29 Μαρτίου, 2024
  • 29 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Η ΑΕ ΟΠΑΠ έλυσε η σιωπή της .Αποκατάσταση της αλήθειας με στοιχεία

Η ΑΕ ΟΠΑΠ έλυσε η σιωπή της .Αποκατάσταση της αλήθειας με στοιχεία

By on 10 Μαρτίου, 2017 0 1282 Views

Σε εκτενή απάντηση προέβη μέσα από ανακοίνωσή της η ΑΕ ΟΠΑΠ, απαντώντας σε δημοσιεύματα αναφορικά με την εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας και τη διεξαγωγή αστυνομικής έρευνας σε υπόθεση που αφορά στους ελέγχους στην ΟΠΑΠ από τη Γενική Λογίστρια. Η ΑΕ ΟΠΑΠ έλυσε τη σιωπή της μπροστά στην προσπάθεια να πληγεί από διάφορους κύκλους που προφανώς εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα,απαντά με στοιχεία και επιχειρήματα .Συγκεκριμένα όπως είχε αποκαλυφθεί πριν από μερικές ημέρες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η ΟΠΑΠ Κύπρου είχε ζητήσει από την γενική λογίστρια, Ρέα Γεωργίου, να υπογραφεί ένα συμφωνητικό εμπιστευτικότητας αναφορικά με τα πορίσματα των ερευνών, καθώς, όπως ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες, το περιεχόμενο προηγούμενων συνομιλιών που είχε ο Οργανισμός με στελέχη του κρατικού μηχανισμού διέρρευσαν στον Τύπο και σε συγκεκριμένη εβδομαδιαία εφημερίδα.
Στην απάντησή της η ΟΠΑΠ αναφέρει πως τα δημοσιεύματα μπορούν να εκληφθούν ως προσπάθεια να πληγεί το όνομα και η αξιοπιστία της εταιρείας. Για αυτό προς αποκατάσταση της αλήθειας, έχει εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση που αναφέρει μεταξύ άλλων:
1. Οι ισχυρισμοί περί δήθεν ενδείξεων για τη μη ορθότητα των πληρωμών στην Κυπριακή Δημοκρατία από την εταιρεία στο πλαίσιο της Διακρατικής Συμφωνίας είναι παντελώς ανακριβείς. Καθόλη τη διάρκεια ισχύος της Διακρατικής Συμφωνίας γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι από το Γενικό Λογιστήριο και ουδέν μεμπτό προέκυψε.
2. Όσον αφορά πιθανή έρευνα στην ΟΠΑΠ Κύπρου για τη συνεισφορά στα δημόσια έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η εταιρεία έχει δηλώσει ότι βρίσκεται στη διάθεση των αρμόδιων αρχών προς αποσαφήνιση οιουδήποτε σχετικού ζητήματος και οιοσδήποτε ισχυρισμός περί δήθεν άρνησης ελέγχου είναι ανυπόστατος.
3. Δεν ισχύει ότι η συνεισφορά της ΟΠΑΠ Κύπρου στα δημόσια έσοδα υπολείπεται άλλων αντίστοιχων συστημάτων που εφαρμόζονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. «Όσον αφορά τη συζήτηση για τη συνεισφορά με βάση τα ακαθάριστα έσοδα (GGR), η συνεισφορά αυτή είναι ένας καθιερωμένος όρος της αγοράς τυχερών παιγνίων, που εφαρμόζεται στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Το ποσοστό επί του GGR θα πρέπει να συγκρίνεται με τα αντίστοιχα που εφαρμόζονται διεθνώς, τα οποία συνήθως κυμαίνονται σε 5-25%. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν υπάρχει καμία απολύτως χώρα που να έχει υιοθετήσει συντελεστή 45% όπως αναφέρεται σε διαρροές στον τύπο. Σημειώνεται δε ότι στην Κυπριακή επικράτεια, ο συντελεστής επί του GGR για τον κάτοχο αποκλειστικής άδειας καζίνο ανέρχεται σε 15%, ενώ ο ίδιος συντελεστής φτάνει το 13% για εταιρίες αθλητικού στοιχηματισμού», αναφέρει η ΟΠΑΠ.
4. Υπάρχει παρανόηση ως προς το ότι τα έξοδα της ΟΠΑΠ Κύπρου είναι πολύ υψηλά και ως εκ τούτου μειώνεται η συνεισφορά στο Κυπριακό Δημόσιο.
6. Η μακρά επιχειρηματική πορεία της ΟΠΑΠ Κύπρου χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια και πιστή τήρηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, παράλληλα με τη συνεπή και συστηματική πολιτική της για την υπεύθυνη διεξαγωγή των τυχερών παιγνίων και τη διαφύλαξη του γενικού-δημοσίου συμφέροντος.
Δήλωση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΟΠΑΠ Κύπρου, Δημήτρη Αλετράρη
Εν τω μεταξύ μαζί με ανακοίνωση επισυνάπτεται και δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της ΟΠΑΠ Κύπρου Δημήτρη Αλετράρη. Αναφέρει η δήλωση: «Η ΟΠΑΠ εδώ και μισό αιώνα στέκεται δίπλα στην κυπριακή κοινωνία. Όλα αυτά τα χρόνια, χιλιάδες Κύπριοι έχουν εργασθεί στην ΟΠΑΠ, χιλιάδες άτομα και οργανώσεις έχουν δεχθεί τη βοήθεια και τη στήριξή της και το σύνολο σχεδόν της κυπριακής κοινωνίας την έχει τιμήσει με την εμπιστοσύνη του. Πρόκειται για μια σχέση αμοιβαιότητας για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι. Γι’ αυτό και ουδόλως μας ανησυχεί η διεξαγωγή έρευνας για τα έσοδα της Δημοκρατίας, με βάση τη Διακρατική Συμφωνία. Ο ισχυρισμός περί άρνησης εκ μέρους μας είναι ανυπόστατος, και είμαστε ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών, ως πολύ καλά γνωρίζουν. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η έρευνα θα αναδείξει την ορθότητα των λόγων και των πράξεων μας και θα δώσει τέλος σε κακόβουλες διαρροές και πληροφορίες που διακινούνται. Η ΟΠΑΠ, ως δημόσια εταιρεία με διαφανείς διαδικασίες, με έντονη κοινωνική δράση προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας, διεθνώς αναγνωρισμένες πολιτικές και πρακτικές για το υπεύθυνο παιγνίδι, προσβλέπει στη συνέχιση και ενίσχυση της δραστηριοποίησής της στην Κύπρο, προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και του δημόσιου συμφέροντος»