Like

Τα έσοδα, τα έξοδα και το έλλειμμα της χρονιάς

30 Μαΐου, 2019
6056 Views
0 Comments
Τα έσοδα, τα έξοδα και το έλλειμμα της χρονιάς

Στον απολογισμό του στην Γενική Συνέλευση ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ Πρόδρομος Πετρίδης ανέλυσε τα έσοσα και τα έξοδα της σεζόν 2018-2019.

Αναλυτικά:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Οικονομική ανασκόπηση ποδοσφαιρικής περιόδου 2018-2019
Τα συνολικά έσοδα για τη ποδοσφαιρική περίοδο 2018-2019, ανέρχονται στα €11.500.000 εκ των οποίων τα €1.300.000 αφορούν έσοδα από τη συμμετοχή της ομάδας στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, €4.700.000 αφορούν έσοδα από πώληση ή και δανεισμούς ποδοσφαιριστών και τα υπόλοιπα €5.500.000 αφορούν τα έσοδα από εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγούς και λοιπά άλλα έσοδα. Η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου είχε σοβαρό αντίκτυπο και στο οικονομικό κομμάτι αφού η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων κατά τη διάρκεια της περιόδου ήταν σχεδόν ανύπαρκτη οικονομικά. Με βάση τα στοιχεία είχαμε μια μείωση στις εισπράξεις πέραν των €300.000 που επιβάρυνε περισσότερο τη φετινή περίοδο.
Tα αντίστοιχα έξοδα ανήλθαν συνολικά σε €18.200.000 που αποτελούνται από τα εξής:
· ποσό ύψους €14.500.000 που αναλογεί σε όλα τα έξοδα που αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα (μισθοδοσία και άλλα έξοδα ποδοσφαιρικής ομάδας και τεχνικού επιτελείου, έξοδα ιατρικού τμήματος, όλα τα έξοδα αγώνων εντός και εκτός έδρας ή/και στο εξωτερικό, έξοδα διαχείρισης και συντήρησης του προπονητικού κέντρου και άλλα έξοδα διαχείρισης ποδοσφαιρικού τμήματος),
· €675.000 κόστος απόκτησης ποδοσφαιριστών (μόνιμες μεταγραφές και δανεισμοί)
· €1.100.000 έξοδα διοίκησης και διαχείρισης της ομάδας (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού προς Σωματείο και πρόστιμα ΚΟΠ / UEFA)
· €800.000 αφορούν στα έξοδα της ακαδημίας (από τις ηλικιακές ομάδες Grassroots μέχρι και την U19)
· €1.125.000 αφορά ποσά που πληρώθηκαν για αποπληρωμή οφειλών σε φορολογίες προηγούμενων ετών, αποπληρωμή δανεισμού και έξοδα χρηματοδότησης.
Στη φετινή αγωνιστική περίοδο δυστυχώς η ομάδα μας απέτυχε να εξασφαλίσει είσοδο σε Ευρωπαϊκό όμιλο. Ως εκ τούτου κληθήκαμε να διαχειριστούμε ένα ελλειμματικό προϋπολογισμό. Ως πρώτο βήμα αμέσως μετά τον αποκλεισμό μας από την Αστάνα έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις για την μεταγραφή του Ρόλαντ Σαλάι στην Freiburg κίνηση που απέφερε στην Εταιρεία ένα καθαρό ποσό της τάξης των €3.400.000, αφού υπήρχε πρόνοια στη συμφωνία αγοράς του παίκτη από την Puskás ότι σε περίπτωση μεταπώλησης του, η Puskás θα λάμβανε ποσό της τάξης των €800.000.
Κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου, και κατόπιν συνεννόησης με τον Τεχνικό Διευθυντή προχωρήσαμε στη παραχώρηση με τη μορφή δανεισμού του Ρέζα στην Sydney FC η οποία ανάλαβε και το μεγαλύτερο κόστος του ποδοσφαιριστή για την περίοδο δανεισμού του.
Πέραν αυτού έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για εξοικονόμηση σε ότι αφορά τα τρέχοντα έξοδα της εταιρείας χωρίς όμως να έχουμε οποιεσδήποτε ελλείψεις στην ομαλή λειτουργία της ομάδας. Έγιναν προσπάθειες εξεύρεσης νέων πόρων μέσω της παραχώρησης των αδιάθετων μετοχών της Εταιρείας σε πιθανούς επενδυτές που όπως σας ανάφερα πιο πριν δεν καταλήξαν θετικά.
