19 Απριλίου, 2024
  • 19 Απριλίου, 2024

Έγινε κουρέλι στην Τουρκία ο Ολυμπιακός

By on 16 Μαρτίου, 2017 0 956 Views

Η πώληση πλειάδας πρωτοκλασάτων παικτών οδήγησε τον Ολυμπιακό στον διασυρμό της δεκαετίας μέσα στην Πόλη: Με δέκα παίκτες η Μπεσίκτας κέρδισε 4-1 τον Ολυμπιακό του τροχονόμου Λεάλι που αντικατέστησε τον μεγάλο Ρομπέρτο.
Σε αυτή τη ρεβάνς του 1-1 του Καραϊσκάκη για τους «16» του Europa League, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να κάνει στη «Vodafone Arena» κόντρα στη Μπεσίκτας αντίστοιχο ξεκίνημα με αυτό του πρώτου αγώνα. Οι «ερυθρόλευκοι» θέλησαν να δώσουν χώρο στον αντίπαλο μέχρι τη μεσαία γραμμή προκειμένου να κυκλοφορήσουν τη μπάλα οι αμυντικοί του, αλλά με έντονη πίεση στο δικό του μισό του γηπέδου προκειμένου να κλέψει μπάλες και να χτυπήσει στον κενό χώρο με γρήγορο τρανζίσιον και κυκλοφορία μπάλας. Αυτή τη φορά όμως, η «εικόνα» στο ξεκίνημα του αγώνα θα ήταν εντελώς διαφορετική και η ιστορία θα επαναλαμβανόταν ως… φάρσα!

Και αυτό γιατί από την πλευρά της η Μπεσίκτας αυτή τη φορά δεν έδειξε διατεθειμένη να αφήσει ένα ολόκληρο ημίχρονο να πάει χαμένο, όπως το πρώτο στο Φάληρο. Οι παίκτες του Γκιουνές να έδειξαν πολύ ορεξάτοι από το ξεκίνημα, με καλές και γρήγορες κοντινές πάσες και κυρίως πολλές κινήσεις στον χώρο για να ταλαιπωρήσουν αφάνταστα την «ερυθρόλευκη» άμυνα. Επιπλέον, το πρέσινγκ των Τούρκων στη μεσαία γραμμή ήταν πολύ πιο έντονο σε αυτό το ματς, αναγκάζοντας τους Πειραιώτες από νωρίς σε πολλά λάθη και αντίστοιχα δικό τους πολύ υψηλό ποσοστό κατοχής μπάλας -στο 68%. Σε γενικές γραμμές και πολύ πιο απλά, η πρωταθλήτρια Τουρκίας βγήκε στον αγωνιστικό χώρο για να αποδείξει το προφανές: ότι είναι μια πιο ποιοτική, πιο «γεμάτη», πιο καλή ομάδα από τον Ολυμπιακό.

Η τραγική αρχή το ήμισυ του παντός (κακού)

Αυτά τα πολλά και σοβαρά λάθη στα μετόπισθεν των Πειραιωτών στο ξεκίνημα του αγώνα, ήταν που έφεραν και το γρήγορο γκολ της Μπεσίκτας, σε μια φάση μάλιστα που… συσσωρεύθηκαν πολλά μαζί. Ήταν το 10ο λεπτό όταν ο Κουαρέσμα ταλαιπώρησε από αριστερά τον Φιγκέιρας και έβγαλε τη σέντρα, όμως μετά τις κόντρες που έγιναν ο Λεάλι δεν βγήκε για να μαζέψει τη μπάλα στο ύψος της μικρής περιοχής. Μετά τα διωξίματα ο Φορτούνης έχασε επίσης ακαριαία τη μπάλα και ως εκ τούτου ο Ταλίσκα βρέθηκε ανενόχλητος στα δεξιά, έκανε μια εύκολη σέντρα και ο ολομόναχος στο κέντρο της «ερυθρόλευκης» άμυνας Αμπουμπακάρ δεν δυσκολεύθηκε να εκτελέσει τον Λεάλι με κοντινή κεφαλιά για το 1-0.

Το 1-0 έδωσε φτερά στα πόδια των παικτών της Μπεσίκτας που στα επόμενα λεπτά κυριάρχησαν πλήρως στον αγωνιστικό χώρο, αναγκάζοντας τους «ερυθρόλευκους» σε έναν εντελώς παθητικό ρόλο. Στο 22′ μάλιστα όλα έδειξαν να τελειώνουν πρόωρα για τον Ολυμπιακό, αφού οι «Αετοί» έφτασαν στο γρήγορο 2-0 μετά από νέα σειρά «ερυθρόλευκων» λαθών. Ο Κουαρέσμα έφυγε μόνος από τα δεξιά σε ένα από τα γνωστά «σόλο» του, έκανε σωστό γύρισμα για το πίσω δοκάρι όπου δεν βρέθηκε κανείς να μαρκάρει τον Μπάμπελ, με τον Ολλανδό να νικά τον Λεάλι με δυνατό σουτ. Ο Ιταλός πορτιέρε έχει τεράστια ευθύνη και σε αυτό το γκολ αφού η μπάλα ουσιαστικά πήγε στο κέντρο της εστίας του, όμως δεν έβαλε σωστά το σώμα και τα χέρια του για να αποκρούσει.

