε; «Δεν υπάρχει deadline. Υπάρχει μια ένδειξη και τίποτα παραπάνω, δεν έχουμε γραπτώς κάτι τέτοιο. Η πρώτη ημερομηνία ορόσημο είναι η 25η Μαΐου για να δηλώσουμε τι θα γίνει στα πρωταθλήματα. Δεν υπάρχει γραπτή οδηγία που να λέει ότι στις 20 Ιουλίου πρέπει να είναι τελειωμένο το πρωτάθλημα. Αν η ΚΟΠ πάει γραπτώς και πει ότι το πρωτάθλημα μας θα τελειώσεις στις 23 ή στις 24 ή στις 25 Ιουλίου δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Εμείς αν ξεκινήσουμε με βάση την πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας στις 9 Ιουνίου ή ακόμα και στις 14 Ιουνίου, προλαβαίνουμε να ολοκληρώσουμε το πρωτάθλημα και το κύπελλο».

Πώς τα υπολογίσατε; Πόσες φορές θα παίζουμε την βδομάδα; «Δύο αγώνες τη βδομάδα. Είναι έξι βδομάδες και μας απέμειναν εννέα αγωνιστικές».

Πήρατε απάντηση από το Υπουργείο Υγείας; «Αναμένω απάντηση εντός της βδομάδας. Ασφαλέστατα με ενοχλεί η καθυστέρηση στην απάντηση. Αλλά με ενοχλεί περισσότερο πως τη διευκρίνιση που ζητά η Ανόρθωση έπρεπε να την ζητά πρώτα η Ομοσπονδία και ο ΚΟΑ. Δεν ήμουν παρών όμως θα ρωτήσω στην Συνέλευση και εύχομαι να μην είναι τηλεδιάσκεψη για να βλέπουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια. Τι έκανε η ΚΟΠ και η Ομοσπονδία για να επαναρχίσουμε; Υπήρξε ολιγωρία απ’ όλους. Γνωρίζαμε τις ημερομηνίες, όλοι έλεγαν ότι αρχές Μαΐου αναμέναμε μηδενικά κρούσματα».

Γιατί δεν εκδηλώνεται παράπονο και προς την Κυβέρνηση για την απόφαση; «Μα η επιστολή μου είναι επικριτική προς την Κυβέρνηση.  Ρωτώ πως είναι δυνατό το ίδιο διάταγμα να διαχωρίζεται το δικαίωμα στον αθλητή του στίβου και να το απαγορεύει από τον ποδοσφαιριστή. Σήμερα υπάρχει ένα διάταγμα που λέει ξεκινούμε 9 Ιουνίου. Η μόνη ομάδα που έχει προσπαθήσει με παραστάσεις είναι η Ανόρθωση και μας ακολούθησε η ΑΕΚ τις τελευταίες μέρες».

Μήπως πρέπει να κάνετε και εσείς αυτοκριτική γιατί δεν ακολουθούν άλλοι; Μήπως κάτι δεν κάνετε σωστό; «Εκείνο που δεν κάνουμε είναι να μπαίνουμε σε σενάρια που σκοπεύουν σε σενάρια εξυπηρέτησης συμφερόντων. Δεν θα το κάνουμε ποτέ ως Ανόρθωση. Αυτοί που αρνούνται να παίξουν ας δικαιολογήσουν τις προφάσεις τους. Όλα τα υπόλοιπα σωματεία που το κάνουν. Με τα δεδομένα της πανδημίας σήμερα και με τις γνωματεύσεις των ειδικών και της Κυβέρνησης ότι 9 Ιουνίου παίζουμε. Διερωτώμαι αύριο πως θα πάει η ΚΟΠ και τα Σωματεία να δικαιολογήσουν με βάση τα οικονομικά κριτήρια ότι δικαιολογείται η διακοπή. Τι χάνουν λόγω της διακοπής;»

Εσείς θα πληρώσετε τους παίκτες για όλους της μήνες; «Εγώ δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και θα μπούμε σε ειλικρινή και έντιμο διάλογο με τους παίκτες μας».

