29 Μαρτίου, 2024
  • 29 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Σίλντενφελντ:Το ποδόσφαιρο θα χάσει πολλά αν δεν ολοκληρωθούν οι φετινές υποχρεώσεις

Σίλντενφελντ:Το ποδόσφαιρο θα χάσει πολλά αν δεν ολοκληρωθούν οι φετινές υποχρεώσεις

By on 30 Απριλίου, 2020 0 4945 Views

Συνέντευξη στο SDNA παραχώρησε ο Γκόρντον Σίλντενφελντ και μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Πως είναι τα πράγματα με τον κορωνοϊό στην Κύπρο; 
«Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι καλά. Από την άλλη βέβαια περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, κάτι το οποίο δεν έκανα πριν. Παίζω με τα παιδιά αλλά και πάλι το να είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Από κει και έπειτα περιμένω να δω τι θα γίνει με το ποδόσφαιρο εδώ στην Κύπρο αλλά και γενικότερα με τη ζωή μας. Τα πάντα έχουν παγώσει και η ζωή όλων έχει αλλάξει άρδην. Έμεινα στην Κύπρο γιατί δεν πίστευα ότι θα κρατήσει τόσο πολύ όλο αυτό και στη συνέχεια με το lockdown δεν μπορούσα να φύγω».
Πόσο δύσκολο είναι για έναν αθλητή όλο αυτό; «Σίγουρα για έναν αθλητή είναι πιο δύσκολο από έναν άνθρωπο που δεν ασχολείται με τον αθλητισμό. Θεωρώ βέβαια ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το πρωτάθλημα. Δηλαδή αν θα ξεκινήσει ή όχι. Όπως βλέπουμε σε πολλές χώρες έχει παρθεί η απόφαση να σταματήσουν. Θεωρώ ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση και με 20 άτομα στον αγωνιστικό χώρο να συνεχιστεί κανονικά, χωρίς να κινδυνέψει κανείς. Θα είναι μεγάλη καταστροφή να μην παίξουμε, καθώς θα είναι δύσκολο να μείνουν εκτός αγωνιστικής δράσης οι ποδοσφαιριστές για 5-6 μήνες. Επίσης δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τους μισθούς μας, που ακόμα και αυτό είναι σημαντικό. Ταυτόχρονα θεωρώ  ότι αν σταματήσουν τα πρωταθλήματα, την επόμενη σεζόν το επίπεδο θα πέσει, διότι δεν θα ξέρουμε πότε οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και στο βαθμό που πρέπει για να αγωνιστούμε. Αυτό θα κάνει κακό φυσικά και στο κυπριακό πρωτάθλημα, καθώς ακόμα και οι φίλαθλοι θα χάσουν το… πάθος τους για την ομάδα τους και το άθλημα γενικότερα. Το να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα λοιπόν θα είναι καλό και για τον κόσμο που μένει σπίτι, διότι η νίκη της ομάδας  θα είναι ένας λόγος για να πανηγυρίσει και να χαρεί. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι και να ξεκινήσουμε άμεσα θα είναι δύσκολο εξαιτίας του τόσου καιρού απουσίας από τις προπονήσεις, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε. Πάντα όμως σε ένα ασφαλές περιβάλλον και χωρίς να διακινδυνεύσουν ζωές. Πιστεύω λοιπόν ότι το ποδόσφαιρο θα χάσει πολλά όπως και ο αθλητισμός γενικότερα, αν δεν ολοκληρωθούν οι φετινές υποχρεώσεις».
Τώρα θα σε πάω λίγο πίσω. Το 2013 έρχεσαι στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Πως είναι τα πράγματα εκεί;« Ήταν μια πολύ καλή περίοδος για μένα. Πέρασα πολύ καλά στον ΠΑΟΚ. Τερματίσαμε δεύτερη και είχαμε μια πολύ καλή ομάδα τότε. Όταν ήρθα στον ΠΑΟΚ ήταν η πρώτη επίσκεψη μου στην χώρα αλλά ήδη είχα συναναστραφεί με Έλληνες στην Φρανκφούρτη, μιας και ήμουν συμπαίκτης με τον Τζαβέλλα και τον Γκέκα. Από τον ΠΑΟΚ έχω μόνο καλές εμφανίσεις. Έκανα πολλούς φίλους στον ΠΑΟΚ και είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω την ομάδα να προοδεύει. Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ είναι… τρελοί. Φωνάζουν για την ομάδα τους και την βοηθούν πάρα πολύ».
