28 Μαρτίου, 2024
  • 28 Μαρτίου, 2024
  • Home
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Οι βουλευτές που ζητούν και ρέστα από τον ΟΠΑΠ…

Οι βουλευτές που ζητούν και ρέστα από τον ΟΠΑΠ…

By on 18 Νοεμβρίου, 2016 0 1119 Views

Ξαφνικά βουλευτές θυμήθηκαν ότι υπάρχει ΟΠΑΠ και ασχολήθηκαν με σοβαροφάνεια για την συμφωνία που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και του οργανισμού. Αγνόησε αριθμός βουλευτούν για δικούς τους λόγους ,ότι ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στην Κύπρο από το 1969 και η διακρατική συμφωνία υπογράφηκε το 2003 και όχι φέτος ή πέρσι…
Το κράτος παίρνει εκατομμύρια, η κοινωνία επίσης εκατομμύρια ως χορηγίες και θέλουν και άλλα. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕ ΟΠΑΠ Δ. Αλετράρης τους έδωσε στοιχεία που λένε ότι το κράτος πήρε 13 εκ. και άλλα τόσα από φόρους και χορηγίες και η εταιρεία μόνο 5 εκ και θέλουν να ψάξουν και άλλα…Ας ψάξουν να βρούν πόσα εκατομμύρια πήραμε σαν Κύπρος από τον ΟΠΑΠ για δεκαετίες όταν όλα τα έξοδα του ΟΠΑΠ στην Κύπρο τα πλήρωνε η Ελλάδα και όλα τα κέρδη έμεναν στην Κύπρο…Λίγη γνώση της ιστορίας του ΟΠΑΠ στην Κύπρο και λίγος σεβασμός στην προσφορά του στο νησί μας σε όλους τους τομείς δεν βλάπτει κύριοι βουλευτές και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Μπορεί τώρα τα δεδομένα να άλλαξαν αλλά το κράτος είναι απόλυτα κερδισμένο από την παρουσία του ΟΠΑΠ στην Κύπρο και οι αριθμοί μιλούν και λένε την αλήθεια. Το κράτος και η κοινωνία από την λειτουργία του ΟΠΑΠ στην Κύπρο ,έχει εξασφαλισμένα κέρδη πολλαπλάσια από τα κέρδη που έχει η εταιρεία καθόλα νόμιμα .Αν ξέχασαν ή δεν γνώριζαν την διαχρονική προσφορά του ΟΠΑΠ στην Κύπρο κάποιοι βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι του κράτους καλά κάνουν να διαβάσουν καλά τα στοιχεία που ζήτησαν και να θυμηθούν …γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να υποψιαστούμε αλλότριους σκοπούς ….!Καλομάθαμε στα πολλά χρόνια που τα παίρναμε όλα και δεν δίναμε τίποτα !και θέλουμε και τα ρέστα…από αυτά που παίρνουμε?
Συμφωνούμε απόλυτα με το άρθρο του Άριστου Μιχαηλίδη στο Φιλελεύθερο και το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο αφού αγγίζει την ουσία με όσο το δυνατό πιο κατανοητό τρόπο.
Γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης:
Έκαναν πάλι φασαρία χτες οι βουλευτές, μαζί με τον Γενικό Ελεγκτή, γιατί ανακάλυψαν, είπαν, και το εξέτασαν αυτεπαγγέλτως, ότι η συμφωνία του ΟΠΑΠ με το κράτος είναι ετεροβαρής. Διότι, λένε, το κράτος εισπράττει από τον ΟΠΑΠ, που είναι ιδιωτική εταιρεία, γύρω στα €10 εκατομμύρια τον χρόνο, ενώ θα έπρεπε να αλλάξει η συμφωνία και να εισπράττει €20 εκατομμύρια. Κι αυτό διότι υπάρχει μονοπωλιακό καθεστώς (που σύντομα θα αλλάξει διά νόμου λόγω παρέμβασης της Κομισιόν) και το μονοπώλιο δικαιολογείται μόνο μέσα σε συνθήκες αυστηρού ελέγχου. Ο ΟΠΑΠ, διά του διευθυντή του, Δημήτρη Αλετράρη, είπε στην Επιτροπή Ελέγχου ότι «συνολικά, το κράτος και η κυπριακή κοινωνία επωφελήθηκαν πέρυσι €24,87 εκατομμύρια σε φόρους, χορηγίες και άλλα, ενώ το καθαρό κέρδος του ΟΠΑΠ ήταν 5,6 εκατ.».