Πείτε μας τι συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση και τι λέχθηκε από πλευράς Ομόνοιας; «Ακούστηκαν επιχειρήματα που δεν έχουν να κάνουν με την συνέχιση του πρωταθλήματος και την πανδημία. Τι σημασία έχουν οι ξένοι διαιτητές με την πανδημία; Όταν πίεσα εγώ τη συζήτηση για να μας πουν τι θέλουν να συνεχίσουν η Ομόνοια μας είπε ότι θέλει ξένους διαιτητές και ότι αν επαναρχίσει το πρωτάθλημα και ακολούθως διακοπεί ξανά να ισχύει η σημερινή βαθμολογία. Τότε θυμήθηκα και εγώ τα λόγια του Χιούμπερτ Χάμφρεϊ, πρώην αντιπρόεδρου των ΗΠΑ, ο οποίος “το δικαίωμα να λες τη γνώμη σου δεν συνεπάγεται αυτόματα το δικαίωμα να σε παίρνουν στα σοβαρά”. Αυτή ήταν η απάντηση που μου έδωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομόνοιας ειρωνικά πριν μία βδομάδα όταν είπα εγώ ότι η Ανόρθωση θα στηρίξει νομικά την υπόθεσή της για να πάει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ξέχασαν κάποιοι τις καταβολές τους και τον πατερούλι τους τον Λένιν και θυμήθηκαν αμερικανούς προέδρους. Περί σοβαρότητας μιλάμε τώρα. Και χθες ήρθε η Ομόνοια να μας πει ότι ξέρετε να ξεκινήσουμε αλλά αν ξανασταματήσουμε και αν είναι πρώτος ο Απόλλωνας για παράδειγμα δεν θα ισχύει η διακοπή τότε, αλλά η διακοπή η πρώτη. Αυτά λέγαμε χθες!».

Τέτοιες αναφορές επί Λένιν που λέτε κ. Χαμπουλλά είναι βοηθητικές τέτοιες στιγμές; «Ούτε βοηθούν, ούτε δυσκολεύουν. Το θέμα μας είναι ότι δεν βοηθούμε την προοπτική να επαναρχίσει το πρωτάθλημα. Είναι σοβαρή πρόταση αυτή; Δεν έχουν να κάνουν με το ζητούμενο για να παίξουμε. Τι σχέση έχει αν θα είναι Κύπριοι ή ξένοι διαιτητές. Δηλαδή αν παίξουμε και μας περάσει το ΑΠΟΕΛ θα του πούμε “όχι δεν μας πέρασες”».

Τι απαντήσατε εκεί στον κ. Παπασταύρου; «Με ξέρετε να μην απαντώ; Είπα αυτά που λέω και τώρα. Μετά συζητήθηκε η πρόταση του κ. Σοφοκλέους για να αποζημιωθούν όσοι δεν παίξουν Ευρώπη και εγώ είπα όχι. Δεν φτάνει που είναι όλοι ενάντια, θα έρθει η Ανόρθωση με τόση απώλεια να αποζημιώσει τις άλλες ομάδες; Αυτός που πρέπει να αποζημιώσει τα σωματεία ανεξάρτητα αν θα παιχθεί ή όχι το πρωτάθλημα είναι η ίδια η ΚΟΠ. Εμείς δεν συζητούμε αυτό το πράγμα».

Τα άλλα Σωματεία τι θέση είχαν; «Όταν είπα εγώ “όχι” δεν δέχομαι σταμάτησε η συζήτηση».

Τι είπε ο κ. Καραπατάκης; «Ήταν ενοχλημένος και είπε ότι έχει πικραθεί από την στάση όλων».

Οι θέσεις του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα; «Δεν θέλω εγώ να τοποθετηθώ για τις άλλες ομάδες και θέλω να το σεβαστείτε».

Τώρα δηλαδή περιμένετε όλοι το πρωτόκολλο υγείας; Δεν έχετε κάνει εσείς κάποιες κινήσεις; «Εμείς έχουμε ετοιμάσει πρωτόκολλο εσωτερικό που αφορά τις προπονήσεις μας και έχουμε ενημερώσει αρχές Απριλίου την Ομοσπονδία. Είμαστε έτοιμοι αν το κρίνει η ΚΟΠ να υποβάλλουμε σε τεστ κορωνοϊού στους παίκτες μας. Έχουμε ενημέρωση πως στην Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ για να παρθεί απόσταση μπροστά μας θα είναι μπροστά μας όλα τα δεδομένα. Δηλαδή, και τα θέματα υγείας και τα οικονομικά. Γνωρίζω ότι η ΚΟΠ έχει επαφές με το Υπουργείο Υγείας για να είναι έτοιμα στη Γενική Συνέλευση».

