Like

Οι αλλαγές στους κανονισμούς διαιτησίας

18 Αυγούστου, 2017
478 Views
0 Comments
Οι αλλαγές στους κανονισμούς διαιτησίας

Οι αλλαγές στους κανονισμούς διαιτησίας

Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017

Η 131η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB), που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 3 Μαρτίου 2017, ενέκρινε «την δεύτερη φάση» των αλλαγών των Κανόνων του Παιχνιδιού για την περίοδο 2017/18. Με τις αλλαγές αυτές ολοκληρώθηκαν οι τροποποιήσεις των κανονισμών που άρχισαν από πέρσι.

Μια σημαντική αλλαγή που εισάχθηκε είναι η μεγαλύτερη ευελιξία που δόθηκε στις εθνικές Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου για να τροποποιούν μέρος των «οργανωτικών» τους Κανόνων προς όφελος του τοπικού ποδοσφαίρου. Οι Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου τώρα έχουν περισσότερες επιλογές για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στο οποίο είναι υπεύθυνες.

Η IFAB και η FIFA δεσμεύτηκαν επίσης να επικεντρώσουν την προσοχή τους στη βελτίωση της συμπεριφοράς των παικτών, συμπεριλαμβανομένου της ενίσχυσης του ρόλου του αρχηγού της ομάδας.

Το έγγραφο αυτό συνοψίζει τις κυριότερες αλλαγές που θα επηρεάσουν τους παίκτες και τις φάσεις των αγώνων.

Η ηλεκτρονική μορφή των Κανόνων του Παιχνιδιού 2017/18 μπορεί να ανακτηθεί από την ιστοσελίδα της IFABwww.theifab.com, όπως επίσης και τα κάτωθι έγγραφα:

•“Summary of Law changes for Organizers and Administrators” – μια σύνοψη που επικεντρώνεται στις αλλαγές των Κανόνων που έχουν σχέση με την διοργάνωση των παιχνιδιών και των πρωταθλημάτων.

•Guidelines for Temporary dismissals (sin bins)

•Guidelines for Return substitutes  

Υπενθύμιση

Η IFAB και η FIFA θα ήθελαν να υπενθυμίσουν σε όλους δύο πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία ενός παιχνιδιού:

Αρχηγοί

•Οι κανόνες του παιχνιδιού δηλώνουν ότι οι αρχηγοί «έχουν έναν βαθμό ευθύνης αναφορικά με την συμπεριφορά της ομάδας τους» – αναμένεται από τους αρχηγούς να βοηθούν, να ηρεμούν την ομάδα τους και να επηρεάζουν θετικά την συμπεριφορά των συμπαικτών τους, ειδικά σε φάσεις συρράξεων μεταξύ των αντίπαλων ποδοσφαιριστών ή με τους διαιτητές.   

Σεβασμός προς τους διαιτητές

•Οι παίκτες πρέπει να σέβονται όλες τις αποφάσεις των διαιτητών και των άλλων αξιωματούχων ακόμα και αν φαίνονται να είναι λανθασμένες. 

Ο σεβασμός προς τους Κανόνες του Παιχνιδιού και των διαιτητών που εφαρμόζουν τους κανόνες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αμεροληψία και την εικόνα του παιχνιδιού.

Σύνοψη των Κανόνων του Παιχνιδιού 2017/18

Τα κάτωθι είναι οι κύριες αλλαγές των Κανόνων που σχετίζονται με τους παίκτες, τους προπονητές και τις διάφορες φάσεις ενός αγώνα: 

Ηλεκτρονικός και επικοινωνιακός εξοπλισμός

•Απαγορεύεται στους παίκτες να φορούν/χρησιμοποιούν οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή επικοινωνιακό εξοπλισμό, εκτός από το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης απόδοσης (EPTS).

•Όλα τα συστήματα παρακολούθησης απόδοσης πρέπει να έχουν έναν ελάχιστο βαθμό ασφαλείας. Τα υφιστάμενα συστήματα πρέπει να αποκτήσουν αυτόν τον ελάχιστο βαθμό ασφαλείας μέχρι την 31η Μαΐου 2018. 

•Μόνο οι αξιωματούχοι των ομάδων μέσα στην τεχνική περιοχή μπορούν να χρησιμοποιούν επικοινωνιακό εξοπλισμό για την ασφάλεια/ευημερία των παικτών.

•Θα υπάρξει διαβούλευση για οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας εντός της τεχνικής περιοχής.

Παράταση

•Επιτρέπεται ένα μικρό διάλειμμα για δροσιστικά υγρά στα μισά της παράτασης. Το διάλειμμα δεν είναι για καθοδήγηση.

Πανηγυρισμός των γκολ

•Ο παίκτης θα δέχεται την κίτρινη κάρτα αν κατά τον πανηγυρισμό προκαλέσει προβλήματα στη σωματική του ασφάλεια και προβλήματα ασφαλείας του αγώνα. Δηλαδή αν σκαρφαλώσει σε κιγκλιδώματα η πλησιάσει τους οπαδούς με τρόπο που προκαλεί θέματα ασφάλειας η ασφάλειας του αγώνα.

Εναρκτήριο λάκτισμα

•Ο παίκτης επιτρέπεται να σταθεί στο άλλο μισό γήπεδο του αντιπάλου για να κτυπήσει το εναρκτήριο λάκτισμα.