Λόγω της μη επιτυχούς κατάληξης με τους πιθανούς επενδυτές, και για να εξασφαλίσουμε τη εύρυθμη λειτουργία της Εταιρείας, όπως ανάφερα αποφασίσαμε εντός του Φεβρουαρίου που μας πέρασε να αποταθούμε στην εταιρεία Cablenet για να προεισπραχθεί ένα ποσό της τάξης των €3.000.000, ποσό το οποίο μας έδωσε ικανοποιητική ρευστότητα για να ανταπεξέλθουμε σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις μας μέχρι και σήμερα.
Κλείνοντας την ενότητα του οικονομικού, θα ήθελα να επισημάνω το εξής σημαντικό όσο αφορά τη ποδοσφαιρική περίοδο 2018-2019.
Παρόλο που είναι μια χρονιά στην οποία ατυχήσαμε να εξασφαλίσουμε συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό όμιλο και είναι εκ του αποτελέσματος ελλειμματική, αφού οι συμβατικές ή μη, υποχρεώσεις μας, υπερτερούσαν των εισοδημάτων μας, θέλω να τονίσω το παρακάτω: Μέσα στο υπάρχον ρόστερ της ομάδας μας, έχουμε ποδοσφαιριστές – περιουσιακά στοιχεία της ομάδας, η εμπορική αξία των οποίων υπερκαλύπτει το φετινό έλλειμα. Η απόφαση μας, την τελευταία τριετία να επενδύουμε σε τέτοιας προοπτικής ποδοσφαιριστές έχει ήδη καρποφορήσει. Ο ΑΠΟΕΛέχει εισχωρήσει σε μια κατηγορία συλλόγων που μπορεί να αυξάνει την αγοραστική αξία των ποδοσφαιριστών που διαθέτει και να πολλαπλασιάζει αυτά που έχει ήδη επενδύσει σε αυτούς. Υπάρχουν πλέον απτά παραδείγματα. Να σας ενημερώσω ότι φέτος σε εντός ή εκτός έδρας αγώνες μας είχαμε την πιο συχνή επίσκεψη σκάουτερ από ποτέ προηγουμένως. Ακόμα και σε χρονιές που αγωνιζόμασταν σε ομίλους UEFA Champions League. Θα μπορούσαμε ακόμα και τον Ιανουάριο, να πάρουμε την απόφαση πώλησης ποδοσφαιριστή ή ποδοσφαιριστών μας για να καλύψουμε τις όποιες ανάγκες μας και να κλείσουμε την χρονιά χωρίς οποιοδήποτε έλλειμμα. Συνειδητά όμως δεν προχωρήσαμε στη πώληση τους κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου, για να μην αποδυναμωθεί η ομάδα και να πετύχει τους στόχους της.
Ολοκληρώνοντας την λογοδοσία μου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα προς όλους. Και προς εσάς τους Μετόχους της εταιρείας και προς τον κάθε ΑΠΟΕΛίστα. Ζούμε σε μια εποχή που ο ΑΠΟΕΛ αποτελεί την κορωνίδα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Η ομάδα έχει φθάσει το όριο επιτυχιών σε ένα ανεπανάληπτο επίπεδο. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι το να παραμένεις στην κορυφή για τόσα πολλά χρόνια, να έχεις κατακτήσει 12 από τα 19 πρωταθλήματα από το 2000, να αγωνίζεσαι ανελλιπώς στην Ευρώπη με 7 παρουσίες σε ομίλους μέσα σε 11 χρόνια, δεν είναι φυσιολογικό για το μέγεθος μιας ομάδας από την Κύπρο. Και όμως η ομάδα μας όχι μόνο το έχει καταφέρει αλλά παραμένει πάντα το πρώτο φαβορί και μια υπολογίσιμη δύναμη στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Όλα αυτά δεν συμβαίνουν τυχαία. Καμία επιτυχία δεν έρχεται να σε βρει. Όλοι οι υπόλοιποι θέλουν να ρίξουν τον ΑΠΟΕΛ από αυτή την θέση. Θέλουν να βρεθούν αυτοί στην κορυφή. Για αυτό και μας αμφισβητούν, μας κατηγορούν, πολλές φορές ρίχνουν λάσπη στην ομάδα μας. Θα παρακαλούσα να μην γίνεται κανένας ΑΠΟΕΛίστας σύμμαχος όσων μας πολεμούν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει φίλαθλος που αποδέχεται να αμαυρώνεται το όνομα του ΑΠΟΕΛ. Κατανοήστε ότι είναι σημαντικό να είμαστε όλοι σύμμαχοι, σε ότι αφορά στην προστασία του ονόματος του ΑΠΟΕΛ. Είναι υποχρέωση μας απέναντι στην ιστορία, απέναντι στο παρόν και στο μέλλον της ομάδας μας.

Comments are closed.