25 Απριλίου, 2024
  • 25 Απριλίου, 2024

H Aτλέτικο έκανε συνήθεια την κατάκτηση του Europa League

By on 17 Μαΐου, 2018 0 709 Views

H Ατλέτικο κατέκτησε για τρίτη φορά το Europa League στα τελευταία εννιά χρόνια, καθώς επικράτησε 3-0 της Μαρσέιγ στον τελικό του “Stade de Lyon”.

Πρωταγωνιστής ήταν ο Αντουάν Γκριεζμάν, καθώς ήταν αυτός που σκοράροντας στο 21′ και στο 49′ “καθάρισε” το ματς, ενώ ο Γκάμπι διαμόρφωσε το τελικό 3-0 στο 89′.

Ο Κώστας Μήτρογλου μπήκε στον αγωνιστικό στο 74ο λεπτό και έγινε ο 14ος Έλληνας που παίζει σε τελικό διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μετά τους 11 του Παναθηναϊκού στο “Wembley”, τον Άκη Ζήκο (Μονακό) και τον Αλέξανδρο Τζιόλη (Βέρντερ).

Λίγο έλειψε μάλιστα να… ξαναβάλει την ομάδα του στο ματς, καθώς στο 82′, στην πρώτη του επαφή με την μπάλα έπιασε μια εξαιρετική κεφαλιά, αλλά η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι.

Αυτό ήταν το 4ο ευρωπαϊκό τρόπαιο της Ατλέτικο, καθώς εκτός απ’ τα Europa League (2010, 2012, 2018) έχει κατακτήσει και το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1962 κόντρα στη Φιορεντίνα.

Όσον αφορά στη Μαρσέιγ, μετά το Champions League (1991), δεν κατάφερε να γίνει και η μόνη γαλλική ομάδα με το Europa League, έχοντας πλέον στην διοργάνωση (UEFA Cup) τρεις χαμένους τελικούς.

Ο Κώστας Μήτρογλου δεν ήταν 100% έτοιμος, έτσι ο Ρούντι Γκαρθία επέλεξε τον Βαλέρ Ζερμέν για την κορυφή της επίθεσης της Μαρσέιγ και αυτός ήταν που έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του ματς.

Από προσπάθεια του Φλοριάν Τοβέν και εξαιρετική πάσα του Ντιμιτρί Παγέτ, ο Ζερμέν βρέθηκε σε καλή θέση δεξιά στην περιοχή, αλλά στο τετ-α-τετ με τον Γιαν Όμπλακ ήταν πολύ άστοχος, όπως άστοχο ήταν και το σουτ του Αντίλ Ραμί στο 6′, αλλα και αυτό του Μπουνά Σαρ στο 12′.

Η πρώτη τελική προσπάθεια της Ατλέτικο ήρθε στο 15′ με το σουτ του Κόκε, αλλά ο Μανταντά δεν ανησύχησε, όμως στο 21′ ο Γάλλος πορτιέρε δεν μπορούσε να σταματήσει τον συμπατριώτη του, Αντουάν Γκριεζμάν!

Ο Μανταντά έκανε πάσα στον Ζαμπό Ανγκισά, ο οποίος δεν κατάφερε να κοντρολάρει, ο Γκάμπι έκανε άμεσα την πάσα στον Γκριεζμάν και αυτός βρέθηκε τετ-α-τετ με τον πορτιέρε των Μαρσεγέζων, νικώντας τον εύκολα με πλασέ.

Μέχρι τότε η Μαρσέιγ ήταν ανώτερη, είχε την κατοχή και τον έλεγχο του ματς, αλλά η γκάφα του Ζαμπό Ανγκισά την… σόκαρε, με τον Ρούντι Γκαρθία αμέσως να ζητά απ’ τους οπαδούς να εμψυχώσουν τους παίκτες.

Τα πράγματα λίγο αργότερα έγιναν ακόμη χειρότερα για τη γαλλική ομάδα, καθώς ο Ντιμιτρί Παγέτ τραυματίστηκε στον δεξιό δικέφαλο και αποχώρησε. Ήταν τραυματίας, δεν ήταν 100% έτοιμος, αλλά ξεκίνησε στην 11άδα. Στο 32′, μόλις συδειτοποίησε το πρόβλημα, άρχισε να κλαίει και αποχώρησε με δάκρυα απ’ τον αγωνιστικό χώρο, αφήνοντας τη θέση του στον Μαξίμ Λόπεθ, αφού έδωσε το περιβραχιόνιο στον Λουίζ Γκουστάβο.

Ο Σίμε Βρσάλκο ήταν αυτός που στο Λονδίνο είχε αποβληθεί, στον ημιτελικό με την Άρσεναλ, τότε που αποβλήθηκε και ο Ντιέγκο Πάμπλο Σιμεόνε, έτσι απόψε δεν ήταν στον πάγκο, αλλά στην εξέδρα.

Στο ημίχρονο λοιπόν ο Αργεντινός τεχνικός έδωσε εντολή να αντικατασταθεί ο Κροάτης αμυντικός, καθώς είχε πάρει κίτρινη κάρτα και ήταν… επικίνδυνος για νέα αποβολή.

Ενώ ο Ρούντι Γκαρθία είχε δώσει εντολή στον Κώστα Μήτρογλου για ζέσταμα, ήρθε το δεύτερο γκολ των “ροχιμπλάνκος” και αυτό απ’ τον Αντουάν Γκριεζμάν, ο οποίος έκανε το 0-2 στο 48′, αφού συνεργάστηκε εξαιρετικά με τον Κόκε και έκανε φανταστικό “σκαφτό” πλασέ.

Κυριάρχησε η απογοήτευση στη Μαρσέιγ, τα λάθη ήταν πολλά και γενικά δεν μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για τους Ισπανούς, με τον Ρούντι Γκαρθία να βάζει στο 74′ τον Κώστα Μήτρογλου, ο οποίος έτσι έγινε ο 14ος Έλληνας που παίζει σε τελικό διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Και όμως, η είσοδος του “Μητρογκόλ” έδωσε πνοή στην ομάδα και μάλιστα λίγο έλειψε να σκοράρει στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, καθώς στο 82′ έπιασε την κεφαλιά απ’ τη σέντρα του Ραμί, νικώντας τον Γκοντίν στον αέρα και η μπάλα χτύπησε δεξί δοκάρι του Γιαν Όμπλακ.

Ο Γκάμπι είχε την ασίστ στο πρώτο γκολ του Γκριεζμάν και ήταν αυτός που διαμόρφωσε το τελικό 0-3 στο 89′, έπειτα από ασίστ του Κόκε, την δεύτερή του στον τελικό.

ΜΑΡΣΕΪΓ: Μανταντά, Σαρ, Ραμί, Λουίζ Γκουστάβο, Αμαβί, Ζαμπό Ανγκισά, Σανσόν, Παγέτ (32′ Μαξίμ Λόπεθ), Τοβέν, Οκάμπος (55′ Ενζί), Ζερμέν (74′ Μήτρογλου).

ΑΤΛΕΤΙΚΟ: Όμπλακ, Βρσάλκο (46′ Χουάνφραν), ΧΜ Χιμένες, Γκοντίν, Λούκας Ερνάντεθ, Γκάμπι, Σαούλ, Κορέα, Κόκε, Γκριεζμάν (90′ Τόρες), Ντιέγκο Κόστα.