28 Μαρτίου, 2024
  • 28 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Την Πέμπτη η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού.(Οι βραβεύσεις της ΕΑΚ)

Την Πέμπτη η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού.(Οι βραβεύσεις της ΕΑΚ)

By on 13 Ιανουαρίου, 2020 0 492 Views

Με την πραγματοποίηση της συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα «Ευ Αγωνίζεσθαι» του Ολυμπιακού Μεγάρου, σήμανε η αντίστροφη μέτρηση για τη 47η Γιορτή των Αρίστων που διοργανώνει η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου και η οποία φέτος θα φιλοξενηθεί σε νέο χώρο, το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Στη φετινή εκδήλωση, η οποία θα διεξαχθεί στις 16 Ιανουαρίου 2020 (19:00), θα υπάρξουν νέες καινοτομίες. Όπως ανακοινώθηκε στη διάσκεψη, την παρουσία του στη Γιορτή επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σλόγκαν της γιορτής είναι «Με το βλέμμα στο Τόκιο», μιας και είναι αφιερωμένη στην προσπάθεια των Κύπριων αθλητών για πρόκριση και διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020».
Στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου ήταν ο πρόεδρος της ΕΑΚ, κ. Ηρόδοτος Μιλτιάδους, ο γενικός γραμματέας κ. Μικαέλο Παπαδάκης, η γενική διευθύντρια του ΚΟΑ κα. Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδους, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου κ. Δημήτρης Αλετράρης και ο προϊστάμενος της αθλητικής υπηρεσίας του ΡΙΚ, κ. Σάββας Αριστοδήμου.
«Από το Λήδρα Πάλας μέχρι σήμερα…»
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΑΚ, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, αναφέρθηκε στην ιστορία της εκδήλωσης από το 1974: «Η Γιορτή των Αρίστων είναι η σημαντικότερη αθλητική τελετή βράβευσης στην Κύπρο, την οποία η ΕΑΚ έχει την τιμή και το προνόμιο να διοργανώνει. Από τον Μάιο του ‘74 στο Λήδρα Πάλας μέχρι σήμερα, όλοι οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες της Κύπρου και οι άνθρωποι του αθλητισμού, έχουν τιμηθεί από την ΕΑΚ στη Γιορτή των Αρίστων» ανάφερε.
Επιπλέον, ο κ. Μιλτιάδους τόνισε ότι ενισχύεται η βαρύτητα της γιορτής λόγω της παρουσίας όσων έχουν τα υψηλότερα αξιώματα στην Κύπρο. «Στη φετινή Γιορτή έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, κάτι το οποίο δείχνει και τη βαρύτητα που έχει αυτή η εκδήλωση για τον κυπριακό αθλητισμό».
Ο πρόεδρος της Οργάνωσης έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη από τους χορηγούς: «Για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η Γιορτή των Αρίστων, είναι καθοριστική η συμβολή των χορηγών και υποστηρικτών της ΕΑΚ, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά» κατέληξε ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους.
Τα διαδικαστικά και οι δύο καινοτομίες
Ο γενικός γραμματέας της ΕΑΚ, κ. Μικαέλο Παπαδάκης, παίρνοντας το λόγο εξήγησε τα διαδικαστικά της εκδήλωσης της 16ης Ιανουαρίου, ενώ κατέγραψε τις καινοτομίες της φετινής γιορτής. Αρχικά στάθηκε στο γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια θα διεξαχθεί σε νέο χώρο, το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, λέγοντας ότι: «είναι μία από τις πρώτες εκδηλώσεις βραβεύσεων που λαμβάνει χώρα σε αυτό το διαμάντι του πολιτισμού, το οποίο άνοιξε ξανά τις πύλες του το περασμένο καλοκαίρι, μετά τη ριζική ανακαίνιση που υπέστη».
Στη Γιορτή, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μιάμιση ώρα, θα βραβευθούν 23 αθλητές και προσωπικότητες του Αθλητισμού, οκτώ ομάδες και Αθλητικοί φορείς, ενώ θα απονεμηθούν και δύο εξόχως σημαντικοί τίτλοι: του Πρεσβευτή Fair Play ΚΟΑ-ΚΟΕ για το 2020 και το Αριστείο της ΕΑΚ στον Μάρκο Παγδατή.
