28 Μαρτίου, 2024
  • 28 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Τεστ τίτλου για “κόκκινους” και… ενότητας για “κόκκινους διαβόλους”

Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Τεστ τίτλου για “κόκκινους” και… ενότητας για “κόκκινους διαβόλους”

By on 16 Δεκεμβρίου, 2018 0 350 Views

Η Premier League παίρνει φωτιά την 17η αγωνιστική καθώς η Λίβερπουλ υποδέχεται σήμερα στις 18.00 (Cytavision sports 2)την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ένα ντέρμπι που καθηλώνει όλη την ποδοσφαιρική Αγγλία. Για πολλούς λόγους…

Το ζευγάρι Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι χωρίς αμφιβολία το πιο “δυνατό” και εμπορικό στο Νησί και ο όρος “μητέρα των μαχών” που του έχουν κολλήσει, το αντιπροσωπεύει απόλυτα: πρόκειται άλλωστε για τις δύο πιο επιτυχημένες ποδοσφαιρικές ομάδες στην Αγγλία όσον αφορά στους τίτλους που έχουν να επιδείξουν σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το εντυπωσιακό μάλιστα γεγονός αναφορικά με τους “κόκκινους” και τους “κόκκινους διαβόλους” είναι πως η διαμάχη τους γιγαντώθηκε σταδιακά μέσα στο πέρασμα των χρόνων ελέω του αδυσώπητου ανταγωνισμού τους για την κατάληψη της κορυφής, ωστόσο ελάχιστες ήταν οι φορές που έκαναν μπρα ντε φερ τίτλου μεταξύ τους.

Και αυτό γιατί την εποχή της παντοκρατορίας της Λίβερπουλ, τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, η Γιουνάιτεντ δεν έκανε πρωταθλητισμό (έμεινε για 25 ολόκληρα χρόνια μακριά από τον τίτλο, από το 1967 μέχρι και το 1992), ενώ όταν η ομάδα του Μάντσεστερ σάρωνε τους τίτλους τη δεκαετία του ’90 και του ’00 με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο τιμόνι, η κόκκινη πλευρά του Μέρσεϊσαϊντ υπέφερε (τελευταίο πρωτάθλημα το 1990!).

Τα τελευταία πέντε χρόνια τα μεγαθήρια του αγγλικού ποδοσφαίρου είδαν τον τίτλο της πρωταθλήτριας να καταλήγει στα χέρια της Μάντσεστερ Σίτι (2014, 2018), της Τσέλσι (2015, 2017) και της Λέστερ (2016), ενώ στο ερώτημα “πότε θα μονομαχήσουν Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ για τον τίτλο” η απάντηση είναι και φέτος αρνητική.


Ούτε στα μισά του δρόμου δεν έχουμε φτάσει (απομένουν τρεις αγωνιστικές για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου) και είναι ξεκάθαρο πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ,, στην τρίτη σεζόν μάλιστα του Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο της, έχει χάσει το τρένο της κορυφής, ούσα σε απόσταση 18 πόντων από την πρωτοπόρο αυτή τη στιγμή (με ματς περισσότερο) Μάντσεστερ Σίτι.

Την ίδια ώρα, η Λίβερπουλ κοντράρει στα ίσα μία εκπληκτική ποδοσφαιρική μηχανή που ακούει στο όνομα Μάντσεστερ Σίτι (πέρυσι πήρε τον τίτλο με 100 βαθμούς συγκομιδή ενώ φέτος ο Πεπ Γκουαρδιόλα την κρατάει σε ίδιο και ακόμα καλύτερο επίπεδο) και σε περίπτωση που βγει νικήτρια από την πρώτη φετινή μάχη της με την Γιουνάιτεντ ((16/12, 18:00, Live από το Sport24.gr) τότε θα βρεθεί μόνη στην κορυφή με τη συμπλήρωση 17 αγωνιστικών, στο +1 από τους “πολίτες”.

Ήδη πάντως, οι “κόκκινοι” μπορούν να είναι υπερήφανοι για το γεγονός πως είναι η μοναδική αήττητη ομάδα του πρωταθλήματος με ρεκόρ 13 νίκες και 3 ισοπαλίες αλλά και για τους 42 πόντους μετά από 16 αγώνες, που συνιστούν την υψηλότερη βαθμολογική συγκομιδή στην ιστορία του συλλόγου στη μεγάλη κατηγορία!

“Πρέπει να είμαστε θυμωμένοι την Κυριακή και θα είμαστε. Παλεύουμε για τους πόντους μας. Έχουμε προβλήματα αλλά και στόχους για να πετύχουμε”, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος βλέπει την Λίβερπουλ να παρατάσσεται στο ντέρμπι με… αέρα 16 πόντων διαφοράς από τη μεγάλη της αντίπαλο, κάτι που είχε συμβεί τελευταία φορά, πριν τα Χριστούγεννα, το 1990, στο τελευταίο της πρωτάθλημα!

