28 Μαρτίου, 2024
  • 28 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Από τον γιο του ήρωα Χρίστου Χατζηνικολάου η παρουσίαση του βιβλίου Γιαλούσα 1974 στα Λειβάδια Λάρνακας

Από τον γιο του ήρωα Χρίστου Χατζηνικολάου η παρουσίαση του βιβλίου Γιαλούσα 1974 στα Λειβάδια Λάρνακας

By on 3 Σεπτεμβρίου, 2019 0 569 Views

Όπως αναφέρεται και στην σχετική ανοικτή πρόσκληση, η παρουσίαση του βιβλίου <<Γιαλούσα 1974, Εγκλωβισμένος τίτλος τιμής. Με τα μάτια ενός παιδιού >>θα γίνει από τον γιό ενός ήρωα της Γιαλούσας. Ο Πάνος αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου σήμερα, ήταν 6 χρόνων το 1974 όταν οι Τούρκοι συνέλαβαν τον πατέρα του, Δικαστή Χρίστο Χατζηνικολάου μαζί με άλλους 8 Γιαλουσίτες και τους εκτέλεσαν εν ψυχρό. Η παρουσίαση θα γένει στις 5 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδι στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας τριών ιεραρχών στα Λειβάδια Λάρνακας. Ένας 6χρονος τότε, ο Πάνος Χατζηνικολάου  θα παρουσιάσει το βιβλίο του Παναγιώτη Φελλούκα που ήταν 12 χρόνων το 1974 και κατέγραψε σε αυτό το βιβλίο τα δικά του βιώματα εκείνων των δραματικών ημερών καθώς και άλλες μαρτυρίες ατόμων που πέρασαν από βασανιστήρια και αιχμαλωσία. Θα ζωντανέψουν μνήμες αλλά και συναισθήματα μέσα από ένα βιβλίο αφιερωμένο σε όλους τους εγκλωβισμένους της Γιαλούσας και της Καρπασίας, στους ήρωες της κοινότητας και σε όσους έφυγαν από την ζωή στην προσφυγιά με τον καημό της επιστροφής.

Η κατάληψη της Καρπασία και της Γιαλούσας από τους Τούρκους, οι δραματικές ώρες των εγκλωβισμένων, οι συλλήψεις εκτελέσεις , ο κατάλογος των ηρώων και των αιχμαλώτων ,τα βασανιστήρια, το μαρτύριο και η απόδραση του Στέλιου Γρηγοράκη, η συμφωνία της Γ΄ Βιέννης και η εκδίωξη των εγκλωβισμένων .Οι μνήμες των μεγάλων γνώση για τους νέους.

Θα προηγηθεί ο εσπερινός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ,προστάτη Aγίου τη Γιαλούσας ,στον ιερό ναό Τριών Ιεραρχών στα Λειβάδια στις 6.30 μ μ.

Η εκδήλωση γίνεται  από το κοινοτικό συμβούλιο Γιαλούσας και το Σύνδεσμο Γιαλουσιτών

Η πρόσκληση είναι ανοικτή