Όσον αφορά στις δύο καινοτομίες, ο κ. Παπαδάκης, εξήγησε το σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις. Η κατηγορία «Ομάδες» χωρίστηκε σε Ανδρών και Γυναικών, αφού όπως είπε: «Διαπιστώσαμε ότι καμία γυναικεία ομάδα δεν  αναδείχθηκε ομάδα της χρονιάς. Θέλουμε με τον τρόπο αυτό να αναδείξουμε την προσπάθεια που γίνεται και στο γυναικείο ομαδικό αθλητισμό».
Στα ποδοσφαιρικά βραβεία της Cytavision, αντί της καλύτερης άμυνας & επίθεσης του περσινού πρωταθλήματος, θα βραβευθούν ο πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής και η πολυτιμότερη ποδοσφαιρίστρια του 2019. Παράλληλα, θα γίνει ανάδειξη της κορυφαίας ενδεκάδας της χρονιάς. Τόσο οι πολυτιμότεροι όσο και η ενδεκάδα αναδείχθηκαν από την ψήφο των αθλητικών συντακτών και από τους συντελεστές της εκπομπής «Ώρα για Μπάλα», πρώην ποδοσφαιριστές Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης και Γιώργος Σαββίδης και ο ομοσπονδιακός προπονητής, Αντριέν Χατζηαλεξάνδρου.
«Η σημασία που δείχνει η Πολιτεία»
Στις δηλώσεις της η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, κα. Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδους, στάθηκε στη στήριξη του Οργανισμού στη γιορτή, αλλά και τη σημαντικότητα που δίνεται από την Πολιτεία. «Ο ΚΟΑ θέτει διαχρονικά υπό την αιγίδα της την Γιορτή των Αρίστων και μάλιστα η συνεργασία με την ΕΑΚ επισημοποιήθηκε με μνημόνιο συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια» ανάφερε αρχικά και στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνει τη σημασία που επιδεικνύει η Πολιτεία στη γιορτή της ΕΑΚ».
«Από την πρώτη βράβευση το 1974»
Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης και της ΕΑΚ αποτελεί η ΟΠΑΠ. Ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, κ. Δημήτρης Αλετράρης, στάθηκε στο γεγονός ότι η ΟΠΑΠ ήταν παρούσα στην πρώτη βράβευση της ΕΑΚ το 1974 και εκ τότε δηλώνει κάθε χρόνο την παρουσία της. Επιπλέον, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους αθλητές της Ολυμπιακής ομάδας που θα μας εκπροσωπήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Μεταδόσεις 250 ωρών από το ΡΙΚ
Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, που θα έχει την ευθύνη της απευθείας μετάδοσης της Γιορτής, εκπροσώπησε ο προϊστάμενος της αθλητικής υπηρεσίας, κ. Σάββας Αριστοδήμου. Στις δηλώσεις του επεσήμανε πώς το ΡΙΚ στηρίζει και προβάλλει τη γιορτή των Αρίστων και αυτό θα συνεχίσει να πράττει και τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΡΙΚ θα είναι παρών στους Ολυμπιακούς του Τόκιο με πολυάριθμη ομάδα και με συνολικά 250 ώρες μεταδόσεων.
Οι υποστηρικτές της Γιορτής Αρίστων
Η Γιορτή των Αρίστων, η οποία διοργανώνεται από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου από τον Μάιο του 1974, βρίσκεται υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ). Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης και της ΕΑΚ είναι η ΟΠΑΠ Κύπρου.
Χρυσοί Χορηγοί της ΕΑΚ είναι η UNICARS, η Τράπεζα Κύπρου και η Cytavision. Χορηγός Επικοινωνίας της Γιορτής το ΡΙΚ και την Καταμέτρηση των Ψήφων των κορυφαίων πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Αθλοθέτης των επάθλων είναι η εταιρεία HERCULES. Χορηγοί της Γιορτής Αρίστων είναι οι CNP Cyprialife, Eneos Motor Oil, Psaltis Auto Parts, Heineken, Murphy’s Fine Ales & Food, Starbucks και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Κύκκος. Υποστηρικτές είναι οι ACS Courier, Ticketour.com.cy, CONEQ Audio Visual Equipment και Άης Αμπέλης, ενώ χορηγός φιλοξενίας είναι το Classic Hotel.