Ανύπαρκτος για μισή ώρα

Στο διάστημα μέχρι και το 2-0, ο Ολυμπιακός είχε να επιδείξει πάνω στον αγωνιστικό χώρο ένα κερδισμένο κόρνερ σε μια καλή αντεπίθεση στο 4′ και μια… παραλίγο φάση στο 20′ όταν ο Ελιουνούσι που βγήκε στην πλάτη της τουρκικής άμυνας έχασε το κοντρόλ προ του Φάμπρι και δεν έκανε καν τελική προσπάθεια. Κατά τα άλλα, το απόλυτο μηδέν από τη μέση και μπροστά για την ομάδα του Βούζα.

Κι όμως ήταν ακόμα… εκεί!

Όλα τα παραπάνω βέβαια μέχρι και τη φάση του 31′, όταν η δυναμική του αγώνα άλλαξε άρδην υπέρ των «ερυθρόλευκων»! Σε αυτό το λεπτό ο Ολυμπιακός κατάφερε να μειώσει το σκορ, όταν ο Μανθάτης πίεσε και έκλεψε τη μπάλα, ο Σισοκό έκανε τη σέντρα από από τα αριστερά και ο Ελιουνούσι νίκησε τον Φάμπρι με ένα εντυπωσιακό βολ-πλανέ που κόντραρε και στον Αντριάνο. Στα επόμενα λεπτά ο Ολυμπιακός αναθάρρησε και κράτησε περισσότερο τη μπάλα, ενώ λίγο μετά, στο 38′, ευτύχησε να μείνει από νωρίς και με παίκτη παραπάνω λόγω της απευθείας αποβολής του Αμπουμπακάρ για κουτουλιά εκτός φάσης στον Ρέτσο.

Κάπως έτσι, εκεί που το ματς έδειχνε χαμένο… από χέρι για τον Ολυμπιακό, μέσα σε ένα δεκάλεπτο μπήκε ξανά στο κόλπο της πρόκρισης κυριολεκτικά από το πουθενά! Ένα γκολ στην πρώτη φάση που ευτύχησε να βρει στην περιοχή της Μπεσίκτας και ένα «δώρο» του Αμπουμπακάρ σε μια χαζή ενέργεια στη μεσαία γραμμή ανέβασαν και πάλι κατακόρυφα τις πιθανότητες των πρωταθλητών, οι οποίοι πλέον είχαν ένα ολόκληρο ημίχρονο μπροστά τους για να φτάσουν στο έπος, όπως εξελίχθηκε το ματς…

Φλύαρος, ανούσιος, ανήμπορος

Με την έναρξη του δεύτερου 45λεπτου, ο Ολυμπιακός πήρε αμέσως τη μπάλα στα πόδια του, όμως για πολλή ώρα η υπεροχή του ήταν εντελώς φλύαρη, χωρίς να βρίσκει καλές πάσες και διαδρόμους απέναντι σε μια πλήρως οπισθοχωρημένη τουρκική άμυνα. Η πρώτη καλή στιγμή των «ερυθρόλευκων» στην επανάληψη ήταν μια… αναμπουμπούλα που δημιούργησε ο Ανσαριφάρντ στο 49′ χωρίς όμως να γίνει τελική προσπάθεια. Δύο λεπτά μετά και ενώ οι Πειραιώτες άρχισαν να κερδίζουν κάποιες στημένες μπάλες γύρω από την περιοχή του Φάμπρι, ο Ντα Κόστα είχε μια κεφαλιά άουτ από καλή θέση μετά από κόρνερ του Φορτούνη. Ο Τρικαλινός χαφ ήταν ο πρωταγωνιστής στις επόμενες δύο καλές στιγμές του Ολυμπιακού με δύο εκτελέσεις φάουλ στο 56′ και το 59′, ωστόσο αυτές ήταν δυστυχώς και οι… τελευταίες για τον Ολυμπιακό.

Μετά το πρώτο τέταρτο κατά το οποίο τουλάχιστον κατάφερε έστω να κυκλοφορήσει τη μπάλα γύρω από την εστία της Μπεσίκτας, στη συνέχεια δεν έδειξε ικανός να πετύχει το παραμικρό και να απειλήσει για την ισοφάριση. Φλύαρες και ανούσιες κινήσεις, κακές τελικές πάσες, βιαστικές κινήσεις από τη μεσαία γραμμή και μπροστά και γενικά ένα σύνολο που δεν έδειχνε ικανό -ούτε και μετά τις αλλαγές του Βούζα- να σκοράρει απέναντι σε παίκτη λιγότερο ακόμη και αν το ματς έληγε… Παρασκευή.