29 Μαρτίου, 2024
  • 29 Μαρτίου, 2024

Στην Ελβετία για την πρόκριση το ΑΠΟΕΛ

By on 19 Οκτωβρίου, 2016 0 1031 Views

 

Αντίστροφα μετράνε στον ΑΠΟΕΛ ενόψει του αυριανού αγώνα (22:05) με τη Γιανγκ Μπόις στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Από σήμερα το σκηνικό της προετοιμασίας μεταφέρεται στη Βέρνη. Η γνωριμία των παικτών με το «Σταντ ντε Σουίς» είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθότι επιβάλλεται να εξοικειωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα με τις ιδιαιτερότητες του γηπέδου. Ο πλαστικός χλοοτάπητας αποτελεί πάντα ένα θέμα για τις ομάδες που σπάνια αγωνίζονται σε παρόμοιους αγωνιστικούς χώρους. Οι γαλαζοκίτρινοι αγωνίστηκαν και στο παρελθόν σε συνθετικό χλοοτάπητα, και μάλιστα με επιτυχία. Είναι απαραίτητο να προσαρμοστούν στις συνθήκες που θα συναντήσουν κατά τη διάρκεια του αγώνα, γι’ αυτό, όπως γίνεται πάντα, θα τρέξουν με ή χωρίς την μπάλα κατά τη διάρκεια της προπόνησης που θα είναι περισσότερο χαλαρωτικού χαρακτήρα. Στην προπόνηση που θα γίνει μία ώρα πριν τη σέντρα του αγώνα, δίνεται, επίσης, η ευκαιρία στους παίκτες να διαπιστώσουν υπό ποιες κλιματολογικές συνθήκες θα αγωνιστούν. Αν και θα συναντήσουν αρκετά πιο χαμηλές θερμοκρασίες από ό,τι στην Κύπρο (ίσως και βροχές), αυτές δεν είναι τέτοιες που να προβληματίζουν. Άλλωστε, αρκετοί παίκτες του ΑΠΟΕΛ κατά το παρελθόν συνάντησαν πολύ πιο κρύο καιρό σε διάφορες χώρες όπου ταξίδεψε η αποστολή, ενώ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όλοι έχουν ανάλογες εμπειρίες.

 

Να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ

Η διαμορφωθείσα κατάσταση στο δεύτερο όμιλο αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες του ΑΠΟΕΛ να ολοκληρώσει επιτυχώς το έργο του. Δίχως δόση υπερβολής, ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος της ομάδας θα περίμενε τέτοιο ιδανικό ξεκίνημα με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες, κι αυτό διότι η μία εκ των οποίων επιτεύχθηκε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» επί του Ολυμπιακού. Οι γαλαζοκίτρινοι οδηγούν την κούρσα με έξι βαθμούς, τρεις περισσότερους από τον Ολυμπιακό και πέντε από τις Γιανγκ Μπόις και Αστάνα. Συνεπώς, στο αυριανό παιχνίδι δίνεται η δυνατότητα στο συγκρότημα του Τόμας Κρίστιανσεν, αφενός να διατηρηθεί στην κορυφή και αφετέρου να αυξήσει τη διαφορά από την ελβετική ομάδα και παράλληλα τις πιθανότητες για πρόκριση. Οι γαλαζοκίτρινοι είναι σε καλό φεγγάρι κι αυτό ακριβώς θέλουν να εκμεταλλευτούν.