Όταν ήσουν στον ΠΑΟΚ πίστευες ότι η ομάδα θα καταφέρει να φτάσει στο επίπεδο που είναι τώρα ; «Κοίτα όταν ήρθα στον ΠΑΟΚ είχε μόλις αναλάβει ο Ιβάν Σαββίδης. Ο Σαββίδης ασχολήθηκε ενεργά με τον σύλλογο και άρχισε να κάνει πολύ καλή δουλειά. Αναδιοργάνωσε την ομάδα και πλέον ο ΠΑΟΚ είναι  ένας από τους συλλόγους που πληρώνουν  πολύ καλά στην Ελλάδα. Όταν είσαι διατεθειμένος να… ρίξεις χρήματα στη  ομάδα όπως ο Σαββίδης, τότε μπορείς να πάρεις και πολλούς ποιοτικούς παίκτες. Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ βοήθησε να ανέβει και η ομάδα αλλά και το ποδόσφαιρο γενικότερα στην Ελλάδα. Οργάνωσε το κλαμπ σωστά και σιγά – σιγά, βήμα – βήμα , τα αποτελέσματα ήρθαν και ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φτάσει σ΄ αυτό το υψηλό επίπεδο».
Υπήρχε κάτι που θυμάσαι από το πέρασμα από την Ελλάδα; Κάτι που σου είχε κάνει εντύπωση; «Όταν ήρθα στην Ελλάδα γνώρισα κάτι εντελώς διαφορετικό απ΄ αυτό που είχα δει σε άλλες χώρες. Ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα είναι εκπληκτικός και μου ταιριάζει πολύ. Στην Ελλάδα είδα από την αρχή ότι οι φίλαθλοι είχαν… τρέλα με τον αθλητισμό. Θυμάμαι ότι είχα πάει σε ένα ματς βόλεϊ στην Αθήνα και περίμεναν να μπουν στο γήπεδο 500 άτομα. Είχα μείνει έκπληκτος. Οι Έλληνες είναι… τρελοί με τον αθλητισμό και αυτό είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Σε κάθε χώρα θα πρέπει να είναι έτσι οι φίλαθλοι».
Πριν απόν λίγες μέρες ο πρώην προπονητής σου στον Παναθηναϊκό, ο Γιάννης Αναστασίου είπε: «Δεν μας άφησαν να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα το 2015». Συμφωνείς και εσύ με αυτό; «Σίγουρα ξέρει περισσότερα από μένα αλλά εγώ δεν θα πω κάτι διαφορετικό. Το πιστεύω και εγώ αυτό. Δεν μας άφησαν να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα τότε. Η μεγαλύτερη βλακεία ήταν όταν μας αφαίρεσαν βαθμούς. Κι άλλες ομάδες αντιμετώπιζαν αντίστοιχα προβλήματα, αλλά δεν υπήρχε η αντίστοιχη τιμωρία. Κάθε φορά που πλησιάζαμε στην πρώτη θέση, πάντα κάτι συνέβαινε. Δεν ήταν δίκαιο αυτό που συνέβη. Η τιμωρία μας ήταν… περίεργη και μπορώ να πω ότι αυτό που μας έκαναν δεν είχε να κάνει μόνο με όσα συνέβησαν στο ματς με τον Ολυμπιακό. Ήταν πολύ περίεργο. Ήμασταν πολύ εκνευρισμένοι με αυτό».
Μετά από το πέρασμα σου από την Ελλάδα τόσο ως παίκτης του Παναθηναϊκού όσο και ως παίκτης του ΠΑΟΚ. Ποια είναι η γνώμη σου για την διαιτησία στην Ελλάδα; Θεωρείς ότι ευνοούσε τον Ολυμπιακό; «Εντάξει δεν ξέρω. Είναι βαρύ να πω κάτι τέτοιο. Το άσχημο είναι όταν έχεις διαιτητές που είναι οπαδοί μιας ομάδας. Πως είναι δυνατόν; Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνεται. Γενικότερα οι διαιτητές στην Ελλάδα κάνουν πολλά λάθη όπως και στην Κύπρο. Αρκεί μόνο να δει κανείς ότι στα ντέρμπι στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα φωνάζουν ξένους διαιτητές για τα ντέρμπι. Έχω γνώμη για τους διαιτητές και πρέπει να έχω διότι είναι μέρος της καριέρας μου. Όταν κάνει λάθος και δίνει πέναλτι που μόνο αυτός το είδε, καταστρέφει και την δική μου την καριέρα. Στην Ελλάδα  όταν έπαιζα είδα τους διαιτητές να κάνουν πολλά λάθη. Τώρα το αν τα λάθη γίνονται για να ευνοηθεί μόνο μια ομάδα δεν μπορώ να το πω γιατί δεν το ξέρω. Τα λάθη που γινόντουσαν ήταν γελοία. Ακόμα και στην Κύπρο γίνονται λάθη. Γενικότερα δεν μπορώ να διανοηθώ ότι οι διαιτητές κάνουν και κάτι άλλο στην ζωή τους. Δεν μπορεί ο διαιτητής Δευτέρα με Παρασκευή να κάνει μια άλλη δουλειά και το Σαββατοκύριακο να σφυρίζει αγώνες. Το θεωρώ  τεράστιο λάθος. Μπορώ εγώ Δευτέρα με Παρασκευή να είμαι αστυνομικός και το Σάββατο ποδοσφαιριστής; Φυσικά και δεν μπορώ. Το λάθος του διαιτητή επηρεάζει την καριέρα μου άμεσα. Παραδείγματος χάρη αν μας είχαν αφήσει να κερδίσουμε το πρωτάθλημα το 2015, μπορεί η καριέρα μου να είχε εξελιχθεί εντελώς διαφορετικά. Ακόμα και το να φέρνουμε ξένους διαιτητές δεν έχει κανένα νόημα, διότι παραδείγματος χάρη ο τρόπος παιχνιδιού από χώρα σε χώρα είναι εντελώς διαφορετικός, άρα και οι αποφάσεις των διαιτητών θα είναι με γνώμονα το πώς έχουν συνηθίζει να σφυρίζουν στην χώρα τους. Το  αν κάποιος ευνοείται από την διαιτησία δεν μπορώ να στο πω εγώ. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι τα λάθη των διαιτητών κόστισαν τον τίτλο στον Παναθηναϊκό το 2015. Μας  «έκλεψαν» πολλούς βαθμούς. Η δουλειά του διαιτητή είναι να παίζει 50-50. Το να μην δει ένα πέναλτι ένας διαιτητής είναι ανθρώπινο, το να μην δει 3-4 σημαίνει ότι δεν κάνει τη δουλειά του καλά».
