Like

ΟΜΟΝΟΙΑ:Μένουμε ΓΣΠ.Να κατεδαφιστεί το Μακάρειο και να φτιάξουμε άλλο με την συνδρομή της Πολιτείας

6 Ιουνίου, 2019
4582 Views
0 Comments
ΟΜΟΝΟΙΑ:Μένουμε ΓΣΠ.Να κατεδαφιστεί το Μακάρειο και να φτιάξουμε άλλο με την συνδρομή της Πολιτείας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗς ΟΜΟΝΟΙΑΣ:

Σε έκτακτη συνεδρία εξετάσαμε την απάντηση του ΚΟΑ σχετικά με το αίτημα που είχαμε καταθέσει για χρησιμοποίηση του Μακαρείου σταδίου στην κατάσταση που είναι σήμερα και επιθυμούμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα: 

1. Δυστυχώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος πέραν των δύο μηνών μέχρι ο ΚΟΑ να απαντήσει στο αίτημά μας, το οποίο είχαμε καταθέσει για πρώτη φορά με επιστολή μας στις 28 Μαρτίου. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η έκθεση της Αστυνομίας σχετικά με απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν για ζητήματα ασφαλείας και αστυνόμευσης για αγώνες χαμηλής, μέτριας και υψηλής επικινδυνότητας (δηλαδή για όλους τους αγώνες), καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για εμάς να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε έγκαιρα όλα όσα παρουσιάζονται ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να χρησιμοποιήσουμε το Μακάρειο στάδιο τη νέα σεζόν. Μάλιστα, θα πρέπει να προσθέσουμε πως, σύμφωνα με την επιστολή του ΚΟΑ, προϋπόθεση για να γίνουν τα έργα είναι να ακολουθηθούν οι διαδικασίες του Οργανισμού, δηλαδή να ετοιμαστούν προδιαγραφές για τα έργα, να βγουν σε δημόσιες προσφορές, να αξιολογηθούν και έπειτα να επιλεχθεί η πιο συμφέρουσα προσφορά. Αυτές οι διαδικασίες απαιτούν αρκετό χρόνο και συνεπώς θα σημειωθεί σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων. 

2. Να σημειώσουμε ότι η έκθεση της Αστυνομίας για το Μακάρειο στάδιο βρίσκεται στην κατοχή του ΚΟΑ από τις 04 Απριλίου 2018. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει τα έργα που ζήτησε η Αστυνομία για αγώνες χαμηλής, μέτριας και υψηλής επικινδυνότητας (δηλαδή για όλους τους αγώνες) και τα οποία παρουσιάζονται σήμερα από τον ΚΟΑ ως “απαραίτητες προϋποθέσεις”, διεξάγονταν κανονικά παιχνίδια που φιλοξένησαν ακόμη και 4-5 χιλιάδες κόσμο. Βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας φαίνεται πως παραβιάζονταν και όμως το γήπεδο λειτουργούσε κανονικά, εν γνώση της Πολιτείας και της Αστυνομίας. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά όλους τους αρμόδιους φορείς του κράτους. Επίσης, μας προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός πως ο ΚΟΑ δεν μας παρουσίασε από την πρώτη στιγμή την έκθεση της Αστυνομίας, ενώ την κατείχε εδώ και τουλάχιστο ένα χρόνο. Να προσθέσουμε πως τα έργα που ζητά η Αστυνομία και δεν έχουν γίνει ποτέ, αφορούν όλες τις ομάδες που χρησιμοποιούν το Μακάρειο στάδιο και όλα τα παιχνίδια που διεξάγονται σε αυτό. Παρόλα αυτά, ο ΚΟΑ απαιτεί από την ΟΜΟΝΟΙΑ να τα πληρώσει στην ολότητά τους ώστε να της δοθεί άδεια να αγωνίζεται εκεί, κάτι που απαιτεί την καταβολή επιπλέον χρηματικού ποσού σε σχέση με τα έργα που η ομάδα μας προσφέρθηκε να κάνει στο στάδιο. Ο Οργανισμός, βέβαια, δεν είχε την ίδια απαίτηση από τις άλλες ομάδες που χρησιμοποιούν το στάδιο, καθώς τους επιτρέπει να αγωνίζονται κανονικά παρά το γεγονός ότι δεν τηρούνται βασικές πρόνοιες τις νομοθεσίας.  