 

Οι σίγουροι της ενδεκάδας

Όσον αφορά την ενδεκάδα που προτίθεται να παρατάξει στο «Σταντ Ντε Σουίς» ο Τόμας Κριστιανσεν, εννέα θέσεις έχουν κάτοχο τους Βάτερμαν, Λάγο, Μιλάνοφ, Καρλάο, Μοράις, Βινίσιους, Μπερτόλιο, Γιαννιώτα και Σωτηρίου. Η μία θέση στο κέντρο της άμυνας διεκδικείται από τους Αστίθ και Μερκή, ο οποίος είναι πιθανό να επιστρέψει στο αρχικό σχήμα σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στην ΑΕΖ (άλλωστε ήταν αυτός που αποτέλεσε τον παρτενέρ του Καρλάο στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»), ενώ δεν αποκλείεται στο αριστερό «φτερό» να αγωνιστεί ο Εφραίμ κι όχι ο Βάντερ, κι αυτό λόγω της πολύ καλής φόρμας που διανύει ο διεθνής άσος, όπως επίσης και της αποτελεσματικότητάς του. Παρ’ όλ’ αυτά πρέπει να σημειωθεί ότι και ο Βραζιλιάνος παρουσιάζεται ιδιαίτερα ανεβασμένος τη φετινή σεζόν.

 

Δεν θα νιώθουν μόνοι

Tη συμπαράσταση περίπου 400 φίλων του θα έχει ο ΑΠΟΕΛ αύριο το βράδυ. Γύρω στους 120 θα βρίσκονται στη ναυλωμένη πτήση, άλλοι διευθέτησαν μόνοι το ταξίδι τους, ενώ αρκετοί θα ταξιδέψουν στη Βέρνη από τις γύρω χώρες. Συνεπώς, για ακόμη έναν ευρωπαϊκό αγώνα οι παίκτες δεν θα νιώθουν μόνοι. Με τα τραγούδια και τα συνθήματά τους οι φίλοι των γαλαζοκιτρίνων θα προσπαθήσουν να σπρώξουν την ομάδα σε ακόμη μία επιτυχία.

 

«Όχι» στον ρατσισμό

Με μήνυμα στο μπροστινό μέρος της φανέλας, ο ΑΠΟΕΛ θα στηρίξει την εκστρατεία της Farenet κατά του ρατσισμού. Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε μέσω twitter, οι παίκτες θα εμφανιστούν αύριο στο γήπεδο με φανέλα που θα γράφει «NO TO RACISM».

 

 

Κατευθείαν για ξεκούραση

Η αποστολή του ΑΠΟΕΛ αναχωρεί σήμερα το πρωί (09:30) με ναυλωμένη πτήση για το αεροδρόμιο της Βασιλείας (13:00 υπολογιζόμενη ώρα άφιξης) και από εκεί με λεωφορείο θα μεταβεί στη Βέρνη (μία ώρα η διαδρομή).

Οι παίκτες θα αποσυρθούν στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστούν, ενώ στις 21:00 θα προπονηθούν στο «Σταντ ντε Σουίς». Στις 20:15 ο Τόμας Κρίστιανσεν θα μιλήσει στους εκπροσώπους του Τύπου, κάτι το οποίο θα κάνει ο συνάδελφός του της Γιανγκ Μπόις, Άντι Χούτερ το μεσημέρι (13:30). Η προπόνηση της ελβετικής ομάδας είναι προγραμματισμένη για τις 16:30. Στην αποστολή του ΑΠΟΕΛ συμμετέχουν οι ακόλουθοι 22 ποδοσφαιριστές: Πάρντο, Βάτερμαν, Σέρτζιο, Μιλάνοφ, Χριστοφόρου, Αλεξάνδρου, Λάγο, Καρλάο, Αστίθ, Μερκής, Ιωάννου, Μοράις, Βινίσιους, Αρτυματάς, Αλωνεύτης, Εφραίμ, Βάντερ, Γιαννιώτας, Μπερτόλιο, Μπρεσάν, Παπαφώτης, Σωτηρίου. Εκτός αποστολής έμειναν οι Ντε Καμάργκο και Ορλάντι, οι οποίοι στη χθεσινή προπόνηση ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα.

 

Για το καλύτερο οι νέοι

Η εντός έδρας ήττα με 3-0 από τη Ρόμα δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για την ομάδα U19 του ΑΠΟΕΛ. Οι γαλαζοκίτρινοι θα προσπαθήσουν για το καλύτερο σήμερα (16:30) στην Ιταλία στον επαναληπτικό αγώνα του πρώτου γύρου του UEFA Youth League.

