19 Απριλίου, 2024
  • 19 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Με… μέτρο για την πρόκριση.(νέα από την αποστολή του ΑΠΟΕΛ και τι λέει ο Πρόδρομος για την Ομόνοια)

Με… μέτρο για την πρόκριση.(νέα από την αποστολή του ΑΠΟΕΛ και τι λέει ο Πρόδρομος για την Ομόνοια)

By on 15 Μαρτίου, 2017 0 1117 Views

Η προπόνηση στο αντίπαλο έδαφος είναι πάντα σημαντική, ώστε οι παίκτες να αναγνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες του γηπέδου και να εξοικειωθούν όσο περισσότερο γίνεται με αυτό ενόψει μιας κρίσιμης αναμέτρησης. Οι ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ έχουν την ευκαιρία σήμερα στις 20:30 να γνωρίσουν το «Κονστάν Βάντεν Στοκ», εκεί όπου αύριο (22:05) απέναντι στην Άντερλεχτ θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν το όνειρο της πρόκρισης στις οκτώ καλύτερες ομάδες της δεύτερη τη τάξει διοργάνωσης της UEFA. Η σημερινή προπόνηση θα είναι αφιερωμένη περισσότερο σε τρεξίματα – για να διαπιστωθούν οι ιδιαιτερότητες του γηπέδου- σουτ και παιχνίδι με την μπάλα. Ταυτόχρονα, ο Τόμας Κρίστιανσεν θα δώσει τις τελευταίες οδηγίες προς τους ποδοσφαιριστές, ενώ θα τους επιστήσει την προσοχή στα δυνατά σημεία της Άντερλεχτ. Ο ΑΠΟΕΛ καλείται να έχει συνοχή στις γραμμές του, να μην δώσει δικαιώματα στην παρέα του Τίλεμανς να δημιουργήσει ρήγματα και συνάμα να βρει διαδρόμους προς την εστία του. Δεν αναμένεται να παρασυρθούν οι γαλαζοκίτρινοι από την ανάγκη να σκοράρουν και να παίξουν από την αρχή ανοικτά, καθότι παραμονεύει ο κίνδυνος να εκτεθούν στην άμυνα από τους ταχύτατους μέσους και την αποτελεσματικότητα του Τεόντορτσικ. Έμφαση δίνεται από τον Κρίστιανσεν και στα τελειώματα, ιδιαιτέρως σε ένα τέτοιο παιχνίδι, στο οποίο οι γαλαζοκίτρινοι δεν αναμένεται να βρεθούν πολλές φορές σε θέση βολής, καλούνται να είναι ιδιαιτέρως εύστοχοι.

Ασυνήθιστο σκηνικό
Η ομάδα καλείται να αντεπεξέλθει σε συνθήκες ασυνήθιστα δύσκολες γι΄ αυτήν, καθώς απουσιάζουν τα δύο βαρόμετρα της, Μοράις και Βινίσιους, όσον αφορά την αναχαίτιση και την οργάνωση του αγώνα. Μέχρι και για εμάς το σκηνικό ήταν ασυνήθιστο να συνταξιδεύουμε σε μία χώρα με την αποστολή, χωρίς την ηγετική φυσιογνωμία του Νούνο Μοράις, ο οποίος ταύτισε το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ΑΠΟΕΛ.

Το… λογικό σενάριο
Ως γνωστό, ο Δανός προπονητής δεν ανοίγει τα χαρτιά του για τον καταρτισμό της ενδεκάδας, ξαφνιάζοντας με τις επιλογές του ακόμη και άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον του. Παρότι οι λύσεις στη μεσαία γραμμή είναι περιορισμένες, δεν πρέπει να αποκλειστεί το στοιχείο της έκπληξης. Το πιθανότερο σενάριο είναι οι Αρτυματάς και Εμπεσίλιο να αποτελέσουν το δίδυμο στη μεσαία γραμμή, ενώ αν θελήσει ο Κρίστιανσεν να θωρακίσει περαιτέρω το κέντρο θα πάρει φανέλα βασικού και ο Μπερτόλιο. Βέβαια, αν επαληθευτεί αυτό το ενδεχόμενο ο Αργεντίνος θα έχει πιο ελεύθερο ρόλο όταν αναπτύσσεται η ομάδα, ενώ θα αποτελεί και στήριγμα στον επιθετικό Σωτηρίου. Δεν αποκλείεται ο τελευταίος να έχει παρτενέρ (Ντε Καμάργκο ή Μπαράλ), σενάριο που θα αφήσει εκτός αρχικού σχήματος τον Μπερτόλιο ή τον Εμπεσίλιο.

