19 Απριλίου, 2024
  • 19 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Μπεργκ: «Να επαναφέρω την Ομόνοια εκεί που της αξίζει»

Μπεργκ: «Να επαναφέρω την Ομόνοια εκεί που της αξίζει»

By on 12 Ιουνίου, 2019 0 6497 Views

Παρουσιάστηκε ο νέος προπονητής της Ομόνοιας, Χένινγκ Μπεργκ, στο ΓΣΠ. Ο Νορβηγός βρίσκεται στο νησί μας από την Δευτέρα και αφού ξεναγήθηκε στο γήπεδο της πρωτεύουσας, στο «Ηλίας Πούλλος», και στα γραφεία της ομάδας, μίλησε για το νέο κεφάλαιο στην καριέρα του, τους στόχους του με τους πράσινους αλλά και τις μετεγγραφές.

Το έργο που αναλαμβάνει δεν είναι εύκολο, καθώς καλείται να οδηγήσει τους πράσινους σε τροχιά πρωταθλήματος και Ευρώπης. Υπενθυμίζουμε πως ενημερώθηκε ήδη για τον προγραμματισμό από τους Νεόφυτο Λάρκου και Σίμο Ταραπουλούζη. 

Το σχόλιο του μέλους του Δ.Σ., Χαραλαμπίδη: «Σας καλωσορίζω εκ μέρους του Δ.Σ. της Ομόνοιας στη παρουσίαση του νέου μας προπονητή. Δεν θα πούμε πολλά λόγια ώστε να υπάρχει χρόνος για ερωτήσεις. Να σας εξηγήσω που βρισκόμαστε σχετικά με τον προγραμματισμό. Ο προπονητής επιλέχθηκε μετά από δεκάδες βιογραφικά και κρίθηκε ο κατάλληλος για να οδηγήσει την Ομόνοια σε καλύτερες μέρες. Στρατηγικά έχουμε τοποθετηθεί σχετικά με το που θέλουμε να φτάσουμε. Θέλαμε να βρούμε κάποιον που να ταιριάζει στην φιλοσοφία της Ομόνοιας. Θεωρούμε πως πλήρη όλα τα κριτήρια, έχει παραστάσεις σε ψηλό επίπεδο. Έκανε πρωταθλητισμό, κέρδισε τρόπαια. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας».

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ο Νεόφυτος Λάρκου: «Όσον αφορά τους στόχους μας, έχουμε θέσει τρεις. Ο πρώτος που είναι βαθμολογικός είναι να βρεθεί η Ομόνοια στην πρώτη τετράδα. Ο δεύτερος είναι να δημιουργήσουμε βασικό κορμό για να μην ψάχνουμε 8-10 ποδοσφαιριστές κάθε καλοκαίρι. Ο τρίτος και μεγαλύτερος είναι να φέρουμε πίσω τον κόσμο της ομάδας. Αυτό θα το πετύχουμε αν καταφέρουμε να κάνουμε μια ομάδα αντάξια των προσδοκιών τους, αν τους δώσει την περηφάνια, νίκες και το πνεύμα που πρέπει να αγωνίζεται η Ομόνοια. Όσον αφορά τον προγραμματισμό, είναι σε εξέλιξη, δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Από την Δευτέρα, είναι ήδη εμπλεκόμενος και ο προπονητής μας, να καθορίσουμε και να συμφωνήσουμε όλοι μαζί τις επιλογές μας. Σε αυτό το σενάριο εργαζόμαστε ώστε να φέρουμε τις καλύτερες επιλογές, που θα μας ανεβάσουν επίπεδο».

Το αρχικό σχόλιο του Χένινγκ Μπεργκ: «Είμαι χαρούμενος που είμαι στην Ομόνοια. Είναι θετικές οι πρώτες εντυπώσεις μετά τις συζητήσεις με τον πρόεδρο και το Δ.Σ. Έχει φιλοδοξίες η Ομόνοιας, θέλει να αλλάξει πράγματα και να επιστρέψει εκεί που πρέπει. Έχουμε θέσει ρεαλιστικούς στόχους, θέλουμε να βελτιώσουμε την ομάδα. Να παίζει το ποδόσφαιρο που θέλει ο κόσμος της. Όλα κυλούν ομαλά στον προγραμματισμό. Γνώρισα τα μέλη του τεχνικού τιμ, θα δω και τους ποδοσφαιριστές. Είναι μια πρόκληση για εμένα, δεν είναι η πρώτη φορά που αγωνίζομαι εκτός Νορβηγίας. Είναι μεγάλος σύλλογος η Ομόνοιας και ανυπομονώ για αυτή την εμπειρία».

