28 Μαρτίου, 2024
  • 28 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Γνωρίζει, σέβεται αλλά ελπίζει…(Όλα τα νέα του ΑΠΟΕΛ από το Μπιλμπάο)

Γνωρίζει, σέβεται αλλά ελπίζει…(Όλα τα νέα του ΑΠΟΕΛ από το Μπιλμπάο)

By on 15 Φεβρουαρίου, 2017 0 1189 Views

Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκεται από χθες στο Μπιλμπάο, έκανε την πρώτη του προπόνηση και γνωρίζει πως αν φύγει από το Σαν Μαμές με καλό σκορ, οι πιθανότητες του μεγαλώνουν σημαντικά.
Βόρις Καραγιάννης (Απεσταλμένος της ΕΑΚ στο Μπιλμπάο)
Οι Βάσκοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ΑΠΟΕΛ έχει αντιμετωπίσει όλες τις μεγάλες ομάδες της Ισπανίας τα τελευταία χρόνια. Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα. Από την Ατλέτικο δεν έχασε, με τη Ρεάλ σκόραρε δύο φορές στο Μπερναμπέου και με την Μπαρτσελόνα φλέρταρε με την ισοπαλία μέσα στο Καμπ Νόου. Και σε αντίθεση με αυτές τις τρεις ομάδες, η Μπιλμπάο έχει ένα μεγάλο πλην. Την εκτός έδρας παρουσία της, η οποία δεν φοβίζει κανέναν. Αυτό θέλουν να αποφύγουν. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να πάνε στη Λευκωσία με σκορ ανοικτό. Ε, και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσει να κάνει ο ΑΠΟΕΛ. Δεν υπάρχει άνθρωπος στην αποστολή του ΑΠΟΕΛ που να πετάει στα σύννεφα, εκτός από τις 4,5 ώρες που διήρκησε το ταξίδι από τη Λάρνακα στο Μπιλμπάο! Όλοι γνωρίζουν το μέγεθος της ομάδας που θα αντιμετωπίσουν την Πέμπτη, την εξαιρετική της έδρα, τις εμφανίσεις της στο Σαν Μαμές που έχουν αποδιοργανώσει -μόλις πρόσφατα- την Μπαρτσελόνα του Μέσι την οποία και κέρδισαν με 2-1. Όμως την ίδια στιγμή υπάρχει και η ελπίδα, η πίστη για κάτι καλό και η εμπειρία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η πρώτη προπόνηση
Η πρώτη προπόνηση του ΑΠΟΕΛ έγινε χθες στο προπονητικό κέντρο Λεθάμα και ήταν κλειστή για τα ΜΜΕ. Ο Τόμας Κρίστιανσεν γνωρίζει πολύ καλά την πραγματικότητα της Μπιλμπάο την οποία έχει αντιμετωπίσει αρκετές φορές ως ποδοσφαιριστής. Και πέραν του Δανού και όλοι οι Ισπανοί παίκτες του ΑΠΟΕΛ.

Τι ενώνει Κρίστιανσεν και Βαλβέρδε
H αλήθεια είναι ότι ο Τόμας Κρίστιανσεν δεν αγωνίστηκε ουσιαστικά στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, όπως το έκανε ο συνάδελφός του προπονητής της Μπιλμπάο, Ερνέστο Βαλβέρδε. Δεν παύει όμως να είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο που ενώνει τους δύο τεχνικούς.

Ο ισπανικός Τύπος
Οι ισπανικές εφημερίδες εννοείται πως κάνουν αναφορά στον αγώνα της Πέμπτης. Αλλά χθες Τρίτη, το πρώτο θέμα στο ρεπορτάζ της Μπιλμπάο ήταν η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ομάδας Χοσού Ουρουτία σε σχέση με τον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας και την άρνηση της ομάδας να παραχωρήσει το Σαν Μαμές για τον αγώνα της Αλαβές (βάσκικη ομάδα) με την Μπαρτσελόνα. Ο πρόεδρος της Μπιλμπάο θέλησε να εξηγήσει γιατί δεν δόθηκε το γήπεδο. Εξηγήσεις περισσότερο στους συντοπίτες του, της Αλαβές που διαμαρτυρήθηκαν για την μη ύπαρξη βοήθειας…
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον αγωνιστικό ρεπορτάζ των Βάσκων, η μεγαλύτερη συζήτηση γίνεται για την θέση του τερματοφύλακα. Ο Ιραϊθόθ ταλαιπωρείται από γαστρεντερίτιδα και είναι αμφίβολος για τον αγώνα της Πέμπτης.
Στον ισπανικό Τύπο γίνεται ειδική αναφορά στην επίδοση της Μπιλμπάο ως προς το σκοράρισμα εντός έδρας. Η Μπιλμπάο έχει σκοράρει στα τελευταία 12 εντός έδρας παιχνίδια της για το Γιουρόπα Λιγκ.