Οι υπόλοιπες θέσεις
Ο Γιαννιώτας θα πάρει θέση στο δεξιό φτερό, ο Βάντερ στο αριστερό (δίχως να αποκλειστεί η επιλογή Αλωνεύτη), ο Μιλάνοφ θα επιστρέψει δεξιά στην άμυνα, ενώ θεωρούμε ότι ο Κρίστιανσεν δεν έχει κανένα λόγο να προβεί σε αλλαγές στις υπόλοιπες θέσεις της άμυνας. Ο Ιωάννου είναι χρήσιμος όπου και να αγωνίζεται, αλλά θεωρούμε ότι είναι περισσότερο αναγκαίος στο κέντρο της άμυνας κι αυτό γιατί είναι ο μόνος που έχει το προσόν της ταχύτητας. Ακόμη και να ήταν έτοιμος ο Αστίθ, δεν υπήρχε λόγος ο Δανός να προβεί σε αλλαγή του αμυντικού διδύμου Μερκή – Ιωάννου. Αριστερά στην άμυνα θα αγωνιστεί ο Λάγο, ενώ τα γκολπόστ θα υπερασπιστεί για ακόμη ένα παιχνίδι ο Βάτερμαν.

Η θέση του Πετρίδη για το ακυρωθέν γκολ της Ομόνοιας!
Κατά την έξοδο επιβίβασής της πτήσης μας, ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ και τρεις – τέσσερις δημοσιογράφοι άνοιξαν συζήτηση για το ακυρωθέν γκολ της Ομόνοιας απέναντι στην ΑΕΚ και παρατηρήθηκε μια… μικρή διαφωνία για την πολυσυζητημένη φάση! Ο Πρόδρομος Πετρίδης εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπήρξε παράβαση από μέρους του Ντάρμπισαϊαρ στον Γιωργαλλίδη και ως εκ τούτου κακώς ακυρώθηκε το γκολ, ενώ η θέση μας ήταν ότι υπήρξε αντικανονικό μαρκάρισμα. Εδώ όμως διαφώνησαν και οι ειδικοί για την συγκεκριμένη φάση! «Πρόεδρε ποιος να το περίμενε ότι θα εξέφραζες άποψη για φάση υπέρ της Ομόνοιας», του είπε αστειευόμενος ένας συνάδελφος, με τον κ. Πετρίδη να απαντά ότι δεν έχει σημασία και ότι αυτή είναι η θέση του.

Άρχοντας ο Κουλμπάκοφ
Ο Αλεξέι Κουλμπάκοφ από τη Λευκορωσία θα διαιτητεύσει την αυριανή αναμέτρηση. Ο εν λόγω διαιτητής σφύριξε ξανά παιχνίδι του ΑΠΟΕΛ και οι αναμνήσεις δεν είναι καλές. Ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής κόντρα στην Μάριμπορ στον επαναληπτικό αγώνα στην Σλοβενία το 2013 (0-0) για τον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι γαλαζοκίτρινοι είχαν σφορδρά παράπονα από τη διαιτησία, καθώς ο Κουλπμπάκοφ είχε αποβάλει τον Γκονσάλβες αλλά και τον προπονητή Πάουλο Σέρτζιο. Επίσης αρνήθηκε πεντακάθαρο πέναλτι στον Αλεξάντρου. Βοηθοί του είναι οι επίσης Λευκορώσοι Ντζιμίτρι Ζουκ και Άλεχ Μασλιάνκα ενώ επιπρόσθετοι ορίστηκαν οι Τζιάνις Σαρμπάκου και Βίκταρ Σίμουζι. Τέταρτος ορίστηκε ο Γιούρι Κομάνκα. Παρατηρητής διαιτησίας θα είναι ο Άλαν Φρίλαντ από την Σκωτία και παρατηρητής αγώνα ο Πολωνός Στάνισλαβ Σπέζικ.