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις:

Τι ήταν αυτό που τον ώθησε να αναλάβει την Ομόνοια;

«Πρόκειται για μια πολύ καλή ευκαιρία. Έχω μιλήσει με όλους στην ομάδα και διαπίστωσα πως υπάρχει πλάνο, καλές ομάδες. Ξέρω πως θέλουν να δουλέψουν και αυτό με έχει κερδίσει. Είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Κύπρο και ανυπομονώ να αρχίσω δουλειά ώστε να επαναφέρουμε την Ομόνοια εκεί που πρέπει, στις ψηλές θέσεις».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θέλει να παρουσιάζει η ομάδα του στο γήπεδο;

«Θα πρέπει να λειτουργούμε σαν πετυχημένη ομάδα, να δείχνουμε πως θέλουμε να κερδίσουμε. Παιχνίδι κυριαρχίας, να ελέγχει το παιχνίδι, να συνδυαζόμαστε, να καθορίζουμε εμείς την τύχη των αγώνων. Εφόσον θέλουμε να είμαστε στις πρώτες, θα πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά, μόνο έτσι θα παίρνουμε νίκες».

Σε ερώτηση προς τον Νεόφυτο Λάρκου για το αν θα έχει λόγο ο προπονητής στις μετεγγραφές: «Να αφήσουμε την μέρα για τον προπονητή. Με αυτά που είπα, καθορίζεται η σχέση μας».

Στη συνέχεια ο Μπεργκ απάντησε σε σχετική ερώτηση: «Με καλή απόδοση οι πιθανότητες να πετύχουμε είναι περισσότερες. Είναι σημαντικό για εμένα πως θα αγωνίζεται η ομάδα, πως θα δουλέψουμε όλοι μαζί. Αν εξελισσόμαστε καθημερινά, τότε θα έρθουν και τα αποτελέσματα. Στόχος μου είναι πως θα πετύχω την καλύτερη δυνατή δουλειά για να βελτιωθεί η ομάδα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το πώς θα δουλεύουμε καθημερινά. Πως θα εξελίξω τον κάθε ποδοσφαιριστή και την ομάδα ως σύνολο».

Αν παρακολούθησε αγώνες της περσινής σεζόν και ποια η άποψη του; Ποια η άποψη του για τις μαζεμένες προσθήκες στο ρόστερ;

«Παρακολουθήσαμε παιχνίδια, τα αναλύσαμε με τον Σίμο και τον Νεόφυτο, είναι μια κλασσική διαδικασία. Ξέρω πως ήταν μια δύσκολη σεζόν, δεν θα το συζητήσω όμως αυτό. Συζητήσαμε τις αλλαγές και τους μετεγγραφικούς στόχους της ομάδας. Αναζητάμε ποδοσφαιριστές που θα βελτιώσουν την ομάδα στα οικονομικά πλαίσια του συλλόγου».

Αν παρακολούθησε παιχνίδια από τις ομάδες που βρίσκονται στις πιο ψηλές θέσεις;

«Ναι έχω παρακολουθήσει, αυτή είναι η δουλειά μου. Γνωρίζω το επίπεδο, πρέπει να γνωρίζω τι κάνουν οι άλλες ομάδες. Δεν τα γνωρίζω όλα, όμως με βοηθούν να προσαρμοστώ και να γνωρίσω όσα περισσότερα για το πρωτάθλημα και τους ανταγωνιστές μας».

Αν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την απογοήτευση του κόσμου;

«Το εύχομαι (γέλια). Με τη δουλειά μου, και με τη δουλειά της ομάδας να επιστρέψει στο γήπεδο. Θέλω να τους δω να επιστέψουν, να ζήσω τη ζεστή ατμόσφαιρα η οποία βοηθάει στις νίκες. Γνωρίζω πως για να έρθουν πρέπει να τους δείξουμε πράγματα, θέλουμε να κερδίζουμε, είμαστε αφοσιωμένοι. Αν τα δουν όλα αυτά, τότε θα επιστρέψει».

Παρέμβαση από το μέλος του Δ.Σ., Χαραλαμπίδη, για τον κόσμο: «Είναι στις προτεραιότητα μας η επιστροφή του κόσμου. Πρέπει να δει έργα, όλες οι κινήσεις μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε καταγράψει τα πάντα που έχουν πάει λάθος, για να μην τα επαναλάβουμε. Δεν έχουμε όμως το μαγικό ραβδί. Θα χτιστεί ο κορμός για να μπορέσουμε να φέρουμε την Ομόνοια εκεί που πρέπει, εκεί που την οραματίζεται ο κόσμος. Η Ομόνοια επανέρχεται».

Ποια η θέση τους για τις μαζεμένες μετεγγραφές και αυτή την πρόκληση;

«Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι ομάδες θέλουν να κερδίζουν και να βγάζουν παίκτες από την ακαδημίες. Εμείς θα παίζουμε με την καλύτερη ενδεκάδα, όσοι αξίζουν να αγωνίζονται, θα αγωνίζονται. Θα βοηθήσουμε παίκτες από την ακαδημία να εξελιχθούν. Θα κάνουμε το καλύτερο για την Ομόνοια, έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την ακαδημία».