 

 

ΓΙΑΝΓΚ ΜΠΟΪΣ

Δύο προκρίσεις και ένας αποκλεισμός στις λεπτομέρειες

Μπορεί η Γιανγκ Μπόις να μην έχει τις ευρωπαϊκές διακρίσεις του ΑΠΟΕΛ, ωστόσο το γεγονός ότι κατά τα τελευταία χρόνια προκρίθηκε τρεις φορές στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη. Πολλώ δε μάλλον όταν στις δύο από αυτές κατάφερε να περάσει στους «32», ενώ την άλλη φορά έχασε την πρόκριση στις λεπτομέρειες, κι αυτό δεν αποτελεί σχήμα λόγου. Την περίοδο 2010-11 απέκλεισε τη Φενερμπαχτσέ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ακολούθως αποκλείστηκε στα πλέι οφ από την Τότεναμ, αλλά είχε ήδη εξασφαλίσει θέση στους ομίλους της δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ. Οι επιτυχίες της όμως δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς κατέλαβε τη 2η θέση, πίσω από τη Στουγάρδη, και έκλεισε θέση στους «32» της διοργάνωσης. Προέβαλε ισχυρή αντίσταση κόντρα στη Ζενίτ (νίκη 2-1 εντός, ήττα 3-1 εκτός), αλλά δεν κατάφερε να πετύχει τη μεγάλη έκπληξη. Σημειωτέον ότι τότε στον όμιλο που συμμετείχε η Γιανγκ Μπόις βρισκόταν και η Χετάφε, από την οποία αποκλείστηκε ο ΑΠΟΕΛ στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Την επόμενη σεζόν, αφού επικράτησε της Βέστερλο με συνολικό σκορ 5-1 (3-1, 2-0), προκρίθηκε στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά οι διπλές ισοπαλίες κόντρα στην Μπράγκα (2-2, 0-0) την έθεσαν εκτός Ευρώπης. Το 2012-13 επέστεψε στους ομίλους αποκλείοντας διαδοχικά τις Ζίμπρου Κισινάου, Κάλμαρ και Μίντιλαντ. Σε έναν όμιλο που εξελίχθηκε σε πραγματικό θρίλερ, η ελβετική ομάδα συγκέντρωσε 10 βαθμούς, όσους και οι Λίβερπουλ και Ανζί, οι οποίες υπερίσχυαν των Ελβετών στην τριπλή ισοβαθμία. Γνωρίσαμε τη Γιανγκ Μπόις την περίοδο 2014-15 όταν απέκλεισε τον Ερμή με δύο νίκες (1-0, 2-0), ενώ στα πλέι οφ πέρασε και το εμπόδιο της Ντεμπρετσένι. Το οδοιπορικό της είχε και συνέχεια, καθώς προκρίθηκε και πάλι στους «32» της διοργάνωσης ως δεύτερη πίσω από τη Νάπολι και μπροστά από τις Σπάρτα Πράγας και Σλόβαν Μπρατισλάβας. Το μέγεθος του αντιπάλου ήταν τέτοιο στη συνέχεια που δεν άφηνε πολλές ελπίδες στη Γιανγκ Μπόις. Με συνολικό σκορ 7-2 αποκλείστηκε από την Έβερτον. Πέρσι τέθηκε εκτός Ευρώπης από την Καραμπάχ (δύο ήττες με 1-0 και 3-0 στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ προηγήθηκαν ακόμη δύο ήττες από τη Μονακό στο πλαίσιο της 3ης προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ). Φέτος, ως γνωστόν, για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ άφησε «στήλη άλατος» τη Σαχτάρ στη διαδικασία των πέναλτι. Αφού κλείδωσε θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, κοντραρίστηκε στα πλέι οφ με την Γκλάντμπαχ, από την οποία διασύρθηκε με συνολικό σκορ 9-2.

 

Ανδρέας Σταυρινίδης (Απεσταλμένος ΕΑΚ)