Καλά κάνουν ο Ελεγκτής και οι βουλευτές, που ελέγχουν τις συμφωνίες του δημοσίου, προπάντων με ιδιωτικές εταιρείες, και πιέζουν για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Ωστόσο, δεν καταλάβαμε γιατί το θυμήθηκαν τώρα αυτό. Κι έχουμε την απορία για δύο λόγους: Πρώτον, εντελώς συμπτωματικά, ας πούμε, ένας συνασπισμός εταιρειών που ασχολείται με τα στοιχήματα κάνει τους τελευταίους μήνες εκστρατεία εναντίον του ΟΠΑΠ για να τερματιστεί το μονοπώλιό του και να μπορέσουν κι άλλες εταιρείες να μπουν στα παιχνίδια με τα οποία ασχολείται ο ΟΠΑΠ. Υπόψη ότι για πολλά χρόνια τα στοιχήματα εκτός του ΟΠΑΠ δεν πλήρωναν σεντ στο κράτος, ούτε φόρους, ούτε δικαιώματα, αλλά δεν ανησύχησε κανένας. Δεύτερον, η συμφωνία θα αλλάξει ούτως ή άλλως, διότι το επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα το σχετικό νομοσχέδιο από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επομένως, κατά την έγκριση του νομοσχεδίου μπορεί να ελεγχθεί η συνέχεια της συμφωνίας, τα έσοδα του κράτους κ.λπ.

Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι τυχαία ελέγχεται τώρα αυτή η συμφωνία και δεν έχει σχέση με τις εταιρείες στοιχημάτων, δεν είναι λογικό να ξεχνιέται ότι ο ΟΠΑΠ φέρνει έσοδα στο κράτος και χορηγίες σε πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, όχι επειδή είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, αλλά προφανώς επειδή ακολουθεί αυτή τη γραμμή για να προβάλλει τα προϊόντα του κι αυτό για την κοινωνία είναι κέρδος ούτως ή άλλως. Αν τα κρατικά έσοδα θα έπρεπε να ήταν περισσότερα είναι ένα ζήτημα προς εξέταση και διαβούλευση, αλλά ο μηδενισμός, σαν να και κλέβει το κράτος, είναι εχθρικός άνευ λόγου και αιτίας.

Υπάρχουν πολύ χειρότερα, που για χρόνια δεν εξετάζονται. Γιατί δεν θεωρήθηκε επείγον να εξεταστεί το ότι το κράτος δίνει εκατομμύρια στις εταιρείες λεωφορείων, για να πω ένα παράδειγμα, χωρίς να ασκεί κανέναν έλεγχο; Μόνο για τρία χρόνια, 2012, 2013 και 2014, που έχουμε τα στοιχεία, το κράτος έδωσε ως ενίσχυση στις εταιρείες λεωφορείων γύρω στα €200 εκατομμύρια. Και αυτά τα χρόνια, κάθε τόσο βγαίνουν στη φόρα σκανδαλώδεις αποκαλύψεις για διασπάθιση, για φαγοπότι, για κακοδιαχείριση. Πέρσι ακόμα έγιναν σοβαρότατες καταγγελίες από τον μεγαλομέτοχο της Λευκωσίας Τάσο Μιχαηλίδη, ο οποίος, για να προκαλέσει τον έλεγχο, καθήλωσε στο Αρεδιού τα 27 λεωφορεία που διαχειριζόταν. Έγινε φασαρία, καβγάδες για λίγες μέρες και μετά ξεχάστηκε. Μόλις την περασμένη βδομάδα πήγαν και παρέλαβαν τα 27 λεωφορεία εφαρμόζοντας το δικαστικό διάταγμα, που βγήκε πριν από έναν ολόκληρο χρόνο. Δηλαδή, είχαν επί έναν χρόνο 27 λεωφορεία ακινητοποιημένα και δεν τα χρειάζονταν; Τι στο καλό λογαριασμός είναι αυτός; Ποιος ελέγχει; Ποιος ανησυχεί πού πάνε τα χρήματα του κόσμου; Ουδείς. Διότι, δεν είδαμε κανέναν να ασχολείται. Κι όμως, αναστατώθηκαν αίφνης όλοι γιατί έπρεπε να παίρνει το κράτος από τον ΟΠΑΠ €10 εκατομμύρια περισσότερα από όσα παίρνει. Μάλλον, έχουμε πρόβλημα με τις προτεραιότητές μας.

Άριστος Μιχαηλίδης