29 Μαρτίου, 2024
  • 29 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Ποιές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο

Ποιές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο

By on 15 Μαρτίου, 2020 0 572 Views

Το κλείσιμο ιδιωτικών επιχειρήσεων προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19 επιβάλλει η Κυβένρηση μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, από το συνολικό ποσό των 750 εκ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) που θα παράσχει η Κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, τα 450 εκ. ευρώ θα επιβαρύνουν δημοσιονομικά το κράτος, ενώ τα άλλα 250 εκ.  αφορούν μέτρα τόνωσης της ρευστότητας επιχειρήσεων και δεν θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, για 4 εβδομάδες αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων όπως τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, οι καφετέριες, τα καφενεία και τα μπαρ με εξαίρεση όσων πραγματοποιούν διανομή κατ’οίκον. 

Επίσης, κλείνουν κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, πρακτορεία στοιχημάτων, καζίνο, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, κομμωτήρια και κουρεία, κέντρα αισθητικής και χώροι μασάζ. 

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διενεργούν διοικητικές υπηρεσίες κεκλεισμένων των θυρών και δεδομένου ότι θα τηρούν τους κανόνες υγιεινής. 

Τα ξενοδοχεία κατεβάζουν ρολά μέχρι τις 30 Aπριλίου , αλλά μπορούν να μείνουν ανοιχτά άλλες έξι ημέρες από σήμερα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ήδη υπάρχοντες πελάτες. 

Ανοιχτές παραμένουν επιχειρήσεις που σχετίζονται με το λιανικό εμπόριο και το εμπόριο τροφίμων, την δημόσια υγεία, φαρμακεία, λαϊκές αγορές δεδομένου ότι δεν διατηρούν τραπεζοκαθίσματα και ότι τηρούν το μέτρο 1 άτομο ανά 8 τμ ωφέλιμου χώρου.

Παράλληλα μπαίνει πλαφόν στις τιμές προϊόντων προσωπικής υγιεινής (μάσκες, αντισηπτικά, αντιβακτηριδιακά υγρά, σαπούνια κτλ) για να αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.