23 Απριλίου, 2024
  • 23 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Αλλαγές στη διαιτησία (ξεκαθαρίζουν τα χέρια)από τον Ιούνιο αποφάσισε το IFAB

Αλλαγές στη διαιτησία (ξεκαθαρίζουν τα χέρια)από τον Ιούνιο αποφάσισε το IFAB

By on 5 Μαρτίου, 2019 0 901 Views

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο πραγματοποίησε την 133η ετήσια συνάντηση του το Σαββάτο 2 Μαρτίου 2019 στη Σκωτία.
Κατά τη συνάντηση έχουν εγκριθεί πολυ ενδιαφέρουσες αλλαγές στους κανονισμούς διαιτησίας οι οποίες θα ισχύουν απο την 1η Ιουνίου 2019
Συνοπτικά έχουν εγκριθεί οι πιο κάτω αλλαγές(σε απλή μετάφραση από τον εκπαιδευτή διαιτησίας πρώην διαιτητή Σταύρο Σταύρου) :
ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΧΕΡΙΟΥ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ:
Λήφθηκε μια πρωτοποριακή απόφαση που αλλάζει για κάποιες περιπτώσεις την φιλοσοφία του κανονισμού σε σχέση με την πρόθεση.
1. Αν ένας ποδοσφαιριστής σημειώσει απευθείας τέρμα με το χέρι ή τον βραχίωνα έστω και τυχαία το τέρμα θα ακυρώνεται
2. Αν σημειώσει τέρμα δημιουργώντας μια καθαρή ευκαιρία επίτευξης τέρματος με τη βοηθεια του χεριου ή του βραχίωνα έστω και αν το χέρι ήταν τυχαίο το τέρμα ακυρώνεται
Επιπρόσθετα σε σχέση με το χέρι καθορίζετα πλέον στο κανονισμό ότι αν το χέρια εξέχουν και βρίσκονται εκτός φυσικής θεσης μεγαλώνοντας αφύσικα το κορμί θα τιμωρούνται έστω και αν μπορεί μια φάση να θεωρηθεί σαν τυχαία(accidental) Τονίζεται εδώ ότι τα χέρια μπορούν να είναι στα πλευρά των ποδοσφαιριστων γιατί ειναι η φυσική τους θέση. Όπως εξήγησε ο τεχνικός διευθυντής του IFAB David Elleray αυτό διευκρινίζεται για να εξαλειφθεί το φαινόμενο των αμυντικών με τα χέρια σταυρωμένα πισω για το φόβο παράβασης.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΤΟΙΧΟΣ
Δημιουργείται περιμετρικά απο το ανθρώπινο τοίχος μια ζώνη ενός μέτρου στην οποία δεν έχουν δικαίωμα να εισέλθουν οι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές. Αυτό γίνεται γιατί πολλές φορές οι αντίπαλοι αναμειγνύοντο στο τοίχος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προστριβές και να καθυστερεί η επανέναρξη του παιγνιδιού.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ:
Ένας ποδοσφαιριστής που αντικαθίσταται θα μπορεί να αποχωρήσει απο τον αγωνιστικό χώρο απο την πλησιέστερη γραμμη, τέρματος ή πλάγια, και όχι κατα ανάγκη απο το κέντρο του γηπέδου όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
VAR
Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ ανέφερε ότι η εφαρμογή του VAR έγινε αποδεκτή απο όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο και εξέφρασε την ικανοποίηση τόσο της ΦΙΦΑ όσο και του IFAB.
Με αυτό, το ποδόσφαιρο γίνεται πιο δίκαιο κάτι που θέλουν όλοι. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι ,σύμφωνα με τα στατιστικά, δεν υπάρχει αξιοσημειώτη καθυστέρηση στην επανέραξη του αγώνα αφου σπαταλείται περίπου 1 λεπτο για κάθε τρεις αγώνες στην επιθεώρηση μιας φάσης απο το διαιτητη.
Η εφαρμογή του VAR θα συνεχιστεί και όσες ομοσπονδίες θέλουν να το εφαρμόσουν θα πρέπει απαραίτητα να συμπληρώνουν ειδικό προγραμμα εκπαίδευσης και μετα θα τους διδεται η άδεια να το χρησιμοποιούν σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα/διοργανώσεις.Η ΦΙΦΑ και το IFAB θα είναι τα σώματα που θα καθοδηγούν την εφαρμογή του συστήματος.
ΤΙΜΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟ
Απο τώρα και στο εξής ο διαιτητής θα πρέπει να τιμωρεί με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα παραγοντες των ομάδων που βρίσκονται στο πάγκο ανάλογα με τη συμπεριφορα τους. Μέχρι σήμερα τους κατέγγελλαν στο φύλλο αγώνα..
Άλλες αλλαγές που εχουν εγκριθεί είναι:
-Απο οποιοδήποτε ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αμυνόμενης ομάδας εντος μεγάλης επανορθωτικής ή περιοχής τέρματος δεν θα χρειάζεται η μπάλα να εξέλθει της περιοχής για να μπορεί ποδοσφαιριστής να την αγγίξει.
-Όταν η μπάλα κτυπήσει στο διαιτητή θα δίδεται ελεύθερο διαιτητή.
-Ο τερματοφύλακας κατα την εκτέλεση πέναλτι θα μπορεί να έχει μόνο το ένα πόδι επι της γραμμής και όχι και τα δυο όπως προβλεπε μέχρι τώρα ο κανονισμός.
ΟΙ πιο πάνω είναι οι βασικές αλλαγές που έχουν εγκριθεί. Περαιτέρω λεπτομέρειες καθώς επίσης και τον τρόπο εφαρμογής τους θα αποστείλει το IFAB με την έκδοση του νέου βιβλίου των κανονισμών τον ερχόμενο Ιούνιο.