Στον αντίποδα, ο Ζοζέ Μουρίνιο ξέρει πολύ καλά πως ο στόχος του τίτλου έχει χαθεί ωστόσο “καίγεται” για θετικό αποτέλεσμα ώστε να παραμείνει ζωντανή η Γιουνάιτεντ στη μάχη της 4άδας (που οδηγεί στο νέο Champions League), με τη διαφορά από την 4η Τσέλσι να είναι ήδη μεγάλη (8 βαθμοί)!

“Ξέρουμε ότι θα παίξουμε απέναντι στην πρωτοπόρο της προηγούμενης αγωνιστικής και μία ομάδα που βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Έχουμε όμως την ποιότητα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να πάμε γιια τη νίκη”, τόνισε ο Πορτογάλος τεχνικός, που είναι αήττητος κόντρα στην Λίβερπουλ στα τέσσερα ματς πρωταθλήματος που έχουν δώσει οι δύο ομάδες από τότε που μετακόμισε στο “Ολντ Τράφορντ”.

Όσον αφορά στα αγωνιστικά: εκτός μάχης για την Λίβερπουλ είναι οι κεντρικοί αμυντικοί Γκόμεζ και Ματίπ (μοναδικοί διαθέσιμοι στόπερ για τον Κλοπ οι Φαν Ντάικ και Λόβρεν) και εξαιρετικά αμφίβολος ο Αλεξάντερ-Άρνολντ. Δεν υπολογίζονται από πλευράς Γιουνάιτεντ οι Ρόχο και Αλέξις, ενώ αμφίβολοι είναι επτά παίκτες: οι Σμόλινγκ, Νταρμιάν, Σο, Ντάλοτ, Λίντελοφ, Μαρσιάλ και ΜακΤόμινεϊ.

Οι πιθανές συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον, Μίλνερ, Λόβρεν, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Βαϊνάλντουμ, Φαμπίνιο, Κεϊτά, Σαλάχ, Φιρμίνο, Μανέ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ: Ντε Χέα, Γιανγκ, Μπεγί, Τζόουνς, Σο, Ερέρα, Μάτιτς, Φελαϊνί, Λίνγκαρντ, Λουκακού, Ράσφορντ

Το ντέρμπι Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε αριθμούς:

● Αυτή είναι η 53η σύγκρουσή τους σε επίπεδο Premier League, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να έχει 28 νίκες και την Λίβερπουλ 13, ενώ 11 ματς έληξαν ισόπαλα.

● Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι αήττητη κόντρα στην Λίβερπουλ στις τέσσερις προηγούμενες σεζόν (τελευταία επιτυχία των “κόκκινων” το 3-0 στο “Ολντ Τράφορντ” στις 16 Μαρτίου 2014 ενώ η τελευταία τους στο “Άνφιλντ” ήταν το 1-0, την 1η Σεπτεμβρίου 2013, με προπονητή και στις δύο επιτυχίες τον Μπρένταν Ρότζερς).

● Η τελευταία φορά που η Λίβερπουλ συμπλήρωσε εννέα διαδοχικά ματς πρωταθλήματος χωρίς νίκη απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν το 1987!

● Οι 66 ήττες από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι οι περισσότερες που έχει η Λίβερπουλ κόντρα σε οποιονδήποτε αντίπαλό της στη μεγάλη κατηγορία.

● Η Λίβερπουλ παραμένει αήττητη εντός έδρας για 28 διαδοχικά ματς (19 νίκες – 9 ισοπαλίες), με την τελευταία της ήττα να είναι από την Κρίσταλ Πάλας τον Απρίλιο του 2017.

● Η ομάδα του Κλοπ έχει δεχτεί μόλις 6 γκολ μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα και σε περίπτωση που κρατήσει απαραβίαστη την εστία της κόντρα στην Γιουνάιτεντ θα κάνει ρεκόρ στη μεγάλη κατηγορία, όσον αφορά στα λιγότερα γκολ που θα έχει δεχτεί μία ομάδα στις πρώτες 17 αγωνιστικές μίας σεζόν.

● Σε περίπτωση ήττας η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα μείνει στους 26 πόντους και αυτό θα είναι το χαμηλότερο νούμερο στην ιστορία της στην Premier League μετά από 17 αγωνιστικές.

● Ως τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν έχει χάσει από την Λίβερπουλ σε αγώνα Premier League ενώ στις δύο προηγούμενες επισκέψεις του στο “Άνφιλντ” είδε την ομάδα του να μη δέχεται γκολ. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό πως στα 16 ματς που έχει δώσει κόντρα στην Λίβερπουλ έχει μόνο δύο ήττες, ως προπονητής της Τσέλσι το 2007 και το 2015!

● Ο Χουάν Μάτα μετράει 3 γκολ και 4 ασίστ στα επτά ματς πρωταθλήματος που έχει βρεθεί αντιμέτωπος της Λίβερπουλ ενώ στον αντίποδα Φιρμίνο, Σαλάχ και Μανέ ψάχνουν ακόμα το πρώτο τους γκολ κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
ΠΗΓΗ SDNA.GR