18 Απριλίου, 2024
  • 18 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Το έπος της Τραπεζούντας δεν ξεχνιέται…Είναι ιστορία(βίντεο)

Το έπος της Τραπεζούντας δεν ξεχνιέται…Είναι ιστορία(βίντεο)

By on 3 Αυγούστου, 2018 0 3713 Views

Μια μέρα διαφορετική από τις άλλες ξημέρωνε στις 03 Αυγούστου το 2005 για την Ανόρθωση και το κυπριακό ποδόσφαιρο. Ήταν η μέρα του απαναληπτικού της επικής νίκης στο ΓΣΠ με 3-1,και η Ανόρθωση αντιμετώπιζε την Τραπεζούντα στην έδρα της.

Διοίκηση, ποδοσφαιριστές και τεχνική ηγεσία ήταν πανέτοιμοι να γράψουν την πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του συλλόγου.

Με το που πάτησε το πόδι της η αποστολή της Ανόρθωσης στην Τραπεζούντα οι Τούρκοι άρχισαν τις προκλήσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν την ώρα του παιχνιδιού με τις σημαίες του ψευδοκράτους να κυριαρχούν παντού. Από την άλλη, όμως, 150 ηρωικοί φίλαθλοι, που αψήφησαν τα πάντα, προσπαθούσαν με τη δική τους φωνή να δώσουν δύναμη στους παίκτες του Τιμούρ Κετσπάγια…

Αγωνιστικά, ο Τιμούρ Κετσπάγια προέβη σε τρεις αλλαγές στην αρχική εντεκάδα, σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι στη Λευκωσία. Φρούσος, Αλτίν Χατζί και Λουκά αντικατέστησαν τους Κάπάταη, Ξενίδη και Σαμάρα αντίστοιχα.Η Ανόρθωση παρατάχθηκε στο Χουσεϊν Αβνί Ακέρ της Τραπεζούντας με τους ακόλουθους έντεκα: Γιωργαλλίδης, Πουρσαϊτίδης, Χατζί, Κατσαβάκης, Λουκά, Χάμπερ, Νικολάου, Μαραγκός, Κετσπάγια, Τσιταϊσβίλι και Φρούσος.

Το παιχνίδι άρχισε ακριβώς όπως το περιμέναμε. Ασφυκτική πίεση από τους Τούρκους και την Ανόρθωση όμως, να κλείνει καλά τους χώρους προς την εστία του Γιωργαλλίδη. Μια φάση, όμως, ήταν αρκετή για τους Τούρκους να ανοίξουν το σκορ στο 40ο λεπτό με τον Τεκκέ. Στο δεύτερο ημίχρονο η πίεση από μέρους των Τούρκων αυξήθηκε. Τα πράγματα έγιναν πολύ πιο δύσκολα μετά στο 74’, όταν η Ανόρθωση έμεινε με 10 παίκτες μετά την αποβολή του Νίκου Κατσαβάκη. Εκείνη, την στιγμή ο Τιμούρ έκανε αλλαγή, βγάζοντας τον Φρούσο και βάζοντας μέσα τον Ξενίδη, με στόχο να αντέξει την πίεση των τελευταίων λεπτών.

Τα τελευταία λεπτά, φάνηκαν σε όλους μας αιώνας. Η Τραπεζούντα έχανε την μια ευκαιρία πάνω στην άλλη, όμως οι λεβέντες της Κυρίας άντεχαν το σφυροκόπημα. Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, οι Τούρκοι σημείωσαν και δεύτερο γκολ, όμως αυτό ακυρώθηκε, σωστά, ως οφσάιντ. Κάποιοι, μέχρι και σήμερα, υποστηρίζουν πως η Παναγιά του Σουμελά σήκωσε το σημαιάκι. Δεν έχουν και άδικο…

Το παιχνίδι τελειώνει. Έκρηξη χαράς και συγκίνησης και πανηγύρια στους δρόμους των πόλεων από όλους τους Κύπριους αναξάρτητα από οπαδικές συμπάθειες. Ήταν κάτι μοναδικό.

Επιστρέφοντας, η αποστολή της ομάδας της Ανόρθωσης , αντίκρισε στις 0600 το πρωί 8000 εκστασιασμένους οπαδούς στο αεροδρόμιο να τραγουδούν και να τους αποθεώνουν για την τεράστια επιτυχία τους.