29 Μαρτίου, 2024
  • 29 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΓΚΟΚΙΤΣ:Αγαπώ τους φιλάθλους και του ΑΠΟΕΛ και της Ανόρθωσης.Απο τους μεγαλύτερους προέδρους ο Κίκης…Εξαιρετικός και ο Παπαέλληνας

ΓΚΟΚΙΤΣ:Αγαπώ τους φιλάθλους και του ΑΠΟΕΛ και της Ανόρθωσης.Απο τους μεγαλύτερους προέδρους ο Κίκης…Εξαιρετικός και ο Παπαέλληνας

By on 5 Μαΐου, 2020 0 1752 Views

Ο Σίνισα Γκόγκις μίλησε στον Super Sport fm 104.0 και θυμήθηκε την μεγάλη πορεία του. Μίλησε για όλα. Την μεταγραφή στο ΑΠΟΕΛ, την μετακόμιση στην Ανόρθωση, το όνειρο του Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ολυμπιακό, τα κυκλώματα και για την προπονητική του καριέρα.

 

ANT1.com.cy | Ο Σίνισα Γκόγκιτς έγινε παππούς
Ο Γκόγκιτς για το ΑΠΟΕΛ-Μπιλμπάο και τον Πιέρο - Balla.com.cy
Σίνισα Γκόγκιτς: Ένας χαρισματικός σκόρερ - to10.gr


Που σε βρίσκουμε;
 «Είμαι στο Λονδίνο. Οι κόρες μου δουλεύουν εδώ και ήρθα και έμεινα εδώ».
Τα παιδιά σου γεννήθηκαν στην Κύπρο έτσι; «Και τα τρία γεννήθηκαν στην Κύπρο».
Πως είναι η κατάσταση στο Λονδίνο; «Δεν είναι τόσο σκληρά τα μέτρα αλλά χρειάζεται προσοχή. Έδω που είμαι μπορείς να περπατάς, να τρέχεις αλλά πάντα με προσοχή».
Ο γιός σου ο Αλέξανδρος μπορεί να παίξει στην Εθνική Κύπρου; «Ναι είχε παίξει πιο μικρός»
Ο εγγονός σoυ θα παίξει ποδόσφαιρο; «Δεν ξέρω αν θα παίξει. Είναι σχεδόν δύο χρόνων».
Φεύγοντας τότε από την Ραντ, τι στόχο έβαλες για το υπόλοιπο της καριέρας σου; «Το 1989 ήρθαμε στην Κύπρο. Ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα στο ΑΠΟΕΛ, μετά έπαιξα στην Ανόρθωση και ήταν όνειρο να παίξω Τσάμπιονς Λιγκ, πρωτάθλημα πρωταθλητριών τότε. Τα κατάφερα. Το άξιζα. Ήταν λίγο αργά σε μια ηλικία που δεν κάνουν συχνά μεταγραφές και έκανα το όνειρο πραγματικότητα».
Πως ήρθες στην Κύπρο; «Ήρθε ο Ολυμπιακός Βόλου να με δει με προπονητή τον Δανιήλ και έψαχνε μεσοεπιθετικό, δεν τα βρήκαμε και με πήραν τηλέφωνο από το ΑΠΟΕΛ. Συμφώνησα να μείνω στην Ραντ, τότε η γυναίκα μου ήταν έγκυος και ήταν να μείνω εκεί. Δεν ήμουν βιαστικός να φύγω, είχα καλό συμβόλαιο τότε και η ομάδα πλήρωνε. Μετά με πήρε ο πρόεδρος της ομάδας και μου είπε ότι ήθελε να μου μιλήσει. Μου είπε να πάω στο ΑΠΟΕΛ και ότι ήταν καλή ευκαιρία».