Μια χαρά για μπάλα
Πάνω – κάτω τις ίδιες θερμοκρασίες με την Κύπρο συνάντησε η αποστολή του ΑΠΟΕΛ στο Βέλγιο. Οι γαλαζοκιτρινοι έφτασαν λίγο μετά τις 14:00 στο αεροδρόμιο και επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο για το ξενοδοχείο. Το κλίμα στην αποστολή ήταν πολύ καλό, λόγω βεβαίως και των ευνοϊκών αποτελεσμάτων που προηγήθηκαν στο πρωτάθλημα.

Αντίπαλος και η παράδοση
Κακές είναι οι εμπειρίες των ομάδων μας απέναντι στις βελγικές. Ειδικότερα, στις εκτός έδρας αναμετρήσεις η παράδοση θέλει τις ομάδες μας πάντα σχεδόν να χάνουν, ενίοτε και με υψηλό σκορ. Για να ανακαλύψουμε την πιο μεγάλη ήττα πρέπει να επιστρέψουμε στο μακρινό 1969 (17/9), όταν ο ΑΠΟΕΛ έχασε από την Λιρς με 10-1 στον πρώτο γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων. Δεύτερη στη σειρά πιο ευρεία ήττα αυτή του Ολυμπιακού από την Μπριζ με 7-1 για το κύπελλο UEFA (27/9/2001), ενώ ακολουθούν οι ήττες της Ομόνοιας και της Νέας Σαλαμίνας με 4-0 από τις Βατερσάι (1/10/1980) και Αντβέρπ (5/7/1997), αντίστοιχα, καθώς και του Απόλλωνα από την Σταντάρ Λιέγης με 5-1 (18/9/1966). Συνολικά σε 18 αγώνες στο Βέλγιο, οι κυπριακές ομάδες ηττήθηκαν 17 φορές, ενώ δέχτηκαν 58 γκολ και σημείωσαν 8. Ο ΑΠΟΕΛ απέσπασε το μοναδικό θετικό αποτέλεσμα το 2013 κόντρα στη Ζούλτε Βάρεγκεμ (1-1) για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Αποτέλεσμα που έμεινε ανεκμετάλλευτο από τους γαλαζοκίτρινους, καθώς δέχτηκαν οδυνηρή ήττα στο ΓΣΠ με 2-1. Ας είναι καλά όμως ο Ιρλανδός συνάδελφος Έμετ Μαλόουν, ο οποίος τράβηξε το μπαλάκι με το όνομα του ΑΠΟΕΛ που πήρε τη θέση της τιμωρημένης Φενερμπαχτσέ. Στο θέμα μας, όμως. Εκτός από τις Λιρς και Ζούλτε, ο ΑΠΟΕΛ κατέγραψε στο παρελθόν και τρίτο αποκλεισμό από βέλγικη ομάδα. Ήταν το 2000, για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου UEFA (το τωρινό Γιουρόπα Λιγκ), όταν έχασε δύο φορές από την Μπριζ (1-0 εντός, 2-0 εκτός). Τρεις κυπριακές ομάδες αντιμετώπισαν την Άντερλεχτ εκτός έδρας. Δύο φορές η Ομόνοια (23/10/1985, 1-0, 7/11/1990 3-0) και από μια η Ανόρθωση (26/7/2000, 4-2) και η ΑΕΛ (28/8/2012, 2-0). Mόλις δύο προκρίσεις κατέγραψαν οι ομάδες μας απέναντι σε βελγικές και τις πέτυχαν η Ανόρθωση και ο Εθνικός. Η πρώτη ήταν αυτή της ομάδας της Άχνας που στο πλαίσιο του β΄ γύρου του κυπέλλου UEFA απέκλεισε το 2006 την Ροζελάρε (είχε προηγηθεί εξαιρετική πορεία στο ιντερτότο). Μετά την ήττα με 2-1 στο Βέλγιο (10/8/2006) νίκησε στην Κύπρο με 5-0 (24/8/2006). Η δεύτερη πρόκριση έναντι βελγικής ομάδα σημειώθηκε το 2010 με πανομοιότυπο τρόπο στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λιγκ. Ήττα της Ανόρθωσης από την Σερκλ Μπριζ στο πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι με 1-0 (29/7/2010) και νίκη στον εντός έδρας επαναληπτικό, με 3-1 (5/8/2010).

Ανδρέας Σταυρινίδης (Απεσταλμένος ΕΑΚ)