29 Μαρτίου, 2024
  • 29 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • «Άλλη… ταινία στο ΓΣΠ».Ο απόηχος από το θρίλερ στην Ισπανία

«Άλλη… ταινία στο ΓΣΠ».Ο απόηχος από το θρίλερ στην Ισπανία

By on 17 Φεβρουαρίου, 2017 0 1321 Views

Όλοι, ακόμα και ο Βαλβέρδε περιμένουν ένα διαφορετικό δεύτερο παιχνίδι ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και Μπιλμπάο.

Βόρις Καραγιάννης (Απεσταλμένος ΕΑΚ στο Μπιλμπάο)

Στην Ισπανία συνηθίζουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες να τους παρομοιάζουν με ταινίες. Και ο Ερνέστο Βαλβέρδε απάντησε ότι η ταινία του… ΓΣΠ θα είναι διαφορετική από την «ταινία» που είδαμε στο Σαν Μαμές. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι στην Κύπρο τα πράγματα είναι πάντα διαφορετικά. Ο κόσμος, η δυναμική της έδρας και η πίστη είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις κυπριακές ομάδες στο γήπεδό τους και ιδιαίτερα τον ΑΠΟΕΛ της τελευταίας δεκαετίας.
Άλλη… ταινία περιμένουν και οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ που έχουν δει την ομάδα τους να παίρνει μεγάλες προκρίσεις με ανατροπές στη Λευκωσία. Άλλη «ταινία» περιμένουν και οι Ισπανοί δημοσιογράφοι που ρώτησαν ξανά και ξανά τον Βαλβέρδε αν το φοβάται το παιχνίδι στη Λευκωσία.
Τέλος, τα στατιστικά της Μπιλμπάο φέτος, στα εκτός έδρας παιχνίδια είναι τραγικά και αυτά επιβεβαιώνουν ότι άλλη ομάδα είναι η Αθλέτικ στο Σαν Μαμές και άλλη μακριά από αυτό.

Οι αριθμοί δίνουν… ελπίδα

Η Μπιλμπάο δεν έχει κερδίσει στην Ευρώπη στο φετινό Γιουρόπα Λιγκ στη φάση των ομίλων. Πέτυχε ένα γκολ όλο κι όλο και δέχθηκε 6! Σε ό,τι αφορά στο ισπανικό πρωτάθλημα και εκεί τα πράγματα είναι παρόμοια για τους Βάσκους. Σε 10 αγώνες πρωταθλήματος μακριά από το Σαν Μαμές, έχει πετύχει 7 γκολ! Κέρδισε μόνο 2 φορές και έχασε 6!

Περισσότερο από αυτό που ήθελε…

Ένα πράγμα έψαχνε ο ΑΠΟΕΛ στο Σαν Μαμές. Ένα σκορ που θα τον κρατούσε ζωντανό για τον επαναληπτικό. Αυτό για κάποιους ήταν όνειρο, για κάποιους ένας στόχος που δύσκολα θα γινόταν πραγματικότητα. Για τους αισιόδοξους ήταν κάτι εφικτό. Κανείς όμως δεν περίμενε στην πραγματικότητα ότι ο ΑΠΟΕΛ θα πανηγύριζε δύο γκολ στο Μπιλμπάο και ότι θα έχανε μ’ ένα τόσο ελπιδοφόρο αποτέλεσμα. Το 3-2 δίνει το δικαίωμα στον Κρίστιανσεν να μην αλλάξει τίποτα από την τακτική του. Προκρίνεται με 1-0 και 2-1 και φυσικά αν προηγηθεί όλα είναι ανοικτά απέναντι σε μία ομάδα που δεν πιστεύει στις δυνάμεις της στα εκτός έδρας παιχνίδια.

Παρέα με τη Σοσιεδάδ και την Ατλέτικο
Ο ΑΠΟΕΛ έγινε μόλις η τρίτη ομάδα που φέτος κατάφερε να σκοράρει δύο φορές μέσα στο Σαν Μαμές. Η πρώτη ήταν η Ρεάλ Σοσιεδάδ στο βάσκικο ντέρμπι. Η Μπιλμπάο είχε κερδίσει με 3-2 σ’ ένα παρόμοιο παιχνίδι με αυτό της Πέμπτης. Η Σοσιεδάδ είχε προηγηθεί 0-1, η Μπιλμπάο το γύρισε σε 3-1 και τελικά ένα γκολ προς το τέλος έφερε αυτό το 3-2. Η Ατλέτικο Μαδρίτης πήρε ισοπαλία 2-2. Και στον αγώνα αυτό η Μπιλμπάο έκανε ανατροπή από το 0-1 στο 2-1, όμως τελικά οι Μαδριλένοι πήραν τον βαθμό. Η Μπαρτσελόνα σε 2 αγώνες πέτυχε από ένα γκολ, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει παίξει ακόμα στο Σαν Μαμές φέτος.

