29 Μαρτίου, 2024
  • 29 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΚΟΥΤΣΟΚΟΥΜΝΗΣ:Θα βοηθήσουμε δυναμικά τα σωματεία (Τι είπε στη συνέλευση για όλα)

ΚΟΥΤΣΟΚΟΥΜΝΗΣ:Θα βοηθήσουμε δυναμικά τα σωματεία (Τι είπε στη συνέλευση για όλα)

By on 16 Οκτωβρίου, 2017 0 670 Views

Η ομιλία του Προέδρου της ΚΟΠ κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρνακα.

Αγαπητοί φίλοι,

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ.

Πριν προχωρήσω, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους από καρδιάς για τα μηνύματα συμπαράστασης και θλίψης για την οικογενειακή τραγωδία που μας έτυχε. Κρατώ βαθιά στην καρδιά μου τις ευχές σας, κάθε μία από τις οποίες ήταν μια βοήθεια και ένα αποκούμπι για να ξεπεράσουμε ως οικογένεια τον πόνο.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω και ευρύτερα τον κόσμο γνωστούς και άγνωστους για τα μηνύματα και τις ευχές τους. Δυστυχώς, ήταν πολλά για να ανταποκριθώ στο κάθε ένα ξεχωριστά. Πολλές ευχαριστίες για τις εισφορές που δόθηκαν στις οργανώσεις ΠΑΣΥΚΑΦ και Αλκυονίδες. Το έργο που επιτελούν οι δύο αυτοί οργανισμοί για τον συνάνθρωπό μας, είναι τεράστιο και ελπίζω ότι οι εισφορές θα δώσουν ελπίδα ζωής.

Ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα

Είναι με περισσή ευχαρίστηση που βλέπουμε να διεξάγεται φέτος ένα απρόβλεπτο θα έλεγα πρωτάθλημα σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των αγώνων αλλά και την εξέλιξή του. Είναι όλων μας η ελπίδα ότι η ανταγωνιστικότητα θα συνεχίσει μέχρι το τέλος, τόσο για τα πάνω δώματα αλλά και για την διαβάθμιση. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ποδοσφαιρική χρονιά, στο τέλος της οποίας θα μειωθούν σε δώδεκα οι ομάδες της Α’ Κατηγορίας. Η μείωση των ομάδων αποτελεί επιπλέον κίνητρο για πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Εκπροσώπηση στην Ευρώπη

Περισσή ευχαρίστηση και περηφάνια μας δίνει και η διπλή εκπροσώπηση στους ομίλους της Ευρώπης με ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα. Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία για την συνέχεια. Περήφανοι είμαστε και για την προσπάθεια που κατέβαλαν η ΑΕΛ και η ΑΕΚ για είσοδο στους ομίλους, μια διάκριση που και για τις δύο ομάδες χάθηκε στις λεπτομέρειες.

Δυστυχώς, καμιά φορά, η κάθε-χρονική συνήθεια της εισόδου στους ομίλους, μας κάνει να ξεχνούμε το μέγεθος της επιτυχίας του Κυπριακού ποδοσφαίρου των 800.000 κατοίκων. Δεν αγνοούμε την προσπάθεια του κάθε σωματείου ξεχωριστά, θεωρώ όμως ότι έστω και σε διασυλλογικό επίπεδο η επιτυχία είναι γενικότερα του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Ως Ομοσπονδία, στηρίζουμε τις προσπάθειες των κυπριακών ομάδων για ευρωπαϊκές διακρίσεις και προσβλέπουμε σε περισσότερες επιτυχίες κάθε χρόνο.

Εθνική ομάδα

Τέτοιες επιτυχίες δυστυχώς δεν μπορούμε να τις δούμε και δεν τις βλέπουμε σε Εθνικό επίπεδο. Δεν είμαστε περήφανοι για την πορεία της Εθνικής ομάδας των 800.000 κατοίκων. Μια άλλη Εθνική των 350.000 κατοίκων μας φόρεσε όλους γυαλιά με διαδοχικές προκρίσεις στους τελικούς του Πανευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Τα αρνητικά αποτελέσματα μας προβληματίζουν, αλλά δεν μας αποθαρρύνουν. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δουλέψουμε σκληρά, εντός και εκτός γηπέδου για κάτι σαφώς καλύτερο, γιατί η Κύπρος δικαιούται να έχει μια Εθνική ομάδα η οποία να μας κάνει περήφανους για την πορεία της. Το ίδιο ισχύει και για τις μικρότερες μας Εθνικές.