Ποιος ήταν προπονητής τότε στο ΑΠΟΕΛ; «Ο Μαντζουράκης ήταν προπονητής και ήρθαμε μαζί με τον Σάπουριτς. Τον ήξερα σαν αντίπαλο τον Τόζα».
Το τελευταίο σου παιχνίδι ήταν ο τελικός Κυπέλλου με τον Απόλλωνα, ενώ συμφώνησε νωρίτερα με την Ανόρθωση: «Το τελευταίο μου παιχνίδι ήταν ο τελικός Κυπέλλου με τον Απόλλωνα όταν νικήσαμε 4-1. Συνέβησαν κάποια πράγματα και είχα συμφωνήσει τότε με την Ανόρθωση. Αυτό ήθελε ο Θεός. Εγώ δεν ήθελα να φύγω από το ΑΠΟΕΛ. Κάποιοι δεν με γουστάρανε, ο κ. Γκμοχ ήθελε να φέρει κάποιους άλλους, ο Τόζα συμφώνησε με την Ανόρθωση και πήγα κι’ εγώ γιατί δεν μου άρεσαν κάποια πράγματα. Αν έμενα στο ΑΠΟΕΛ ίσως να μην πήγαινα στον Ολυμπιακό».
Για την μεταγραφή στην Ανόρθωση: «Ήταν προπονητής ο Ανδρέας Μουσκάλλης και πρόεδρος ο Κίκης Κωνσταντίνου, ένας από τους μεγαλύτερους προέδρους. Αυτός έκανε τους Κύπριους ποδοσφαιριστές επαγγελματίες με την μεταγραφή του Δημήτρη Ιωάννου από τον Απόλλωνα. Εξαιρετικός πρόεδρος ήταν και ο κ. Παπαέλληνας στο ΑΠΟΕΛ. Αν ήταν αυτός στην προεδρία δεν θα έφευγα από το ΑΠΟΕΛ».

Είχες μεγάλους παίκτες στο πλευρό σου τότε και στο ΑΠΟΕΛ και στην Ανόρθωση: «Ναι είχα τον Δημήτρη Ιωάννου, τον Κετσπάγια, τον Βέσκο, τον Χατζηλούκα, τον Νίκολιτς, τον Άρσεν. Ήταν περισσότεροι οι Κύπριοι τότε»
Πως σε έπεισε ο Κίκης Κωνσταντίνου να πάς στην Ανόρθωση; «Ήταν μεγάλη ομάδα. Με ήθελε πολύ, μου έκανε καλή πρόταση, πήγα και πήραμε το πρωτάθλημα το 1994».
Ποιοι προπονητές σε βοήθησαν; «Ο κάθε προπονητής σε βοηθάει για να κάνεις κάποια πράγματα. Ο Μαντζουράκης ήταν καλός και θεωρώ ότι ήταν έκπληξη που πήραμε το πρωτάθλημα. Κάποιοι δεν τον ήθελαν επειδή έλεγαν ότι έπαιζε αμυντικά. Ήταν της Ιταλικής σχολής, εκεί έκανε τα προπονητικά του μαθήματα. Ο κύριος Ανδρέας Μουσκάλλης ήταν εξαιρετικός, σπουδαίος άνθρωπος, πάντα χαμογελαστός. Είχαμε και πειθαρχία μαζί του. Και ο μακαριστός Μιτόσεβιτς. Με βοήθησε περισσότερο από όλους. Δεν πρέπει να ξεχάσω και τον Μπάγεβιτς ο οποίος ρίσκαρε το όνομα του και με πήρε στον Ολυμπιακό. Με θυμόταν όταν παίξαμε με την ΑΕΚ όταν ήμουν στο ΑΠΟΕΛ».
Ποια παιχνίδια θυμάσαι στην Ευρώπη με τις Κυπριακές ομάδες; «Είναι αρκετά. Τότε για τις Κυπριακές ομάδες ήταν σημαντικό το κάθε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Μετά ήρθαν οι επιτυχίες με τα πολλά ματς όταν προκρίθηκε η Ανόρθωση και το ΑΠΟΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ και ακολουθησαν και άλλες ομάδες. Θυμάμαι το παιχνίδι με την Μπιλμπάο όταν ήμουν στην Ανόρθωση, το παιχνίδι με την Ρέιντζερς όταν έπαιζαν εκεί ο Λάουντρουπ και ο Γκασγκόιν που επέστρεψε από την Λάτσιο. Θυμάμαι όλα γύριζαν γύρω από τον Γκασγκόιν, μέχρι και τηλεοπτικό συνεργείο από την Κορέα ήρθε στην Γλασκώβη πριν από το πρώτο παιχνίδι για να του κάνει συνέντευξη. Θυμάμαι και το παιχνίδι του ΑΠΟΕΛ με την Μπάγερν όταν σκόραρα σε εκείνο το παιχνίδι. Χάσαμε 3-2 τότε, κάναμε πολύ καλό παιχνίδι απέναντι σε μια τεράστια ομάδα. Στο δεύτερο ματς χάσαμε 4-0 και δεχθήκαμε τρία γκολ από το 80΄ μέχρι το 90΄. Τότε ήρθε ένας μάνατζερ και μου έφερε μια πρόταση από την Γερμανία, ήθελα να πάω αλλά δεν με έδωσαν. Βέβαια στην Κύπρο γεννήθηκαν τα παιδιά μου, είχαν ασφάλεια, ήταν όλα καλά».
Μετά η μετακόμιση στον Ολυμπιακό Πειραιώς: «Έπαιξα σε μια ομάδα που πήγαινε πάντα για πρωτάθλημα, παίξαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν εξαιρετική ομάδα με νέους ποδοσφαιριστές. Είχα κάποιες δυσκολίες μέχρι να σκοράρω αλλά όταν πέτυχα τα πρώτα γκολ όλα πήγαν καλά. Ήρθε εκείνο το ματς με την Πόρτο και συνέχισα πολύ καλά».

