20 Απριλίου, 2024
  • 20 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Τρελάθηκαν με το VAR στην Άγγλία.Κλέβει την μαγεία,είναι ο θάνατος του ποδοσφαίρου

Τρελάθηκαν με το VAR στην Άγγλία.Κλέβει την μαγεία,είναι ο θάνατος του ποδοσφαίρου

By on 30 Δεκεμβρίου, 2019 0 714 Views

Αποστάσεις… χιλιοστών κρίνουν τι είναι γκολ και τι όχι στην Premier League με τους προπονητές να αντιδρούν, τον κόσμο να παραπονιέται και την δικαιοσύνη να… αποδίδεται.

Δεν το λέμε εμείς περί «θανάτου». Ο ίδιος ο Γκάρι ο Λίνεκερ το έγραψε στο twitter μετά την απόφαση για οφσάιντ στο γκολ της Γουλβς. «Για τον Θεό με τις γραμμές και τις βούλες», έγραψε αρχικά για να καταλήξει «οι σκέψεις μας είναι με το ποδόσφαιρο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», με αρκετό black humor. Το ολοκλήρωσε βάζοντας poll στο οποίο έχουν ήδη προλάβει να ψηφίσουν 370.000 άνθρωποι με το 71% να είναι κατά του VAR!

Οτιδήποτε έχει να κάνει με το VAR όπου και αν έχει χρειαστεί να εφαρμοστεί, δεν γίνεται και με την μεγαλύτερη δυνατή ευκολία δεκτό. 

Στην Αγγλία μάλιστα, οι αποφάσεις παίρνονται με ακρίβεια… pixel και αυτό δεν ικανοποιεί το φίλαθλο κοινό. 

«Μας κλέβουν τη μαγεία», «το ποδόσφαιρο έχει χάσει την καρδιά και την ψυχή του» και άλλες βαρύγδουπες ατάκες ακούγονται σχετικά με την όλη διαδικασία, με μερίδα φιλάθλων μάλιστα να διενεργεί και διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών για να σταματήσει να υφίσταται στην Premier League. 

Από την αρχή της χρονιάς είναι ιδιαίτερη η σχέση του αγγλικού κοινού με τον Video Assistant Referee καθώς δεν είναι λίγες οι φορές, που έχουν παρθεί κρίσιμες αποφάσεις, που σε μερικές περιπτώσεις διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα. 

Η αρχή είχε γίνει στο παιχνίδι της Μάντσεστερ Σίτι με την Γουέστ Χαμ και από τότε είχε φανεί ότι όλες οι φάσεις θα κρίνονται στο… χιλιοστό.

Οι προπονητές έχουν εκφράσει ουκ ολίγες φορές την άποψή τους για αυτή τη διαδικασία. Στην αναμέτρηση της Κυριακής ανάμεσα σε Σίτι και Σέφιλντ, μπορεί οι «πολίτες» να κέρδισαν 2-0, ωστόσο το πρώτο γκολ του Αγουέρο θα μπορούσε να μη μετρήσει, όπως φάνηκε να εννοεί ο Γκουαρδιόλα σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του ματς, καθώς ο διαιτητής της αναμέτρησης ενεπλάκη στη φάση και ουσιαστικά, δεν άφησε τον παίκτη της Σέφιλντ να κόψει τον αντίπαλό του.

Ο Καταλανός συγκεκριμένα είπε: «Το έχω επαναλάβει. Έχω τεράστια λίστα για τις αποφάσεις του VAR. Είναι το απόλυτο χάλι σε κάθε αγωνιστική! Σε άλλα παιχνίδια αυτή την εβδομάδα δημιούργησε μεγάλα προβλήματα, ελπίζουμε την επόμενη σεζόν να διορθωθεί».

Από την άλλη, στο παιχνίδι της Λίβερπουλ με την Γουλβς το γκολ της ισοφάρισης που πέτυχαν οι «λύκοι» στο τέλος του πρώτου μέρους και μπορεί να τους έδινε τον βαθμό της ισοπαλίας, δεν μέτρησε εκ νέου βάσει μιας πολύ μικρής απόστασης ανάμεσα σε επιτηθέμενο και αμυντικό. 

Αποτέλεσμα σε αυτό ήταν οι δηλώσεις του προπονητή της Γουλβς Νούνο Εσπιρίτο Σάντο μετά το ματς: «Αποφασίζει ένας διαιτητής από μια τηλεόραση, πολλά χιλιόμετρα μακριά από το γήπεδο. Δεν αισθάνεται το ματς, δεν το ζει. Έχουμε φτάσει να παίζουμε στο Άνφιλντ, απέναντι σε μια εξαιρετική ομάδα, σε ένα εξαιρετικό γήπεδο, μπροστά σε εξαιρετικούς οπαδούς και πανηγυρίζουμε γκολ που δεν είναι γκολ»

Και ο Γιούργκεν Κλοπ, για την ίδια αναμέτρηση αναφέρθηκε στις αποφάσεις του VAR λέγοντας ότι: «Στο γκολ του Μανέ από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι δεν είναι χέρι του Λαλάνα αλλά ώμος, ωστόσο καταλαβαίνω ότι αυτή η αναμονή και η αλλαγή της απόφασης δεν ήταν… cool για την Γουλβς. Στην ισοφάριση, δεν είδαμε να είναι κάποιος οφσάιντ ωστόσο όταν γύρισαν από το VAR στην αρχή της φάσης, εκπλαγήκαμε!».

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να παραληφθούν και οι ακόμα τρεις φάσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη μέσα στην αγωνιστική που πέρασε, με αποκορύφωμα το γκολ του Πούκι της Νόριτς στο κρίσιμο παιχνίδι κόντρα στην Τότεναμ, όπου δεν μέτρησε το 2-0 σε κομβικό σημείο της αναμέτσησης. Ωστόσο, μεγάλη… ρηγμένη, βάσει αποτελέσματος είναι η Κρίσταλ Πάλας η οποία απέδρασε με την ισοπαλία από το Σαουθάμπτον (1-1) ενώ της ακυρώθηκε γκολ στο 15ο λεπτό με το οποίο θα προηγούταν. Η Μπράιτον τελικά κέρδισε με 2-0 την Μπόρνμουθ, όμως και σε εκείνη δεν κατοχυρώθηκε τέρμα, σε ακόμα μια περίπτωση ως οριακό οφσάιντ. 

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως σε κάθε περίπτωση η εικόνα μιλάει από μόνη της . Μπορεί οι φάσεις να είναι οριακές, ωστόσο με τις γραμμές και τις… συντεταγμένες δεν μπορεί κανείς να τα βάλει. Το VAR τη δουλειά του την κάνει, το θέμα είναι κατά πόσο επηρεάζεται πραγματικά η φάση για έναν ώμο και ένα… δάχτυλο. 

goal-norwitch_0.jpg

goal-palas_0.jpg

goal-wolves_0.jpg