Μας λένε όλοι, ότι ταλέντο υπάρχει. Μας λένε ότι έχουμε το καλύτερο υλικό εδώ και πολλά χρόνια. Απουσιάζουν τα λεπτά συμμετοχής των Κυπρίων ποδοσφαιριστών σε αγώνες των ομάδων τους. Στοιχείο σημαντικό για την ανέλιξη και την ετοιμότητα του κάθε ποδοσφαιριστή. Στοιχείο απαραίτητο για την διάκριση της Εθνικής μας.

Κύπριος Ποδοσφαιριστής

Τι και αν έχουμε λάβει μέτρα για την προστασία του Κύπριου ποδοσφαιριστή. Εξακολουθούμε να βλέπουμε την σταδιακή του εξαφάνιση από τα γήπεδα της πρώτης κατηγορίας, με το φαινόμενο να αρχίζει να επεκτείνεται και στην Β’ Κατηγορία. Ομάδες προτιμούν να πληρώνουν πρόστιμο, που δεν είναι λίγο, παρά να χρησιμοποιούν τα ταλέντα τους. Κύπριοι ποδοσφαιριστές βρίσκονται κλειδωμένοι στον κατάλογο ποδοσφαιριστών Α, απλά για να γεμίζουμε τις θέσεις του καταλόγου Α.

Η ΚΟΠ βλέπει με ανησυχία τα φαινόμενα αυτά. Ήδη στους κόλπους μας έχει ξεκινήσει ένας διάλογος για περαιτέρω αποφάσεις που θα αφορούν την προστασία αλλά και χρήση των Κυπρίων. Δυστυχώς το σύστημα με το πρόστιμο φοβίζει μόνο τους φτωχούς. Ας είναι.

Σε μια χρονιά που αποτελεί ρεκόρ για την χρήση Κυπρίων προπονητών έχουμε αρνητικό ρεκόρ στην χρήση Κυπρίων ποδοσφαιριστών. Σχήμα οξύμωρο… κατά την άποψη μου.

Πρωταθλήματα Grassroots

Και όμως τα παιδιά μας έχουν ελπίδα. Τα παιδιά μας μαζί με τους γονείς τους κατακλύζουν καθημερινά τα γήπεδα των ακαδημιών, σωματειακών και ιδιωτικών. Ονειρεύονται να γίνουν ο επόμενος Μέσσι, ο επόμενος Ρονάλτο. Ονειρεύονται να αγωνιστούν στο αγαπημένο τους σωματείο. Γιατί τους στερούμε την ελπίδα, το όνειρο;

6.500 παιδιά έλαβαν μέρος στα πρωταθλήματα μας Grassroots ηλικίας από 5 μέχρι 13 ετών. Δώδεκα χιλιάδες θεατές κάθε Σαββατοκύριακο. Χτυπάμε αριθμούς ρεκόρ. Πολλοί αγώνες Α’ Κατηγορίας δεν έχουν την θέαση που έχουμε στο Grassroots.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με τα νεαρά μας βλαστάρια.

Ακαδημίες

Όπως θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις ακαδημίες των σωματείων μας. Ήδη τα νέα πρωταθλήματα ακαδημιών παρουσιάζουν μεγάλη επιτυχία, τόσο τα Παγκύπρια όσο και τα προαιρετικά. Θα τα ενισχύσουμε περαιτέρω.

Στόχος μας είναι όλες οι ακαδημίες να τύχουν κάποιας σχετικής κατάταξης σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια, κατάταξη που θα παρέχει προνόμια σε όσους πραγματικά δουλεύουν σωστά. Γιατί λίγοι δουλεύουν σωστά.

Σχολή Προπονητών

Δεν ξεχνάμε και τα δικαιώματα του παιδιού. Η σχολή προπονητών έχει εκπονήσει διαδικτυακή πύλη όπου κάποιο μέλος μπορεί να βρει το πρώτο σεμινάριο «Τα δικαιώματα και προστασία του παιδιού».

