16 Απριλίου, 2024
  • 16 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Γιατί δεν έπρεπε να μετρήσει το γκολ του Τρισκόφσκι

Γιατί δεν έπρεπε να μετρήσει το γκολ του Τρισκόφσκι

By on 4 Ιανουαρίου, 2017 0 2739 Views

Η φάση του τέρματος της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Απόλλωνα προκάλεσε ένταση και αρκετή συζήτηση. Είναι πλέον σημαντική και ως επιμορφωτική φάση για τις περιπτώσεις οφσάιντ.
Ο κανονισμός (και οι οδηγίες) προς τους διαιτητές και βοηθούς είναι ξεκάθαρος. Αν υπάρχει επιθετικός σε θέση οφσάιντ και πάει πάνω του η μπάλα από ηθελημένη πάσα αμυντικού δεν υποδεικνύεται παράβαση και το παιγνίδι συνεχίζεται. Αν υπάρξει εξοστρακισμός ή κόντρα και κατά λάθος πάει από αμυντικό η μπάλα στον επιθετικό που είναι σε θέση οφσάιντ τότε υποδεικνύεται η παράβαση και δεν μετρά το γκολ αν σημειωθεί.
Στην προκειμένη περίπτωση ο Τρισκόφσκι που ήταν σε θέση οφσάιντ σκόραρε αφού έφθασε η μπάλα κοντά του από πόδι αντιπάλου ο οποίος προσπάθησε να αποκρούσει σουτ επιθετικού από κοντινή απόσταση. Ο βοηθός διαιτητής δεν σήκωσε σημαία κρίνοντας ότι η μπάλα έφυγε από πόδι αντιπάλου…Ωστόσο βλέποντας την φάση από την τηλεόραση στο συμπέρασμα που μπορεί να καταλήξει κάποιος είναι ότι η μπάλα πήγε στον σκόρερ που ήταν σε θέση οφσάιντ από κόντρα-εξοστρακισμό οπότε δεν θα έρεπε να μετρήσει. Αυτό λέει η λογική βλέποντας πολλές φορές σε επανάληψη την φάση. Δεν παύει από το να ήταν μια δύσκολη φάση για τον βοηθό και τον διαιτητή η οποία τελικά δεν επηρέασε το αποτέλεσμα ωστόσο θα πρέπει να αναλυθεί προς επιμόρφωση και των βοηθών αλλά και των ποδοσφαιριστών και του φίλαθλου κοινού.