Φυσικά το πρόβλημα είναι όταν τα λάθη του διαιτητή γίνονται εις βάρος μίας ομάδας. Συμφωνείς; «Φυσικά είναι πολύ περίεργο αυτό. Όταν γίνονται κατάφορα λάθη κατά μιας ομάδας τότε κάτι δεν πάει καλά. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να πει σίγουρα τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό θα πρέπει να είναι κάτι που θα απασχολεί την εκάστοτε ομοσπονδία. Είναι θέμα της κάθε ομοσπονδίας και αυτή θα πρέπει να βρει τον τρόπο να το επιλύσει. Δεν μπορώ να βρω εγώ τη λύση, διότι δεν είναι δική μου δουλειά».
Είχες ποτέ πρόταση από τον Ολυμπιακό; «Πρόταση δεν είχα, αλλά υπήρχαν συζητήσεις, οι οποίες σταμάτησαν μόλις πληροφορήθηκαν ότι είχα πει πως είμαι φαν του Παναθηναϊκού (σ.σ. γέλια). Είχα κάνει κάτι δηλώσεις εκείνη τη χρόνια».
Αν όλα ήταν καλά θα πήγαινες στον Ολυμπιακό; «Ναι δεν στο κρύβω ότι υπήρχε ενδεχόμενο να πήγαινα. Μάλιστα όντας παίκτης του Παναθηναϊκού είχα παρακολουθήσει ματς του Ολυμπιακού από κοντά. Δεν σημαίνει κάτι αυτό. Στην Ελλάδα οι φίλαθλοι το παίρνουν πολύ… προσωπικά το να πας από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό ή και το ανάποδο. Είμαστε επαγγελματίες. Μπορεί παραδείγματος χάρη την επόμενη χρονιά να παίξω απέναντι στον Παναθηναϊκό. Τι θα πω στον προπονητή μου; Κόουτς δεν μπορώ να παίξω. Αν παραδείγματος χάρη ο Παναθηναϊκός δεν σε θέλει και ο Ολυμπιακός σου κάνει πρόταση, γιατί να μην πας; Είμαστε επαγγελματίες. Επίσης,  η αγαπημένη μου ομάδα είναι η Μίλαν λόγω του Μαλντίνι, αλλά φυσικά θα πήγαινα στην Γιουβέντους αν με ήθελε. Είναι λογικό αυτό και γίνεται παντού. Φυσικά υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που αγαπούν τρελά  την ομάδα και τους φιλάθλους, όπως ο Σισέ τον Παναθηναϊκό, μπορεί να μην πήγαιναν στον Ολυμπιακό. Φυσικά και δεν το κατακρίνω. Αυτό που θέλω να πω είναι να μην… σκοτώνετε τους παίκτες επειδή θα πάνε στον μεγάλο αντίπαλο. Είμαστε επαγγελματίες. Οι φίλαθλοι αγαπούν την ομάδα τους και το καταλαβαίνω και δεν μπορώ να τους πω κάτι έξυπνο για να τους μεταπείσω. Αυτό που θέλω να πω από την πλευρά του αθλητή είναι ότι δεν είναι κάτι προσωπικό με τους φιλάθλους αλλά έχει να κάνει με την καριέρα του καθενός. Δεν πρέπει να το παίρνουν προσωπικά».
Αν υπήρχε πρόταση τώρα από τον Ολυμπιακό θα πήγαινες; «Όχι δεν θα πήγαινα στον Ολυμπιακό τώρα»