Αγώνας υψηλού κινδύνου για τις βάσκικες Αρχές
Για τις αστυνομικές αρχές της Χώρας των Βάσκων, ο αγώνας με τον ΑΠΟΕΛ θεωρείται αγώνας υψηλού κινδύνου. Αυτό προκύπτει από τον αριθμό των οπαδών που θα ταξιδέψουν στο Μπιλμπάο από την Κύπρο. Τα ταμεία του σταδίου Σαν Μαμές δεν θα είναι ανοικτά την ημέρα του αγώνα για λόγους ασφαλείας, παρά μόνο σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες πριν τον αγώνα, για τις οποίες ήδη έχουν ενημερωθεί οι οπαδοί της Μπιλμπάο.

Ο Σουηδός Έρικσον σφυρίζει τον αγώνα
Ο Γιόνας Έρικσον θα είναι ο άρχοντας της αναμέτρηση της Πέμπτης που αρχίζει στις 22:05 ώρα Κύπρου. Ο Έρικσον είναι πολυεκατομμυριούχος!

Μικρά από το Μπιλμπάο

– Η πτήση για το Μπιλμπάο από τη Λάρνακα, είχε διάρκεια 4 ώρες και 25 λεπτά.
– Ο καιρός εξαιρετικός στην βάσκικη πόλη που συνήθως τέτοια εποχή έχει βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες. Κοντά στους 16 βαθμούς, χωρίς βροχές, ο καιρός χθες και παρόμοιος αναμένεται και την ημέρα του αγώνα.
– Ένα μεγάλο μέρος των οπαδών του ΑΠΟΕΛ αναμένεται σήμερα και αύριο στο Μπιλμπάο. Κάποιοι θα ταξιδέψουν την Πέμπτη και θα προλάβουν τον αγώνα στο… τσακ!
– Το ξενοδοχείο της δημοσιογραφικής αποστολής βρίσκεται απέναντι από το φημισμένο μουσείο Γκουγκενχάιμ.

Το… αγγλικό Αθλέτικ
Γιατί η Μπιλμπάο είναι Αθλέτικ; Το «Αθλέτικ» είναι φυσικά αγγλικό και όχι ισπανικό ή έστω βάσκικο! Και φυσικά υπάρχει λόγος γι’ αυτό! Η ομάδα της Μπιλμπάο ιδρύθηκε από Άγγλους ναύτες που έπαιζαν ποδόσφαιρο στο λιμάνι της πόλης. Αυτοί μετέφεραν την αγάπη για το ποδόσφαιρο στον τοπικό πληθυσμό και η ομάδα είναι ακριβώς το αποτέλεσμα αυτή της «μεταφοράς».
Βάσκοι φοιτητές και Άγγλοι ναύτες και εργάτες έφτιαξαν το 1898 την «Athletic Club Bilbao» η οποία μάλιστα υιοθέτησε τα χρώματα της αγγλικής… Σαουθάμπτον! Από την ομάδα, δηλαδή, πολλών από τους Άγγλους ιδρυτές της. Έτσι λοιπόν, η βάσκικη ομάδα, αν και σήμερα είναι μία σχεδόν αμιγώς- «καθαρή» εθνικά ομάδα, φέρει το αγγλικό Athletic και όχι το ισπανικό Atletico!

Σαν Μαμές: Το πιο σύγχρονο γήπεδο της Ισπανίας

Το Σαν Μαμές είναι αυτή τη στιγμή το πιο σύγχρονο γήπεδο στην Ισπανία, αφού το νέο στάδιο άνοιξε τις πύλες του το 2013. Η Αθλέτικ είναι γνωστή σαν «Los Leones de San Mamés» (τα λιοντάρια του Αγίου Μάμα). Αυτό, όπως και η ονομασία του γηπέδου, οφείλεται στο ότι το γήπεδο είναι χτισμένο κοντά σε έναν ναό αφιερωμένο στον Άγιο Μάμα. Ο Άγιος Μάμας ήταν ο πρώτος που έριξαν οι Ρωμαίοι στα λιοντάρια, αλλά έκαναν πίσω και δεν τον πείραξαν. Το στάδιο κατασκευάστηκε το 1913 και χωράει 40.000 θεατές. Ανακατασκευάστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA του 1982. Τον Μάρτιο του 2006 ξεκίνησε να χτίζεται το νέο στάδιο δίπλα σε αυτό, το οποίο με την κατασκευή του νέου κατεδαφίστηκε. Ολοκληρώθηκε το 2013 και σήμερα μπορεί να υποδεχθεί πάνω από 53 χιλιάδες θεατές.