ΑΕΛ και μετά Μπιλμπάο

Για τον ΑΠΟΕΛ το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο σπουδαίες και δύσκολες αναμετρήσεις. Με ΑΕΛ τη Δευτέρα και Μπιλμπάο την Πέμπτη. Δύσκολοι αγώνες αλλά και οι δυο στο ΓΣΠ. Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα στη Χώρα των Βάσκων ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ Πρόδρομος Πετρίδης είπε εμφατικά στους δημοσιογράφους: «Ο κόσμος θα κερδίσει και την ΑΕΛ και την Μπιλμπάο» θέλοντας προφανώς να στείλει το μήνυμα στους οπαδούς της ομάδας να παίξει τον δικό του ρόλο σε αυτά τα δύο παιχνίδια. Και αν με την ΑΕΛ το ΑΠΟΕΛ είναι φαβορί και χρειάζεται στήριξη για να κερδίσει, με την Μπιλμπάο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Τόμας Κρίστιανσεν ήταν και πάλι ξεκάθαρος όταν ρωτήθηκε από τους Ισπανούς αν θεωρεί ακόμα φαβορί την Μπιλμπάο. «Φυσικά και είναι το φαβορί, όμως εμείς έχουμε περισσότερες πιθανότητες από πριν».

Παράπονα από τις Βάσκικες Αρχές

Οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ είχαν παράπονα από τη συμπεριφορά της Βάσκικης Αστυνομίας κατά την είσοδό τους στο γήπεδο αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Παραπονέθηκαν για αυστηρό έλεγχο ακόμα και σε παιδιά και για χρήση βίας χωρίς πρόκληση.

«Δραπέτευσε ο ΑΠΟΕΛ»

Τα ισπανικά ΜΜΕ έκανα λόγο για απόδραση του ΑΠΟΕΛ από το Σαν Μαμές. «Η Αθλέτικ έκανε άλλη μία ανατροπή, όμως ο ΑΠΟΕΛ δραπέτευσε… ζωντανος από το Μπιλμπάο» έγραψε η AS. Η Marca αναφέρει ότι χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από την Μπιλμπάο για να καταφέρει να βρίσκεται με ένα σκορ τόσο επικίνδυνο, αφού έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι! H Μundo Deportivo έγραψε: «Τα λιοντάρια δυσκόλεψαν τη ζωή τους».

Ο Ινιάκι Γουίλιαμς

Δεν είχαμε καμία αμφιβολία για την αξία του, αφού θεωρείται ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτή τη στιγμή η Μπιλμπάο. Ο Γουίλιαμς έκανε ένα από τα καλύτερά του φετινά παιχνίδια αν όχι το καλύτερο. Γεννημένος στη Χώρα των Βάσκων με ρίζες από τη Λιβερία και τη Γκάνα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το καλοκαίρι θα φύγει από τη Μπιλμπάο για άλλες πολιτειές. Ήδη έχει ακουστεί και γραφτεί ενδιαφέρον της Λίβερπουλ για να τον αποκτήσει. Η τιμή πώλησης του Γουίλιαμς θα φτάσει τα 40 με 45 εκατομμύρια ευρώ, αν και εφόσον πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι.

Ο… πρωταθλητής Ευρώπης ΑΠΟΕΛ!
Συζητήθηκε πολύ η ατάκα του Ερνέστο Βαλβέρδε αμέσως μετά το παιχνίδι. «Αν ο ΑΠΟΕΛ ήταν τόσο αποτελεσματικός κάθε φορά, δεν θα ήταν πρωταθλητής Κύπρου, αλλά πρωταθλητής Ευρώπης». Έχει ένα δίκιο ο Ισπανός τεχνικός, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να το κάνει σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια κι ας μην το επαναλάβει ποτέ ξανά! Άλλωστε όπως λέει και μία φράση «και 99 φορές να ρίξεις το κέρμα και να φέρει κεφάλι, στην 100ή πάλι οι πιθανότητες είναι 50-50».

Προπόνηση και ταξίδι

Οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ ξεκουράστηκαν αμέσως μετά το παιχνίδι, χθες προπονήθηκαν το πρωί στο προπονητική κέντρο Λεθάμα και επέστρεψαν στην Κύπρο γύρω στις 8 το βράδυ. Πλέον αρχίζει η προετοιμασία για τον αγώνα με την ΑΕΛ.