Συζητήσατε το ενδεχόμενο διεξαγωγής μίας φόρμουλας ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος όπως προτείνει η ΟΥΕΦΑ σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να παιχθούν όλοι οι αγώνες; «Έγινε εισήγηση από τον κ. Καραπατάκη, αλλά δεν έγινε αποδεκτή. Η πρόταση ήταν να παίξουμε οι έξι πρώτοι και να μην διεξαχθεί το β’ γκρουπ αλλά δεν έγινε αποδεκτή στην τηλεδιάσκεψη. Έγινε επίσης συζήτηση για να συνεχιστεί το πρωτάθλημα το Σεπτέμβρη. Υπήρχε μια τέτοια σκέψη από την ΚΟΠ αλλά εμείς είπαμε όχι γιατί δεν γίνεται να παίξουμε με τα νέα ρόστερ. Στην Ευρώπη θα πήγαιναν οι ομάδες με βάση τη σημερινή βαθμολογία και θα αναδεικνυόταν πρωταθλητής αργότερα. Εμείς παίζουμε και ένα μπαράζ αγώνα, και ένα γύρο και ότι θέλουν. Εμείς παίζουμε μπάλα, είναι οι άλλοι που φυγομαχούν».

Πότε θα γίνει η Γενική Συνέλευση: «Η ενημέρωση που έχω ανεπίσημα είναι ότι αυτή τη βδομάδα θα γίνει η Γενική Συνέλευση. Περιμένουμε να καλεστούμε από την Ομοσπονδία να παραδώσουμε την οικονομική ζημιά των σωματείων και να δούμε ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό».

Έχετε ενημέρωση ότι θα πάρετε χρήματα από τα 4.300.000 ευρώ που πήρε η ΚΟΠ από την χορηγία του hat trick: «Δεν ξέρω, δεν έχω τέτοια ενημέρωση».

Τι θα πράξει η Ανόρθωση αν παρθεί απόφαση ολοκλήρωσης της σεζόν: «Να περιμένουμε να πάμε στη Συνέλευση, να δούμε την κατάληξη και ευχαρίστως θα σας ενημερώσουμε για το πώς θα προχωρήσουμε. Δεν θέλω να λέω από το τώρα για τις κινήσεις που θα κάνει το διοικητικό συμβούλιο της ΚΟΠ. Να περιμένετε ακόμα δύο μέρες. Μας είπαν ότι αυτή τη βδομάδα θα γίνει η Γενική Συνέλευση. Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση».

Έχει να κάνει με την προκήρυξη που λέει ότι στην ισοβαθμία πρέπει να ισχύει η πρόνοια για διεξαγωγή όλων των αγώνων πρωταθλήματος; «Η απαίτηση της Ανόρθωσης είναι να εφαρμοστεί η προκήρυξη στην ολότητά της σε περίπτωση διακοπής του πρωταθλήματος. Από την στιγμή που δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα και το επαναλαμβάνω όλα τα παιχνίδια πρωταθλήματος δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη τα μεταξύ μας παιχνίδια για να ξεκαθαρίσει ποιος πάει Τσάμπιονς Λιγκ. Διακόπτεται το πρωτάθλημα και το μόνο που μένει είναι οι βαθμοί. Και το λέει ρητά η προκήρυξη ότι αυτό το κριτήριο της ισοβαθμίας ενεργοποιείται όταν διεξαχθούν όλα τα παιχνίδια. Είμαστε υπόχρεοι απέναντι στους μετόχους της Ανόρθωσης να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα. Και δεν ξέρω γιατί έχει ενοχλήσει η στάση μας. Διερωτώμαι τι θα έκαναν αυτοί εάν ήταν στη θέση μας. Θα το πράττω είτε είμαι αρεστός είτε όχι για την ομάδα που αγαπώ. Επέστρεψα στην Ανόρθωση για να διαφυλάξω τα συμφέροντά της».

Έχετε έρθει σε ρήξη με τον Κυβέρνηση; Ήσασταν βουλευτής: «Ήμουν βουλευτής. Αλλά ουδέποτε ήμουν από τους βουλευτές που χειροκροτούσαν ότι και να άκουγαν. Άλλωστε ίσως και γι’ αυτό δεν είμαι σήμερα. Δεν τα έχω τσουγγρίσει με κανέναν, αλλά είναι λάθος το διάταγμα που δεν συμπεριλαμβάνει και τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Είναι για γέλια. Όφειλε να το πράξει από την πρώτη στιγμή ο ΚΟΑ και η ΚΟΠ».

Ο κ. Πουλλαΐδης τι σας είπε για το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης; «Είναι πολύ απογοητευμένος. Ενημερώνεται καθημερινά. Είναι ένας άνθρωπος που η παρουσία του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα είναι καθαρή συνεισφορά. Βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν είναι φυσιολογικό να απογοητεύεται, αλλά δεν τον οδηγεί σε εγκατάλειψη του στόχου. Η οδηγία του είναι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να παίξουμε ποδόσφαιρο».