ΔΙΕΘΝΗ
Like

Για πρώτη φορά μόνο μία ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκούς ομίλους!

30 Αυγούστου, 2019
418 Views
0 Comments
Για πρώτη φορά μόνο μία ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκούς ομίλους!
Για πρώτη φορά μόνο μία ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκούς ομίλους!

Ο Ολυμπιακός είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων μετά τον αποκλεισμό της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από όταν το Κύπελλο UEFA/Europa League απέκτησε group stage!

Ήταν δεδομένο πως τα πράγματα θα ήταν δύσκολα για τις ελληνικές ομάδες όπως έχει εξελιχθεί το σύστημα πρόκρισης. Φέτος, ο πρωταθλητής ΠΑΟΚέπρεπε να δώσει δύο προκριματικούς για να περάσει στους ομίλους του Champions League και ο δευτεραθλητής Ολυμπιακός τρεις. Αντίστοιχα δύσκολα ήταν τα πράγματα για τις ομάδες μας και στο Europa League. 

Τελικά, η Ελλάδα έφτασε να διεκδικεί στα πλέι οφ, την τελευταία φάση πριν τους ομίλους, τρεις θέσεις: Μία σε αυτούς του Champions League και δύο σε αυτούς του Europa. Και τελικά μόνο οι «ερυθρόλευκοι» ήταν εκείνοι που κατάφεραν να προχωρήσουν, μετά τους αποκλεισμούς του ΠΑΟΚκαι της ΑΕΚ.

Αυτή είναι και η πρώτη φορά που μόνο μία ελληνική ομάδα συνεχίζει σε group stage από όταν το Κύπελλο UEFA, πριν μετονομαστεί σε Europa League, ξεκίνησε να έχει φάση ομίλων. Ήταν το 2004-05, όπου στα γκρουπ συμμετείχαν πέραν τηςΑΕΚ, ο Πανιώνιος και το Αιγάλεω! Τη χρονιά εκείνη ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός«κατέβαιναν» στα νοκ-άουτ του UEFA από τοChampions League. Οι «πράσινοι» αποκλείστηκαν στους «32» από τη Σεβίλλη και οι «ερυθρόλευκοι» στους «16» από τη Νιούκαστλ

Μέχρι το 2009-10, όταν η δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση άλλαξε όνομα σε Europa League και οι όμιλοι του απέκτησαν μορφή αντίστοιχη με του Champions League, το group stage του Κυπέλλου UEFA αποτελούνταν από πέντε ομάδες και προκρίνονταν οι πρώτες τρεις, παίζοντας από μια φορά με κάθε αντίπαλο. Με εκείνο το format, η χειρότερη συνολική ελληνική παρουσία ήταν το 2008-09, όταν στους ομίλους του Champions League ήταν μόνο ο Παναθηναϊκόςκαι σε αυτούς του Europa μόνο ο Ολυμπιακός. Οι «πράσινοι» τότε είχαν αποκλειστεί από τηνΒιγιαρεάλ στους «16» του Champions League και οι «ερυθρόλευκοι» στους «32» του Europa από την Σεντ Ετιέν.

Με το νέο format, το 2012-13 στους ομίλους του Champions League έπαιξε μόνο ο Ολυμπιακός και σε αυτούς του Europa League μόνο οΠαναθηναϊκός. Την επόμενη, οι «ερυθρόλευκοι» με τον ΠΑΟΚ αντίστοιχα βρέθηκαν στο group stage των δύο διοργανώσεων. Το 2016-17 που δεν είχαμε εκπροσώπηση στους ομίλους του Champions League, με τον Ολυμπιακό να αποκλείεται στην τρίτη προκριματική φάση από τη Χάποελ Μπερ Σεβά και τον ΠΑΟΚ από τον Άγιαξ αντίστοιχα, υπήρξε τριπλή στους ομίλους του Europa. Το 2017-18 ο Ολυμπιακός ήταν στα γκρουπ του Champions League και η ΑΕΚ σε αυτούς του Europa.

Και φτάσαμε, έπειτα από την περσινή σεζόν όπου έπαιξαν σε ομίλους ΑΕΚ (Ch.L), ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός (Europa), στο φετινό πρωτοφανές: Μια ελληνική ομάδα στους ομίλους του Champions League και καμία στους ομίλους του Europa! Συμβαίνει για πρώτη φορά, αφενός να μην υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση σε ομίλους της δεύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης, αφετέρου να υπάρχει μόνο ένας σύλλογος από τη χώρα μας σε φάση ομίλων από καταβολής του group stage στο Κύπελλο UEFA/Europa League! Και αυτό πέραν του ότι κρατά τις ομάδες εκτός Ευρώπης ήδη από τον Αύγουστο και έχει συν τοις άλλοις οικονομικές συνέπειες, μειώνει τις ελπίδες της Ελλάδας καιεπιπλέον αναρρίχηση στη βαθμολογία της UEFA…

Comments are closed.

echo do_shortcode( '[contact-form-7 id="891" title="Newsletter"]' ); ?>