3. Είναι ξεκάθαρο από την έκθεση της Αστυνομίας ότι το Μακάρειο είναι ένα πεπαλαιωμένο στάδιο, ακατάλληλο για να χρησιμοποιείται από οποιαδήποτε ομάδα και για οποιοδήποτε παιχνίδι, καθώς θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια αθλητών, προσωπικού και φιλάθλων και επιπλέον καθιστά αδύνατη την αστυνόμευση όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Ως εκ τούτου, ο ΚΟΑ και η ΚΟΠ επιβάλλεται άμεσα να απαγορεύσουν την διεξαγωγή αγώνων στο Μακάρειο στάδιο, προτού βρεθούμε προ δυσάρεστων γεγονότων.  

4. Θα ζητήσουμε από την ΚΟΠ, σε περίπτωση που προτίθεται να ορίζει παιχνίδια στο Μακάρειο στάδιο, να εγγυηθεί την ασφάλεια αθλητών, προσωπικού και φιλάθλων, αλλά και τη σωστή αστυνόμευση σύμφωνα με τη νομοθεσία. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η ΚΟΠ αδυνατεί να δώσει τις πιο πάνω εγγυήσεις, τότε δεν επιθυμούμε να αγωνιστούμε στο Μακάρειο στάδιο καθώς δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο κανένα από την ομάδα μας. 

5. Ευχαριστούμε τον ΚΟΑ που έχει εγκρίνει ομόφωνα το αίτημά μας για να χρησιμοποιούμε ως έδρα μας το Μακάρειο στάδιο. Μετά από αυτή την εξέλιξη, θα καταθέσουμε νέο αίτημα στον ΚΟΑ για κατεδάφιση του Μακαρείου σταδίου και ανέγερση νέου σύγχρονου γηπέδου – στον ίδιο χώρο – που θα αποτελεί στολίδι για την Κύπρο μας και στο οποίο εκτός από την ΟΜΟΝΟΙΑ που θα το διαχειρίζεται, θα μπορούν να αγωνίζονται και προσφυγικά Σωματεία. Θα πρόκειται για καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο, καθώς ο στίβος θα μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο χώρο. Το χρηματικό ποσό που απαιτείται για τα έργα που ζητά η Αστυνομία, αλλά και για τα βελτιωτικά έργα που πρέπει να γίνουν στο στάδιο, είναι πάρα πολύ μεγάλο και πιστεύουμε πως δεν αξίζει τον κόπο να δαπανηθεί σε ένα πεπαλαιωμένο στάδιο. Μπορούμε με τα χρήματα αυτά, αλλά και με τη συμβολή της Πολιτείας (ΚΟΑ), να φτιάξουμε νέο σύγχρονο γήπεδο.  

6. Ευχόμαστε η Πολιτεία (ΚΟΑ) να αντιμετωπίσει το αίτημά μας για ανέγερση νέου γηπέδου στην περιοχή του Μακαρείου σταδίου με την ίδια θέρμη, κατανόηση και αποφασιστικότητα που αντιμετωπίζει την ανέγερση γηπέδου στη Λεμεσό, την χορηγία προς την ΑΕΚ για ανέγερση και επέκταση του ιδιόκτητού της γηπέδου, όπως και την ανέγερση του γηπέδου στην Περιστερώνα. 

7. Είμαστε έτοιμοι και έχουμε τη δυνατότητα, με τη συμβολή της Πολιτείας (ΚΟΑ), να προχωρήσουμε άμεσα στην ανέγερση ενός γηπέδου που θα είναι το καμάρι του τόπου μας. Είναι πραγματικά λυπηρό που αφέθηκε το ιστορικό Μακάρειο στάδιο να φτάσει στην σημερινή του κατάντια και να κρίνεται ως ακατάλληλο από την Αστυνομία. Εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας για να προχωρήσουμε άμεσα σε όλα όσα απαιτούνται ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατό ένα νέο γήπεδο στη Λευκωσία. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι συνεργασία με την Πολιτεία (ΚΟΑ) ώστε να δοθούν οι χορηγίες που η κάθε ομάδα δικαιούται σύμφωνα με τη νομοθεσία. Το υπόλοιπο κόστος θα το επωμιστούμε εμείς.

8. Θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανταπόκριση της Πολιτείας (ΚΟΑ) στο αίτημά μας όπως περιγράφεται στα σημεία 5, 6 και 7, καθώς επηρεάζει την ευρύτερη προσπάθειά μας για να αποκτήσει η ΟΜΟΝΟΙΑ το δικό της γήπεδο. 

9. Ενημερώνουμε τον κόσμο μας πως η έδρα μας για την αγωνιστική περίοδο 2019-20 θα είναι το στάδιο ΓΣΠ. 

Πιο κάτω παρουσιάζουμε την έκθεση της Αστυνομίας για το Μακάρειο στάδιο, όπως μας την είχε αποστείλει ο ΚΟΑ την περασμένη Τρίτη. Η έκθεση της Αστυνομίας, που είναι στην κατοχή του ΚΟΑ από τις 4 Απριλίου 2018, σημειώνει τα έργα που θα έπρεπε να είχαν γίνει στο Μακάρειο στάδιο, προκειμένου να μπορούν να αστυνομευθούν παιχνίδια χαμηλής, μέτρια και υψηλής επικινδυνότητας (δηλαδή όλα τα παιχνίδια). Αυτά τα έργα δεν έχουν γίνει και όμως διεξάγονταν κανονικά αγώνες στο στάδιο. Αυτά είναι τα έργα που ο ΚΟΑ ζητά από την ΟΜΟΝΟΙΑ να τα υλοποιήσει με δικά της έξοδα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αγωνίζεται στο στάδιο. Κάτι που δεν έχει ζητήσει από τις άλλες ομάδες που το χρησιμοποιούν.

Πιο κάτω παραθέτουμε την Άδεια Λειτουργίας του Μακαρείου σταδίου, όπως παραχωρήθηκε από την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων. Σημειώνεται πως το Μακάρειο στάδιο έχει άδεια για να φιλοξενεί 9419 θεατές, ενώ υπογραμμίζεται πως η Αρχή μπορεί να ανακαλέσει ή να αναστείλει την άδεια εάν οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές δεν συμμορφωθούν με μέτρα που επιβάλλεται να γίνουν.

Πιο κάτω παρουσιάζουμε την επιστολή μας ημερομηνίας, 28 Μαρτίου 2019, μέσω της οποίας ζητήσαμε από τον ΚΟΑ για πρώτη φορά το Μακάρειο στάδιο στην κατάσταση που βρίσκεται. Το σχετικό αίτημά μας περιγράφεται στο σημείο 1 και στο σημείο 3 της επιστολής.

Πιο κάτω παρουσιάζουμε επιστολή μας προς τον ΚΟΑ, με ημερομηνία 04 Απριλίου 2019, στην οποία ζητάμε για δεύτερη φορά το Μακάρειο στάδιο στην κατάσταση που είναι σήμερα. Μάλιστα είχαμε υπογραμμίσει το σχετικό σημείο της επιστολής. Επιπλέον επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά μας για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των έργων – για τα οποία κάναμε λόγο για πρώτη φορά σε συνάντησή μας στον ΚΟΑ στις 28 Φεβρουαρίου και σε επιστολή μας λίγες μέρες αργότερα – ακολουθώντας τις διαδικασίες και πρωτόκολλα του οργανισμού.

Στις 21 Μαΐου, μετά και από συντήσεις που έγιναν με τον ΚΟΑ, ζητήσαμε για τρίτη φορά με επιστολή το γήπεδο στην κατάσταση που είναι σήμερα. Επιπλέον, εκφράζουμε την ετοιμότητά μας για να ξεκινήσουμε άμεσα τα έργα που είχαμε παρουσιάσει στον ΚΟΑ με ολοκληρωμένη μας έκθεση στις 19 Μαΐου.

Comments are closed.