Η διαδικτυακή δράση της σχολής προπονητών σύντομα θα επεκταθεί με περαιτέρω επιμορφωτικά σεμινάρια αλλά και θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα για πληροφορίες προς τους προπονητές και επικοινωνίας μεταξύ τους.

Είναι προς πίστη της σχολής μας που σήμερα προσφέρουμε πλειάδα διπλωμάτων προς προπονητές κάθε ηλικίας. Δεν είναι τυχαίο που πλείστοι προπονητές Α’ Κατηγορίας Κύπριοι έχουν περάσει από τα θρανία της σχολής και κατέχουν το UEFA Pro, ούτε ότι ο επικεφαλής της σχολής έχει επιλεγεί από την UEFA για την επιτροπή JIRA της UEFA.

Γυναικείο Ποδόσφαιρο

Φέτος συμπληρώνουμε 20 χρόνια διοργάνωσης του Γυναικείου Πρωταθλήματος. Με χορηγίες και κίνητρα έχουμε προσελκύσει 10 ομάδες στο φετινό πρωτάθλημα. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γυναικείο ποδόσφαιρο σύμφωνα και με τις επιταγές της FIFA και UEFA.

Είναι πραγματικά κρίμα, το γυναικείο ποδόσφαιρο να αποτελεί τον 21ο αιώνα στην Κύπρο, τον τελευταίο και πλέον φτωχό συγγενή του ποδοσφαίρου μας την στιγμή που οι γυναίκες που παρακολουθούν ποδόσφαιρο μεταξύ 18 και 65 φτάνουν το 25% του ποδοσφαιρικού πληθυσμού για τις ίδιες ηλικίες.

Η ΚΟΠ έχει θέσει ως στόχο να αναπτύξει το γυναικείο ποδόσφαιρο στα χρόνια που μας έρχονται, μια διαδικασία όμως που θα είναι δυστυχώς χρονοβόρα. Προτείνουμε στα σωματεία μας να ενσκήψουν και αυτά στο θέμα και να αναπτύξουν σχετικές δομές στις ακαδημίες τους για γυναίκες.

ΚΟΠ TV

Είναι με αυτό το σκεπτικό που βάλαμε το γυναικείο και το FUTSAL αλλά και την Β’ κατηγορία στους Τηλεοπτικούς δέκτες μέσω Cytavision, με αποκλειστική πρωτοβουλία της ΚΟΠ TV. Θέλουμε το τηλεοπτικό ποδοσφαιρικό κοινό να έχει αυτή την επαφή όχι μόνο για την αύξηση του ενδιαφέροντος για τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα, αλλά και για να δώσουμε στα σωματεία την ευχέρεια να διαφημίσουν το προϊόν τους και να αυξήσουν τις χορηγίες τους.

Η ΚΟΠ TV, όπως είναι γνωστή, έχει εισβάλει στο χώρο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και μόνο θετικά μπορούμε να απαριθμήσουμε τα τελευταία χρόνια. Πριν από τρία χρόνια και εν μέσω έντονης μέχρι και κακόπιστης κριτικής από τα ΜΜΕ, έσωσε τα σωματεία από την κατολίσθηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους. Φέτος, αύξησε με ενέργειες της το σύνολο των δικαιωμάτων για το 2019 και εντεύθεν κατά 40% περίπου.

Και απαντώ προς όλους όσους θέλουν να συζητούν και να συγκρίνουν ή απαιτούν να συγκρίνουν το όφελος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για κάθε πλατφόρμα σε σχέση με το κόστος τους. Δεν υπάρχει σύγκριση αν ληφθεί το συγκεκριμένο αντικείμενο μεμονωμένα. Όπως δεν υπάρχει σύγκριση σε κανένα Ευρωπαϊκό κράτος.

Με λίγα λόγια το ποδόσφαιρο τηλεοπτικά δεν αξίζει 16 εκατομμύρια από μόνο του, όπως θα είναι το κόστος μετά το 2019. Το ποδόσφαιρο κερδίζει, όμως, υπηρεσίες για τον όποιο πάροχο, όπως τηλεφωνία, τηλεόραση και internet για να αναφέρω μόνο μερικές. Και τούτο το κέρδος ή απώλεια θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη.

