19 Απριλίου, 2024
  • 19 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Τεχνικός αναλυτής, αναλυτής αντιπάλου ή αναλυτής απόδοσης και κυπριακό ποδόσφαιρο

Τεχνικός αναλυτής, αναλυτής αντιπάλου ή αναλυτής απόδοσης και κυπριακό ποδόσφαιρο

By on 25 Ιουλίου, 2018 0 2198 Views

Του Ανδρέα Καττάμη (Αναλυτής ποδοσφαίρου)

Τεχνικός αναλυτής, αναλυτής αντιπάλου ή αναλυτής απόδοσης, είναι μερικά από τα ονόματα που ομάδες του εξωτερικού χρησιμοποιούν σαν συνώνυμο για τον όρο “αναλυτής ποδοσφαίρου – Performance Analyst”. Όλα αυτά περιγράφουν πάνω κάτω τις ίδιες αρμοδιότητες εξυπηρετώντας όμως τον ίδιο σκοπό. Αυτός ο σκοπός είναι να παρέχεται στο προπονητικό επιτελείο η καλύτερη δυνατή τεχνική και τακτική υποστήριξη τεκμηριωμένη με βάσιμα στατιστικά αποτελέσματα και βίντεο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί κάποιος να συναντήσει τον “αναλυτή ποδοσφαίρου” στην ανδρική ομάδα μέχρι ακόμα και τις ακαδημίες. Το πόστο αυτό είναι από τους βασικούς πυλώνες μιας ακαδημίας με περισσότερους από 6-8 αναλυτές για όλες της ηλικίες. Όσον αφορά την “πρώτη” ομάδα η θέση του αναλυτή είναι μια από της πιο υψηλά αμειβόμενες θέσεις και ιδιαιτέρως από τις πιο απαιτητικές ενός τεχνικού επιτελείου. Συγκεκριμένα, μια ομάδα αναλυτών υποστήριξης της προπονητικής ομάδας απαρτίζεται από 2 έως 4 άτομα με τον καθένα από αυτούς να δουλεύει 7 μέρες την βδομάδα και 10 ώρες την ημέρα ούτως ώστε ο προπονητής και οι βοηθοί του να έχουν όλες τις πληροφορίες για τον επόμενο αντίπαλο, τα στατιστικά του τελευταίου αγώνα, καθώς και την ανάλυση της προπόνησης.

Λεπτομερώς, ο αναλυτής εργάζεται για όλη την βδομάδα πριν από κάθε αγώνα με στόχο να παρέχει στον προπονητή όλα τα απαραίτητα στατιστικά και δεδομένα τα οποία θα βοηθήσουν ένα προπονητή να καθορίσει το πλάνο προπόνησης, την αρχική ενδεκάδα και το τακτικό σύστημα. Παρουσιάσεις, παραγωγή βίντεο και στατιστικών, προετοιμασία στατικών φάσεων, είναι μερικά από τα εβδομαδιαία καθήκοντα ενός αναλυτή. Για να φτάσει όμως ο αναλυτής σε αυτά τα συμπεράσματα περνά αρκετές ώρες αναλύοντας δεκάδες αγώνες, καταγράφοντας όλες τις απαιτούμενες λεπτομέρειες για να είναι σε θέση να παρουσιάσει στον προπονητή μια πετυχημένη ανάλυση καταρτισμένη με βάσιμες και τεκμηριωμένες πληροφορίες. Με το πέρας ενός αγώνα γίνεται μία λεπτομερής ανάλυση, τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Κάθε παίχτης έχει την ευκαιρία να δει όλες τις συμμετοχές του εντός ενός αγώνα, δίνοντας του την ευκαιρία για αυτοκριτική και προσωπική εξέλιξη. Επιπλέον, μέσα από την στατιστική και τακτική ανάλυση, το τεχνικό επιτελείο έχοντας πλέον έγκυρες πληροφορίες είναι σε θέση να αντιληφθεί τα σωστές και τις λανθασμένες ενέργειες σε ένα αγώνα, έτσι ώστε στον επόμενο αγώνα να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Επιπρόσθετα, σε αρκετές ομάδες γίνεται και ανάλυση κάθε προπόνησης, έτσι ώστε να παρέχονται όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται στον προπονητή ώστε και αυτός με την σειρά του να μπορεί να επιλέγει σωστό πλάνο προπόνησης, κατάλληλες ενδεκάδες και να παρατηρεί αυτούς που δεν δουλεύουν σκληρά.

Η ανάλυση όμως για να μπορέσει να χαρακτηριστεί ως υψηλού επιπέδου χρειάζονται εξειδικευμένα προγράμματα ανάλυσης και ορθή τεχνογνωσία καθώς και άριστη σχέση με το ποδόσφαιρο και τα συστήματα τακτικής. Στις ομάδες του εξωτερικού αντιλήφθηκαν ότι με σωστή και μεθοδική δουλειά από τις ηλικίες τον 9-10 ετών μέχρι και την “πρώτη” ομάδα, οι προοπτικές που ανοίγονται για πιο ανταγωνιστική ομάδα, διάσημες ακαδημίες και πωλήσεις γηγενών ποδοσφαιριστών θα προσφέρουν περισσότερους τίτλους και περισσότερα κέρδη από ότι τα βραχυπρόθεσμα πλάνα και η μεμονωμένες κατακτήσεις τίτλων.

Δυστυχώς στο ποδόσφαιρο της χώρας μας, η ανάλυση ακόμα δεν έχει κάνει την εμφάνιση της σαν ένα ολοκληρωμένο και επαγγελματικό τμήμα. Πως μπορεί ένας νεαρός Κύπριος ποδοσφαιριστής να συγκριθεί με έναν ξένο όταν ο δεύτερος είχε στις ακαδημίες της ομάδας της χώρας του την ευκαιρία μετά από κάθε αγώνα να παρακολουθήσει σε βίντεο όλα του τα τεχνικά και τακτικά λάθη από την ηλικία των 9 ετών; Επίσης είναι άξιο απορίας πως οι ομάδες μας με Ευρωπαϊκές επιτυχίες να μην είναι στελεχωμένες με επιστημονικά καταρτισμένους και επαγγελματίες αναλυτές! Κάποιος όμως μπορεί να αναλογιστεί και σε τί επίπεδα θα μπορούσαν να φτάσουν έχοντας στο τεχνικό τους επιτελείο, μια ομάδα εξιδεικευμένων αναλυτών.

Παραθέτοντας τις πιο πάνω σκέψεις και παρατηρήσεις, ως αναλυτής απόδοσης στον τομέα του ποδοσφαίρου που εργάστηκε στο εξωτερικό, εύχομαι η Κυπριακή ποδοσφαιρική κοινότητα να επενδύσει έστω και τώρα στον τομέα της ανάλυσης ούτως ώστε οι ομάδες της χώρας μας να έχουν την εμπεριστατωμένη επιστημονική βοήθεια για την επάξια ανάδειξή τους στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Παράλληλα, οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές μέσο της ανάλυσης και των συνεπαγόμενων Ευρωπαϊκών επιτυχιών των ομάδων τους θα έχουν την ικανότητα να προβάλλουν τους εαυτούς τους αλλά προπαντός την Εθνική ομάδα Κύπρου σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Κύπελλα.