29 Μαρτίου, 2024
  • 29 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • H Πορτογαλία πήρε το πρώτο Nations League!(Κέρδισε την Ολλανδία 1-0)

H Πορτογαλία πήρε το πρώτο Nations League!(Κέρδισε την Ολλανδία 1-0)

By on 9 Ιουνίου, 2019 0 591 Views

Με γκολ του Γκονσάλο Γκουέντες η Πορτογαλία νίκησε 1-0 την Ολλανδία στο Dragao, κατέκτησε το πρώτο Nations League της ιστορίας και εξασφάλισε την παρουσία της στο Euro 2020.

Ο Φερνάντο Σάντος και ο Κριστιάνο Ρονάλντο το έχουν κάνει το καθήκον τους, απέναντι στην πατρίδα τους και στην ιστορία τους, με την κατάκτηση του Euro 2016. Παρ’ όλα αυτά, ό,τι άλλο μπορούν να κατακτήσουν, το κατακτούν. Οπως, για παράδειγμα, το πρώτο UEFA Nations League, αφού μετά τη νίκη επί της Ελβετίας στον ημιτελικό με το χατ-τρικ του CR7, ήρθε και το 1-0 επί της Ολλανδίας στον τελικό. Σκόρερ, αυτή τη φορά, ο Γκουέδες, με τους Ιβηρες να πανηγυρίζουν ακόμη έναν τίτλο και να προετοιμάζονται με τον καλύτερο τρόπο, ψυχολογικά, για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού τίτλου τους σε ένα χρόνο…

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο τελικός του Nations League άρχισε μέσα σε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα στο Dragao από τους οπαδούς των δύο ομάδων, με τους παίκτες όμως να αδυνατούν να ακολουθήσουν. Με αργό ρυθμό, αρκετά λάθη εκατέρωθεν και τους Ολλανδούς να έχουν μια ανούσια κατοχή μπάλας, τα λεπτά περνούσαν χωρίς να υπάρχει κάποια αξιόλογη φάση. Θα μπορούσε αυτή να έρθει στο 17′, όταν οι Οράνιε βγήκαν στην κόντρα, αλλά ο Μπεργκβάιν άργησε πάρα πολύ και δεν έκανε τίποτα τελικά… Ετσι, έπρεπε να περιμένουμε ως το 30ο λεπτό για την πρώτη καλή φάση, η οποία ήταν ένα σουτ του Μπρούνο Φερνάντες που απέκρουσε ο Σίλεσεν. Οι Πορτογάλοι, ορμώμενοι από αυτή την προσπάθεια, πήραν τα πάνω τους και πίεσαν περισσότερο ως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, έχοντας ένα καλό αλλά άστοχο πλασέ του Μπερνάρντο Σίλβα στο 38′, όπως και ένα σουτ του Ρονάλντο -το οποίο μπλόκαρε ο Σίλεσεν- στο 41′.

Με το ξεκίνημα της επανάληψης ο Ρόναλντ Κούμαν έριξε στο ματς τον Πρόμες αντί του Μπάμπελ και η Ολλανδία έδειχνε να πατάει καλύτερα, συγκριτικά με το πρώτο μέρος. Οι Οράνιε προσπάθησαν να πιέσουν αλλά δεν τα κατάφεραν, υπό την έννοια πως δεν είχαν κάποια φάση που να προβλημάτισε την άμυνα των γηπεδούχων, για να έρθει λίγα λεπτά μετά η φάση που έκρινε το παιχνίδι: Στο 60′ ο Μπερνάρντο Σίλβα γύρισε για τον Γκουέδες και αυτός με δυνατό σουτ από το ύψος της περιοχής έκανε το 1-0! Η ομάδα του Κούμαν θα μπορούσε να απαντήσει σχεδόν άμεσα, στο 65′, αλλά ο Ρουί Πατρίσιο μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια την κεφαλιά του Ντεπάι, με τους Ολλανδούς να βγαίνουν μπροστά ψάχνοντας τον τρόπο για την ισοφάριση. Οση διάθεση κι αν είχαν όμως, μάλλον είχαν ακόμη περισσότερη κούραση, με συνέπεια να μην τους βγαίνουν οι προσπάθειες. Ετσι, επιχειρούσαν κυρίως με σέντρες ή σουτ να κάνουν κάτι καλό, το οποίο -μάλλον φυσιολογικά- δεν έκαναν τελικά.

Οχι ότι έκαναν κάτι άλλο οι Πορτογάλοι, οι οποίοι είχαν τις προϋποθέσεις στην κόντρα, αλλά αυτό δεν τους στενοχώρησε κι ιδιαίτερα, αφού είχαν ήδη το 1-0 και κατάφεραν να το κρατήσουν ως το 94′, πανηγυρίζοντας τον δεύτερο τίτλο τους. Δεν είναι, προφανώς, και ο πιο σημαντικός, αλλά αυτόν (τον σημαντικό) τον έχει ήδη στην τροπαιοθήκη της η Πορτογαλία από το 2016. Και θα παρουσιαστεί στο Euro 2020 ως πρωταθλήτρια Ευρώπης και κάτοχος και του Nations League πλέον…

Πορτογαλία (Φερνάντο Σάντος): Ρουί Πατρίσιο, Σεμέδο, Φόντε, Ρούμπεν Ντίας, Γκερέιρο, Ντανίλο, Γουίλιαμ Καρβάλιο (93′ Ρούμπεν Νέβες), Μπρούνο Φερνάντες (81′ Ζοάο Μουτίνιο), Μπερνάρντο Σίλβα, Ρονάλντο, Γκουέδες (75′ Ράφα Σίλβα).

Ολλανδία (Ρόναλντ Κούμαν): Σίλεσεν, Ντάμφρις, Φαν Ντάικ, Ντε Λιχτ, Μπλιντ, Βαϊνάλντουμ, Ντε Γιονγκ, Ντε Ρουν (82′ Λ. Ντε Γιονγκ), Μπεργκβάιν (60′ Φαν Ντε Μπέεκ), Ντεπάι, Μπάμπελ (46′ Πρόμες).