Έκανες μεγάλο παιχνίδι στο Ντραγκάο: «Προηγήθηκε το παιχνίδι με την Ανόρθωση αλλά δεν έπαιξα λόγω ενός τραυματισμού. Τότε η Ανόρθωση έκανε πολύ καλό παιχνίδι με τον Βέσκο, τον Κρισμάρεβιτς και άλλους. Νικήσαμε 2-1 και δεν θα ξεχάσω τον Κόκκαλη που με ρώτησε αν έχω μεγάλο σπίτι στην Κύπρο για να μας αφήσει εκεί αν δεν προκρινόμασταν στον επαναληπτικό. Ήταν ένα παιχνίδι με άγχος ο επαναληπτικός. Η Ανόρθωση προηγήθηκε, εγώ μπήκα αλλαγή στο τέλος και πέτυχα γκολ. Μετά ήταν το παιχνίδι της Εθνικής με την Ισπανία που νικήσαμε 3-2. Αξέχαστα παιχνίδια, αξέχαστες στιγμές».
Θυμάσαι το γνωστό σύνθημα «Ο παππούς πίνει χασίς και κόκα, γεια σου Γκόγκα»; «Ναι θυμάμαι το σύνθημα. Όταν είδα 50 χιλιάδες κόσμο να φωνάζει το σύνθημα καταλάβαινα μόνο το όνομα μου. Κάθισα και άκουγα. Έπαιζα πάντα με πάθος έστω και αν αγωνιζόμουν σαν αλλαγή είτε 10, είτε 15 λεπτά».
Σε υποδέχθηκαν με αμφισβήτηση όταν πήγες να παίξεις στην Ελλάδα: «Ναι λόγω ηλικίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λίγοι είναι οι παίκτες από την Κύπρο που έπαιξαν στην Ελλάδα γιατί στην Ελλάδα νόμιζαν ότι είναι πολύ χαμηλό το επίπεδο. Ο Κετσπάγια ήταν ένα χρόνο πριν στην ΑΕΚ, μετά ο Μαλέκος στον Παναθηναϊκό και αυτοί άνοιξαν τον δρόμο».
Είναι δύσκολο στην Ελλάδα, είναι η κριτική από τους δημοσιογράφους, ο κόσμος και όλα αυτά: «Είναι δύσκολο αλλά εμένα δεν με επηρέαζαν αυτά που έγραφαν οι εφημερίδες. Παίζεις καλά μια μέρα σε κάνουν Θεό, δεν παίζεις καλά γράφουν ότι είσαι ο πιο άσχετος. Δεν μπορούν να σε αγαπάνε όλοι. Δεν με επηρέαζε όταν έγραφαν άσημα πράγματα. Με πείραζε λίγο αλλά δεν με έπαιρνε από κάτω, με πείσμωνε για να παίζω καλύτερα. Πέρασαν μεγαλύτερα ονόματα παγκόσμιας κλάσης από την Ελλάδα και από τα πρώτα παιχνίδια τους έβγαζαν άσχετούς οι δημοσιογράφοι και ο κόσμος. Θυμάμαι κάποιον που τον πήραν στραβά από την αρχή και τον έβριζαν συνέχεια».
Είχες και πρόταση από την Ομόνοια; «Ναι μετά το ΑΠΟΕΛ. Με πίεσε ο Τούτιτς, είχαμε επαφές, δεν τα βρήκαμε με την Ομόνοια».
Ισχύει ότι συμφωνήσατε με τον Σάπουριτς να πάτε στην ίδια ομάδα; «Όχι δεν ισχύει. Ο Μαντζουράκης τότε ήταν στον Πεζοπορικό και με ζήτησέ να πάω εκεί».