Παραβάσεις εκτός γηπέδου (καθώς η μπάλα παίζεται)

Αν ένας παίκτης υποπέσει σε παράβαση εκτός γηπέδου εναντίον αντίπαλου παίκτη, αναπληρωματικών ή αξιωματούχων ομάδας ή διαιτητών, τότε δίνεται ελεύθερο λάκτισμα πάνω στη πλάγια γραμμή.*

•Αν ένας αναπληρωματικός παίκτης ή αξιωματούχος ομάδας υποπέσει σε παράβαση εκτός γηπέδου εναντίον αντιπάλου ή διαιτητή, τότε δίνεται ελεύθερο λάκτισμα πάνω στη πλάγια γραμμή.*

*Αν η παράβαση γίνει εκτός γηπέδου αλλά εντός ορίων επανορθωτικής περιοχής, τότε δίνεται πέναλτι.

Οφσάιντ

•Όταν ένας παίκτης που βρίσκεται σε θέση οφσάιντ δεχθεί φάουλ, τότε το φάουλ δίνεται μόνο στην περίπτωση που ο παίκτης δεν προσπαθεί να παίξει ή δεν μαρκάρει για διεκδίκηση της μπάλας. 

•Οι παίκτες που βρίσκονται σε θέση οφσάιντ και παρεμποδίζουν (ή «μπλοκάρουν») αντιπάλους τους θα τιμωρούνται.

Πέναλτι για φάουλ το οποίο «σταμάτησε μια υποσχόμενη επίθεση»

•Ο παίκτης που κάνει φάουλ το οποίο «σταματάει μια υποσχόμενη επίθεση» μέσα στην επανορθωτική περιοχή δεν θα δέχεται κίτρινη κάρτα αν το φάουλ έγινε στην προσπάθειά του να παίξει την μπάλα.

Πέναλτι στο τέλος του αγώνα (εκτελέσεις από το σημείο του πέναλτι)

•Ένας τερματοφύλακας που δεν μπορεί να συνεχίσει μπορεί να αντικατασταθεί από έναν παίκτη που αποκλείστηκε για να υπάρχει ίσος αριθμός παικτών (π.χ. οι αντίπαλοι είχαν παίκτη που αποβλήθηκε), ακόμα και αν έχουν γίνει όλες οι αλλαγές.

•Ο τερματοφύλακας που εξ αιτίας του εκτελείται ξανά το πέναλτι θα δέχεται κίτρινη κάρτα.

Διαιτητές

•Ο Κανόνας 5 εμπεριέχει τώρα μια αναφορά που αναφέρει ότι οι αποφάσεις των διαιτητών πρέπει να γίνονται σεβαστές πάντα (ακόμα και αν φαίνονται να είναι λανθασμένες). Η IFAB και η FIFA ευελπιστούν ότι αυτός ο κανόνας θα προβληθεί και θα υποστηριχτεί από όλους.

Επιστροφή στον αγώνα χωρίς άδεια

•Αν ένας παίκτης που βγήκε έξω από το γήπεδο (π.χ. τραυματίας, αλλαγή παπουτσιών κ.ο.κ.) εισέλθει στο γήπεδο χωρίς την άδεια του διαιτητή και παρεμβαίνει στο παιχνίδι τότε δέχεται την κίτρινη κάρτα και δίνεται άμεσο ελεύθερο λάκτισμα *

Αναπληρωματικοί

•Οι εθνικές Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου μπορούν να επιτρέπουν στις ομάδες να κάνουν μέχρι και πέντε αλλαγές (αλλά όχι στα πρωταθλήματα της πρώτης (ΤΟΡ) κατηγορίας ή σε διεθνείς αγώνες κατηγορίας «Α»).

•Οι εθνικές Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου έχουν την επιλογή να χρησιμοποιούν «επιστροφές αναπληρωματικών» στα πρωταθλήματα των νέων, βετεράνων, ατόμων με αναπηρίες και grassroots.

Προσωρινές αποβολές (sin bins)

•Οι εθνικές Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου έχουν την επιλογή να χρησιμοποιούν προσωρινές αποβολές (sin bins) για όλες ή κάποιες κίτρινες κάρτες στα πρωταθλήματα των νέων, βετεράνων, ατόμων με αναπηρίες και grassroots.

Ρίξιμο αντικειμένων
•Αν ένας παίκτης, αναπληρωματικός ή αξιωματούχος ομάδας ρίξει/κλωτσήσει ένα αντικείμενο (συμπεριλαμβανομένης και της μπάλας) μέσα στο γήπεδο, τότε δίνεται άμεσο ελεύθερο λάκτισμα* αν παρεμποδίσει το παιχνίδι ή τον διαιτητή.
•Αν ένας παίκτης που είναι εκτός γηπέδου ρίξει/κλωτσήσει ένα αντικείμενο (συμπεριλαμβανομένης και της μπάλας) σε αντίπαλο παίκτη, αναπληρωματικό, αξιωματούχο ομάδας ή διαιτητή, τότε δίνεται άμεσο ελεύθερο λάκτισμα πάνω στην πλάγια γραμμή*
* Αν η παράβαση γίνει εκτός γηπέδου αλλά εντός ορίων επανορθωτικής περιοχής, τότε δίνεται πέναλτι.

 

Comments are closed.