28 Μαρτίου, 2024
  • 28 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΡΩΣΙΑ 2018:Κινδυνεύουν υπερδυνάμεις να μείνουν εκτός μουντιάλ

ΡΩΣΙΑ 2018:Κινδυνεύουν υπερδυνάμεις να μείνουν εκτός μουντιάλ

By on 4 Σεπτεμβρίου, 2017 0 1278 Views

Tα περιθώρια στενεύουν… Η προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας οδεύει προς ολοκλήρωση και υπερδυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου κινδυνεύουν να μείνουν εκτός.

Μεταξύ αυτών είναι και τρεις κάτοχοι του τίτλου. Ποιος μπορεί να φανταστεί ένα Μουντιάλ χωρίς την Αργεντινή, την Ιταλία, τη Γαλλία ή ακόμα χωρίς την παρουσία της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Πορτογαλίας;

Κι, όμως, δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς δεν αποκλείεται με την ολοκλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ να μην έχει καταφέρει να πάρει το εισιτήριο για τα γήπεδα της Ρωσίας κάποια ομάδα που θα ήταν θεωρητικά ακόμα και φαβορί για να κατακτήσει τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.

Πόσο πιθανό είναι, λοιπόν, το επόμενο καλοκαίρι να μην δούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο τον Λιονέλ Μέσι, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν ή τον Αντουάν Γκριεζμάν;

Αγγλία: τα «λιοντάρια» φιλοξενούν απόψε στο «Γουέμπλεϊ» τη Σλοβακία σε ένα παιχνίδι που μπορεί να κρίνει σε μεγάλο ποσοστό τα εισιτήρια του ομίλου. Αν οι Άγλλοι νικήσουν, θα έχουν… τσεκάρει το ταξίδι τους στη Ρωσία κατά το ήμισυ. Σε περίπτωση ήττας, η υπόθεση – πρόκριση περιπλέκεται. Η τελευταία φορά που η Αγγλία ήταν απούσα από την παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου ήταν το 1994, ενώ το 2008 απέτυχε να προκριθεί στο EURO.

ITALIA

Ιταλία: είναι στον όμιλο του… θανάτου μαζί με την Ισπανία. Η «σκουάντρα ατζούρα» πολύ δύσκολα θα αποφύγει τα μπαράζ για να διεκδικήσει την πρόκρισή της. Για να είναι πρώτη στον όμιλο, θα πρέπει οι «φούριας ρόχας» να κάνουν τουλάχιστον μια ήττα στα εναπομείναντα δύο παιχνίδια, οι Ιταλοί το δυο στα δύο, αλλά να ξεπεράσουν τους Ισπανούς και στη διαφορά των γκολ, επίτευγμα που μοιάζει αδύνατο. Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία στα μπαράζ για να μην μείνει εκτός Μουντιάλ, όπως συνέβη για τελευταία φορά το μακρινό 1958.

NIOLE
Αργεντινή: εξαιρετικά δύσκολα είναι τα πράγματα για την Αργεντινή, που αυτή τη στιγμή, τρεις αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση των προκριματικών στη ζώνη της Λατινικής Αμερικής, είναι εκτός των θέσεων που δίνουν απευθείας πρόκριση. Η Βραζλιλία είναι η μοναδική ομάδα που έχει κλείσει εισιτήριο για τη Ρωσία και η αναμέτρηση της «μπιανκοσελέστε» με τη Βενεζουέλας, τα ξημερώματα της Τετάρτης, θα κρίνει πολλά. Όλα δείχνουν ότι η Αργεντινή θα διεκδικήσει την πρόκρισή της μέσω μπαράζ, όπου θα αντιμετωπίσει τον πρώτο της ζώνης της Ωκεανίας, εκτός συγκλονισιτικού απρόπτου τη Νέα Ζηλανδία.

france-luxembourg-030917c

Γαλλία: μετά την εύκολη νίκη της επί της Ολλανδίας την περασμένη Πέμπτη, σε συνδυασμό και με την ήττα της Σουηδίας στη Βουλγαρία, φαινόταν ότι οι «τρικολόρ» πλησίαζαν στη Ρωσία. Ωστόσο, η απρόσμενη ισοπαλία κόντρα στο αδύναμο Λουξεμούργο, μπλέκει και πάλι τα πράγματα για την ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ, παρά το γεγονός ότι η Γαλλία παραμένει επικεφαλής του ομίλου και οι δύο άμεσοι αντίπαλοί της (Σουηδία και Ολλανδία) θα αναμετρηθούν την τελευταία αγωνιστική σε ένα παιχνίδι… ζωής ή θανάτου!

Πορτογαλία: η πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει χάσει μόλις ένα παιχνίδι σε αυτή την προκριματική φάση. Η ήττα της από την Ελβετία, ωστόσο, φαίνεται πως θα της κοστίσει την απευθείας πρόκριση, καθώς οι Ελβετοί, όπως και οι Γερμανοί, είναι οι μοναδικοί που έχουν μόνο νίκες στην ευρωπαϊκή ζώνη. Ωστόσο, ο Φερνάντο Σάντος και οι παίκτες του μπορούν να ελπίζουν ότι στην αναμέτρηση της 10ης Οκτωβρίου, όταν υποδέχονται στο «Ντα Λουζ» την Ελβετία θα πάρουν τη νίκη, ενδεχομένως να πάρουν υπέρ τους και την διαφορά γκολ και τελικά και το απευθείας εισιτήριο για τη Ρωσία. Η τελευταία φορά που οι Πορτογάλοι έμειναν εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν το 1998 στη Γαλλία.

Ουαλία: σίγουρα δεν είναι υπερδύναμη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ωστόσο η εξαιρετική πορεία της στο περσινό EURO, όπου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά υπό την καθοδήγηση ενός εξαιρετικού Γκάρεθ Μπέιλ, δημιούργησε υψηλές προσδοκίες και για μια καλή πορεία στο Μουντιάλ. Η παρουσία της Σερβίας και της Ιρλανδίας στον ίδιο όμιλο, έχουν περιορίσει σημαντικά τις πιθανότητες να δούμε την Ουαλία του χρόνου στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η ομάδα του Κρις Κόουλμαν, πάντως, εξαρτάται από τα δικά της αποτελέσματα (υποδέχεται την τελευταία αγωνιστική την Ιρλανδία), ωστόσο οι ελπίδες ακόμα και για συμμετοχή στα μπαράζ είναι περιορισμένες, καθώς είναι πιθανό η Ουαλία να είναι η χειρότερη δεύτερη και να μείνει εκτός.