Ποιο είναι το σύστημα που κατέληξε; Και ποιος θα είναι ο βοηθός του;

«Μου αρέσει το σύστημα που κερδίζει. Πρέπει να είμαστε ανοικτοί στον σχηματισμό και να μπορούμε να ξέρουμε τι μας ταιριάζει. Εστιάζω περισσότερο στην φιλοσοφία παρά στο γήπεδο. Πως θα αμυνόμαστε, πως θα σκοράρουμε κτλπ. Το θεωρώ πιο σημαντικό παρά τις θέσεις των ποδοσφαιριστών. Θα έχουμε επιλογές στα συστήματα, ανάλογα με το που είμαστε καλύτεροι. Έχουμε καλές επιλογές υπόψη για τον βοηθό μου, θέλουν να έρθουν αυτοί που συζητάω. Είναι καλύτερο για μένα να έχω δίπλα μου κάποιον που γνωρίζω. Αρκετοί από το τεχνικό τιμ θα συνεχίσουν, οι οποίοι είναι Κύπριοι».

Για το γεγονός πως ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε ως ψηλό επίπεδο;

«Εύχομαι να επηρεάστηκα από τον Σερ Άλεξ. Ήταν πετυχημένη η εμπειρία, έχω πάρει στοιχεία από μεγάλους προπονητές που είχα καλές εμπειρίες. Προσπαθώ να εστιάσω σε συγκεκριμένα πράγματα ανάλογα με το που βρίσκομαι. Είχα την ευκαιρία να κάνω πρωταθλητισμό και αυτό που το προσφέρει και η Ομόνοια τώρα. Θέλουμε να χτίσουμε κάτι πολύ καλό, διαπίστωσα πως υπάρχει ένα καλό πρότζεκτ ώστε να δημιουργήσουμε μια πολύ δυνατή ομάδα».

Αν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της Ομόνοιας;

«Με όλους όσους μίλησα που είπαν το μέγεθος της Ομόνοιας και πως είναι η μεγαλύτερη ομάδα της Κύπρου. Υπάρχει η πίεση, μου αρέσει η πίεση. Είναι αδιάφορο αν δεν αγωνίζεται κάτω από πίεση».

Πόσο εύκολο είναι το έργο του να φέρουν παίκτες που θα ανεβάσουν το επίπεδο; Πως είδε τις εγκαταστάσεις το «Ηλίας Πούλλος»;

«Ανεξάρτητα από την Ευρώπη, εμείς θα πρέπει να βρούμε τους κατάλληλους παίκτες. Οι χώροι είναι λειτουργικοί, μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Προσφέρονται για να δουλέψουμε όπως πρέπει. Γνωρίζω για τα έργα στο προπονητικό κέντρο και σίγουρα θα είναι καλύτερα τα πράγματα όταν ολοκληρωθούν όμως και τώρα είμαι ευχαριστημένος».

Ερώτηση προς τον Νεόφυτο Λάρκου σχετικά με την επιλογή του Χένινγκ Μπεργκ;

«Είχαμε συγκεκριμένα κριτήρια. Ένας μικρός αριθμός προπονητών τα κάλυπτε αυτά. Ο Μπεργκ επιλέγηκε μέσα από μια μικρή λίστα τεσσάρων προπονητών και η ομάδα προγραμματισμού αποφάσισε πως η λύση του Μπεργκ είναι η κατάλληλη για να οδηγήσει την Ομόνοιας σε καλύτερες μέρες».

Αν είναι κοντά σε μετεγγραφες, ο Νεόφυτος Λάρκου, τόνισε:

«Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Είμαστε όμως σε επαφή. Έχουμε επιλέξει τον δύσκολο δρόμο. Θα εξαντλήσουμε τις περιπτώσεις που θεωρούμε πως είναι οι κατάλληλες για την ομάδα μας και αφού τις εξαντλήσουμε θα δούμε το αποτέλεσμα. Ο προγραμματισμός είναι συνεχείς, προσπαθούμε να έχουμε πέρνα της μιας επιλογής και ελπίζουμε σε θετικές καταλήξεις. Μπορεί να έχουμε αύριο μπορεί και όχι. Να μπορέσουμε να έχουμε στην αρχή το 80-90% του ρόστερ. Αν δεν είναι οι επιλογές όμως που θέλουμε, δεν θα πανικοβληθούμε. Δεν θα πάρουμε παίκτη που δεν πληροί τις ανάγκες μας. Θα ήταν σφάλμα να κάνουμε βιαστικές κινήσεις απλά για να τελειώνουμε.

Ο Νεόφυτος Λάρκου, κατέληξε: «Να έχει προσωπικότητα, και να έχει αντοχή στην πίεση, να έχει δουλέψει σε ομάδες που έκαναν πρωταθλητισμό. Βάσει αυτών των κριτηρίων έχει επιλεγεί. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να είναι ο προπονητής της Ομόνοιας και στα επόμενα χρόνια».