Για την προπονητική σου καριέρα: «Άρχισα την καριέρα μου από τον Ολυμπιακό Πειραιώς στις Ακαδημίες, μετά ήμουν βοηθός του Προτάσοφ και πήραμε το πρωτάθλημα. Όταν πήρα το δίπλωμα μου άρχισα καριέρα πρώτου προπονητή στον Απόλλωνα. Κάναμε καλή δουλειά τότε. Μετά πάνω-κάτω. Πέρασα και από τον Ερυθρό Αστέρα. Αν ήμουν λίγο πιο τυχερός ίσως να έκανα καλύτερη καριέρα στον Ερυθρό Αστέρα. Είμαι ακόμα νέος, δεν φοβάμαι αλλά είναι δύσκολα. Κυκλώματα υπάρχουν παντού. Δούλεψα και στην Κίνα δύο φορές και κάναμε καλή δουλειά εκεί».
Σου λείπουν οι πάγκοι; «Ναι μου λείπουν οι πάγκοι. Ήρθα στο Λονδίνο για ένα ραντεβού, δεν μπόρεσε να γίνει το ραντεβού λόγω κορωνοϊού και περιμένω. Είμαι ανοικτός, θέλω να δουλέψω, πιστεύω στον εαυτό μου. Για να δείξεις έργο θα πρέπει να είναι όλα καλά και γύρω από την ομάδα».
Όταν επέστρεψες ξανά στην Κύπρο έγινε εκείνο το σούσουρο με τα δικαστήρια: «Εγώ τότε δεν ήθελα να γίνουν έτσι τα πράγματα. Κάποιοι κανονισμοί έλεγαν ότι έπρεπε να επιστρέψω στην Ανόρθωση. Εγώ ήθελα να μείνω στην Λευκωσία. Η Ανόρθωση μου έδινε περισσότερα λεφτά, είχε όνειρο ο Κίκης Κωνσταντίνου να πάει στο Τσάμπιονς Λιγκ και του είπα «συγνώμη πρόεδρε αλλά δεν θα έρθω». Γύρισα στο ΑΠΟΕΛ και πήραμε το πρωτάθλημα με μεγάλους ποδοσφαιριστές».
Πια ομάδα από αυτές στις οποίες αγωνίστηκες έχεις περισσότερο στην καρδιά σου; «Όλες τις ομάδες στις οποίες έπαιξα. Αγαπώ τους φιλάθλους και του ΑΠΟΕΛ και της Ανόρθωσης. Ποτέ δεν έδωσα δικαιώματα να μιλήσουν άσχημα για εμένα».
Πως βλέπεις το Κυπριακό ποδόσφαιρο; «Πρώτα  η Ανόρθωση με τον Τιμούρ πέρασε στους ομίλους, μετά ήρθε το ΑΠΟΕΛ με τον Γιοβάνοβιτς και ακλούθησαν και άλλες ομάδες  που προκρίθηκαν σε ομίλους. Κάθε χρόνο παίζουν ομίλους οι Κυπριακές ομάδες, έχουν μεγαλώσει. Πήγε και η ΑΕΛ και η ΑΕΚ και ο Απόλλωνας και έκαναν σπουδαία παιχνίδια».
Η Κύπρος είναι στα σχέδια σου να δουλέψεις; «Πάντα είναι στα σχέδια μου».
Έρχεσαι στην Κύπρο; «Που και που έρχομαι. Δεν είναι εύκολο. Η έδρα μου είναι στην Ελλάδα. Τώρα είμαι στο Λονδίνο στις κόρες μου, ο γιος μου είναι στην Σκωτία, θέλω να πάω Σερβία να δω τους γονείς μου. Πάω παντού».
Είχες προτάσεις; «Είχα κάποιες κουβέντες αλλά δεν ήταν σοβαρές. Πρέπει να είναι σοβαρή η επόμενη επιλογή μου, πρέπει να πετύχω. Είμαι χαρούμενος που έχω μια σωστή οικογένεια. Τώρα έγινα και πραγματικός παππούς».