Ας σημειώσουμε όλοι, ότι η τηλεθέαση του ΑΝΤ1 για το SUPERCUP τον Αύγουστο άγγιξε το 37% και του Sigma για το κύπελλο τον Μάιο έφθασε μέχρι το 20% με αριθμό θεατών, σε κάθε περίπτωση, πέραν των 150.000 απευθείας και ίσως κοντά στο 200.000, αν λάβουμε υπόψη καφετέριες κλπ. Αριθμοί συντριπτικοί που ξεπερνούν κάθε πετυχημένη σειρά ή μετάδοση στα ανοικτά μας κανάλια. Ας αναλογιστούμε τι σημαίνει ο αριθμός 200.000 σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού και τότε μόνο θα αντιληφθούμε την αξία του προϊόντος μας.

Για να διατηρήσουμε όμως σαν ποδόσφαιρο αυτές τις ψηλές τιμές ή για να στοχεύσουμε ακόμα ψηλότερα έχουμε και εμείς υποχρέωση, χρέος, έναντι του ποδοσφαίρου να το προστατεύσουμε.

Χειραγώγηση Αγώνων

Προς αυτή τη κατεύθυνση, η ΚΟΠ δεν δίστασε πέρσι τέτοια εποχή περίπου να πάρει αποφάσεις πρωτάκουστες και τολμηρές για το φαινόμενο της χειραγώγηση αγώνων για στοιχηματικό κέρδος.

Τα αποτελέσματα των αποφάσεών μας, άρχισαν πιστεύω να φαίνονται. Και ναι μεν, ποτέ μην πεις ποτέ, έχω όμως την άποψη και την ελπίδα ότι έχουμε λειτουργήσει καταλυτικά για να σταματήσει το πρόβλημα.

Με τέτοια αποφασιστικότητα και αψηφώντας προσωπικούς κινδύνους θα πάρουμε και άλλες αποφάσεις για την προστασία του αθλήματος ανεξάρτητα αν τούτες θα μας φέρουν αντιμέτωπους με διάφορους, άτομα και φορείς.

Προστασία του αθλήματος και διαφήμιση του αθλήματος από όλους εσάς σημαίνει περισσότερους οπαδούς στα γήπεδα, περισσότερα τηλεοπτικά, περισσότερες χορηγίες..

Οικονομικά αποτελέσματα ΚΟΠ 2016/17

Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ΚΟΠ από ιδρύσεως.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει να παρουσιάσει πλεόνασμα 4.7 και πλέον, εκατομμυρίων. Με σύνεση θα διαχειριστούμε το συγκεκριμένο πλεόνασμα τόσο για την περαιτέρω ανάπτυξη του ποδοσφαίρου αλλά κυριότερα για να μειώσουμε τα χρέη των σωματείων μας απέναντι στην κυβέρνηση, Κοινωνικές Ασφαλίσεις και Φόρο Εισοδήματος. Με δεδομένο ότι ευρίσκεται στα σκαριά νέο σχέδιο αποπληρωμής των χρεών των σωματείων μας προς το κράτος, θα συμβάλουμε κι εμείς δυναμικά στην αποπληρωμή των χρεών δεδομένου ότι το νέο σχέδιο εκπονηθεί και εγκριθεί.

Ευχαριστίες

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την συνεργασία σ’ ολόκληρη την διάρκεια της περασμένης χρονιάς, το Διοικητικό Συμβούλιο, τον Γενικό Διευθυντή, διευθυντές και προσωπικό της ΚΟΠ για την αδιάκοπη εργασία και όλους τους συνεργάτες μας και μέλη των επιτροπών μας.

Ευχαριστίες απευθύνω και προς όλους τους χορηγούς μας, CYTA για το Πρωτάθλημα, Coca – Cola για το Κύπελλο, ΟΠΑΠ, ΕΚΟ Ελληνικά Πετρέλαια και ΚΕΟ για τις Εθνικές ομάδες και ΠΟΑ Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων για το Grassroots.